Renault Trafic Arıza Lambaları | Gösterge Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları - Otomobil ve Araçlar

Reelbilgi © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Otomobil ve Araçlar



  1. Anasayfa
  2. »
  3. Arıza Lambaları
  4. »
  5. Renault Trafic Arıza Lambaları | Gösterge Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları

Renault Trafic Arıza Lambaları | Gösterge Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları

Meu Meu - - 25 dk okuma süresi
192 0

Fransız Renault’un ticari araç modeli Renault Trafic arıza lambaları ne anlama gelir? Trafic gösterge ekranı uyarı ve ikaz işaretleri nedir? Kısaca Renault Trafic arıza lambaları, uyarı ve ikaz işaretleri neden yanar ve ekrandan nasıl silinir gibi soruların merak edilen cevaplarını aktarmaya çalışacağız.

Renault Trafic Arıza Lambaları
Renault Trafic Arıza Lambaları

Renault Trafic, küçük işletmelerin, okul servis taşımacılığı yapanların ve kurumsal firmaların işlerini kolaylaştıran hafif ticari araç modeli olarak karşımıza çıkıyor. İlk versiyonu 1980 yılında Fransa’da üretilmiş ve günümüzde halen üretilmeye devam etmektedir. Bazı ülkelerde Vauxhall/Opel Vivaro, Fiat Talento, Nissan Primaster ve Renault Trucks Trafic gibi bir çok isimle halen satılmaktadır. Geniş iç hacmi ve bir otomobil konforu ile tasarlanmış yeni versiyonları ülkemizde bir çok sektörde kullanılmaktadır.

Trafic Uyarı ve İkaz İşaretleri
Trafic Uyarı ve İkaz İşaretleri

Van, City Van, Minibüs kasa çeşitleri vardır. 1.6, 1.9 ve 2.0 litre hacimli sadece dizel yakıtla çalışan motor çeşitleri bulunur. Ülkemizde en çok tutulan versiyonu 1.6 dCİ Grand modelleridir. Bir otomobilde bulunan konfor ve özelliklere sahip olduğu için çok kolay bir kullanım imkanı sunuyor. Yakıt tüketimi karma 6.6 litre olarak ölçülmüştür. Yandan sürgülü kapısı yükleme işlemlerinin bir hayli kolay yapılmasında etkilidir.

Önden çekişli ve 105 beygir motor gücü ile en zorlu koşullarda uzun süre sorunsuz kullanım imkanı sunar. Otomatik ve manuel 6 ileri vitesli şanzımanı ile bilinir. Renault Trafic araçlar ile ilgili kısa bir bilgilendirmeden sonra yazımızın asıl konusu olan ve Reeloto olarak otomobil forum sitelerinde yaptığımız detaylı araştırma sonucu Renault Trafic gösterge ekranı arıza lambaları, uyarı ve ikaz işaretleri ne anlama gelir sorusunun detaylı cevabına birlikte göz atalım.

Trafic Gösterge Ekranı
Trafic Gösterge Ekranı

Renault Trafic Arıza Lambaları Anlamı | Reno Trafic Gösterge Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları Neler? (Resimli)

Tüm araçlarda olduğu gibi Renault Trafic hafif ticari araçlarda da her hangi bir arızayı sürücüye bildirmek için gösterge ekranı arıza işaretleri, ikaz ve uyarı ışıkları bulunur. Motor kontrol ünitesi sensörler aracılığı ile donanım ve özellikleri hata ve probleme karşı sürekli takip eder. Sensörlere gönderilen elektrik akımının dönüş voltajına göre sorun tespit edilerek Reno Trafic gösterge panelinde lambalar yakarak bilgilendirme yapılıyor. Şimdi ekranda görülen arıza işaretleri ve uyarı sembollerinin ne anlama gelir sorusunun detaylı cevaplarına bakalım.

