Alman Opel’in mini MPV modeli Opel Meriva gösterge işaretleri neler? Meriva (2003-2017) arıza lambaları nedir? Opel Meriva ekran paneli uyarı ve ikaz ışıkları ne anlama geliyor? Meriva B gösterge ekranında yanan arıza, hata lambaları neden ekranda görülür ve ekrandan nasıl silinir sorularının yanıtlarını birlikte inceleyeceğiz.
Birleşik Kralık’ta Vauxhall Meriva ismi ile satılan Opel Meriva A, 2003 yılında üretilmeye başlanan geniş ve yüksek bir aile otomobili olarak üretilmeye başlanmıştır. Güney Amerika’da ilk versiyonu Chevrolet Meriva olarak pazarlandı. Opel Corsa C ile aynı şaseyi kullandı ve 5 koltuklu geniş iç hacmi ile bir çok kişinin beğenisini kazanmayı başardı. Koltukların farklı kombinasyonda kullanılabilmesi küçük çaplı eşya taşımada da yardımcı olmayı hedeflemek için tasarlandığını gösteriyor.
Çeşitli yıllarda makyajlanan Meriva, 2010 yılında kasada yapılan değişiklikle Opel Meriva B olarak isimlendirilmiştir. 1.3 CDTI, 1.3 DTI, 1.6 CDTI, 1.7 CDTI dizel, 1.4, 1.4 T, 1.6 benzinli Ecotec motor alternatifleri bulunuyor. Opel Meriva araçlarda Cosmo, Enjoy, Essentia ve Active adında donanım paketleri vardır. Cam tavanlı çeşitleri üretim yılı ve donanım özelliklerine göre şık ve estetik görünüm kazandırmaktadır. Start/stop, vites arttır-azalt uyarısı gibi yakıt kullanımını düşüren teknolojik yenilikleri rakiplerine göre en önce kullanması ile Opel Meriva farkını ortaya koymuştur. 2010 yılında 5 yıldız aldığı Euro NCAP testlerinden başarıyla geçerek adını daha fazla duyurmaya başladı.
İlginizi Çekebilir: Opel Astra J Kasa Arıza Lambaları Anlamı
Opel Meriva Arıza Lambaları Anlamı | Meriva (2003-2017) İkaz ve Uyarı İşaretleri Anlamları (Resimli)
5 ve 6 ileri manuel, 5 ve 6 ileri otomatik şanzıman kullanılan Meriva A ve B kasa araçlar küçük bir aile station wagon modeli olarak sınıflandırılıyor. Dayanıklı gövde yapısı ve mekanik işçiliği ile uzun yıllar boyu kullanım için ideal bir araç değerlendirmelerine sahip olmasında büyük etki sahibidir. Otomobili konforlu ve sorunsuz kullanmak için bir takım bilgilere sahip olmak lazım. Özellikle Meriva gösterge ekranında yer bulan arıza ve hata lambalarının ne anlam içerdiğini bilmek büyük kolaylık sağlamaktadır.
Motor kontrol ünitesi tarafından arıza ve hata oluştuğu zamanlarda yanan ışık ve semboller aracın üretim yılı, donanım paketi ve motor tipi gibi bir çok değerlendirmeye göre küçük değişiklikler içerir. Gelin birlikte Opel Meriva gösterge ekranında görülen arıza lambaları, uyarı ve ikaz işaretleri ne anla geliyor? Meriva ekranından arıza işaret ve ışıkları nasıl silinir sorularının detaylı cevaplarını birlikte inceleyelim.
1- Opel Meriva Vites Arttır/Azalt Uyarı İşareti
Ekonomik araç kullanmak, motorun devrinde vites değişimi ile olur. Araç vites istediğinde arttırmak, devir düştüğünde vites küçültmek gerekiyor. Kullanıcıya bu konuda yardımcı olmak için Opel Meriva gösterge ekranında vites arttır/azalt ışığı görülüyor. Arttır (shift) yukarı ok, azalt (down) aşağı ok ile gösterilmektedir. Motor devrini aldıktan sonra ekrandaki ikaz sembolü kendiliğinde kaybolur.
