Opel Astra J Kasa Arıza Lambaları Anlamı | Astra (2009-2015) Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları - Otomobil ve Araçlar

Reelbilgi © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Otomobil ve Araçlar

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Arıza Lambaları
  4. »
  5. Opel Astra J Kasa Arıza Lambaları Anlamı | Astra (2009-2015) Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları

Opel Astra J Kasa Arıza Lambaları Anlamı | Astra (2009-2015) Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları

Meu Meu - - 23 dk okuma süresi
279 0

Alman Opel markasının aile otomobil modeli Opel Astra J kasa gösterge işaretleri neler? Astra J (2009-2015) arıza lambaları, uyarı ve ikaz işaretleri ne anlama geliyor? Opel Astra J kasa gösterge ekranı arıza ışıkları ve ikaz lambaları neden yanar ve ekrandan nasıl silinir gibi sıkça sorulan soruların yanıtını arayacağız.

Adam Opel tarafından kurulan Opel otomotiv grubunun ürettiği Opel Astra J kasa otomobiller, 2009 yılından itibaren üretilmeye başlanmıştır. Chevrolet Cruze ile aynı platformda üretilmiştir. Avrupa’nın ikinci büyük otomotiv kuruluşu konumundaki Opel, J kasa otomobillerde önlerde MacPherson, arka tekerlerde torsiyon ve torsiyona ek olarak Watt’s Linkage sistemini kullanarak yol tutuşunu arttırmayı başarmıştır. Ayrıca ilk kez Opel Insignia modelinde kullanılan konsept Astra J kasalarda kullanılmaya devam edilmiştir.

Opel Astra J Kasa Gösterge İşaretleri
Opel Astra J Kasa Gösterge İşaretleri

Opel Astra J kasa otomobillerin Türkiye’de 1.0 T, 1.2 T, 1.3 CDTI, 1.4, 1.4 T, 1.6, 1.6 CDTI, 1.6 T, 1.7 CDTI ve 2.0 T hacimli benzinli ve dizel motorlu seçenekleri satılmıştır. Astra J (2009-2015) otomobillerin Active, Business, Classic, Cosmo, EcoFLEX Cosmo, EcoFLEX Enjoy, EcoFLEX Enjoy Plus, EcoFLEX Sport, Edition,Edition Plus, Elegance, Enjoy, Enjoy 111.Yıl, Enjoy Active, Enjoy Elegance, Enjoy Plus, Essentia ve Essentia Confor Sport ismi ile billinen bir çok donanım paketi yer almaktadır.

Opel Astra J Kasa Arıza Lambaları
Opel Astra J Kasa Arıza Lambaları

2012 yılında makyajlanarak sadece hatchback ve station vagon kasa tiplerinde değişikliğe gidilerek ön panjur, ön sis ve sinyal tasarımı, arka tamponda krom eklenti ve daha fonksiyonel yol bilgisayarı gibi yenilikler yapılmıştır. Ayrıca aynı yıl Astra J kasa modellerine sedan kasa karoseri de eklenmiştir. Ülkemizde en çok tercih edilen motor çeşitleri 1.3 ve 1.4 benzinli ve dizel yakıtlı tipleri olarak bilinmektedir.

Opel Astra J Kasa Uyarı ve İkaz İşaretleri
Opel Astra J Kasa Uyarı ve İkaz İşaretleri

İlginizi Çekebilir: Opel Astra F Kasa Arıza Lambaları

Opel Astra J Kasa Arıza Lambaları Anlamı | Astra (2009-2015) Uyarı ve İkaz İşaretleri (Resimli)

Opel Astra J Kasa Ekran Paneli
Opel Astra J Kasa Ekran Paneli

Tüm araçlarda gösterge ekranı, kullanıcının arıza ve olası ikazları görmesi için tasarlanmış ve bilgilendirme görevini yerine getiren işleve sahip donanımları arasındadır. Opel Astra J kasa otomobillerde meydana gelen hata ve arızaları motor kontrol ünitesi denetlemektedir. ECU (motor kontrol ünitesi), herhangi bir olumsuzluk tespit ettiğinde ekran panelinde görsel bir uyarıda bulunuyor. Bunu yanında bazı donanım paketlerinde yol bilgisayarı denilen yazılı uyarı ile de bilgilendirme yapılmaktadır.