İç Görünüm
İç Görünüm

1- Renault Trafic Airbag Arıza Lambası

Otomobillerde olduğu gibi hafif ticari araçlarda hava yastıkları bulunuyor. Kaza anında sensörlerin durumu algılamasıyla açılan hava yastıkları araç içindekilerin ciddi yaralanmalarının önüne geçmektedir. Airbag beyin arızası, elektrik kablolarındaki kırılma veya soket çıkması, gergi kayışındaki sorunlar sistemin çalışmasını önleyeceği için gösterge ekranında Bu tarz durumlarda airbag arıza ışığı yandığı görülecektir. Araç bu şekilde kullanılmaya devam edebilir ama olası ciddi kazalarda güvenlik önlemi riski doğacaktır. Alanında yetkin bir airbag tamir ustası soruna çözüm bulduğunda airbag lambası ekrandan silinmiş olacaktır.


2- Renault Trafic Benzin Lambası

Bu araçların yakıt deposu ortalama 80 litredir ve dizel yakıtla çalışan motoru hareket ettikçe yakıt sarfiyatı ortaya çıkar. Depo içindeki şamandıra, araç çalıştığı sürece kalan yakıtı ibre ile gösterir ve yakıt seviyesi minimum düzeye indiğinde gösterge ekranında benzin lambası yanmaya başlar. Dizel yakıtların yapısı gereği depoda oluşan yabancı maddelerin yakıt pompasına ve motora zarar vermemesi için benzin ışığının sıklıkla yakılması başka arızalara sebep olabilir. Bu yüzden aracınızın benzin lambası ne kadar az yanarsa o kadar az sorun yaşarsınız. Akaryakıt istasyonundan araca yakıt ikmali yapıldığında şamandıra çalışıyorsa gösterge ekranındaki yakıt seviyesi kritik ışığı kendiliğinden sönmüş oluyor.


3- Renault Trafic Stop Işığı Anlamı

Bu tür hafif ticari araçlarda birçok elektronik donanım ve özellik yer alıyor. Özellikle ateşleme ve yakıt sistemi, otomatik şanzımanlılarda şanzıman arızaları ciddi maddi kayıplara yol açabilir. Saydığımız sistemlerdeki herhangi bir olumsuzluk neticesinde veya araçta motor yağının tamamen bitmesi gibi durumlarda gösterge ekranında ilgili donanım ile alakalı lamba ile beraber gösterge ekranında stop yazısı lambası görülür. Bu durumda araç hemen acilen uygun bir yere çekilip motor stop edilmelidir. Birkaç dakika bekledikten sonra araç tekrar çalıştırılırsa ve ekranda Bu lamba yanmaya devam ediyorsa arabayı kullanmadan yetkili servisten veya ustanızdan yardım alabilirsiniz. Arızalı veya sorunlu donanım onarıldığında ekrandaki stop ışığı görülmez.


4- Renault Trafic  El Freni Çekili Işığı

Aracı Park ettiğimizde veya dik yokuşlarda durduğumuzda kalkışa yardımcı olmak için el frenini kullanabiliyoruz. El freni mekanizmasını aktif hale getirdiğimizde gösterge ekranında el frenlerinin çekildiği olduğunu gösteren kırmızı renkli bir ışık görülür ve fren aktif olduğu sürece yanmaya. Tekrar hareket etmeden önce gösterge ekranında bu lambanın yanmıyor olması gereklidir. Aksi halde fren sistemine ciddi hasarlar açılabiliyor.


5- Renault Trafic Akü Lambası

akü-lambasi

Motorun çalışması başta olmak üzere birçok donanımın düzgün bir biçimde aktif olması için elektrik ihtiyacı mevcuttur. Şarj dinamosu gerekli olan elektrik enerjisini üretir ve aküye gönderir. Marş motoru aracı çalıştırırken ihtiyacı olan elektriği aküden çeker ve motor çalıştırılır. Akünün de bir kullanım ömrü olduğu gibi bu zaman ortalama 4-5 yıl arasındadır. Şarj dinamosu arızası, v kayışı sorunları ve akünün kullanım ömrünün bitmesi şarjın olmamasının en büyük sebepleridir.

Böyle bir durumla karşılaşılan araçta gösterge panelinde kırmızı renkli akü ışığı direkt olarak yanmaya başlar. Seyir halindeyken bu ışık görülmüşse zaman kaybetmeden yetkili servise veya oto elektrik tamircilerine uğrayarak gerekli ölçüm ve tamir işlemleri veya akü değişimi sağlanırsa bu ışık artık sadece araç çalıştırılırken kısa süre ekranda görülecektir.


