Tata İndica ve İndigo Arıza Lambaları Anlamı | İndica Uyarı ve İkaz Lambaları Anlamları - Otomobil ve Araçlar

Reelbilgi © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Otomobil ve Araçlar



  1. Anasayfa
  2. »
  3. Arıza Lambaları
  4. »
  5. Tata İndica ve İndigo Arıza Lambaları Anlamı | İndica Uyarı ve İkaz Lambaları Anlamları

Tata İndica ve İndigo Arıza Lambaları Anlamı | İndica Uyarı ve İkaz Lambaları Anlamları

Meu Meu - - 17 dk okuma süresi
401 0

Hintli Tata’nın İndica ve İndigo modeli gösterge ekranında yer alan arıza lambaları anlamı nedir? Indica ve Indigo uyarı ve ikaz işaretleri ne anlama geliyor? Tata İndigo ve İndica arıza ışıkları nasıl söner sorularına cevap veriyoruz.

Hindistan’ın en büyük otomotiv üreticilerinden birisi olan Tata, 1945 senesinde Ratan Naval Tata tarafından Hindistan’da kurulmuştur. Binek otomobiller, minibüsler, otobüsler ve spor arabalar üreten Tata, malezya, Mısır, Kenta, Bangladeş ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nde üretim tesislerinde ürettiği araçlar ile Asya pazarında önemli satış rakamları yakalayan bir üretici olarak tanınmaktadır. Dünyanın en ucuz arabası olarak bilinen Tata Nano’yu üreten firma tanınırlığını artırmayı başarmıştır.

Tata markasının ülkemizde en bilinen modeli İndica ve İndigo olarak bilinmektedir. Indigo station wagon, Indica ise aynı aracın sedan modeli olarak üretilmiştir. Tata İndica, 1.4 dizel ve benzinli motor seçeneğine sahip iken, İndigo kasası, 1.4 motor ile dizel yakıt seçenekleri ile ülkemize 2005 ile 2010 yılları arasında ithal edilerek kullanıcıların beğenisine sunulmuştur. Tata Indica ve Indigo otomobillerin gösterge ekranında arıza lambaları anlamı ve İndica ve İndigo uyarı ve ikaz işaretleri anlamları neler hep beraber inceleyeceğiz.

Tata İndica ve İndigo Arıza Lambaları Anlamı | İndica Uyarı ve İkaz Lambaları Anlamları

Otomobillerin ve diğer araçların her hangi bir arıza ve hata durumundan bilgi sahibi olması için gösterge ekranında yer alan uyarı ve arıza ışıkları ile bulunur. Tata Indica ve Tata Indigo gösterge panelinde bulunan arıza ışıkları ne anlama geliyor? Indica ve Indigo gösterge işaretleri neden yanar sorularının cevabını aktarıyoruz.

1- Tata İndica ve İndigo Ön Sis Farları Uyarı Lambası

Havaya sis çöktüğünde sürücünün görüşü bnir hayli zayıflar. Önünde olan arabayı görmekte zorlanan sürücü daha yavaş ve kontrollü bir şekilde ilerlemeye gayret etmelidir. Sis olayı yaşanan havalarda sürücü ön sis farlarını açtığında gösterge ekranında ön sis farları açık uyarı ışığı çıkar. Ön sis farlarını uzun süre kullanmak seyir halindeki diğer araç kullanıcılarını rahatsız edeceği için ön sis farları sisli havada dağılınca kapatılmalıdır.


2- Tata İndica ve İndigo Motor Arıza Işığı Anlamı

motor arıza lambası

1994 sonrası üretilen araçlarda oto beyine diye verilen ECU (motor kontrol ünitesi) bulunuyor. Aracın motoru ve diğer parçalarında konumlandırılan hata ve arızayı algılayan sensörler ECU’ya OBD kodunu işleyerek arıza ile alakalı sinyal yollar. Bu arızalardan birisi de motor arıza uyarı ışığıdır. Panelde sarı renkli motor şeklinde görülen motor arıza lambası egzoz sisteminde, yakıt sisteminde ve ateşleme sisteminde oluşabilen herhangi bir arıza ya da hata sonrası yanabilir. Bazı durumlarda basit bir hatayı bildirirken çoğu zamanda önemli bir arızayı hatırlatır. Motor arıza lambasının bir başka anlamı da araç beyninin motoru korumaya aldığı şeklinde düşünülebilir.