2- Meriva Dizel Kızdırma Bujisi Işığı
Motorin soğukta daha geç alev alır. Bu yüzden dizel motorlu araçların sıkıştırılan yakıt ve hava karışımı ısıtılarak motorun çabuk çalışması sağlanmaktadır. Her silindirde bir tane kızdırma bujisi yer alır ve kontak açılınca çalışmaya başlar. Ekranda kısa süre ısıtma bujisi ışığı yanar ve işlem bitince sönmektedir. Bujilerden birisinde arıza varsa lamba sürekli yanmaya başlayacaktır. Arızalı dizel kızdırma bujisi yenisi ile değiştirilirse arıza ikaz ışığı otomatik olarak ekrandan kayboluyor.
3- Meriva 2003-2017 Genel Arıza (İngiliz Anahtarı) Lambası
Motor elektroniğinde, immobilizer sisteminde, dizel yakıt filtresinde biriken su aşırı arttığında, yazılım hatalarında ve daha bir çok sistem arızasında ekranda İngiliz anahtarına benzeyen gene arıza lambası yanabilir. Motor kontrol ünitesi arızanın tespitini yapar ve bu ikaz işareti ile sürücüye arıza ila alakalı ön bilgi sunuyor. Kalifiye bir tamir atölyesine gidilerek tamir işlemini zaman kaybetmeden yapmak önemlidir. Çünkü basit bir arıza zamanla daha büyük bir soruna dönüşebiliyor.
4- Meriva A İmmobilizer Işığı
Hırsızlık gibi olayları önlemek için elektronik bir kilit sistemi mevcuttur. ECU (motor kontrol ünitesi), kapılar kilitlenince motoru da yetkisiz çalıştırmalara kapatıyor. Anahtar ile kapılar açılınca anahtarın çipi ile sensör eşleşip otomobili çalışır vaziyete getirir. Anahtar içindeki çip arızalanır, pili biter, aküde enerji kalmaz, sensör arızalanır ve yazılım hatalarından kaynaklanan sorunlar yaşanırsa immobilizer ışığı ekranda kalmaya devam edecektir. Pil ve akü kontrolü sağlanarak durum tespiti yapılabilir. Bunlardan kaynaklı sorun yoksa elektronik oto anahtar sistemleri tamirinde uzman bir tamirciden yardım almak gerekiyor.
5- Meriva DPF (Dizel Partikül Filtresi) Tıkalı İkaz Lambası
Motorin yakıtında zararlı madder benzine göre daha fazladır. Atmosfere salına bu zararlı maddeler çevre kirliliğini aşırı arttırıyor. Otomotiv üreticileri bu soruna çözüm için egzoz içine yerleştirilen partikül filtreleri ile çözüm bulmaya çalıştılar. Zararlı madde ve gazları biriktirip yakan dizel partikül filtreleri zamanla tıkanıyor. Bu sorunda gösterge ekranında DPF tıkalı ikaz lambası yanmaktadır. Araç 2. viteste ve yaklaşık 3000 devirde kullanılarak filtre temizliği yapılabiliyor. Bir kaç kez denmeye rağmen lamba yanmaya devam edip filtre temizlenmiyorsa servise gidip manuel temizlik istenmelidir. Partikül filtresi tıkalı ikan aracı performansı düşer ve yakıt kullanımı artar. Bu nedenle zaman kaybı maddi arızanın artmasına neden olacağı için soruna acilen çözüm aramak gerekmektedir.
