Yazımızda Hyundai’nin aile otomobil modeli Excel arıza lambaları nedir? Hyundai Excel ikaz ve uyarı işaretleri ne anlama geliyor? Hyundai Excel gösterge ekranındaki arız ışıkları neden yanar ve nasıl söndürülür sorularına cevap vereceğiz.
Güney Kore otomobil üreticilerinin en bilineni ve ürettiği araçlar ile dünyanın her yerinde pazar bulan Hyundai, en çok satan otomotiv üreticileri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Ülkemize 90’lı yıllarda giriş yapan Hyundai, genç, yaşlı, kadın, erkek her kitlenin beğeneceği araçlar üreterek pazar liderliğinde zirveye oynamaya devam ediyor. Ticari taşıtlar başta olmak üzere ülkemizde bir çok sektörde otomobilleri özellikle tercih edildiğinden marka bilinirliğini her geçen gün arttırmaya devam etmektedir.
İlginizi Çekebilir: Hyundai Accent Blue Arıza Lambaları Anlamları
Yazımızın konusu olan Hyundai Excel modeli ise ilk olarak 1985 yılında üretilmiş fakat Türkiye’ye ve Avrupa pazarına 1991 yılında dahil olmaya başlamıştır. Ülkemizde ve Avrupa’da Hyundai Excel olarak bilinen model, Güney Kore’de Presto ve Japonya’da Mitsubishi Precis isimleri ile bilinmektedir. 1.5 benzinli motor seçeneği sunan Excel, sedan ve 5 kapılı hatchback karoserleri ile sunulmuştur. GLS donanım paketi ile alternatifi bulanamayan Excel, bu dezavantajını güçlü motoru ve konforu ile unutturmayı başarmıştır. Koreli otomobil devi Hyundai ile alakalı kısa bir bilgiden sonra yazımın asıl konusu olan Hyundai Excel gösterge panelinde yer alan arıza ışıkları ve uyarı, ikaz lambaları ne anlama geliyor sorularının cevabına geçiyoruz.
Hyundai Excel Arıza Lambaları Anlamı | Excel Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamı
Her otomobilde meydana gelen arıza ve hatayı gösterge ekranında sürücüye bildiren arıza işaretleri ve ikaz, uyarı sembolleri bulunuyor. Hyundai Excel modeli araçların ekran panelinde yer alan arıza lambaları anlamı nedir? Excel ikaz ışıkları ve uyarı lambaları neden yanar ve nasıl söndürülür sorularının cevabını aktarmaya başlıyoruz.
Ayrıca Bakın: Hyundai Excel Nasıl Bir Araba ve Alınır Mı?
1- Hyundai Excel O/D (Overdrive) OFF İkaz Lambası Anlamı
Asyalı otomobil modellerinin çoğunda yer alan overdrive özelliği otomobilin uzun yolculukta vites aralıklarla daha yüksek pozisyona getirerek yaka tasarrufu sağlayan bir sistem olarak biliniyor. Vites dişlilerinin geçiş aralığını uzatarak hem şanzımanın daha çok dinlenmesini ve hem de sürekli vites değiştirmeyerek yakıt tasarrufu sağlayan overdrive sistemi vitesin yanında bulunan düğmeye basıldığında devreden çıkar ve gösterge ekranında O/D OFF (overdrive kapalı) sembolü ile sürücü uyarılır. Bu özellik halk arasında turbo gibi algılansa da aslında pek ilgisi yoktur. Overdrive sistemi genellikle yokuşlarda devre dışı bırakılır ve özellik tekrar aktif olana kadar gösteriye ekranındaki overdrive kapalı işareti yanmaya devam eder.
2- Hyundai Excel Arka Cam Buz Çözücü Sembolü Anlamı
Aracın arka camları buz tuttuğunda açmak hem zaman alır hem de soğukta zahmetli bir iştir. Ön camlar kalorifer sistemi ile rahatça açılabilir fakat arka camları da kolayca açmak için cam üzerinde çizgi şeklinde rezistansları devreye almak gerekir. Bu rezistanslar şoför tarafından çalıştırıldığında gösterge ekranında arka cam buz çözücü ışığı yanar ve arka camdaki buzları çözmeye başlar. Arka camdaki buzlar tamamen çözülünce sürücü sistemi devre dışı bırakır ve gösterge ekranındaki uyarı lambası kendiliğinden silinir.
3- Excel Emniyet Kemeri İkaz Lambası Anlamı
Otomobillerde yolcu ve sürücünün kaza anında araç içerisinde sabit kalabilmesini hedefleyen güvenlik sistemlerinden birisi de emniyet kemeridir. Sürücü ya da yolcu emniyet kemerini takmadığında gösterge ekranında emniyet kemeri uyarı ışığı çıkacaktır. Emniyet kemeri takmadığınızda herhangi bir polis uygulamasında idari para cezasına muhatap olacağınızı ve güvenlik için zorunlu bir durum olan emniyet kemeri takma hassasiyetini dikkatle yerine getirmeniz gerekmektedir.
