Fiat’ın Türkiye’de de ürettiği Tipo gösterge işaretleri neler? Fiat Tipo arıza ışıkları ve sembolleri ne anlama geliyor? Fiat Tipo uyarı, ikaz ışıkları ve arıza lambaları neden yanar ve ekrandan nasıl silinir gibi merak edilen sorulara yanıt arayacağız.
İlk olarak1988 yılında üretilmeye başlayan Fiat Tipo, Fiat’ın ilk enfeksiyonlu araçları arasında diyebiliyoruz. Tempra modelinde önce ve Uno otomobillerden sonra üretilmeye başlanmıştır. Türkiye’de Bursa Osmangazi Tofaş AŞ. fabrikalarında üretimi yapılan Fiat Tipo, görselliği ile üretildiği yıllarda favori araçlar arasında yer aldı. Egea modeli araçlar için Tipo’nun devamı denilmektedir. Modifiye araç tasarımı için oldukça uygun bir otomobil modelidir. Ülkemizde gençlerin favori araçları arasındadır. Ayrıca yarışlarda gösterdiği performanslar ile kendini göstermektedir.
İlginizi Çekebilir: Fiat Stilo Arıza Lambaları
1.4, 1.6, ve 2.0 L hacimli motorları benzin ve LPG dönüşümü yapılarak kullanılıyor. Hatchback kasa tipi, dijital göstergesi ile ve konforu ile beğenileri hak etmektedir. karbüratörlü ve enjeksiyonlu çeşitleri olan Fiat Tipo’nun en çok tutulan çeşidi DGT, ie, S, SLX, ve SLX ie modelleridir. C segmenti olarak nitelendirilebilecek otomobilde bazı donanım paketlerinde( SLX) klima, ön iki cam otomatik ve hidrolik direksiyona yer verilmiştir. Performans arayanların tercihi ise 2.0 litrelik benzinli motor seçeneği olmaktadır. 140 beygir güce kadar ulaşabilen bu motor yakıt olarak biraz dezavantajlı görünüyor.
Fiat Tipo ile alakalı kısa ve önemli bir takım bilgileri aktardıktan sonra asıl konumuz olan Tipo gösterge işaretleri neler? Fiat Tipo arıza ışıkları ve gösterge uyarı ve ikaz sembolleri ne alama gelmektedir? Tipo ekran arıza ışıkları, uyarı ve ikaz lambaları niçin ekranda görülür ve ekrandan nasıl silinebilir sorularının yanıtlarına bakacağız.
Fiat Tipo Arıza Lambaları Anlamı | Tipo Gösterge Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları
Karbüratörlü araçlarda LPG uyumu konusunda pek sorun olmasa bile enjeksiyonlu motorlarda sıkıntı olabiliyor. Bunun sebebi ise Avrupa’da ve bir çok ülkede LPG’nin yeni yeni araçlarda yer almasından kaynaklı uyumsuzluklar olarak değerlendirilebilir. 2. el pazarında gençler ve kendini genç hissedenler halen Fiat Tipo otomobillere oldukça ilgi duymaktadır.
Bu araçlardan randıman almak ve performans sorunu yaşamamak için aracı iyi tanımak ve hangi arızların daha çok ortaya çıktığını bilmek gerekir. Ayrıca motor kontrol ünitesi bulunan enjeksiyonlu modellerde gösterge ekranında yer alan arıza lambaları, uyarı ve ikaz işaretlerinin anlamlarını bilmek önemli bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Modele, motor çeşidine ve üretim yılına göre farklılık gösteren Fiat Tipo arıza lambaları, uyarı ve ikaz işaretleri ne anlama geliyor detaylıca incelemeye başlayalım.
1- Fiat Tipo Ön Sis Farları Açık Uyarı Işığı Anlamı
Hava durumuna bağlı olmak şartıyla kimi zaman siz olayları nedeniyle ön taraftaki görüş mesafesi düşebiliyor. Yolu daha iyi görebilmek ve önde senin araçların hareketlerini takip edebilmek amacıyla yoğun ışık oluşturan ön sis farları devreye alındığında gösterge ekranında ön sis farları açık uyarı lambası yanar. Bu sayede görüş mesafesi belli bir seviyede arttırılabiliyor. Sisli dağılıp hava koşulları normale döndüğünde ön sis farları kapatılırsa gösterge ekranındaki uyarı ışığı kendiliğinden söner.
