Audi’nin en küçük otomobil modeli Audi A1 arıza lambaları nedir? Audi A1 gösterge ekranı ikaz ve uyarı işaretleri ne anlama gelir? Audi A1 arıza lambaları, ikaz ve uyarı lambaları neden yanar, nasıl söndürülür sorularına yanıt arayacağız.

Alman Audi, otomobil üreticileri arasında ilk sırlarda yer alır. Çeşitli özellikteki sağlam ve konforlu arabaları ile tanınır. Lüks segmentte satışa sunduğu otomobil modelleri ile tüm dünyada tanınır hale gelmiştir. Audi A1 modeli ise biraz daha küçük boyutlu spor araç sayılabilecek özellikler ile donatılmıştır. İlk olarak 2010 yılında Cenevre otomobil fuarında tanıtılmıştır. 3 kapılı modeline 2011 yılında üretilen “Sportback” olarak tanımlanan 5 kapılı versiyonu eklenmiştir. Mini Cooper olarak bilinen İngiliz arabası ile kıyasıya rekabete girmiş ve rakibine satış rakamlarında açık ara fark atmıştır.

Benzinli ve dizel yakıtla çalışan Audi A4, 1.0 TFSI, 1.4 TFSI ve 1.6 TDI motor seçeneği ile satılmaktadır. Türkiye’de en çok 1.6 TDI olanları satılmış ve halen tercih edilmektedir. Ambition, Attraction, Basic, Dynamic ve Sport en beğenilen donanım paketleri içinde yer alır. Spor gövde tasarımı ile konfor ve performansı bir arada sunar. Gençler ve kadınlar arasında küçük gövde yapısı sebebi ile kullanımı yaygındır. Audi A1 araçlar ile ilgili kısa bilgiler aktardıktan sonra asıl konumuz olan Audi A1 arıza lambaları ne anlama geliyor? Audi A1 arıza lambaları, uyarı ve ikaz işaretleri neden yanar gibi başlıklara göz atacağız.

İlginizi Çekebilir: Audi A5 Arıza Lambaları Anlamları
Audi A1 Arıza Lambaları Anlamı | A1 Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları (Resimli)
Araç kasasının hafif olması performansının üst seviyelere çıkmasına yardımcı oluyor. 1.6 TDI modelleri 3.9 litre/100 km karma yakıt tüketimi ile ön plana çıkar. B segmenti araçtır ve bütün sınıf özelliklerini fazlası ile taşır. Bütün otomobil modellerinde olduğu Audi A1 arıza lambaları ve gösterge ikaz, uyarı işaretleri de bir anlam taşıyor. Arabada oluşan sorunları ekran panelinde yanan lambalar ile öğrenebiliyoruz. Bu nedenle bu işaret ve sembollerin anlamlarını bilmek sürücü için devamlı konfor ve sorunsuz araç kullanımı sağlamak adına oldukça gereklidir. Yazımızın bu kısmında Reeloto tarafından çeşitli otomobil forum sitelerinden ve kullanım kılavuzlarından edindiğimiz detaylı bilgilerle hazırladığımız Audi A1 arıza lambaları, uyarı ve ikaz işaretleri ne anlama geliyor sorularının detaylı cevaplarına bakalım.
1- Audi A1 Motor Kaputu Açık İkaz İşareti Anlamı
Kaput, motoru koruyan ve tamir, bakım işlerinin gerçekleştirilmesi anında ulaşım imkanı sağlayan kaporta parçasıdır. Motor kaputu ile olan işimiz bittiğinde kapalı hale gelmelidir. Kaput açık olduğunda göster ekranda motor kaputu açık uyarı ışığı yanarak sürücüye bilgi verilir. Bu kapak açık iken yolculuğa devam etmek ciddi trafik kazalarına sebebiyet vereceği için kapatma işinin doğru biçimde yapılması ve gösterge ekranındaki ikaz işaretinin silinmesi gerekir.
2- Audi A1 Yağ Lambası Anlamı
Reeloto’nun yaptığı detaylı araştırmalara göre Audi A1 otomobillerin gösterge ekranında yana en önemli ikaz işaretlerinden birisi yağ lambası olarak karşımıza çıkıyor. Otomobil ve içten yanmalı araçların motorları çalışabilmek için madeni motor yağına ihtiyaç duyar. Metal alaşımdan yapılan krank mili, eksantrik mili ve motor yatağı gibi bileşenler motor çalıştıktan sonra yağlanmaya başlar ve motor durana kadar bu işlem devam eder. Motor yağ pompası, yağ sensörü arızalanırsa ve motor yağı eksikse gösterge panosunda kırmızı renkli yağ lambası yanmaya başlar. Araç çalıştıktan sonra gösterge ekranında görülmemesi gereken yağ basınç ışığı seyir halindeyken yanmışsa aracı hemen durdurup motorun soğumasına beklemek gerekiyor.