Opel Astra J Kasa İç Görünüm
Opel Astra J Kasa İç Görünüm

Otomobilin modeline, motor cinsine, satıldığı ülke pazarına ve donanım çeşidine göre farklılıklar gösterebilen arıza lambaları, uyarı ve ikaz işaretlerinin anlamlarını bilmek sürücüye daha konforlu ve sorunsuz araç kullanma imkanı sunuyor. Şimdi hep birlikte Opel Astra J kasa gösterge işaretleri ne anlama geliyor? Astra J kasa (2009-2015) arıza ışıkları, uyarı ve ikaz lambaları nedir? Opel Astra J kasa gösterge ışıkları ve ikaz sembolleri ekranda neden görülür ve bu ışıklar ekrandan nasıl silinir sorularının detaylı cevaplarına göz atacağız.

1- Opel Astra J Kasa Akü Lambası

Gösterge ekranındaki akü lambası, motor çalıştığında şarj dinamosu şarj işlemine başlayınca 2-3 saniye kadar yanar ve kendiliğinden sönecektir. Şarj dinamosu arızası, V kayışının kopması ve ya gevşemesi, kablolarda oluşan deformasyon ve akünün kullanım ömrünü tamamlaması gibi hallerde akü şarj olamayacağı için akü lambası sürekli veya kısa aralıklarla yanmaya devam etmektedir.

Otomobilin motoruna ilk hareketi veren marş motoru için gerekli elektrik enerjisi aküden sağlandığı için bu gibi olumsuz bir durumda araç motoru çalıştırılamaz. Aracı kullanırken akü ışığı görülüyorsa vakit kaybetmeden oto elektrik atölyesinden yardım alınması önemli bir durum olarak değerlendiriliyor.


2- Astra J Kasa Emniyet Kemeri İkaz Işığı

Çarpışma anında araç içinde kafa travması gerçekleşmesi olası bir durum olarak bilinir. Emniyet kemeri kullanmak bu sebeple çok önemli bir davranış olarak karşımıza çıkıyor. Otomobil içerinde yolculuk yapacakların emniyet kemerlerini doğru biçimde bağlaması aynı zamanda yasal bir yükümlülüktür. Emniyet kemeri takılı olmadığında ya da kemer aparatlarında sorun yaşandığında kemerler takılı olsa bile gösterge panelinde emniyet kemeri takılı değil ikaz ışığı görülecektir.


3- Opel Astra J Kasa El Freni Çekili Uyarı Lambası

Fren balatalarının sıkıştırılarak aracı park halinde veya kısa süreli duraklamalarda sabit tutabilmek için el freni kullanılıyor. Elektrikli ya da manuel el freni sistemi aktif iken araç hareket etmekte zorlanacak ve ekran panelinde el freni çekili lambası görülecektir. Fren indirildiğinde ekrandaki ikaz ışığının sönmesi gerekmektedir. El freni bırakılmasına rağmen uyarı lambası yanmaya devam ediyorsa sistemi en kısa sürede kontrol ettirip tamir gerekiyorsa yapılması önem arz etmektedir.


4- Astra J (2009-2015) İmmobilizer Lambası

Otomobilin beyni konumundaki motor kontrol ünitesi (ECU), araç kilitlendikten sonra yetkisiz çalıştırmaları önlemek için motoru kilitler. Anahtar içindeki çip ile direksiyona yakın konumdaki sensör eşleşince kilit devre dışı kalacaktır. Fob çipi arızası, akünün bitmiş olması, sensör arızaları kilidin açılmasını önler ve ekranda immobilizer lambası görülür. Bu durumda araç motoru çalıştırılamaz. Anahtar pili ve akü kontrolü yapılıp her hangi bir sorun bulunamamış ise elektronik anahtar sistemlerinde uzman bir servisten yardım isteyerek soruna çözüm bulunabilecektir.


5- Opel Astra J Kasa Airbag (Hava Yastığı) Arıza Işığı

Otomobilin güvenlik önlemlerinden en dikkat çekeni kuşkusuz hava yastıkları olarak görülmektedir. Kaza esnasında kompresör tarafından şişirilip açılan hava yastıkları ciddi yaralanmaları en az seviyeye indirebilmektedir. Airbag sistem arızaları, sensör sorunları, ön gergi makarası problemleri hız sensörünün kirlenmesi, hidrolik yağı eksikliği gibi olası sebepler airbag sisteminin çalışmasını engeller ve ekran panelinde airbag arıza lambası direkt yanmaya başlar. Daha önce airbag açmış araçlarda sık görülen bu arızanın tamiri güvenlik önlemleri açısından oldukça önemli bir yaklaşım olarak bilinmektedir.