2- Fiat Tipo Jikle Uyarı Lambası Anlamı
Soğuk hava şartlarında otomobiller normal zamana göre daha zor çalışabilir ve çalıştığında da motor devrinde dalgalanmalar meydana gelebilir. Tipo modeli araçlarda bulunan jikle isminde bir mekanizma motora bir anlamda el gaza vererek sabit bir devirde çalışmasını ve motorun ısınmasını sağlar. Modele göre jikle çekildiğinde ya da motor kontrol ünitesi tarafından otomatik olarak devreye alındığında gösterge ekranında jikle uyarı ışığı yanar. Belli bir zamanda motoru ısıtan jikle ile işimiz sona erdiğinde jikleyi iterek kapatırız ve gösterge ekranındaki jikle açık uyarı lambası kendiliğinden sönmüş olur.
Jikle çekili halde aracı kullanmaya devam etmemiz halinde Araç motoru belli bir zaman sonra bu olacak ve teklemeye başlayacaktır. Bu gibi olumsuzlukları engellemek için araç motoru ısındıktan sonra jikle kapatılmalı ve ekranda jikle uyarı lambası görülmemelidir.
3- Tipo Uzun Farlar Uyarı İşareti Anlamı
Aydınlatma koşullarının yetersiz olduğu uzun yolculuklar veya şehir dışı yerleşim yerlerindeki sürüş anında yolu daha iyi aydınlatabilmek ve karşı taraftan gelen araçları görebilmek maksadıyla uzun farlar kullanılabilir. Araç şoförü uzun farlar açtığında gösterge ekranında uzun farlar uyarı işareti mavi renk ile yanar. Kısa farlara göre daha yoğun ışık saçan uzun farlar aynı zamanda uyarı anlamındaki selektör işlemi içinde kullanılabiliyor. Sürücü uzun farlar ile işi bittiğinde uzun farları kapatırsa gösterge ekranındaki mavi renkli uyarı işareti artık görülmez.
4- Fiat Tipo Arka Sis Lambaları Açık Uyarı Lambası Anlamı
Ön sis farlarında olduğu gibi kitle hava ortamlarında arka taraftaki araçların bizi fark edebilmesi için stop lambasının hemen yanında bulunan arka sis farları açılabiliyor. Sürücü arka sis farlarını açtığında gösterge ekranında arka sis lambaları açık uyarı ışığı görülecektir. Daha çok fark edilmemizi ve diğer araçların takip mesafesini koruması açısından sisli havalarda arka sis farlarının kullanılması yararlı bir hareket olacaktır. Sürücü arkasız paralarını kapatırsa gösterge ekranındaki uyarı lambası kendiliğinden söner.
5- Tipo Dörtlü İkaz Lambası Anlamı
Tipo otomobillerde diğer tüm araçlarda olduğu gibi sinyaller yer almaktadır. Normalde dönüşler için kullanılan Bu lamba tehlikeli durum kısa süreli Park gibi gerekli hallerde açıldığından tüm sinyaller hep birlikte çalışır ve gösterge ekranında kırmızı renkli üçgen içerisinde ünlem olan bir ışık görülür. Halk arasında dörtlü ikaz lambası olarak bilinen bu uyarı diğer araç sürücülerini konumumuz ve durumumuz hakkında bilgilendirmek için yardımcı olabilir. Dörtlü flaşör, sürücü tarafından kapatılırsa gösterge ekranında yer alan dörtlü lambası otomatik olarak sönecektir.
6- Tipo Emniyet Kemeri Takılı Değil Uyarı Işığı Anlamı
Emniyet kemeri araç içerisindekilerin kaza anında meydana gelebilecek olumsuz koşulların önüne geçmek için geliştirilen ve kullanılması zorunlu olan basit güvenlik önlemidir. Araç içerisindekiler emniyet kemerini yola çıkmadan takmadığında ekran panelinde kırmızı renkli emniyet kemeri takılı değil uyarı lambası yanar. Araç sürücüsü bu durumda araç içerisindekilere emniyet kemerini takması konusunda uyarıda bulunması ve kendi emniyet kemerinde takması gerekmektedir. Emniyet kemeri makarasında ya da aparatında herhangi bir problem meydana gelmemiş ise emniyet kemerleri takılı vaziyete getirilince ekranda yanan kırmızı renkli uyarı işareti artık görülmeyecektir.
7- Fiat Tipo Akü Lambası Anlamı
Araç motoru marş dinamosu tarafından harekete geçirildikten sonra şarj dinamosu aküyü doldurmak için çalışmaya başlar. Otomobil için gereken elektrik, şarj dinamosu çalıştığı sürece aküde depolanmaya devam eder. Şarj dinamosu arızası, akünün tamamen bitmiş olması, kablolarda kopukluk veya hasar oluşması, V kayışı gevşemesi gibi durumlarda akünün şarj olmadığını gösteren akü lambası gösterge ekranında sürücüye bilgi vermek için gösterilir.