Motor soğuduktan sonra yağ çubuğu arasındaki minimum ve maksimum çizgiler arasında yağ yoksa uygun motor yağı eklenmelidir. Buna rağmen kırmızı yağ basınç ışığı ekranda yanmaya devam ederse aracı kullanmadan çekici ile sanayiye götürerek gerekli işlemler zaman kaybedilmeden başlatılmalıdır. Sistemdeki sorun çözüldüğünde bu ışık ekrandan silinmiş olacaktır.
3- Audi A1 Genel Arıza Işığı Anlamı
Araç donanımlarında ve özelliklerinde çeşitli durumlarda arıza ya da hatalar söz konusu olabiliyor. Gösterge ekranında sarı renkli üçgen içinde ünlem ışığı yanmaya başlamışsa fren, yakıt, ateşleme ve ABS gibi sistemlerdeki problem ile alakalı bilgilendirme yapılmaktadır. Bazı durumlarda bu işaret kırmızı renkli şekilde de ekranda görülebilir. Bu durumda aracı kontrollü bir şekilde en yakın yetkili servise ulaştırarak problemin giderilmesi gerekir.
4- Audi A1 Çarpışma Önleme Sistemi İkaz İşareti Anlamı
Aniden önümüze çıkan bir insan ya da taşıt görülmediğinde kaza meydana gelebiliyor. Güvenlik önlemi olarak tasarlanan çarpışma önleme sistemi bu gibi ansızın ortaya çıkan durumlarda otomatik olarak devreye girer. Araca otomatik olarak fren yaptırılır. Sistem çalıştığında gösterge ekranında ikaz ışığı anlık görülür. Sensörler, tehlikenin bittiğini algıladığında bu ışık kendiliğinden sönmüş olur. Aynı zamanda sesli bir uyarı da yapılmaktadır.
5- Audi A1 Akü Lambası Anlamı
Karayollarında hareket eden bütün araçlarda akü kullanılıyor. Şarj dinamosu v kayışı ile motordan aldığı güçle aküye elektrik sağlar. Dinamo arızası, akünün kullanılamayacak hale gelmesi, V kayışının gevşemesi ve çeşitli sigorta problemleri akünün dolmasını engeller. Bu gibi arızalarda ekran paralelinde akü ışığı yanmaya başlıyor. Normalde bu ışık kontak açıldığında görülür ve motor hareket ettikten sonra şarj dinamosu devreye girdiğinde sönmüş olmalıdır.
Şoför ekranda bu ışığı arabayı kullanıyorken görmüşse hiç beklemeden tamirciye giderek gerekli ölçümle onarım işlemlerine yaptırdıktan sonra akü şarj lambası ekrandan silinir. Eğer akü lambası yanarken kullanıma devam edilirse otomobil motoru stop edildikten sonra tekrar çalışamayabilir. Bunun nedeni marş motorunun devreye girebilmesi için gereken elektriğin aküden çekilememesi olarak bilinir.
6- Audi A1 Dış Aydınlatma Arıza Lambası Anlamı
Otomobilin dış kısmında bulunan ve görünürlüğü sağlayan far, sinyal, siz farları ve stop lambası gibi aydınlatma elemanlara küçük ampuller veya led ışıkları ile aydınlatma görevine yerine getirir. Bu sistemde oluşan herhangi bir sorun gösterge ekranında ”ampul şeklinde” dış aydınlatma arıza ışığı ile gösteriliyor. Aracım aydınlatma sistemi Oto elektrik tamircilerinde kontrol ettirilerek gerekli olan tamir işlemi yapılırsa bu ikaz ışığı ekrandan kaybolacaktır.