6- Meriva ABS Arıza Işığı
Araçları durdurmak için fren sistemi kullanılıyor. Bir çok bileşenden oluşan fren mekanizması, yardımcı özellikler içerebiliyor. Bunlardan en önemlisi olan ve etkin fren yapmayı sağlayan ABS, fren yapılırken tekerlerin kilitlenmesini önlüyor. Aynı zamanda direksiyon hakimiyetinin azalmasının önünü alıyor. ABS (kilitlenmeyi önleyici fren sistemi) beyninde oluşan hasar ve yazılım hataları, hidrolik eksikliği, fren merkezi ve hız sensörü problemleri nedeni ile çalışamayacak durumda ise motor kontrol ünitesi tarafından gösterge panelinde ABS arıza lambası yanacaktır. Arıza oluşan otomobili kullanmak mümkündür ama özellikle ani fren sırasında sorun yaşanabileceği için fren sistemini komple tamir ettirmek için fazla geç kalmak doğru değildir.
7- Meriva B Kasa Lastik Basınç Sembolü
Tekerlerin lastik basınçları aracı yola tutunması için belirlenen seviyede ve tüm lastiklerde eşit şekilde olması gerekiyor. Lastik hava basınçları hava kaçağı, lastik patlaması gibi gerekçelerle azalırsa sensörler durumu algılayacak ve ekran panosunda lastik basıncı düşük ikaz ışığı yanmaya başlayacaktır. Lastikler eşit şekilde şişirildiğinde uyarı işareti ekrandan kalkar.
8- Meriva Motor Arıza Lambası
1994 model ve sonrası üretilen tüm enjeksiyonlu otomobillerin büyük çoğunluğunda motor kontrol ünitesi (ECU) yer alır. ECU, onlarca sensör ile arıza ve hataları tespit edebiliyor. Motorun kirli havayı atmak ile görevli bölümü olan egzoz ve bileşenlerindeki arızalar, yakıt ve ateşleme sistemi arızaları gösterge ekranında motor arıza lambası yanmasına neden olan problemlerdir. Oksijen, maf sensörü, katalitik konverterin hasar görmesi, buji ve enjektör arızaları hatta yakıt ve hava filtrelerinin aşırı tıkalı hale gelmesi bu arıza lambasının yanmasının sebepleri arasında yerini almıştır.
Motor arıza lambası yanan otomobili servis veya tamircinize götürerek motor kontrol ünitesini bilgisayara bağlatın. OBD-2 arıza kodları taranarak hata tespit edilir. Arızaya sebep olan sisteme müdahale edilir ya da arızalı parça değişince motor arıza ışığı kendiliğinden ekrandan söner.
9- Meriva Benzin Lambası
Otomobilin motoru çalışmak için gereken yakıtı depodan sağlıyor. Depo içindeki şamandıra da ekranda kalan rezerv yakıtı anlak gösterir. Yakıt seviyesi 6 litre altına inerse ekranda yakıt seviyesi (benzin) lambası otomatik yanar. Şamandıra arızalı ise yakıt olsa da olmasa da benzin ışığı sürekli yanacağı için arızalı parça değişimi için fazla beklemek doğru bir hareket olmaz. Her şey normal iken yakıt dolumu yapılınca ekrandaki uyarı işareti kalkmaktadır.
10- Meriva (2003-2017) Emniyet Kemeri İkaz Işığı
Modele göre araç sürücüsü ve yolcular kemer takmayınca ekranda ikaz lambası birden çok sayıda görülebiliyor. Bunun nedeni ise koltuklardaki sensör doluluğu algılar ve kemer bağlanmayınca ikaz ışığı yakılır. Normal şartlarda yola çıkmadan otomobilin içindeki herkes kemerlerini takmalı ve panelde uyarı işareti görülmemelidir.
11- Meriva Motor Hararet Lambası
Hararet motorun aşırı ısınması ile ortaya çıkan bir olumsuzluktur. Soğutma sistemi devreye girmeyince meydana gelir. Ortalama sıcaklık 80-90 dereceye çıkınca fan, devir daim motoru, radyatör, termostat ve müşür otomatik olarak çalışmalı ve soğutma işlemine başlamalıdır. Bu sayılan parçalarda oluşan arıza ve sorunlar neticesinde motor sıcaklığı artar ve ekran panelinde hararet lambası kendiliğinden yanar.