6- Renault Trafic ESC Işığı

Genellikle yolcu ve yük taşıma işinde kullanılan Renault trafic hafif ticari araçlar plaja hızlı girildiğinde ve yolda oluşan buzlanma, donma gibi sebeplerle yoldan çıkabilir veya spin atabilir. Bu gibi tekerleklerde oluşan güç dengesizliğini azaltmak için ESC fonksiyonu otomatik olarak çalışır ve aracı düz bir düzlemde ilerletmeye çalışır. Sistem otomatik olarak devreye girdiğinde gösterge ekranında kayan araba şeklinde ESC lambası yanar ve tehlikeli durum ortadan kalkıncaya dek ekran panelinde görülmeye devam eder. ESC sisteminde bir arıza ya da hata mevcutsa gösterge ekranında ESC OFF yazısı ile sürücüye sistemin çalışmayacağı aktarılır.


7- Renault Trafic Yağ Lambası

Aracın versiyonu ve modeline göre kullanılan yağ miktarı ortalama 6 litre ile 7,5 litre arasındadır. 5W-30 viskoziteye sahip yağ ile motor çalıştığı sürece içerisindeki metal parçalar yağlanmak zorundadır. Yağ eksikliği, yağın kullanım ömrünün biterek işlevsiz hale gelmesi, yağ pompası ve müşürünün arızalanması gibi sebepler gösterge ekranında yağ ışığı yanmasının en önemli sebepleridir. Normal şartlarda yağ ışığı kontak açıldığında yanmaya başlar ve motor hareket edince kendiliğinden ekrandan silinir. Fakat seyir halindeyken yağ lambası yanmışsa bu ciddi bir sorun olup araç hemen durdurulmalı ve motoru stop top etmek gerekmektedir.

Motor soğuyunca yağ ölçümü yapılır ve eksik yağ miktarı kadar motor yağı araca ilave edilir. Eğer yağ eksikliğinden kaynaklanmayan bir sebeple yağ basınç ışığı yanmışsa aracı hareket ettirmeden ustamıza veya yetkili servise danışarak onlar nasıl bir yol izlememizi tavsiye ediyorlarsa o şekilde hareket etmemiz gerekiyor. Eğer bu lamba yanarken aracı kullanmaya devam edersek Motor yatak sarması adı verilen ve çok ciddi maddi arızalara neden olan bir olayla karşılaşmamız büyük bir ihtimal olarak değerlendirilebilir.


8- Renault Trafic Kızdırma Bujisi İşareti

Ön ısıtma bujisi sadece dizel araçlarda ve her silindirde bir adet yer alır. Özellikle soğuk havalarda dizel motorlu araçlar zor çalışır. Bu olayın sebebi motorinin yanma ısısının benzine göre daha yüksek olması olarak bilinmektedir. Sürücü kontağı açtığında ısıtma bujileri çalışır ve hava yakıt karışımını ısıtarak daha kolay çalışmanın önünü açar. İşlemi bitince ekrandan sönmesi gereken kızdırma bujisi ışığı yanmaya devam ediyorsa bujilerden birisi veya birden fazlası arızalanmış demektir. Arızalanan buji yenisiyle değiştirildiğinde ısıtma bujisi sembolü artık sadece araç ilk çalıştırırken görülecektir.


9- Renault Trafic Dizel Partikül Filtresi Sembolü

Egzoz sistemine entegre edilen bir filtre ile yanmış yakıttan çıkan kirli havanın içerisindeki parçacıklar yakılarak temiz hava salınımı sağlanıyor. Daha temiz bir çevre için güzel motorlu araçların tamamına yakınında bulunan dizel partikül filtresi kullanıma ve yakınsın kalitesine göre belirli bir süre sonra doluyor. Kendi kendini temizleme özelliğine sahip bu filtre tıkalı olduğunda gösterge ekranında dizel partikül filtresi (DPF) işareti yanmaya başlar ve motorun performansı azalır. Kullanılacak yakıt miktarı artar. Aracınızı ortalama 3000 devirde ve düşük viteste 15-20 dakika aralıkta mümkünse boş bir yolla kullanarak temizlik işlemini kendi kendinize yapabilirsiniz. Filtre temizlendiğinde bu sembol artık ekranda görülmez. Rejenerasyon adı verilen işlemi yapmanıza rağmen filtre açılmıyorsa yetkili servise giderek yardım almanız gerekebilir.