6- Opel Astra J Kasa TC (Traction Control) Arıza Lambası

Islak, kaygan ve buzlu zeminlerde tekerlerdeki yol tutuşu azalabilmektedir. Tekerlerdeki güç kaybı ve dengesizliği oluşunca araç yoldan çıkabilir ve istenmeyen kazalar ile karşılaşılabiliyor. Tekerler arasındaki güç ayarlamasının yapan traction control (TC) sistemi devreye girer ve tekerlere ihtiyaç kadar güç dağılımı sağlamaktadır. Sistem devreye girer girmez gösterge ekranında TC (traction control) lambası yanacaktır. Araç toparlanıp normal hareketine devam ettikten sonra ekrandaki lamba söner. Traction control özelliğinde meydana gelen sensör arızaları, kablo ezilmeleri ve diğer arızalar meydana geldiğinde ekranda TC OFF yazısı çıkarak kullanıcıya bilgilendirme yapılacaktır.


7- Astra J (2009-2015) Yağ Lambası

Motor yağı motorun etkin çalışabilmesi için motor yağına ihtiyaç duyulmaktadır. Opel Astra J kasa otomobillerin yaklaşık 3.5-4 litre yağa ihtiyacı bulunuyor. Eskiyen motorlarda genellikle yağ yakması gibi bir sorun meydana geliyor. Motorun içindeki metal parçalar bu gibi durumlarda yağsız kalabildiği için aşınır ve zamanla birbirine kilitlenebilir. Motor yağı eksilirse, kullanılan yağın motora uygun viskozitede olmaması, yağ pompası ve yağ sensörünün bozulmaması gibi nedenler gösterge panelinde kırmızı renkli motor yağ lambası yanmasına sebep olan etkenlerdir.

Otomobil ilk çalıştırıldığında yağ ışığı yanar ve kısa bir süre sonra yağlama sisteminde arıza yoksa otomatik olarak ekrandan silinir. Yukarıda saydığımız arızalar oluştuğunda yağ basınç ışığı yanmaya devam edecektir. Otomobilde yağ ışığı sürekli yanarken aracı kullanmak motora ve diğer bileşenlere zarar vereceği için yağ kontrolü yapılması ve eksiklik varsa uygun yağ eklenmesi gerekiyor. Yağ tamamlandıktan sonra dahi ikaz işareti yanmaya devam ediyorsa mümkün mertebe aracı kullanmadan oto tamir atölyesine ivedilikle ulaşılması gerekiyor.


8- Opel Astra J Kasa Motor Arıza Lambası

Otomobilin arızalarını kontrol eden ve herhangi bir arıza olduğunda gösterge ekranında lamba yanmasını sağlayan motor kontrol ünitesi (ECU) sensörler aracılığı ile bu işlemleri yapabilmektedir. Sensörlere gönderilen sinyallerin geri dönüşünü izleyerek arıza tespiti yapabilen ECU, egzoz siteminde kirli havanın atımı ile görevli sisttem ve parçalarda meydana gelen bir arıza tespit ettiğinde gösterge ekranında sarı renkli motor arıza lambası yakacaktır. Konvertör sorunları, ateşleme problemleri maf, mab sensör arızaları motor arıza ışığının yanmasının en etken nedenleridir.

Motor arıza ışığı yanan aracın performansı azalır ve aynı zamanda daha fazla yakıt kullanımı gerçekleşir. motordan çıkacak zararlı gaz ve parçacıklar arıza nedeni ile düzgün biçimde çıkarılamazsa motor bu olumsuzluktan etkilenecektir. Yetkili serviste veya kalifiye bir oto tamir atölyesinde otomobilin motor kontrol ünitesi, bilgisayarla kontrol edilebilen arıza tespit programları yardımı taranarak arızanın nedeni bulunabilmektedir.


9- Astra J Kasa Hız Sabitleyici (Cruise Control) İşareti

Daha çok uzun yollarda aracı gaza basmadan ilerletmeye yardımcı olan hız sabitleyici özelliği aktif hale geldiğinde ekranda cruise control sembolü görülmektedir. Sürücü istediği hıza göre ayar yaparak aracı sabit hızda ilerletebilir. Özellik devre dışı bırakılınca ekran panosundaki uyarı işareti silinecektir.