Çoğunlukla seyir anında ortaya çıkan motor hararetine yapılacak en doğru müdahale aracı durdurup rölantide çalıştırmak ve su eksikliği varsa tamamlamaktır. Eksik soğutma sıvısı olmamasına rağmen hararet gerçekleşmiş ise sorun fan, termostat müşür ve radyatörde olabileceği için araç motoru iyice soğuyunca kontrollü şekilde tamirhaneye giderek arızaya sebep olan problemin ortadan kaldırılması gerekir.
12- Meriva Akü Lambası
Şarj dinamosu, motora V kayışı ile bağlıdır ve motor döndükçe elektrik üretiyor. İhtiyaç halinde kullanılmak üzere fazla enerji aküde saklanır. Şarj dinamosu arızaları, V kayışı problemleri, aktarma kablolarındaki ezilme ve yıpranmalar ve son olarak akü kullanım ömrünün tamamlanması şarj arızalarına sebep veriyor. Arıza, gösterge ekranında yanan akü lambası ile gösterilir. Otomobil harekette iken uyarı lambası görülünce araçla birlikte uzman bir oto elektrik tamir servisine gidilmesi gerekiyor. Burada yapılacak ölçüm ve müdahaleler ekrandaki akü ışığının sönmesini sağlayacaktır.
13- Opel Meriva Fren Arıza Işığı
Panoda yuvarlak içinde görülen ünlem, Opel Meriva otomobillerde fren sistemindeki sorunlarda yanan bir ikaz lambasıdır. Fren hidrolik seviyesinde eksilme bilinen en büyük fren arıza işaretidir. Ayrıca kablolarda ve hortumlarda oluşan deformasyon da fren arıza lambasının yanmasına sebebiyet verebiliyor. Sürücü bu işareti görünce ilk olarak fren hidrolik seviyesine bakmalı ve eksiklik oluştuğunu görmüşse uygun yağ eklemelidir. Arızanın nedenini tam olarak çözebilmek için kalifiye bir fren tamir merkezine başvurulması daha güvenli yolculuk için bir zaruret olarak biliniyor.
14- Meriva B Kasa Direksiyon Arıza Lambası
Aracı sağa, sola çevirmek için tasarlanan direksiyon sistemi her geçen gün yenileniyor. Eski tip direksiyonlarda manevra yapmak zor iken elektrik destekli hidrolik direksiyonlarda ise neredeyse tek parmak ile bu işlem yapılabilir. Elektrikli power adındaki bir sistemin en kritik aparatı konumunda bulunur. Ayrıca sensörlerde bu parçayı desteklemektedir. Power arızası, direksiyon hidrolik yağı eksikliği, sensör arızaları gösterge panelinde direksiyon arıza lambası yanmasına neden olacak ve manevralarda daha fazla güç kullanımı gerekecektir. Arızanın tamiri yapıldıktan sonra uyarı ışığı kaybolmuş olacaktır.
15- Meriva Park Freni İkaz Işığı
Aracı durdurup park ettikten sonra sabitlemek için tasarlanan düzeneğin adı aslında el frenidir. Yeni nesil araçlarda elektrikli sistem kullanılan bu işlev bazı modellerde manuel kol çekilerek yapılır. Park freni aktif edilince el freni ikaz ışığı gösterge ekranında kırmız renkle yanar ve fren bırakılana kadar yanmaya devam eder.
16- Opel Meriva Yağ Lambası
Yağdanlığa benzeyen bir sembol ile gösterilen motor yağ lambası, yağlama işleminde bir sorun olmadığı sürece ekrandan özellikle seyir anında görülmez. Motorun yağlanması, düzgün çalışabilmesi için muhakkak gerekli ve önemli bir işlem olarak bilinir. Yağ pompası, yağ sensör arızası, motorun yağı yakması ve yağ kullanım ömrünün sona ermesi gibi sebepler cereyan edince ekranda yağ lambası yanması kaçınılmazdır.