7- Audi A1 Otomatik Vites Arıza Işığı Anlamı
Audi A1 otomobillerin bir kısmı manuel vitesli olsa bile çoğu otomatik vitesli şanzımana sahiptir. Şanzıman içerisindeki parçalar manuel vitese göre daha hassas ve narindir. Şanzıman yağının aşırı ısınması, dişlilerdeki aşınma sebebiyle vites geçişlerinin sağlanamaması, sensör arızaları gibi sebeplerle oluşan sorun gösterge ekranında dişli şeklinde otomatik vites arıza lambası ile gösterilmektedir. Bu ikaz ile karşılaşan şoför aracı durdurup motoru stop etmelidir. 10-15 dakikalık bir süre geçtikten sonra araç tekrar çalıştırıldığında bu ışık sönmüşse muhtemelen şanzıman yağı aşırı ısındığı için bu ikaz görülmüştür. Eğer vites arıza ışığı yanmaya devam ediyorsa kullanıma acilen son verilmeli ve araç motoru durdurulmalıdır. Böyle bir ikaz işareti ile karşılaşıldığında yetkili servisten yardım almak daha doğru bir hareket olacaktır.
8- Audi A1 Direksiyon Arıza Lambası Anlamı
Power adı verilen elektrikli bir parça hidrolik direksiyona sahip arabaların çoğunda kullanılır ve manevra yapmayı oldukça kolay hale getirir. Zamanla arızalanabilen direksiyon kutusu, direksiyon hidrolik yağı ve sensör arızaları ekran panelinde bir lamba ile sürücüye aktarılır. Direksiyon sistemi arızalı iken araç kullanılabilir ancak arıza gitgide daha da büyüyecektir. Sürücü bu lambayı gördüğünde ilk olarak fren hidrolik yağına bakarak eksiklik varsa tamamlaması gerekiyor. Gerekli kontrol ve onarım sağlandığında bu işaret ekrandan otomatik olarak silinir.
9- Audi A1 ESC Işığı Anlamı
Buzlu ve karlı yollarda, ani gerilen ve yüksek hızda alınan virajlarda araç dengesi bozulabiliyor. Tekerlekler arasındaki çıkış farkına algılayarak devreye giren ESC bu gibi olumsuzlukları azaltarak kaza riskini en aza indiriyor. ESC özelliği aktif hale gelince kayan araba şeklinde ESC lambası ekranda yanmaya başlar ve tehlike geçince kendiliğinden söner. Eğer bu ışık sürekli yanıyorsa ESC donanımında bir arıza olduğu anlaşılabilir. Diğer yandan aracın kullanıcısı özelliği kapatmışsa sürücüye ESC OFF ışığı ile sistemin çalışmadığı hakkında bilgi veriliyor.
10- Audi A1 Şerit Asistanı İşareti Anlamı
Otomobilin ön camında ve aynalarında hatta ön panjurda bulunan sensörler, şerit çizgilerini takip ederek güvenli yolculuk için geliştirilmiştir. Sürücü istem dışı veya yanlışlıkla uygunsuz şerit değişimi yaptığında sistem, gösterge ekranında şerit takip asistanı lambası yakarak sürücüyü uyarır. Bazı modellerde şoför hiçbir müdahale etmeden araç tekrar şeridine otomatik olarak yönlendirilebiliyor. Sistemin aktif olarak çalıştığını gösteren bu ışık, tehlike geçtiğinde veya özellik kapatıldığında ekranda görünmez.
11- Audi A1 Benzin Işığı Anlamı
İşten yanmalı motorların çalışabilmesi için akaryakıt şarttır. Akaryakıt aracın arka tarafında bulunan Bir depoda muhafaza edilir ve yakıt pompası ile ihtiyaç kadar çekilir. Depo içerisindeki yakıt seviyesi ortalama 7 litre altına düştüğünde gösterge panosunda sarı renkli benzin lambası yakalar ve yakıt alması konusunda kullanıcıya ikaz verilir. Akaryakıt dolumu tamamlandığında şamandıra doğru çalışıyorsa yukarı doğru kalkar ve ekrandaki benzin seviyesi uyarı ışığını siler.
12- Audi A1 Motor Arıza Lambası Anlamı
Motor ve bileşenler aracın arıza ve hata kontrol merkezi olan ECU (motor kontrol ünitesi) ile her hangi bir hataya karşı sürekli kontrol edilir. Her parça ve özellikteki sensörler, gelen elektrik akımı ile dönüşteki akım farkı hesaplanarak arıza tespiti yapılmasında önemli bir role sahiptir. Egzoz içerisinde bulunan mab ve maf sensörleri, katalitik konvertör sorunları, oksijen (lambda) sensörü arızaları ekranda sarı renkli Audi A1 motor arıza lambası yanmasının temel sebeplerin arasındadır.
Bu lamba yanarken motorun performansı oldukça düşecek ve yakıt sarfiyatı artacaktır. Sorunun hangi parça veya sistem arızasından kaynaklandığını öğrenmek için araç bilgisayara bağlanır ve arıza tespiti yapılır. Motor kontrol ünitesi (ECU) OBD-II testi adı verilen taramaya alınarak gerekli veriler elde ediliyor. Onarım işlemi tamamlandığında panelde sürekli gelen motor arıza lambası silinecektir.
13- Audi A1 DPF (Dizel Partikül Filtresi) Tıkalı İşareti Anlamı
Motorin, benzine göre havayı daha çok kirletir. Bunun sebebi tamamen petrolün rafine edilmesindeki aşamalardan kaynaklıdır. Hava kirliliğini önlemek için egzoz sistemine yerleştirilen partikül filtresi havaya salınacak küçük parçacıkları tutarak yakar ve daha temiz hava salınımı sağlar. Dizel partikül filtresi adındaki parça kullanıma ve zamana bağlı olarak dolabiliyor. Bu durumda Audi A1 ekran panosunda DPF ikaz ışığı yanacaktır. Sürücü otomobili yaklaşık 2500 ile 3000 devirde ve düşük viteste kullanarak filtre temizliği manuel olarak yapabilir. Dizel partikül filtresi temizleme işi (rejenerasyon) bittiğinde bu ikaz ışığı da ekranda görülmez. Bazı durumlarda DPF temizliği yapılamaz ve bu işlem manuel olarak ilgili kuruluşlarda yapılabilir.
14- Audi A1 Hararet Lambası Anlamı
Motor ve içerisindeki parçalar aşırı sıcaklığa dayanıklı olacak şekilde tasarlanıp üretilir. Fakat uzun süre sıcaklığa maruz kalmaları durumunda aşınma ve kilitlenme olayları görülecektir. Bu durumu önlemek için soğutma sistemi motor sıcaklığı ortalama 85-90 dereceye ulaştığında devreye girer. Radyatörde soğutulan su devir daim pompası aracılığı ile motor içerisindeki küçük su kanallarında dolaştırılarak iç soğutma ayrıca fan ile dış soğutma meydana geliyor. Soğutma sistemi içerisindeki parçalarda oluşabilecek arıza ya da hata aracın hararet yapmasına neden olur ve Audi A1 gösterge panelinde kırmızı renkli derece şeklinde hararet lambası yanmaya başlar.
Bu çok ciddi bir sorunun habercisidir ve araç hemen durdurularak motorun rölantide çalışmasına devam edilmesi gerekir. Belli bir süre sonra soğutma suyu seviyesi eksikse tamamlanır ve radyatör, hortumlar gibi parçalar gözle kontrol edilir. Gözle görülen herhangi bir sorun yok fakat araç hararet yapmışsa kontrollü bir biçimde mekanik bir tamir atölyesine ulaşılarak arıza tespiti ve tamirinin yapılması istenmelidir.
15- Audi A1 Cam Suyu Seviyesi İkaz Işığı Anlamı
Ön camları temizlemek için silecek ile beraber cam suyuna ihtiyaç duyarız. Temizleme sıvısının bulunduğu depo içerisinde kalan cam suyu miktarı kronik seviye indiğinde ekranda cam suyu seviyesi uyarı lambası kendiliğinden yanar ve mevsimine uygun su ekleninceye kadar şoför tarafından ekranda görülmeye devam eder. Cam suyu deposundaki algılayıcı sensör arızası söz konusu ise içinde su olsa bile bu işaretin ekranda görülmesi normaldir.
16- Audi A1 Lastik Basıncı Seviyesi İkaz Lambası Anlamı
Bir aracın yola temas eden tek kısmı lastiklerdir ve lastik hava basıncı güvenli bir yolculuk için oldukça önemlidir. Lastiğe çivi girmesi, siboptan hava kaçırma ve lastik patlaması gibi birçok nedenle basınç değerlerinde oluşan anormallik sensörler tarafından tespit edilir ve Audi A1 gösterge ekranında lastik basıncı düşük ikaz ışığı yanar. Basınç değerleri otomobiliniz için bilinen en hava basıncı ile tamamlandığında bu ikaz sembolü ekranda görülmeyecektir.
17- Audi A1 Emniyet Kemeri Lambası Anlamı
Bir otomobilde kullanılan en basit fakat en etkili koruma yöntemi şüphesiz kemerlerdir. Araç hareket etmeden önce tüm yolcu ve sürücünün kemerine muhakkak takması gerekir. Emniyet kemeri takılı olmadığında gösterge panelinde emniyet kemeri takılı değil ikaz ışığı yanar ve aynı zamanda sesli ikaz yapılır. Kemerler olması gereken biçimde bağlandığında sesli ikaz duracak ve ekrandaki işaret silinecektir.
18- Audi A1 Hız Sabitleyici Sembolü
Uzun yıllardır kullanılan hız sabitleyici donanıma Audi A1 otomobilde daha da geliştirilerek kullanılmıştır. Adaptif hız sabitleme özelliği aktif edildiğinde araç sürücü gaza basmadan yolda ilerler ve hızını korur. Özellik çalışırken panelde hız sabitleyici sembolü görülür ve donanım sürücü tarafından devre dışı bırakılana kadar görülmeye devam eder.
19- Audi A1 Start/Stop Aktif Lambası
Trafik ışıklarında veya kısa süreli durmalarda özellikle otomatik vitesli araçlarda şanzıman çalışmaya devam ettiği için dişlilerde aşınmaya maruz kalır. Ayrıca motor da akaryakıt kullanımına devam eder. Bu gibi durumlara önlemek için geliştirilen stat/stop özelliği çalıştırıldığında ekranda bir lamba görülür ve sürücüye arabanın otomatik olarak gaza bastığında çalışacağını bildirir. Donanım sürücü tarafından devre dışı bırakılırsa ikaz lambası söner.
20- Audi A1 Airbag Arıza Lambası
Aracın çeşitli yerlerinde bulunan sensörlerden bazıları da çarpışmayı algılamak için kullanılıyor. Çarpışma meydana gelir gelmez aracın çeşitli yerlerine yerleştirilen hava yastıkları sensörler tarafından tetiklenerek şişirilir ve kazadan alınabilecek ciddi yaralanmaların önüne geçilir. Airbag sistemi olarak bilinen bu özellik içerisinde yer alan airbag beyin arızası, sensör problemleri, hız sensörünün kirlenmesi ve emniyet kemeri sisteminde oluşan hatalarda özelliğin çalışmadığını anlatmak için gösterge ekranında airbag lambası yakılarak bilgilendirme yapılır.
Audi A1 otomobil bu şekilde kullanmaya devam edilebilir ama ciddi riskler ortaya çıkacağı için zaman kaybedilmeden ilgili sistemin tamir edilmesi gerekiyor. Küçük bir kablo ezilmesi ve soket çıkması airbag arıza ışığının yanmasına sebep olabilir. Hava yastıkların açılmasının önündeki engeller uzman bir airbag tamir servisinde ortadan kaldırıldığında airbag arıza ışığı ekranından silinmiş olur.
21- Audi A1 El Freni Lambası
Otomobili park ettiğimizde sabitlemek için kullanılan el freni veya park freni aktif edildiğinde gösterge panosunda kırmızı renkli uyarı ışığı yanmaya başlar. Sürücü arabayı tekrar çalıştırıp hareket etmeden önce freni devre dışı bırakmalıdır. Aksi halde fren sistemi başta olmak üzere birçok parçada arıza oluşacaktır. Audi A1 aracınızın el freni sensörlerinde bir problem yok ise devre dışı bırakılınca ekrandaki işaret kaybolmuş oluyor.
Kaynak: reeloto.com
İlginizi Çekebilir: Otomobil Forum
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim saygılarımlar. emeginize saglık..
Klas araç.
Bilgilendirici bir yazı. Teşekkürler.
Donanım konfor açısından güzel bir araç ama işte ülke şartlarında arızası osu busu pahalı maliyetli oluyor be abi…
premıum b segmentı f/p bir araç
Audi A1, kompakt ve şık yapısıyla sürücülerine hem performans hem de güvenlik sunan bir araç. Ancak, araçlardaki arıza lambaları gerçekten önem taşıyor. Herhangi bir ışık yanarsa, genellikle motor, şanzıman, elektrik sistemi ya da güvenlik özellikleriyle ilgili bir sorun olduğunu gösteriyor. Mesela motor kaputu açık ikaz ışığı, görünüşte basit bir şey gibi gelse de, büyük kazalara yol açabilir. Ya da yağ lambası gibi kritik uyarılar, motorun ciddi şekilde zarar görmesini engellemek için hemen müdahale edilmesini gerektiriyor.
Bu tür işaretlere dikkat etmek, aracın uzun ömürlü olmasını sağlamak ve olası büyük masraflardan kaçınmak için çok önemli. Audi A1’in gösterge ekranındaki lambaların anlamlarını bilmek, sürücünün hem güvenliğini artırır hem de aracı verimli kullanmasını sağlar.