3- Tata İndica ve İndigo ABS Arıza Lambası Anlamı

abs arıza lambası

Fren sistemi ile paralel olarak çalışan ve aracın sert fren esnasında kızaklayıp kaymasını önleyen şoförün direksiyon hakimiyetini arttıran ABS adı verilen bir özellik bulunuyor. Anti lock break system yani ABS, günümüzde üretilen tüm araçlarda zorunlu bir donanım olarak yer alır. ABS sensörü kirli ya da bozulmuşsa, ABS modülünde arıza varsa, sensörü arızalanmışsa ve fren hidrolik yağı seviyesi olması gerekenin altında ise gösterge ekranında sürücü ABS arıza ikaz ışığı görebilir. ABS işareti önemli bir ikaz anlamına geldiği için kısa zaman içerisinde yetkili serviste bu sorun tamir edilmesi gerekiyor.


4- İndica ve İndigo SRS (Supplemental Restraint System) Arıza Işığı Anlamı

Suplemental restraint system yani araçtaki tamamlayıcı emniyet sistemi de diyebileceğimiz bir güvenlik önlemleri bütünü vardır. Genellikle hava yastığı ve emniyet kemeri düzeneklerinde meydana gelen bir hata da gösterge ekranında SRS lambası ile beliren tamamlayıcı emniyet sistemi ikaz işareti çıkar. Emniyet kemeri gergi kayışları çalışmıyor ve airbag sistemindeki herhangi bir problemde bu SRS ışığı yandığını görebiliriz.


5- Tata İndica ve İndigo İmmobilizer Uyarı Lambası Anlamı

Etkin bir güvenlik sistemi olan immobilizer özelliği ECU yani otomobil beyni olan tüm araçlarda yer alabiliyor. Tata Indica ve Indigo modeli araçlarınızın anahtarında bulunan fob isimli bir çip ile kontak içerisindeki diğer çiftin eşleşmesi ile motor çalışabilecek hale gelir ve araç kullanımına izin verilir. Anahtarın pili biterse ya da fob çipi arızalanırsa aracınızda immobilizer ikaz ışığının yandığını görebilirsiniz. En basit biçimde anahtar pilini değiştirin sorun devam ediyorsa aracınızı elektronik oto anahtarcısına götürerek çözüm arayın.


6- Tata İndica ve İndigo Dizel Isıtma (Kızdırma) Bujisi Arıza İşareti Anlamı

ısıtma bujisi arıza lambası

Özellikle kışın soğuk havalarda dizel motorlu araçların çalışması daha zor oluyor. Hem zaman kaybı hem de yakıt tasarrufunu arttıran, soğuk havalarda dizel motor çalıştırmayı kolaylaştırmak için kızdırma bujisi denilen bir parça var. Isıtma bujisi sıkıştırılan yakıt hava karışımını daha fazla ısıtarak çabuk tutuşmasını sağlıyor. Kızdırma bujisi arızalandığında gösterge ekranında dizel ısıtma bujisi arıza lambası yanar. Aracın silindirine göre farklılık gösteren dizel ısıtma bujileri arızalandığında aracı tamirciye götürerek hangi kızdırma bujisinin değiştirilmesi gerekiyorsa tespit ettirerek yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor.


7- Tata İndica ve İndigo Yakıt Uyarı Işığı Anlamı

İndigo ve İndica modeli taşıta sahip iseniz tüm otomobil ve diğer araçlarda olduğu gibi bir yakıt deposu da aracınızda bulunmak zorundadır. Yakıt deposunun içerisinde bulunan akaryakıt dizel ya da benzin fark etmeksizin belirli bir seviye indiğinde gösterge ekranında sürücü yakıtın az kaldığına dair ikaz edilecektir. Yakıt deposundaki şamandıra arızalı değilse yakıt seviyesi 7 litrenin altına indiğinde gösterge ekranında yakıt ikaz lambası yanar.