10- Renault Trafic Hararet Lambası

motor hararet işareti

Motor çalıştıkça akaryakıtın yanması sonucu ısı açığa çıkar ve metal parçaları da yüksek sıcaklığa ulaştırır. Bu durum üst kapak contası yanması gibi olaylara sebep olacağı için Motor 80 ila 90 derece arasındaki sıcaklığa çıktığında soğutma sistemi otomatik olarak devreye girer. Sistem içerisindeki parçalar radyatör, fan, termostat müşürü, fan pervanesi, genleşme kabı, devir daim pompası ve hortumlar olarak bilinir. Bu bileşenlerde meydana gelen arıza ya da eskime sonucu soğutma sistemi motoru soğutmayı gerçekleştiremezse hararet yükselir ve gösterge ekranında hararet ışığı yanmaya başlar.

Birçok modelde hararet ibresinin hemen yanında bulunan bu lamba çok ciddi bir sorunun göstergesi olarak değerlendirilir. Sürücü hararet lambası ekranda yandıktan sonra hemen aracı durdurmalı ve motoru rölantide çalıştırarak soğumasını beklemelidir. Bu arada soğutma sıvısını genleşme kablo üzerindeki çizgilerden kontrol ederek eksiklik varsa motor soğuyunca tamamlamak gerekiyor. Eğer sorun gözle görülebilen bir olumsuzluktan kaynaklı değilse aracı kontrollü bir şekilde ve tekrar hararet yaptırmadan tamirciye götürerek soruna çözüm aramak gerekiyor. Soğutma sisteminde herhangi bir arıza kalmadan da araç tekrar hararet yapmayacağı için hararet ışığı da ekranda görülmeyecektir.


11- Renault Trafic Start/Stop Özelliği Sembolü

İster otomobil ister hafif ticari araç olsun bütün taşıtlarda artık start/özelliği bulunuyor. Araçla kısa süreli duraklamalarda motoru durduran ve yakıt tasarrufu sağlayan bu özellik aktif haldeyken gösterge ekranında A harfi etrafında yarım daire şeklinde bir işaret çıkar. Kontağı kapatmadan araç durduğunda motor durdurulur ve herhangi bir pedala basıldığında araç tekrar çalışmaya başlar. Özellik aktifken bu lambayı panelde görmeye devam ederiz.


12- Renault Trafic Bakım (İngiliz Anahtarı) Lambası

Mekanik ve elektronik parçalardan oluşan tüm taşıtlar belirli periyotlarda bakıma ihtiyaç duyar. Yağ değişimi, filtrelerin kontrolü ve yenisi ile değiştirilmesi gibi bakım işlemleri kilometreye veya yıla göre yapılmak zorundadır. Aracın kullanım ömrünü uzatan ve arızaların birçoğunun kısmen önüne geçen periyodik bakım zamanı geldiğinde gösterge ekranında İngiliz anahtarı şeklinde bakım zamana ışığı görülür.

Bu lamba aynı zamanda kritik sistemlerdeki arızalarda da ekranda görülecektir. Aracın bakımını yetkili serviste veya ustanızda yaptırdığınızda servis görevlisi ekranındaki bakım lambasını bilgisayar yardımıyla silecek ve Bir dahaki bakım zamana yaklaşana kadar Bu lamba arıza dışında panelde görünmeyecektir.