Aracın ilk hareketi alması için gerekli olan enerji aküden sağlandığı için bu işaret görüldüğünde aracınızı stop ettikten sonra aracınızı tekrar çalışmayabilir. Bu sebeple araçla hareket halindeyken akü ışığı ekranda görülüyorsa aracı kalifiye bir oto elektrik servisine ulaştırarak sistemin kontrol edilmesini ve arızaya sebep olan sorunun çözülmesini ustanızdan istemeniz gerekiyor. Elektrik sistemi ile alakalı olan bu sorun çözüldüğünde gösterge ekranında akü şarj ışığı artık görülmeyecektir.
8- Fiat Tipo Yağ Lambası Anlamı
4 ila 4,5 litre arasında motor yağı kullanımı gereksinimi duyan Fiat Tipo otomobillerde motor çalıştıktan sonra yağlama işlemi gerekiyor. Motor içerisindeki kam mili, krank mili, motor yatağı, pistonlar ve silindirler metalden oluştukları için yağlanmaz ise birbirine kilitlenerek motor yatak sarması olarak bilinen çok ciddi arızanın olmasının önü açılır. Yağ ışığı marşa basmadan önce ekranda sürekli yanar ve marşa basılıp motor hareket ettikten sonra 3 saniye içerisinde söner.
Lamba sönmüyor ya da seyir halindeyken yanmaya başlamış ise aracın motorunu vakit kaybetmeden stop etmeli ve motor soğuk ise soğuduktan sonra yağ çubuğu ile yağ seviyesini kontrol etmek gerekir. Uygun yağ eklenip göstergedeki yağ basınç ışığına tekrar bakılmalı yanmaya devam ediyorsa aracı kontrollü bir biçimde çekiciye bindirerek oto mekanik servislerine tamir için gidilmelidir.
9- Fiat Tipo Fren Balataları Aşınmış Arıza Lambası Anlamı
Fren sisteminin belki en son parçası olarak balatalar düşünülebilir. Zira balatalar fren merkezinin komutuyla diskleri sıkıştırarak aracın durdurulmasına neden olur. Zamanla ve kullanıma bağlı olarak aşınan fren balataları sensörler tarafından kritik seviyede ölçüldüğünde gösterge ekranında fren balataları aşınmış arıza ışığı yanar. Aşınmış balata ile yolculuk yapmak aracın diskleri başta olmak üzere fren mekanizmasında başka hasarlara sebebiyet verebiliyor. Bu yüzden gösterge ekranında sarı renkli fren balataları arıza ışığı görüyor iseniz aracı oto tamircisine götürerek kaliteli bir fren balatası takımı ile değiştirirseniz gösterge ekranındaki bu uyarı ışığı artık yanmayacaktır.
10- Fiat Tipo Fren Hidrolik Yağı Eksik ve El Freni Çekili Uyarı Lambası Anlamı
Fren sisteminin çalışması için gerekli olan hidrolik yağı bazı durumlarda eksilebiliyor. Herhangi bir sebeple aracın fren hidrolik yağı eksilmişse gösterge ekranında hidrolik yağ eksik ikaz lambası yanar. Bu uyarı lambası el frene çekilirken de gösteriyor ekranda görülebilmektedir. Sürücü el frenine indirdiğinde el freni çekili lambası görülmüyor ise sorun büyük bir ihtimalle fren hidrolik yağı eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Uygun fren hidrolik yağı eklendiğinde gösterge ekranında el freni çekili değilse bu ikaz işareti görünmemelidir.
11- Fiat Tipo Arka Cam Rezistansı Aktif Uyarı Lambası Anlamı
Kışın yoğun geçti beldelerde aracın camlardan buzlandığını görebilmekteyiz. Araç çalıştıktan sonra ön cam kalorifer sistemi ile daha çabuk buzdan arınabiliyor fakat arka camın açılması bir hayli zaman alabiliyor. Bu olumsuz durumu engellemek adına arka camlara yerleştiren rezistanslar ile arka cam buzu açılmak istendiğinde gösterge ekranda arka cam rezistansı devrede ikaz ışığı yanar. Elektrik yardımı ile arka camdaki buzlanmayı ve buğulanmayı engelleyen arka cam rezistansı kapatıldığında ekrandaki uyarı lambası kendiliğinden söner.
12- Fiat Tipo ABS Arıza Lambası Anlamı
Kızaklamayı önleyici fren sistemi veya başka bir adıyla anti blokaj fren özelliği Tipo araçlarda bulunuyor. Ani fren anında sürücü hakimiyetini arttırmak ve fren mesafesini %10’a varan oranlarda azaltmak için geliştirilen ABS sistemi, ABS ventil arızası, hız sensörü kilitlenmesi, fren hidrolik eksikliği, gergi makarası problemi ve çeşitli elektrik arızaları neticesinde çalışamaz duruma geldiğinde gösterge ekranda ABS arıza lambası yanar. ABS arıza ışığı yanan araç normal fren sistemi ile kullanılabilir fakat etkili fren yapma konusunda ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Sistem tamir edilip sorun onarıldığında gösterge ekranındaki ABS arıza lambası kendiliğinden silinmiş olacaktır.