Benzinlik sembolü ile gösterilen yakıt uyarı lambası araca tekrar yakıt eklediğiniz zaman gösterge ekranından kaybolacaktır. Dizel motor yakıtı kullananlar yakıt ikaz lambasının sık yanmaması için depoda yakıt azalınca yakıtı tamamlamalılar. Depo içindeki yabancı maddeler motor içerisine yada yakıt pompasına gittiğinde ciddi arızalara sebebiyet verebilir.


8- İndica ve İndigo Yağ Basınç Arıza Lambası Anlamı

Motorun yatağı ve içerisindeki parçalar metalden oluştuğu için yağlanmak zorundadır. Motor ve krank milli, eksantrik mili, motor yatağı ve pistonların sürekli yağlanması gerekir. Metal parçalar yağlanmazsa hep aşılır hem de birbiriyle kilitlenerek büyük arızalara sebebiyet verir. Motoru yağlamak için gereken yağ pompası arızalı, yağ müşürü ya da yağ basınç sensörü, yağ seviyesi eksikliği ve aracın motor yakması gibi durumlarında yağlama işleme hakkı ile yapılamayacağı için gösterge ekranında yağ basınç arıza ikaz ışığı yanar.

Bu gösterge ekranındaki en önemli arıza işaretlerinden bir tanesidir ve araç hemen durdurulup yağ seviyesi kontrol edilmesi gerekiyor. Yağ seviyesi normalse diğer parçalarda arıza olduğu anlamı çıkar ve araç çekici ile tamirciye götürülerek soruna çözüm aranır.


9- İndica ve İndigo Akü Uyarı Işığı Anlamı

Araca lazım olan elektrik şarj dinamosu ile üretildikten sonra fazlası aküde saklanır. Aracın motorunun ilk hareketi marş dinamosu ile verildiğinde aküden elektrik çekilir ve aküde elektrik yoksa araba çalışmayacaktır. Kontak açık konuma getirdiğinde akü lambası yanmaya başlar ve motor çalışmaya başladıktan kısa süre sonra kendiliğinden söner. Fakat akü arızalı ise, şarj dinamosu bozuksa, akü ile bağlantılı elektrik kabloları yıpranmış ise ve başka bir elektriksel sistem sıkıntısı mevcutsa sürücü akü arıza lambası ile bilgilendirilir.

Akü şarj olmayınca araca tekrar çalıştıramayacağımız için bu lambanın yandığını gördüğümüzde hemen oto elektrikçiden yardım isteyerek sorunu çözmemiz gerekiyor.


10- İndica ve İndigo El Freni İkaz Işığı Anlamı

 

Fren sisteminin özelliklerini kullanarak park halindeki aracı sabitlemek için el frenini kullanırız. El freni çekili olduğunda gösterge ekranında kırmızı renkli parantez içerisinde p harfi ile gösterilen el freni uyarlanması görülür. Aracı hareket ettireceğimiz zaman el frenini indirmemiz lazım. El freni çekili bir vaziyette yola çıkmaya çalışırsak aracın disklerini, balatalarını ve lastiklerini zorlarız. Bu da daha fazla arızanın meydana gelmesine sebebiyet verir.


11- Tata İndica ve İndigo Fren Sistemi Uyarı Lambası Anlamı

Aracı durdurmak için fren pedalına bastığımızda fren sistemi bir bütün olarak çalışır ve aracı durdurmak için harekete geçer. Fren sistemi oldukça hassas bir yapıya sahiptir ve fren sisteminde meydana gelen; fren merkezi arızası, fren sensör arızası, ABS modülü arızası gibi problemler gösterge ekranında fren sistemi arıza ışığı sembolü ile belirir ve kullanıcı Bu arıza hakkında bilgilendirilmiş olur.

Fren sistemi olmadan aracı durdurmamızın imkanı olmadığı için ve ani durumlarda kazaya sebebiyet verebilecek fren sistemleri arızaları derhal ilgisi tarafından tamir edilmelidir.


12- Tata İndica ve İndigo Emniyet Kemeri İkaz Lambası Anlamı

Emniyet kemeri kaza anlarında yolcu ve sürücünün can güvenliğini sağlamak için geliştiren en basit güvenlik önlemlerinden birisidir. Araç hareket etmeden önce emniyet kemeri takılmalı ve yolcunun ve sürücünün güvenliği maksim derecede sağlanmalıdır. Emniyet kemeri takılı olmadığı zaman gösterge ekranında emniyet kemeri uyarı ışığı yanacaktır. Gösterge işaretleri arasında güvenlik anlamında öncelikli olan emniyet kemeri ikaz lambası kemeri taktığımızda otomatik olarak ekrandan silinir.


13- İndica ve İndigo Motor Isındı (Hararet) Lambası Anlamı

Motor yüksek sıcaklara maruz kalarak ısınır ve ısındığı zaman performansında büyük düşüşler olur. Ayrıca içerisindeki parçalar da sıcaktan etkilenerek daha çabuk bozulurlar. Bu durumu önlemek için otomatik üreticileri motorun içerisinde yer alan küçük kanallar ve fanlar gibi dış aparatlarla motoru sürekli soğutma işlemine tabi tutarlar. Aracın radyatörü çalışmıyorsa, fan motoru ve fan müşürü arızalı ise, soğutma sıvısı eksikse ve devir daim pompası görevini yerine getiremiyorsa gösterge ekranında motorun aşırı ısındığını gösteren hararet lambası yanar.

Aşırı ısınmış motor ile yolculuğa devam etmek araca verilebilecek en büyük zararlardan bir tanesidir. Hararet ışığını görür görmez aracı sağa çekip gerekli kontrolleri yapmalı gerekirse aracı bir çekiciye yükleyip tamirhanenin yolunu tutmalıyız.


14- Tata İndica ve İndigo Arka Sis Farları Açık İşareti Anlamı

Sisli havalarda arkamızdan gelen araçlar bizi daha rahat görebilsin diye arka sis farlarını açarız. Görünürlüğümüzü arttıran bu dış aydınlatma sistemi, sisli havalarda aşırı derecede faydalı bir aydınlatma işlemi gerçekleştirir. Sisli havada aldıktan sonra arka sis farlarını kapatırsak arka sis farları açık işareti kendiliğinden kaybolur.


15- İndica ve İndigo Motor Kontrol (Check Engine) İkaz Işığı Anlamı

motor-kontrol-isigi

Aracınızın motorunun yılı modeli ile alakalı bir dizi faktörlere bağlı olarak çeşitli zamanlarda motorun kontrol edilmesi gerekiyor. Örneğin triger kayışı gibi belli zamanlarda ya da kilometrelerde değişmesi gereken parçalar zamanla aşınabilir ve sürücü bu konuda uyarılmak için motor kontrol ışığı dediğimiz check engine yazılabilir ikaz lambası ile uyarılır. Motor arıza ışığından farklı olarak daha basit tamirleri ya da hatırlatmaları ifade eden motor kontrol ışığı servise gitmeniz için sizi uyarır. Bazı otomobil üreticileri servis uyarı ışığı diye bilinen bu ikaz lambasına servis zamanı araçları servise götürmeleri için sürücüyü bilgilendirmekte kullanılır.


16- Tata İndica ve İndigo Kapı Açık Uyarı Lambası Anlamı

Araca giriş çıkış yaptığımız kapılar araç senin halindeyken sürekli kapalı vaziyette bulunmalıdır. Yoldayken kapının açılması istenmeyen kazalara sebebiyet vereceği için araca bindiğimizde sürücü gösterge ekranında bulunan kırmızı renkli kapı açık ikaz sembollü gördüğünde kapıları kontrol etmeli ve yola çıkmadan önce tüm kapıların kapalı olduğundan emin olmalıdır.

 

Kaynak: reeloto.com

İlgili Yazılar



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



error: Bu siteden içerik kopyalamak yasaktır.