Çarpışma Önleme Sistemi (PCS) Uyarı Lambası ve İkaz İşareti Neden Yanar? - Otomobil ve Araçlar

Reelbilgi © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Otomobil ve Araçlar



  1. Anasayfa
  2. »
  3. Arıza Lambaları
  4. »
  5. Çarpışma Önleme Sistemi (PCS) Uyarı Lambası ve İkaz İşareti Neden Yanar?

Çarpışma Önleme Sistemi (PCS) Uyarı Lambası ve İkaz İşareti Neden Yanar?

admin admin - - 3 dk okuma süresi
383 0

Yeni nesil araçlarda bulunan önemli sürüş güvenlik donanımlarından olan Çarpışmayı önleme sistemi (PCS) uyarı lambası neden yanar? Çarpışma önleme sistemi ikaz ışığı ne anlama geliyor? PCS uyarı lambasının yanmasının sebebi nedir gibi sorulara yanıt arayacağız. 

Otomobil teknolojisi günden güne daha fazla gelişiyor. Sürücülere yardımcı olabilmek için onlarca özellik eklenmeye başladı. Araçlar artık neredeyse kendi kendine otomatik olarak hareket edebilir hale geldiler. Örneğin frenlemede ABS, denge için ESP gibi özellikler eklendi. Hatta park sırasında bile sürücüye gerek kalmadan araçlar kendi kendi park edebilir hale geldi. Bunun sayesinde insan dikkatine gerek kalmadan çok daha hassas bir şekilde araçlar kendini idare edebilir hale geldiler.

PCS Çarpışma Önleme Sistemi Uyarı Işığı (Sarı ve Turuncu Renkte Yanmaktadır)
PCS Çarpışma Önleme Sistemi Uyarı Işığı (Sarı ve Turuncu Renkte Yanmaktadır)

İlginizi Çekebilir: Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

PCS Uyarı Lambası Nedir?

Günümüz araçlarında yer alan PCS açılımı “Pre-Collision System” Türkçe karşılığı ise “çarpışma önleme sistemi” olarak geçmektedir. Otomobillere yerleştirilen onlarca sensör sayesinde önde giden araçlara karşı güvenli bir sürüş sağlıyor. Çalışma prensibi ise aynen şu şekildedir. Aracın ön tarafında bulunan sensörler ön tarafa doğru kızılötesi sinyaller gönderir. Eğer sinyal dönüş yapmazsa aracın ön tarafında bir engel yoktur. Ancak önde seyreden başka bir araç varsa sinyal dönüş yapar. Araç beyni sinyalin dönüş hızın hesap ederek araca olan uzaklığını algılar. Eğer çok fazla ve hızlı bir şekilde yaklaşma tespit ederse araba kendi kendine fren yapar. Böylelikle sürücünün bir anlık dalgınlığı nedeniyle önde giden araca çarpmasının önüne geçilmiş olur.

PCS uyarı ışığı sistem aktif edildiği zaman kendi kendine otomatik olarak yanmaktadır. Ancak araç içerisinde bir düğmeden istenildiği zaman pasif hale getirilebilmektedir. Örneğin şehir içi sıkışık trafikte giderken gereksiz fren yapabilmektedir. Bunun için yoğun trafikte kullanılan araçlarda PCS sistemi devre dışı bırakılır. Bu durumda aracınızın gösterge panelinde “PCS off” yazısı veya birbirine çarpan iki araba sembolü şeklinde bir uyarı çıkar. Uzun yolda hızla giderken sistemin çalışması gerekir. Çünkü olası bir dalgınlık sırasında yolda park etmiş bir araca fazla yaklaşabilirsiniz. Otomobil sürücü hatasına yer vermeden kendi kendine fren yapacaktır.

Kaynak: reeloto.com

İlgili Yazılar



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



error: Bu siteden içerik kopyalamak yasaktır.