Opel Astra H Kasa Arıza Lambaları | Astra (2004-2009) Uyarı ve İkaz İşaretleri - Otomobil ve Araçlar

Reelbilgi © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Otomobil ve Araçlar



  1. Anasayfa
  2. »
  3. Arıza Lambaları
  4. »
  5. Opel Astra H Kasa Arıza Lambaları | Astra (2004-2009) Uyarı ve İkaz İşaretleri

Opel Astra H Kasa Arıza Lambaları | Astra (2004-2009) Uyarı ve İkaz İşaretleri

Meu Meu - - 20 dk okuma süresi
251 0

General Motor tarafından üretilen Opel Astra H kasa arıza lambaları nedir? Astra H Kasa (2004-2009) gösterge uyarı ve ikaz işaretleri neler? Opel Astra H kasa gösterge ekranı arıza ışıkları, ikaz ve uyarı işaretleri neden yanar ve nasıl silinir gibi sorulara detaylı cevap vereceğiz.

Opel Astra H Kasa Arıza Lambaları
Opel Astra H Kasa Arıza Lambaları

Opel Astra H kasa otomobil, 2004 yılından itibaren satışa çıkarılan c segmenti araç modelidir. Kalitesi, performansı ve düşük yakıt kullanımı ile diğer Astra araçlardan farklı bir üne sahiptir. Benzinli motorları sessizliği ile öne çıkıyor. Yol tutuşu ve sessizliği sayesinde bir çok kullanıcı tarafından 2. el piyasasında halen çok tercih edilen otomobil modeli olarak karşımıza çıkmaktadır. Klasik bir aile aracının bütün özelliklerini fazlasıyla taşır. Yarı otomatik ve manuel şanzımanlı versiyonları benzer modellere göre oldukça iyi performans sergilemesine yardımcı oluyor.

Astra H Kasa Uyarı ve İkaz İşaretleri
Astra H Kasa Uyarı ve İkaz İşaretleri

Astra H kasa arabalarda 1.2 T, 1.3 CDTI, 1.4, 1.4 T, 1.5 D, 1.6, 1.6 CDTI, 1.6 T, 1.7 CDTI, 1.8, 1.9 CDTI ve 2.0 DTI gibi farklı motorlar kullanılmıştır. Dizel ve benzinle çalışan bu motorlar düşük yakıt harcaması ile tanınmaktadır. ABS, ESP, klima ve daha bir çok fonksiyon ”Active, Business, Classic, Cosmo, EcoFLEX Cosmo, EcoFLEX Enjoy, EcoFLEX Enjoy Plus, EcoFLEX Sport, Edition, Elegance, Enjoy, Enjoy 111.Yıl, Enjoy Active, Enjoy Elegance, Enjoy Plus, Essentia, Essentia Konfor ve Sport” gibi donanım paketlerinde standart özellik olarak bulunur. Ülkemizde Opel Astra h kasa arabaların en tutulan çeşidi 1.3 CDTI dizel versiyonudur. Sedan, hatchback kasa tipleri ilgi çekici bir görünüme sahiptir.

Opel Astra H Kasa Gösterge Ekranı
Opel Astra H Kasa Gösterge Ekranı

İlginizi Çekebilir: Opel Meriva Arıza Lambaları Anlamı

Opel Astra H Kasa Arıza Lambaları | Astra (2004-2009) Uyarı ve İkaz İşaretleri (Resimli)

Bir çok kullanıcı tarafından olumlu dönüşler alınan bu araçlarda yol bilgisayarı, gösterge ekranı gibi özellikler yer alır. Otomobilde oluşan arıza ve hatalar sürücüye bu şekilde aktarılıyor. Reeoloto ekibi olarak Opel Astra H kasa arıza lambaları ile ilgili otomobil forum siteleri ve kullanım kılavuzu gibi bir çok kaynağı inceledik. Opel Astra H kasa gösterge ekranında yer alan işaret ve ışıkların anlamlarını bilmek sürücüye bir çok konuda avantaj sağlayabilir diyebiliyoruz. Arıza büyümeden onarım ve değişim olanağı böylelikle sunulmuş oluyor.