13- Renault Trafic ABS Arıza Işığı

Fren sistemi birçok mekanik ve elektronik parçadan oluşur. Aynı zamanda ABS sistemi gibi özelliklerle desteklenir. Kilitlenmeyi önleyici fren sistemi anlamına gelen ABS, normal frene göre daha etkin ve fren mesafesini kısaltan özelliğe sahiptir. ABS beyni problemleri, hız sensörü arızaları, fren hidroliğinin eksilmesi gibi başlıca sebepler gösterge ekranında ABS arıza lambası ile tanımlanır. Bu lamba yanarken aracı kullanmak mümkündür fakat ani frenlerde etkili fren yapılamayacağı bilinmelidir. Uzman bir fren tamir atölyesinde gerekli kontroller ve onarımlar tamamlandığında ABS arıza işareti ekrandan kendiliğinden kalkar.


14- Renault Trafic Motor Arıza Lambası

Motor arıza lambası ismi ile bilinen sarı renkli ışık, egzoz sistemindeki maf ve mab sensörü sorunları, katalitik konvertör sorunları ve EGR valfi sorunlarında gösterge ekranında görülür. Aracın çekişi düştüğü gibi yakıt kullanımı da normal zamana göre artar. Motorun zorlanmasına ve kullanım ömrünün azalmasına sebebiyet verir. Motor arıza lambası yanan aracınızı vakit kaybetmeden bilgisayar ile arıza tespiti yapabilen bir tamirciye götürerek sorunu nokta atışı olarak tespit ettirebilirsiniz. Arızalı parça değişimi tamamlandığında veya onarım işlemi başarıyla gerçekleştiğinde paneldeki motor arıza ışığı kendiliğinden sönmüş oluyor.


15- Renault Trafic Fren Pedalına Basın İkaz İşareti

Otomatik şanzımana sahip Renault Trafic hafif ticari araçlarda debriyaj pedalı bulunmadığı için araç çalıştırırken Bu görev fren pedalı tarafından yerine getirilir. Şoför aracı çalıştırırken fren pedalına basmadan kontağı çevirir veya Start düğmesine basarsa araç çalışmayacak ve gösterge panelinde fren pedalına basın ikaz lambasını görecektir. Tekrar çalıştırma işlemi denerken fren pedalına basılıyorsa motor hareket edecek ve ekranda bu lamba yanmayacaktır.


16- Renault Trafic Hız Sabitleyici Işığı

Özellikle şehirler arası yollarda araç kullanırken şoförün konforunu arttıran hız sabitleme özelliği çalışırken ekranda hız sabitleyici işareti yanar. ”Motor kontrol ünitesi” (ECU) tarafından araca belirlenen bir hız sınırında ilerleme sağlanmaktadır. Hız düştüğünde otomatik olarak gaz verilir ve istenilen hıza geldiğinde araç sabit şekilde ilerlemeye devam eder. Bu sistem kapanana kadar ekranda hız sabitleyici işareti görülür.


17- Renault Trafic  Kapı Açık Uyarı İşareti

Bazı modellerde 3 bazı modellerde 4 tane kapı bulunur. Bagaj kapağı ile beraber toplam 5 adet kadar kapıya sahip olabilirim Bu araçlarda kapılardan herhangi birisi açıkken gösterge panelinde kapı açık uyarı lambası yanar ve kapı kapanana kadar ekranda sabit şekilde kalır. Trafiğe çıkmadan önce lütfen kapıların kapalı olması hem bizim hem de trafikteki diğer araçlar için oldukça önemlidir. Olası istenmeyen kazaları önlemek için sürücü kapı uyarı lambası yanarken yola çıkmamalıdır.


18- Renault Trafic Emniyet Kemeri İkaz Lambası

Araçta yolculuk yapabilecek kişi sayısı kadar emniyet kemeri aparatının bulunması yasal olarak zorunludur. Araç içerisindekilerin seyir halinde emniyet kemeri kullanmaları da yine yasal bir gerekliliktir. Herhangi bir yolcu veya sürücü emniyet kemerine takmadığında gösterge panelinde emniyet kemeri uyarı ışığı yanmaya başlar ve sesli bir ikaz da duyulur. Can güvenliği için emniyet kemeri takılı kuruma getirilirse bu ışıkta kendiliğinden kaybolmuş olur.