Bu ikaz işareti hareket halindeki otomobilde yanmaya başlayınca kontrollü bir şekilde sağa çekip motoru durdurmak ilk yapılması gereken işlem olarak bilinir. Soğuyan motorun yağ çubuğu çekilerek seviye ölçümü yapılması ve eksiklik halinde uygun yağ ekleme işlemi gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yağ eksik değil veya tamamlanmış fakat yağ basınç ikaz lambası yanıyorsa mümkün mertebe motor çalıştırılmadan servis ya da tamircinizden yardım gelene kadar bir şey yapmamak daha doğru olacaktır.
17- Meriva TC (Traction Control) Lambası Anlamı
Otomobilin çekiş güç kontrolünü sağlayan sistem, patinaj ve ani kalkış sırasında güç keserek aracı normal seyrine döndürmeye çalışır. Yoldan kaynaklı kaymayı ve yol tutuşunun azalmasını önleyen bu özellik devreye girince ekranda TC (traction control) lambası yanıp söner. Araç normale dönünce TC OFF lambası yanıyorsa ediyorsa bu kez sistemde arıza olduğu anlaşılmalı ve tamir için servise başvurmalıdır.
18- Meriva Fren Pedalına Basın Uyarı İşareti
Otomatik vitesli Meriva otomobilde görseldeki işaret görülüyorsa sürücü aracı çalıştırırken fren pedalına basmadığı için karşılaşılır. Çünkü bu araçlarda debriyaj pedalı yoktur ve araç dururken fren debriyaj pedalı görevi görür. Kontak kapatılıp araç çalıştırılmak için fren pedalına basarak kontak çevrildiğinde erkandaki uyarı ışığı kaybolmuş olacaktır.
19- Meriva Airbag Arıza Işığı
Donanım paketinin özelliğine göre birden fazla yerde hava yastığı bulunuyor. Bu yastıklar kaza anında otomatik olarak şişer ve alınacak darbeleri emer. Böylelikle ciddi yaralanma ve ölümlü sonuçların engellenmesi önlenir. Airbag sisteminde airbag beyni, hız sensörü, emniyet kemeri kayışındaki gergi problemleri ve airbag zembereğindeki kablo sorunları oluşursa ekranda direk yanan airbag arıza ışığı görülecektir. Güvenlik önlemleri içindeki yeri tartışılmaz olan hava yastıkları arızası zaman kaybetmeden tamir edilmeli ve sistemin çalıştığından emin olunmalıdır. Bazen küçük bir kablo ezilmesi ya da soket çıkmasından kaynaklı da sorun olabileceği için elektronik sistem tamirlerinde uzman bir tamirci soruna kesin çözüm bulabilecektir.
20- Meriva Kapılar Açık Uyarı İşareti
Kapılar açık halde yola çıkmak bir takım kaza ve sorunlara neden olacaktır. Özellikle çarpa ve kaza sırasında açılan kapılardan yola fırlayan yaya yolcu ve sürücüleri medyada görebiliyoruz. İstenmeyen bu gibi olayları önlemek ve sürücüye hatırlatmada bulunmak için kapı açık ikaz işareti ekranda görülür.
21- Meriva Anahtar Araç Dışında İkaz Işığı
Üst model Meriva’ların ekran panelinde yanan bu ışık, anahtarsız çalıştırılan sistemlerde anahtarı araç içinde olmadığını göstermek için kullanılıyor. Bu lamba yanıyorken sesli bir ikaz da duyulacaktır. Anahtar sensörlerin algılayacağı mesafeye getirilince uyarı sembolü ekrandan otomatik olarak kayboluyor.
22- Meriva Park Yardımı Açık İkaz Sembolü
Şehir içi park etme sırasında yer problemleri sebebi ile sıkıntı yaşandığını gören otomotiv üreticileri, özellikle kadın sürücüler rahat etsin diye park yardım sensörlerini aracın her tarafına konumlandırıyor. Park sensörleri sesli uyarı vererek manevra yapılan alanda görülmeyen tehlike ve nesneleri algılayarak sesli yönlendirme yapıyor. Özellik manuel olarak kapatılabildiği için sistem devrede olduğunda ekranda park sensörü aktif sembolü belirir.
Kaynak: reeloto.com