10- Opel Astra J Kasa Hidrolik Direksiyon Arıza Lambası

Hidrolik pompası, hidrolik yağını direksiyon bileşenlerine ulaştırarak daha kolay manevra yapılmasını sağlamaktadır. Eski tip direksiyonlara göre daha az efor sarf ederek direksiyonu çevirmeyi sağlayan elektrik destekli hidrolik direksiyonlarda pompa (power) arızası, hidrolik yağı eksikliği, sensör sorunları ve diğer elektrik kaynaklı problemler sistemin düzgün çalışmasını önler. Bu arıza gösterge panelinde hidrolik direksiyon arıza lambası yakılarak bilgi veriliyor.


11- Opel Astra J Kasa Motor Hararet Lambası

Motor yüksek sıcaklıklarda etkin bir şekilde çalışamaz. Yüksek ısıya maruz kalan motor ve diğer parçaların aşınma sorunları ortaya çıkabilecektir. Soğutma sistemi bu sorunu önlemek için motor ortalama 90 dereceye ulaştığında devir daim pompası radyatörde soğutulan suyu motor kanalları içerisindeki kanallarda dolaştırarak motoru soğutmaya çalışır.

Radyatör, fan ve fan müşürü, genleşme kabı arızası ve soğutma suyu eksikliği gibi nedenler soğutma işleminin yapılmasını engelleyen faktörlerin başında gelmektedir. Bu gibi arıza ve hatalar neticesinde gösterge ekranında hararet lambası görülür. Hararet yapan motorlu araçla yola devam etmek motorda ciddi arızalara yol açabileceği için en kısa sürede kontrollü bir şekilde servise gidip sistemi kontrol ettirmek gerekmektedir.


12- Astra J Kasa Kapı Açık Uyarı Işığı

Otomobile giriş çıkış yapılan kapılar seyir halinde muhakkak kapalı olmak zorundadır. Olası kaza anında kapıları açılması olumsuz sonuçların olmasına neden olmaktadır. Aracın kapıları tam olarak kapatılmadığında ekran panelinde kapılar açık ikaz lambası yanacaktır. Sürücü kapıların açık olduğunu gördüğünde kapıların kapatılmasını sağlamalıdır.


13- Opel Astra J Kasa Yakıt Seviyesi (Benzin) Lambası

Depodaki benzin ya da motorin kullanıma bağlı olarak tükenmektedir. Depodaki yakıt oranı 50 km daha yol gidebilecek seviyeye indiğinde gösterge ekranında benzin (yakıt seviyesi) lambası yanar. Şamandırada arıza yoksa araca yakıt alındığında paneldeki benzin ışığı silinecektir.


14- Opel Astra J Kasa ABS Arıza Işığı

Ani fren yapılınca kilitlenmeyi önleyici fren sistemi olan ABS özelliği otomatik olarak devreye girecektir. Fren mesafesini kısaltan ve sürücünün direksiyon hakimiyetini arttıran ABS, modül sorunu, hız sensörü ve diğer sistem sensörleri hatası, hidrolik eksikliği gibi nedenlerle arızalanmış ise etkili fren yapılamayacağı kullanıcıya ABS arıza lambası yakılarak hatırlatılır. Kazaların önüne geçebilen aktif frenleme için ABS arızasının tamiri otomotiv tamir sektörü uzmanlarınca önemli bir durum olarak belirtilmektedir.


15- Opel Astra J Kasa Silecek Suyu Seviyesi Sembolü

Cam silecekleri özellikle kışın daha çok kullanılmaktadır. Camı düzgün temizlemek için silecekler çalışırken su kullanma ihtiyacı doğar. Silecek sıvısı deposundaki su miktarı azalınca gösterge ekranında silecek suyu seviyesi uyarı ışığı görülür. Depo içindeki sensör arızalı değil ise su tamamlanınca ekrandaki sembol kaybolacaktır.


16- Astra J Kasa Vites Arttır/Azalt İkaz Işığı

Otomobili devirli kullanmak, yakıt tasarrufu sağlamakla beraber uzun ömürlü bir kullanım da sunmaktadır. Vitesin ne zaman arttırılacağını ve azaltılacağını göstererek sürücüye yardımcı olan vites arttır/azalt işareti Astra J kasa otomobillerde standart donanım olarak yer alır.