4- Hyundai Excel Yağ Basınç Işığı (Yağ Lambası) Anlamı
Hyundai Excel araçların motorunda bulunan parçaların aşınmasını engellemek için motor çalıştığı sürece sürekli yağlanma işlemi gerçekleştirilmektedir. Aracın motorunda ortalama 3,5 ile 4 litre motor yağı bulunuyor. Motor yağ seviyesi %20 civarı eksildiğinde, yağ pompası çalışmadığında, yağ müşürü arızalandığında ya da motor yağı kullanılamaz hale geldiğinde gösterge ekranında yağ ışığı yanar. Normal durumlarda kontak ilk çevrildiğinde marşa basılmadan yağ lambası yanar ve motora ilk hareket verildikten kısa bir zaman sonra yağ basınç ikaz ışığı kendiliğinden söner. Fakat yukarıda saydığımız durumlar nedeniyle yağ lambası sönmüyorsa ve araçla seyir halindeyseniz aracı hemen durdurup motoru stop etmeniz gerekiyor.
Yağ çubuğunu çekerek aracın içerisindeki yağ miktarına ve yağın akışkanlığına bakıp yağ eksik ise uygun motor yağı eklemelisiniz. Yağ seviyesi eksik değil fakat yağ lambası yinede yanmaya devam ediyorsa bu ciddi bir arıza olabileceği için mümkün mertebe aracı hareket ettirmeden çekici yardımı ile servise götürmeniz gerekmektedir.
5- Hyundai Excel El Freni İkaz Işığı Anlamı
Yolculuğumuz bittiğinde ya da aracı park ettiğimizde aracı sabit bir konuma almak için el frenini çekeriz ve gösterge ekranında el freni uyarı lambası yandığını görürüz. Araç ile tekrar harekete başlamadan önce el frenini indirmeyi unutmamamız gerekiyor. Çünkü el freni çekili halde hareket etmek diskler ve balatalar başta olmak üzere fren sistemindeki parçalara zarar verebilir. Bu sebeple araç hareket etmeden önce frene basarak el freni yumuşak bir şekilde indirildiğinde gösterge ekranındaki el freni ikaz ışığı kendiliğinden ekrandan kaybolacaktır.
6- Hyundai Excel Akü Lambası Anlamı
Şarj dinamosunun üretmiş olduğu elektriğin anlık ihtiyaç dışında kalan kısmı aracın aküsünde kullanılmak üzere depolanıyor. Motorun marş dinamosu tarafından çalıştırılabilmesi için gerekli olan elektrik aküden sağlanarak motor çalıştırılır. Şarj dinamosu kömürü ya da şarj dinamosunun motoru arızalanmış ise, akü kullanım ömrü sona ermişse, elektrik kablolarında kopma ya da aşırı yıpranma mevcut ise ya da V kayışı gevşekse şarj dinamosu aküyü şarj edemez ve ekran panelinde akü lambası yanar.
Kırmızı renkli akü şarj ışığı araç çalışmadan önce kontak çevrildiğinde direk yanmaya başlar ve motor ilk hareketi aldıktan itibaren 2-3 saniye içerisinde ekrandan kaybolur. Bu anlattığımız olumsuz durumlarda özellikle araç seyir halindeyken akü şarj uyarı lambası yanıyor ise aracın motorunu durdurduğumuzda tekrar çalıştıramama gibi bir problemle karşı karşıya olabileceğimizi unutmamalıyız. Bu sebeple hareket halindeki araçta akü şarj ikaz lambası yandığını görüyorsak aracı oto elektrikçiye göstererek gerekli ölçümler yapıldıktan sonra ilgili tamir işleminin istenilmesi gerekiyor.
7- Hyundai Excel Bagaj Kapağı Açık İşareti Anlamı
Yolcular haricinde taşınacak eşya ve aracın tamiri ya da diğer ihtiyaçları için gereksinim duyulan alet ve stepne lastiği gibi lüzumlu parçaların taşındığı yer olan bagaj, bir kapakla örtülüdür. Bagajla olan işimiz bitip bagajı tam olarak kapatmadığımızda gösterge ekranında bagaj kapağı açık uyarı lambası yandığını göreceksiniz. Hareket halindeki aracın bagajının açılması arka taraftan gelen trafikteki sürücüleri riske atmak anlamına geldiği için araçla yola çıkmadan önce gösterge ekranındaki bagaj kapağı sembolünün yanıp yanmadığını kontrol etmemiz güvenlik açısından gerekli bir hareket olacaktır.