19- Renault Trafic Vites Arttır/Azalt İkaz İşareti

Günümüzde özellikle ticari işler için kullanılan araçlarda yakıt kullanımının verimliliği oldukça önem kazanıyor. Motorun devirli kullanılması yakıt tasarrufunda en önemli etkenlerdendir. Bu sebeple gösterge ekranında araç devrine göre vitesin arttırılması gerekiyorsa vitesi arttır azaltılması gerekiyor ise de vites azalt işareti ekranda sürücüye yardımcı olmak için yanar. Vites olması gereken konuma getirildiğinde Bu işaretler ekrandan otomatik olarak kayboluyor.


20- Renault Trafic Yakıt Deposu Açık Uyarı Sembolü

mazda-3-yakit-deposu-uyari-lambasi

Yakıt deposunun içerisindeki akaryakıtın uçucu bir madde olduğu bilinir. Ayrıca dışarıdan gelebilecek herhangi bir ateş veya kıvılcımın da depoya girmesini engellemek için deponun kapağında yalıtımlı bir kapak bulunuyor. Bu kapak yakıt alımından sonra tam olarak yerine oturmadığında veya kapatılmadığında gösterge ekranında yakıt deposunun açık olduğunu bildiren bir ikaz işareti çıkar. Çok önemli bir uyarı olan bu lamba ihmal edilmeden araç hemen durdurulmalı ve yakıt deposunun kapağı tam olarak kapatılmalıdır. Kapak yerine oturup kilitlendiğinde sensör durumu algılar ve ekrandaki işaret panelden silinir.


21- Renault Trafic Şerit Takip Asistanı Devrede Lambası

Yollardaki şeritleri takip eden aracın ön kısmındaki sensörler, hatalı şerit değiştirme yapıldığında gösterge ekranında bir ikaz görülmesine sebebiyet verir. Özellikle uzun yollarda hatalı sollamaları önlemek ve kazaları önlemek için kullanılan bu sistem devredeyken ekranda bir sembol görülür ve araç şeridine döndüğünde otomatik olarak göstergeden kaybolmaktadır.


22- Renault Trafic Hidrolik Direksiyon Arıza Işığı

Otomobil konforunda araç kullanımı sunan Renault Trafic hafif ticari modelleri hidrolik direksiyon ile tasarlandığı için oldukça konforlu bir sürüş imkanı sunar. Hidrolik direksiyon sistemi içerisindeki power arızası, direksiyon hidrolik yağı eksikliği, direksiyon mafsal problemleri, sensörlerin hatalı çalışması gibi sebepler sürüş konforunu etkiler ve arızaya sebebiyet verir. Sorun gösterge ekranında hidrolik direksiyon arıza lambası ile sürücüye aktarılır. Arızanın büyümemesi ve daha kolay manevra yapmak için mekanik bir servis atölyesinde yada serviste arızaya müdahale edilip onarım tamamlandığında hidrolik direksiyon arıza ışığı ekran panelinde olmayacaktır.


23- Renault Trafic Fren Arıza Lambası

Bir otomobilin veya aracın durdurulmasını fren sistemi sağlar. Fren fonksiyonu da birçok doğrudan ve yardımcı bileşenden oluşur. Fren hidrolik yağı eksikliği, balataların aşınması, sensör arızaları, ABS sistemindeki problemler etkili fren yapmayı önleyeceği için sürücüye sistemindeki arıza gösterge panelinde kırmızı renkli bir ışık ile gösterilir. Fren arıza lambası olarak bilinen bu sembol yandığında araç kullanmayı mümkünse bırakmak ve öncelikle fren hidroliği seviyesini ölçmek gerekiyor. Eksiklik tamamlandıktan sonra ekranda lamba yanmıyorsa araç kullanılabilir fakat yağın neden eksildiğini tespit etmek gerekir. Eğer sorun hidrolik eksikliğinden değilse aracı mümkünse ustadan yardım alarak sanayiye götürmek ve onarımını yaptırmak oldukça doğru bir hareket tarzı olacaktır.

Kaynak: reeloto.com

İlginizi Çekebilir: Otomobil Forum

İlgili Yazılar



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



error: Bu siteden içerik kopyalamak yasaktır.