Model yılı, donanım paketi, otomobilin satıldığı ülke ve diğer özelliklere göre küçük değişiklikler olabilir. Bu sembol ve arıza lambaları ekranda görüldüğünde ne yapılması gerektiğine karar vermek için anlamlarını bilmek gerekir. Aracın kullanım konforunu ve sorunsuz kullanımını doğrudan etkileyen bilgileri sizler için inceledik. Şimdi çok merak edilen Opel Astra H kasa arıza lambaları, uyarı ve ikaz işaretleri ne anlama gelir sorularının yanıtına birlikte bakalım.

1- Opel Astra H Kasa Yağ Lambası

Arabanın motoru çalıştığı sürece yağlanması gerekir. Motor içerisindeki metal parçalar yağlanmazsa aşınacak ve kullanılamaz hale gelebilir. Yaklaşık 4 ile 4,5 litre motor yağı kullanılması gereken bu araçlarda, yağın eskimesi, yağ pompası arızası, yağ sensörü problemleri ve filtrenin tıkanması gibi nedenlerle işlem gerçekleşemezse gösterge ekranında motor yağ ışığı görülecektir. Aynı durumda yağ miktarı azalmışsa ekran panosunda yağ seviyesinin eksik olduğunu gösteren başka bir ışıkta görülebiliyor.

Bu işaret çok ciddi uyarı olduğu için otomobil hemen uygun bir yere çekilip; motoru durdurmak gerekir. Motor soğuduktan sonra yağ seviyesi gibi gerekli kontroller yapılmalıdır.  Araç tekrar çalıştırıldığında bir kaç saniye geçtikten sonra göstergede halen bu lamba yanıyorsa yetkili servisten yada ustanızdan yardım almanız gerekecektir.


2- Opel Astra H Kasa (2004-2009) Fren Arıza Işığı

Fren sistemi birçok parçadan oluşur. Disk, balata, fren hidrolik yağı ve sensörler gibi birçok bileşende çeşitli sebeplerle arızalar ortaya çıkabiliyor. Otomobilin durmasını engelleyebilecek bir sorun olan fren arıza lambası gösterge ekranında yandan da ilk yapılması gereken fren hidrolik yağının seviyesini kontrol etmek olmalıdır. Eksiklik varsa uygun hidrolik yağı ile tamamlanmalı ve ekran paneli kontrol edilmelidir. Genelde fren hortumlarında oluşan eskime sonucu bu tarz bir durum ortaya çıkabiliyor. Eğer eksiklik olmamasına rağmen fren arıza ışığı ekranda yanmışsa arabanıza kontrollü bir biçimde servise veya tamir atölyesine götürerek gerekli onarımı talep etmelisiniz.


3- Astra (2004-2009) Airbag Arıza Lambası

city-v-airbag-uyari-isigi

Aracın donanım paketine göre birden fazla yerde hava yastığı yer alır. Kaza anında sürücü ve yolcunun alabileceği şiddetli darbeleri engellemek için bu yastıklar kompresör tarafından otomatik olarak şişirilir. Sistem çalışmadan da gösterge ekranda airbag arıza ışığı görülecektir. Airbag modül, beyin ve sensör arızaları, ön gergi makarasındaki problemler bu arızanın bilinen en önemli sebepleridir. Bazen küçük bir soketin çıkması bile Bu işaretin ekranda görülmesine neden olabiliyor. Otomobili bu şekilde kullanmak mümkün fakat ani fren yapmak gerektiğinde risk artacağı için arızanın onarımının en kısa sürede yapılması gerekir.