8- Hyundai Excel Benzin Az Kaldı (Benzin Işığı) Uyarı Lambası Anlamı
Hyundai Excel araçların motoru için gerekli olan benzinin yakıt deposunda muhafaza edildiğini bilmekteyiz. Yakıt deposundaki yakıt miktarını ölçen şamandıra yakıt seviyesini kritik düzeyde algıladığında gösterge ekranında benzin lambası yanacaktır. Sarı renkli benzin ışığı yandıktan itibaren aracınızla yaklaşık hava koşullarına ve yol durumuna göre 60 kilometre daha yol gidebileceğinizi motor kontrol ünitesi gösterge ekranında benzin ışığı yakarak sizlere hatırlatıyor. Şehirler arası yolda akaryakıt istasyonu bulmanın zorluğunu da hatırlatarak benzin bitiyor uyarı lambası yandığını gördüğünüzde gerekli yakıt takviyesini yapmanızı tavsiye ederiz.
9- Excel Kapı Açık İşareti Anlamı
Araca giriş çıkışların yapıldığı kapılar yolculuk sırasında açılırsa sürücü ve diğer kişilerin can güvenliği tehlike altında olabilecektir. Sürücü araca binip kontağa çevirdiğinde gösterge ekranında kapı açık uyarı lambası görüyorsa hemen kapıları kontrol etmeli ve kapandığından emin olmalıdır. Kapıların tamamı kapalı pozisyona geldiğinde gösterge ekranındaki kapı sembolü otomatik olarak ekrandan kaybolur.
Bazı durumlarda kapı switch arızası nedeniyle kapılar kapalı olsa bile gösterge ekranındaki kapılar açık lambası yanmaya devam edecektir. Bu durumda kaporta ustasına giderek ya da bir elektrikçiden arızalı olan parçanın değiştirilmesini istemelisiniz.
10- Hyundai Excel Motor Arıza Işığı Anlamı
Hyundai Excel otomobillerin bazılarında motor kontrol ünitesi denen bir oto beyni mevcuttur. ECU (motor kontrol ünitesi) motorda ve aracın diğer bileşenlerinde meydana gelen hata ya da arızayı sensörler aracılığıyla tespit ederek gösterge ekranında arıza lambası ya da ikaz ışığı yakmak suretiyle sürücüyü bilgilendirir. Motor arıza ışığı araçtaki en önemli ikaz ve uyarı ışıklarından bir tanesidir.
Egzoz sistemi sorunları, ateşleme sistemindeki problemler, yakıt elemanlarındaki arızalar ve diğer sensör problemlerinde gösterge ekranında sarı renkli motor arıza lambası yandığı görülmektedir. Bu durumda aracı ustanıza götürerek bilgisayara bağlamasını isteyip arızanın tespiti ile sonunda gerekli işlemleri talep etmelisiniz. Ayrıca sarı renkli motor arıza lambası motor kontrol ünitesinin aracın motorunu koruma moduna aldığını sürücüye hatırlattığını da unutmamanız gerekiyor.
11- Hyundai Excel Motor Hararet Lambası Anlamı
Motor, çalışırken kullanılan fosil yakıt yüzünden yüksek ısılara maruz kalıyor. Ortalama 90 derece sıcaklıkta tutulması gereken motor sıcaklığı soğutma ekipmanları tarafından sürekli soğuma işlemine tabi tutuluyor. Radyatör tıkanması ve delinmesi, hortumlarda meydana gelen deformasyon, fan motoru ve fan müşürü arızası, termostat kapağının hatalı çalışması, genleşme kabının bozulması ve en önemlisi soğutma sıvısı seviyesinin eksikliği gösterge panelinde motor hararet ışığı yanmasının en bilinir nedenleri arasında yer alıyor.
Yolculuk sırasında gösterge ekranında motor hararet işaretini görmüşseniz hiç vakit kaybetmeden otomobilinizi uygun bir yere çekerek motor çalışır haldeyken soğutma sıvı seviyesine genleşme kabı üzerindeki çizgilerden kontrol etmelisiniz. Soğutma sistemindeki parçalar aşırı ısındığı için elle dokunmak ya da haznenin ve radyatörün kapağını açmak gibi ciddi yanıklarla sonuçlanabilecek işlemlerden uzak durmalısınız. Sıvı seviyesi eksikse antifriz eklenerek soğutma sıvısı tamamlanır. Tüm bu işlemler yaparken motorun çalışır halde olması aracın hava yapmasını engeller.
Sıvı seviyesi olması gereken düzeyde ise ve hararet lambası halen yanıyorsa fan ve radyatör gözle kontrol edildikten sonra başka bir arıza var mı yok mu kontrol edilmelidir. Eğer motor hararet lambasının yanma sebebi ile alakalı herhangi bir olumsuzluğu kendiniz tespit edememiş ve arızaya dair her hangi bir bilginiz yoksa ustanızı arayarak yapacağı yönlendirmeler doğrultusunda aracınızı tamir için sanayiye götürmeniz gerekiyor.
Kaynak: reeloto.com