Aracınız rölantide beklerken yağ lambası yakıyor ve gaz verince yağ lambası sönüyorsa bunun sebebi nedir? Düşük devirde yağ lambası yakmasının nedeni nedir? Kısaca düşük devir ve rölantide yağ lambası yanıyor ama gaz verince sönüyorsa bu arıza neden olur?
Otomobillerin motorunda sürekli bir hareket vardır. Sürücü aracını çalıştırmak için marşa bastığında yanma odasında hava yakıt karışımı yanar. Bu yanma sonucu ortaya çıkan basınç pistonları aşağı yukarı iter ve motor hareket almış olur. Bu durum motor bloğunda gerçekleşmektedir. Birde üst kapak içerisinde eksantrik mili ve subaplar vardır. Bu parçalarda sürekli olarak hareket halindedir. Fizik kuralları gereği hareket olan yerde ısınma ve aşınma meydana gelir. İşte birbirine sürtünerek hareket eden parçaların aşınmasını engellemek için motor yağı kullanılır.
İlginizi Çekebilir: Tıkalı Katalizör Nasıl Anlaşılır ve Nasıl Temizlenir?
Yağ Lambası Nedir?
Motor içerisindeki yağın (5-6 psi) basınçlı olması gerekir. Çünkü motor yağı alt tarafta bulunan karterde yer alır. Buradan yukarıya göndermek için yağ pompası vardır. Aracınızı çalıştırmadan önce akü açılacak kadar kontağı çevirdiğinizde yağ lambasının yanması normaldir. Ancak motor çalıştıktan sonra muhakkak sönmesi gerekir. Eğer hala yanmaya devam ediyorsa aracınızın yağlama sisteminde bir arıza var demektir. Yağ lambası yanar haldeyken arabayı kullanmak motora çok ciddi zarar verebilir. Yağlanmayan motor kısa süre içerisinde yatacak saracaktır.
Gaza Basınca Sönen Yağ Lambası Sebebi Nedir?
Yağ lambası sürekli olarak yanıyorsa bu yağlama sistemi ile ilgili bir sorundur. Ancak gaz verince sönüyor ama rölantide ve düşük devirlerde yanıyorsa bu farklı bir arızadan meydana geliyordur. Rölantide yanan ama gaz verince sönen yağ lambasının sebeplerine göz atalım.
1- Motorun Yağsız Kalması: Ortalama bir otomobilin motorunda 3.5 ile 4 litre arasında yağ bulunur. Bu yağ belirli bir noktaya kadar yok sayılabilir. Ancak olması gerekenden yüzde 30 daha az yağ kalırsa rölantide yağ lambasını yakar. İlk yapmanız gereken şey aracınızın motor yağı seviyesini kontrol etmek olmalıdır.
2- Yağ Müşürü Arızası: Yağ basınç sensörü adı verilen bu parça motor yağının basıncını kontrol etmekle görevlidir. Motor yağı basıncını yağ pompası oluşturur. Motorda yağın gezebilmesi için belirli bir basınç altında olması gerekir. Yağ müşürü arıza yaparsa basınç ölçülemeyeceği için aracınızın gösterge ekranında yağ lambası yanacak ama gaz verdiğinizde sönecektir.
3- Yağ Pompası Arızası: Yağ pompası motorun en alt tarafında bulunur. Karterde bulunan yağın motorun üst kısımlarına gönderilmesi ile görevlidir. Çalışması için gücünü krank miline bağlı zincirden alır. Ancak zamanla basınç oluşturma gücünü kaybeder. Araba düşük devirde veya rölantideyken basınç kaybı nedeniyle yağ lambası yanmasına sebep olabilir.
4- Motor Yataklarının Boşluk Yapması: Krank milinin etrafında döndüğü yataklar bulunmaktadır. Krank mili ile arasındaki hassas bir boşluk vardır. Ancak arabanın motor istemesi durumunda bu boşluk daha fazla artar. Yağ pompasının gücü bu boşluğu doldurmaya yetmeyeceği için aracınız rölantide yağ lambası yakacaktır.
Kaynak: reeloto.com