17- Astra J (20009-2015) Lastik Basınç Uyarı Lambası

Lastik basınçlarının üreticinin belirlediği değerlerde olduğunda aracın yol tutuşu artar ve kullanılan yakıt miktarında azalma olacaktır. Lastiklerden herhangi birisinde oluşan patlama ve hava kaçırma gibi olaylarda gösterge ekranında bilgilendirme amaçlı lastik basınç değeri düşük ikaz lambası yanacaktır. Kalibre edilmiş hava tabancaları ile lastik değerleri olması gereken değere getirildiğinde ekrandaki ikaz ışığı otomatik olarak silinecektir.


18- Opel Astra J Kasa Dizel Partikül Filtresi (DPF) Işığı

Yalnızca dizel otomobillerde yer alan DPF (dizel partikül filtresi), motordan çıkan zararlı gazları ve minik parçacıkları yakarak atmosfere karışmasını engellemektedir. Egzoz içinde yer alan DPF, kullanıma ve yakıt kalitesine bağlı olarak tıkanabiliyor. Motor kontrol ünitesi bu durumu algılayarak rejenerasyon yani filtreyi temizleme işlemini başlatmaktadır. Bu işlem otomatik olarak gerçekleşirken gösterge ekranında bir lamba görülür. Yüksek hızda ve düşük viteste araç kullanmak işlemin daha çabuk tamamlanmasına yardımcı olmaktadır.


19- Opel Astra J Kasa Dizel Kızdırma Bujisi Lambası

Dizel motora sahip Astra J kasa otomobillerde soğuk havalarda motorun daha çabuk çalışmasına yarayan kızdırma bujileri vardır. Kontak çevrildiğinde çalışan ısıtma bujileri, motor çalıştıktan sonra devre dışı kalır ve ekrandaki ısıtma bujisi lambası sönmektedir. Silindirlerde yer alan kızdırma bujileri arızalı ise gösterge panelindeki kızdırma bujisi işareti sürekli görülmeye devam edecektir.


20-  Opel Astra J Kasa Fren Balatası Seviyesi İkaz Işığı

Fren balataları, sıkıştırılmış karbon ve reçineden imal edilmektedir. Fren balataları kullanım alışkanlıkları ve zamana bağlı olarak aşınıp  etkinliğini yitirebiliyor. Fren balataları fren mekanizmasının en önemli parçalarından olduğu için bittiğinde ya da fonksiyonunu yitirdiğinde değiştirilmesi gerekiyor. Fren balataları aşırı derecede aşındığında sensör uyarı ışığı yakarak kullanıcıya bilgi sunar. Gösterge ekranında fren balataları lambası yanması halinde yeni bir fren balatası ile değişim sağlanırsa ekran panelindeki ikaz işareti kaybolacaktır.


21- Opel Astra J Kasa ESC Lambası Anlamı

Sert virajlara hızlı girilirse merkez kaç kuvvetinin tekerlere uyguladığı çekim gücü farklılık gösterebiliyor. ESC sistemi, bu güç dengesini ayarlayarak aracın yoldan çıkması, savrulması ve spin atması gibi tehlikeli olayların önüne geçebilmektedir. Özellik, motor kontrol ünitesi tarafından sensörler ile algılanan tehlike durumlarında gösterge ekranında devreye girecektir ve ekran panelinde ESC ışığı yanacaktır. Araç normal seyrinde hareketine dönünce ESC lambası söner. Sistemsel arızalar ya da sürücünün özelliği sınırlandığında ekranda bu defa ESC OFF ışığı yakılarak araç şoförüne ikazda bulunulur.


22- Astra J Kasa Fren Pedalı İşareti Anlamı

Otomatik vitesli araçlarda debriyaj pedalı olamadığı için aracı çalıştırıp vitesi D konumuna almak için fren pedalına basmak gereklidir. Şanzıman frene basmadan aracı park konumundan ayıramadığı için fren pedalına basmadan araç çalışamaz. Bu durum sürücüye yeşil renkli fren pedalı sembolü ile gösterilir.


23- Opel Astra J Kasa Anahtar Araç İçinde Değil İkaz Sembolü

Araç anahtarı olmadan aracı çalıştırabilen bir özellik, sensörler aracılığı ile sağlanabiliyor. Otomobilin anahtarı araç içinde iken tek tuşa basarak çalıştırmak mümkün hale gelir. Araç çalıştıktan sonra herhangi bir nedenle anahtar araç dışına çıkıp sensörler anahtarı algılayamazsa gösterge ekranında Anahtar araç dışında ikaz ışığı göstergede görülür.

Opel Astra J Kasa
Opel Astra J Kasa

Kaynak: reeloto.com

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir