İtalyan otomobil üreticisi Alfa Romeo’nun 146 modeli nasıl bir araba ve alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Alfa Romeo 146 kullanıcı yorumu, test sürüşü ve incelemesine yer vereceğiz.
Alfa Romeo’nun her zaman dünyanın en güzel tasarımlı otomobillerini üreten marka olmuştur. Dünyanın en lüks markaları bile Alfa Romeo’nun tasarımını taklit etmektedir. Alfa Romeo, Fiat çatısı altında üretim yapan markadır. Piyasada onlarca marka ve modelde aracı bulunuyor. C segmentindeki modeli olan 146, Türkiye’de ilk olarak 1996 yılında satışa başlamıştır. 2000 yılında ise yerini 147 modeline bırakmıştır. Alfa Romeo, kendi kullanıcı kitlesi olan marka olduğundan ülkemizde hiçbir zaman yüksek satış rakamlarına ulaşmamıştır. Ancak azda olsa sürekli satışı bulunan markadır.
İlginizi Çekebilir: Lada Samara Nasıl Araba ve Alınır Mı?
Alfa Romeo 146 Nasıl Bir Araba ve Özellikleri Nelerdir?
Alfa Romeo 146’nın Sedan ve hatchback kasa tipleri bulunmaktadır. Arka tasarımı eleştiriliyor olsa da önden görünümü zamanının çok ilerisinde tasarıma sahiptir. 146’nın “L, TS ve TS Ritmo” donanım paketleri bulunuyor. Bu arabada “ABS, klima, elektrikli camlar ve aynalar, sürücü ve yolcu hava yastığı” gibi özellikler bulunuyor. Hatta 1997 model sonrasında ABS fren sistemine sahip olanları mevcuttur. Tamamı 5 ileri manuel vites seçeneği ile satılmıştır. Bu sebeple otomatik vites Alfa Romeo 146 yoktur. Motor teknik özellikleri ise şu şekildedir.
Not: Alfa Romeo’da Twinspark motor kullanılmıştır. Bu motorun özelliği silindir başına iki buji kullanılmasıdır. Böylelikle daha iyi bir yanma ile yüksek performans, düşük yakıt ve daha uzun ömürlü motora sahip olmuştur.
Dikkatinizi Çekebilir: Alfa Romeo 146 Arıza Lambaları
1.4 TS Benzinli: En çok tutulan motor seçeneğidir. 1.4 litre hacimli bu motor 103 beygir ve 124 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu motordur. Şehir içinde 11, şehir dışında 7 litre yakıt tüketmektedir. Son hızı saatte 188 km/s olarak ölçülmüştür. 0-100 hızlanması ise 11.5 saniyedir.
1.6 TS ve L: Bu motor tipinde twinspark ve düz atmosferik olmak üzere iki motor seçeneği bulunuyor. TS olanı 120 beygir, L olanları ise 103 beygir güç üretmektedir. Her iki motor tipi LPG ile uyumludur. Şehir içinde 11.5, şehir dışında 7.4 litre yakıt tüketmektedir. Eğer performans ve güç arıyorsanız 1.6 TS motora sahip olanını almanızı tavsiye ederim.
2.0 Ti: 146’nın daha çok spor kullanım severler için ürettiği motordur. Hız tutkunlarının gayet işini görecektir. Bu paraya alabileceğiniz en güçlü motor seçeneğidir. Turbo beslemeli bu motor 150 beygir ve 186 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 12.7, şehir dışında 8.8 litre yakıt tüketmektedir. Maksimum hızı 212 km/s saat olarak ölçülmüştür. 0-100 hızlanması ise sadece 8.5 saniyedir.
Alfa Romeo 146 Kullanıcı Yorumu
Elimde Tofaş alacak kadar param varken ben daha donanımlı ve performanslı araba almak istiyordum. Uzun zamandır dikkatimi çeken Alfa Romeo 146 almaya karar verdim. Çevremde bana alma elinde kalır. Yedek parçalarını bulamazsın diye eleştiriler vardı. Ben dinlemedim ve 1.4 TS motorlu 2000 model 146 aldım. 2 yıldır kullanıyorum ve aracımdan çok memnunum. Öncelikle anlatmaya içinden başlayacak olursak. Ön torpido üstü göğüs ve kapı içleri gibi yerlerde gayet kaliteli malzeme kullanılmıştır. Üretiminin üstünden 25 yıl geçmesine rağmen en ufak bir çatlama ve solma dahi olmadı. Koltuk süngerleri sert sportif yapıdadır.
Ön tarafının genişliği güzeldir. İki kişi arasında baya bir mesafe olacak şekilde oturuyor. Arka tarafından tavan yüksekliği dışından bir problem yok. Ben 1.80 boyundayım. Şoför koltuğunu kendime göre ayarladığımda bile arka diz mesafesi yeterli geliyor. Ayrıca üç kişi rahatlıkla yan yana oturabilir. Motor performansı dönemine göre çok iyidir. Ara hızlanmalarda falan güzel ivmeleniyor. Hatta twinspark motorun sesi insanın hoşuna gidiyor. Yol tutuşu beklediğimden daha iyi çıktı. Sert virajlarda bile arkasında en ufak bir yoldan çıkma belirtisi olmuyor. Kliması arabanın içini buz gibi yapıyor.
Alfa Romeo 146 Alınır Mı?
Herkesin en çok merak ettiği konulardan bir tanesi Alfa Romeo 146‘nın yedek parçaları bulunuyor mu oluyor. Ben Ankara’da yaşıyorum. Motor ve mekanik aksam parçalarını bulmakta zorlanmıyorum. Ancak kaporta aksam parçaları zor bulunuyor. Küçük bir kaza sonrası arka stop farını kırdım. Hurdacılar dahil olmak üzere gezmediğim yer kalmadı ama ben bulamadım. Bunun yerine eski stop farımı tamir ettirdim. İkinci el piyasası çok zayıftır. Ancak bu durum az para ile böylesine kaliteli bir otomobil alabilmenizi sağlıyor. Sonuç olarak parasına göre alabileceğiniz en iyi araçlar arasındadır. Tofaş ve Reno 9 yerine çok daha donanımlı ve kaliteli otomobil sahibi oluyorsunuz.
Kaynak: reeloto.com