ABS Lambası Neden Yanar? ABS Işığı Nasıl Söndürülür? - Otomobil ve Araçlar

Reelbilgi © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Otomobil ve Araçlar



  1. Anasayfa
  2. »
  3. Arızalar
  4. »
  5. ABS Lambası Neden Yanar? ABS Işığı Nasıl Söndürülür?

ABS Lambası Neden Yanar? ABS Işığı Nasıl Söndürülür?

admin admin - - 7 dk okuma süresi
449 0

Otomobillerin gösterge ekranın ABS lambası neden yanar? Gösterge ekranın ABS uyarı ışığının yanmasının sebebi nedir? ABS ışığı nasıl söndürülür ve tamir edilir gibi sorulara yanıt arayacağız.

Otomobil teknolojisi günden güne daha fazla geliyor. Sürüş konusunda yardımcı pek çok donanım hayatımıza giriyor. 90’lı yıllardan itibaren ise araçlarda ABS fren sistemi kullanılmaya başladı. ABS, 2010 yılından sonra ülkemizde satılan her sıfır otomobilde yasal olarak bulunmak zorundadır. Çünkü ABS olmayan araçların karıştığı kazalar ABS olanlara göre çok daha fazladır. Bu sebeple ABS hayati önem taşıyan donanımlardan bir tanesidir.

ABS fren sisteminin açılımı “Anti-Lock Braking System” Türkçe anlamıyla “kilitlenmeyi önleyici fren sistemi” demektir. Türkiye’de 30 Temmuz 2004 yılından sonra üretilen tüm otomobil marka ve modellerinde zorunlu olmuştur. Yani yaklaşık 20 yıldır üretilen her otomobil ABS fren sistemi olması zorunludur. ABS, frenle konusunda kazaların önüne geçmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre, ABS zorunlu olduktan sonra trafik kazalarında yüzde 20 oranında azalma olmuştur. Çünkü ABS fren sistemi araçların yol tutuşlarında sürücülerin en büyük yardımcısı olmuştur.

ABS'yi Kontrol Ettir Uyarısı
ABS’yi Kontrol Ettir Uyarısı

İlginizi Çekebilir: Akü Işığı Neden Yanar ve Nasıl Söndürülür?

ABS Fren Sistemi Nedir ve Nasıl Çalışır?

ABS fren sistemi olmayan araçlarda ani frenlemeler sırasında sürücü direksiyon hakimiyetini kaybeder. Abi fren sırasında kilitlenen tekerlerin direksiyon hakimiyetinin kaybolmasına neden olur. Bu durum aracın kendi istediği yönde kaymasına sebep olmaktadır. Ancak ABS fren sistemi tekerlerin kızaklamasını engellediği için sürücü ani frenleme sırasında direksiyon hakimiyetini kaybetmez. Direksiyonu çevirdiği yönde gider. Kısaca ABS fren sistemi, fren mesafesinin kısalmasına değil, sürücünün ani fren sırasında direksiyonun yönünü çevirebilmesini sağlamaktadır.

ABS Nasıl Çalışır: Ön tekerlerde hız sensörü adı verilen aracın anlık hızını ölçen sensörler vardır. Ani fren sırasında sensörler tekerlerin kızaklamak üzere olduğunu fark eder ve durumu ABS beynine (ABS ECU) bildirir. Beyin hemen motor kontrol ünitesine bilgi verir. Balatalar ise diskler tamamen sıkmaz. Bunun yerine saniyede 20 defa balataları sıkar bırakır. Sürücü bunu ABS vurması zanneder. Ancak bu ABS sisteminin balataları sıkıp bırakma pompalamasıdır. Böylelikle kilitlenmeyen tekerler dönmeye devam eder ve sürücü direksiyon hakimiyetini sağlar.

ABS Lambası Neden Yanar?

Aracınızın motoru çalıştıktan sonra gösterge ekranında hiçbir uyarı ve ikaz lambasının yanmaması gerekir. Ancak kontak akü açılacak kadar açıldığında ABS ışığının yanması normaldir. Çünkü sistem kontrol ediliyor demektir. Motor çalıştıktan bir kaç saniye sonra ABS lambasının sönmesi gerekir. Yolda giderken veya motor çalışırken ABS ışığı yanıyorsa sistem devre dışı demektir. Bu ışık yanarken frenler tutmaya devam eder. Ancak ABS arızası nedeniyle, ABS çalışmıyordur. ABS arıza lambasının yanmasının sebepleri vardır. Bunlara tek tek bakacak olursak.

1- Tekerlek Hız Sensörü Arızası

Aracınızın fren kaliperinin arkasında tekerlek hız sensörü adı verilen teker dönüşü kontrol eden sensör vardır. Bu sensörler zamanla bozulabilir. Aracınızın gösterge ekranında ABS arıza ışığı yanıyorsa ilk baktırmanız gereken yer tekerlek hız sensörleri olmalıdır.

2- Fren Hidrolik Yağının Azalması

Fren hidrolik yağı deposu aracın kaputunun altında yer alır. Buradan hortumlar yardımıyla tekerlerde bulunan fren balatalarına gönderilir. Eğer fren hidrolik yağı seviyesi azaldıysa veya yağ eskidiği için özelliğini kaybettiyse aracınızın gösterge ekranında ABS lambasının yandığını göreceksiniz.

3- Fren Balatalarının Aşınması

Fren balataları yumuşak metal tozundan yapılmıştır. Sürekli olarak disklere sürtündüğü için ortalama 30 bin kilometre civarında biter. Fren balatası sensörü, balataların bittiğini fark ederse durumu ABS beynine bildirir. Ayrıca ECU sürücüye bir şeylerin ters gittiğini göstermek için ABS uyarı ışığının yakacaktır.

4- ABS Beyni Arızası

ABS sistemi bir çeşit bilgisayar olan ABS beyni tarafından kontrol edilir. ABS ışığının yanmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi ABS beyninin arıza yapmasıdır. Çünkü sistemin çalışması için gerekli olan kontrol merkezi işlevini yitirmiş olacaktır.

5- Kablo ve Tesisat Arızaları

ABS beyni ve bağlı sensörler arasında kablolar bulunmaktadır. Bu kablolar zaman eskiyebilir, kopabilir veya kısa devre yapabilir. Kablo arızaları ABS ışığının yanmasının en çok görülen nedenleri arasında yer almaktadır.

6- ABS Sigortası Atması

Yüksek voltaj nedeniyle ABS sisteminin zarar görmesini engellemek için koruyucu sigorta kullanılmaktadır. ABS sigortası attığı zaman hem sistem çalışmaz hem de gösterge ekranında ABS ışığının yanmasına neden olur.

ABS İkaz Lambası Nasıl Söndürülür?

ABS tamiri çok pahalı ve uzun bir işlemdir. Bir çok sürücü ABS lambası yandığı zaman gösterge ekranında ABS ışığının ampulünü söktürmektedir. Bu durumda siz sadece ABS ışığını görmüyorsunuz arıza devam ediyor demektir. Bu arızayı düzelmek için yapılması gereken en iyi şey aracınızı bir fren ustasına götürmektir. Ustanız bilgisayara bağlayacak ve ABS ile ilgili OBD-2 kodlarını tarayacaktır. Daha sonra arızanın nereden kaynaklandığını tespit edip sorunu düzelmeye çalışacaktır.

Kaynak: reeloto.com

İlgili Yazılar



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



error: Bu siteden içerik kopyalamak yasaktır.