4- Opel Astra H Kasa ESP Lambası

Olumsuz yol şartları ve virajlara normalden hızla girilmesi gibi durumlarda lastikler arasındaki yola tutuş değerleri farklı olabiliyor. Böyle durumlarda araç kontrolü kaybedilir ve araç yoldan çıkabilmektedir. Bu tarz olumsuzlukları engellemek için geliştirilen ESP özelliği tekerlerin birbirleri arasındaki güç farkını dengelemek için tasarlanmıştır. Seyir halindeyken böyle bir olayla karşılaşıldığında özellik otomatik olarak aktif olacak ve Opel Astra H Kasa ekranında ESP ışığı yanmaya başlayacaktır.

ABS ve diğer fren mekanizması parçalarından yardım alarak otomobilin zeminde düzgün şekilde ilerlemesine yardımcı olunur. Araba normal seyrinde yola devam etmeye başladığında ESP lambası ekrandan kaybolmalıdır. Şayet ESP lambası yanmaya devam ediyorsa sistemsel bir arızadan bahsetmek mümkündür. Bunun yanında ESP OFF yazısı görülüyorsa sistem devreden çıkarılmış anlamı taşır.


5- Opel Astra H Kasa Emniyet Kemeri İkaz Işığı

Basit bir düzenek ile çalışan fakat araç içerisindeki en önemli güvenlik donanım olarak düşünülmüş emniyet kemeri takılı değilse göstergede kırmızı renkli bir ışık yanacaktır. Bunun yanında sesli bir ikaz da duyulur. Kemer kullanmak araç içerisindekiler için zorunlu bir uygulama ve yasal bir gerekliliktir. Emniyet kemerleri takılı hale getirilirse herhangi bir arıza bulunmadığı durumlarda ekrandan kemer takılı değil uyarı lambası sönmüş olur.

6- Astra H Kasa Kapı Açık Uyarı Lambası

Arabanın kapıları ve bagaj kapağı açık iken yolculuk yapmak tehlike oluşturabiliyor. Sürücü bu gibi durumlarda gösterge ekranında kapı açık ikaz ışığı ile uyarılır. Bütün kapılar ve bagaj kapağı kapalı hale getirildiğinde ekrandaki sembol kendiliğinden kaybolur. Kapının açık ve kapalı olduğunu algılayan düğmelerde problem varsa kapı kapalı iken bile ikaz lambası görülebilir.


7- Opel Astra H Kasa Akü Lambası

Marş motoru, kapı açma kapama, diğer donanımların çalışabilmesi için gerekli olan elektrik şarj dinamosu ile üretilir. Fazla olan elektrik ise aküde daha sonra kullanılmak amacıyla depolanır. Normalde kontak açıldığında gösterge ekranında kırmızı renkli akü ışığı yanmaya başlar ve motor hareket edince birkaç saniye sonra ekrandan silinir. Yoldayken bu işareti görüyorsanız aracın şarj olmadığını anlamalısınız.

Reeloto olarak Ople Astra H kasa otomobilin kullanım kılavuzunu okuduğumuzda akü lambasının yanmasına nedeni, v kayışı gevşemesi veya kopması, akü kullanım ömrünün bitmesi, şarj dinamosu problemleri gibi belli başlı sorunlar olarak dikkatleri çekmektedir. Bu tip arızalarda akü lambası ekranda yanmaya başlar ve sorun hallolana kadar bu işareti görmeye devam edersiniz. Akü şarj sorunu kısa süre içinde onarılmazsa araç motoru stop edildikten sonra tekrar çalışmama gibi olumsuzluklarla karşılaşmak olasıdır.


8- Opel Astra H Kasa Hararet Lambası

Motor ve bileşenler metal parçalardan imal edilir. Her ne kadar yüksek ısılarda çalışabilmeye elverişli şekilde üretilse de belirli bir zaman sonra soğutulmazsa aşınma ve arıza ortaya çıkar. Devir daim pompası, radyatörde soğutulan suyu motor içindeki küçük kanallarda dolaştırarak soğutma işlemini içeriden yapar. Ayrıca fan ters tarafa dönerek dıştan soğutmada yapılmaktadır. Soğutma sistemindeki radyatör, fan ve fan müşürü, termostat, devir daim pompası ve hortumlarda ulaşabilecek sorunlarda motor soğutulamayacağı için hararet oluşacaktır.