13- Tipo Code Anahtar (İmmobilizer) Arıza Lambası
Motor kontrol ünitesine sahip Fiat Tipo otomobillerde hırsızlığa karşı güvenlik önlemi oluşturmak gayesi ile yetkisiz çalıştırmayı önleyen immobilizer sistemi mevcuttur. Araç kapıları kapatıldığında devreye giren immobilizer, anahtar içerisindeki çip ile direksiyondaki sensörün eşleşmesi sonucu araç çalışabilir hale gelir ve sistem devreden çıkar. Aracın anahtar pilinin bitmesi, fob çipi arızası, akünün tamamen boş olması ve çeşitli sensör problemleri neticesinde immobilizer özelliği devre dışı kalamazsa gösterge ekranında immobilizer lambası sürekli yanmaya devam eder.
Araç şoförünün yapması gereken ilk iş anahtar pil ile kontrol etmesi ve akünün durumunu gözden geçirmesi olarak sıralanabilir. Sürücü herhangi bir problem tespit edememişse elektronik anahtar tamir işlerinde ehil bir tamirci çağırarak durumunda kalacaktır.
14- Fiat Tipo Enjeksiyon Sistemi Arıza Lambası
Tipo otomobillerin karbüratörlü olan modellerine ek olarak enjeksiyonlu modelleri de bulunuyor. Yakıt enjektörlerindeki tıkanıklık, yakıt basın sorunları ve ilgili sensörlerde oluşabilecek hatalar nedeniyle enjeksiyon arızası oluşmuşsa gösterge ekranında enjeksiyon arıza ışığı yanar. Bu gibi durumlar motorun devirsiz ve düzensiz çalışmasını, yakıtın fazla kullanılmasını ve aracın durduk yere stop etmesini tetikleyebilir. Enjeksiyon arızaları enjeksiyon tamir işlerinde uzman bir servise gidilerek tamir edildiğinde gösterge ekranındaki enjeksiyon arıza ışığı panelden kendiliğinden silinir.
15- Fiat Tipo Lambda (Oksijen) Sensörü Arıza Lambası
Egzoz içerisinde bulunan lambda (oksijen) sensörü, aracın egzoz sistemindeki gazların oksijen seviyesini hassas bir şekilde ölçen bir cihaz olarak biliniyor. Sensör ucunda biriken egzoz partikülleri, kükürt ve yağ külü gibi çeşitli yakıt katkı maddeleri bu arızanın oluşmasına sebebiyet verebiliyor. Bu arıza meydana geldiğinde motor performansında düşüklük ve hızlanma kabiliyetinde azalma görülebilir. Aynı zamanda gösterge ekranında oksijen (lambda) sensör arıza lambası yanacaktır. Bozulan sensör yenisi ile değiştirilirse ekranda görülen arıza işareti başka bir işleme gerek kalmadan silinecektir.
16- Fiat Tipo Kapılar Açık Uyarı Işığı Anlamı
Araç hareket etmeden önce kapıların muhakkak kapalı olması gerekiyor. Yolculuk anında açılabilecek kapı olası ciddi kazalara sebebiyet verebiliyor. Araç kapılarından herhangi birisi açık ise gösteriye ekranında kapılar açık uyarı lambası yanar. Kapı sensörlerinde ya da menteşelerinde herhangi bir sorun yok ise kapılar nizami bir biçimde kapatıldığında gösterge ekranındaki kapı işareti de artık görülmez.
17- Tipo Stop Yazısı İkaz Işığı Anlamı
Motor kontrol ünitesi bulunan Fiat Tipo otomobillerde enjeksiyon arızası, yakıt sistemi problemleri, ateşleme sorunları ve diğer elektronik ciddi arızalarda aracın durdurulması gerektiğini hatırlatan kırmızı renkli stop yazısı ekran paralelinde görülecektir. Seyir halindeyken yanan stop yazısı ikaz ışığı aracı hemen durdurup motoru stop etmemiz gerektiğini telkin ediyor. Araç stop edildikten bir süre sonra beklenmeli ve araç tekrar çalıştırıldıktan sonra gösterge ekrana tekrar kontrol edilmelidir. Yağ basınç arızası nedeni ile de yanabilen Stop ikaz lambası önemli bir uyarı olduğu için aracı mümkün ise çekiciye yükleyerek kaliteyi bir oto tamir servisine götürerek sorun hakkında detaylı araştırma istenmelidir.
Kaynak: reeloto.com