Bu tarz bir problem sonucunda Opel Astra H Kasa gösterge ekranında kırmızı hararet lambası yanmaya başlar. Sürücü hararet ışığını görür görmez aracı uygun bir yerde durdurup rölantide çalıştırmaya devam etmelidir. Bu sırada radyatör ve hortumlar kontrol edilerek soğutma suyu kaçağı gözlemlenir. Herhangi bir sorunu tespit etmemenize rağmen araç hararet yapmışsa dikkatli bir biçimde mekanik bir tamirciye ya da oto elektrikçiye giderek arızanın tespitini istemeniz gerekecektir. Sistemi çalıştıran elektrik arızası yoksa sorun büyük ihtimalle soğutma sistemi parçalarında olacağı için dikkatlice incelenmeli ve gerekli tamir işleminin acilen yapılması gerekir


9- Astra H Kasa Fren Pedalına Basın İkaz İşareti

Otomatik vitesli otomobillerde debriyaj olmadığı için araç çalıştırılırken debriyaj görevi gören fren pedalına basmak gerekiyor. Kullanıcı kontağa çevirdiğinde frene basmazsa araç çalışmayacak ve ekran panelinde fren pedalı işareti görülmeye başlayacaktır. Kontak tekrar açılıp kapatılarak fren pedalına basılırsa uyarı lambası ekrandan sönecektir.

10- Opel Astra H Kasa Motor Yağ Seviyesi Lambası

Yağ lambası gibi motor yağ seviyesi ışığı da önemli bir arıza işaretidir. Motor yağ yakıyorsa, conta veya keçelerden yağ kaçağı oluşmuşsa yağ eksilecek ve düzgün yağlanma yapılamayacaktır. Bu arıza veya problem Opel Astra H Kasa gösterge ekranında yağ seviyesi eksik ışığı ile sürücüye aktarılır. Aracınıza uygun viskozitedeki motor yağı yağ çubuğundaki çizgiler arasında olacak şekilde eklenirse lamba ekrandan kaybolur.


11- Astra (2004-2009) Benzin Lambası

Benzin ve dizel yakıtla çalışan bütün araçlarda olduğu gibi yakıt ibresinin hemen altında yer alan ve depo içerisindeki yakıt 7 litre ve altına indiğinde gösterge ekranında yanan benzin lambası dikkat edilmesi gereken bir işarettir. Çünkü yakıt almadan yola devam etmek belirli bir mesafeden sonra yolda kalmaya sebep olacaktır. Araca uygun yakıt eklendiğinde depo içindeki şamandırada bir arıza yoksa benzin ışığı otomatik olarak sönüyor.


12- Opel Astra H Kasa Otomatik Şanzıman Arıza Işığı

Astra h kasa arabalarda kullanılan otomatik şanzıman hassas parçalardan meydana geliyor. Dişliler ve sensörler herhangi bir aşırı zorlanmada hata verebiliyor. Bunun yanında uzun süre kullanımda şanzıman yağı çok yüksek sıcaklıklara çıkabilir. Böyle anormal durumlarda gösterge ekranında dişli biçiminde Opel Astra H Kasa otomatik şanzıman arıza lambası görülebilir. Eğer sıcaklık kaynaklı olarak arıza işareti çıkmışsa şanzıman soğuyunca ekrandan kaybolur. Fakat arıza sensör veya dişlilerde ise otomobili hareket ettirmeden servise veya ustanıza danışarak hareket etmeniz arızanın büyümemesi için yerinde bir hareket olacaktır. Otomatik şanzımanda oluşan sorun ortadan kaldırılınca bu ışık panelde yer almaz.


13- Opel Astra H Kasa Motor Arıza Lambası

Motora bağlı sistemlerden birisi olan ve kirli havayı dışarı aktaran egzoz, birçok sensör ve parçadan oluşur. Maf ve mab sensörleri, EGR valfi, katalitik konvertör sorunları motor arıza ışığı yanmasının en bilinen sebepleridir. Böyle durumlarda motor performansı düşer ve araç daha çok yakıt kullanır. Kimi zaman ateşleme ve yakıt sistemindeki sorunlar da bu lambanın ekranında görülmesine neden oluyor. Lambanın silinmesi için araç bilgisayara bağlanarak arıza kodu tespiti yapılması gerekiyor. Meydana gelen parça arızası ya da sistemdeki sorunlar onarıldığında motor arıza ışığı ekrandan silinmiş olur.


14- Opel Astra H Kasa (2004-2009) ABS Lambası

Etkin bir fren yapabilmek için geliştirilen ABS özelliği bütün Astra h kasa arabalarda standart olarak yer alır. Frene aniden basıldığında aracın tekerlerinin kilitlenmesini önleyen “anti lock break system” yani ABS otomatik olarak çalışır ve kızaklamanın önüne geçer. ABS beyin arızası, hız sensörünün kirlenmesi, fren hidrolik yağı eksikliği ve fren sistemi arızaları gösterge ekranında ABS arıza ışığı ile gösterilir. Otomobil sistem arızalı iken kullanılırsa ani frenlerde ciddi kaza riskleri ortaya çıkacaktır. Fren sistemleri tamirinde uzman bir atölyede umarım gerçekleştirilirse ekrandaki ABS lambası kendiliğinden söner.


15- Astra H Kasa Ön Isıtma (Kızdırma) Bujisi Işığı

Dizel araç motorları benzinli arabalara göre daha geç çalışır. Bunun sebebi motorinin yanma sıcaklığının daha yüksek olmasıdır. Özellikle kışın dizel yakıtla çalışan arabaların kolay çalışmasını sağlamak için geliştirilen ve her silindirde 1 adet yer alan ön ısıtma bujileri kontak açıldığında çalışır ve ekranda kızdırma bujisi ışığı yanmaya başlar. Birkaç saniye içerisinde işlem tamamlanır ve bu ışık ekrandan silinir. Isıtma bujileri arızalı ise lamba yanıp sönmeye başlar ve yeni bir kızdırma bujisi alınıp takılana kadar ekranda görülecektir. Arızalı ısıtma bujisi kullanılmaya devam ederse soğuk havalarda motordaki aşınma fazla artar ve yakıt kullanımı normale göre daha fazla olur.


16- Opel Astra H Kasa Lastik Basıncı Lambası

Opel Astra H Kasa otomobilin lastiklerinin hava basınçlarının üretici tarafından belirlenen değerlerde olması gerekiyor. Daha sağlam bir yol tutuşu ve aracın konforlu sürülmesi için lastik basınçları önemlidir. Otomobilde 4 adet lastik bulunur. Bütün lastiklerin basınç değeri belirlenen seviyelerde olmalıdır. Herhangi bir lastikte oluşan basınç kayıpları gösterge ekranında lastik basıncı seviyesi uyarı ışığı ile gösterilir. Kalibrasyonu yapılmış bir hava tabancası ile lastiklerdeki hava basıncı olması gerektiği şekilde şişirildiğinde bu sembol ekrandan silinecektir.


17- Opel Astra H Kasa Hız Sabitleyici Sembolü

Hız sabitleyiciler, motor kontrol ünitesi tarafından arabayı gaza basmadan istenilen hızla ilerletmek için geliştirilen bir özelliktir. ECU (motor kontrol ünitesi) kullanıcının ayarladığı hızla arabayı ilerletmek için gaz verir veya duruma araca otomatik fren yaptırır. Özellik aktif iken gösterge panosunda yeşil renk ile gösterilen hız sabitleyici işareti görülecektir. Bu sembol sürücü frene basana kadar veya özelliği kapatana kadar ekranda devamlı görülür.

Kaynak: reeloto.com

İlginizi Çekebilir: Otomobil Forum

İlgili Yazılar



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



error: Bu siteden içerik kopyalamak yasaktır.