Opel’in geniş hacimli, konforlu otomobil modeli Omega arıza lambaları ne anlama gelir? Opel Omega uyarı ve ikaz işaretleri nedir? Omega arıza ışıkları nasıl söndürülür sorularını cevaplayacağız.
En büyük Adam Opel tarafından kurulan en eski Alman otomobil üreticilerinden olan Opel, 2017 yılından itibaren Fransız Peugeot- Citroen grubu bünyesinde üretim yapmaya devam ediyor. Birleşik Krallıkta Vauxhall, Avusturalya’da Holden ve Kuzey Amerika ve Çin’de Buick markası olarak tanınıyor. Almanya, İspanya, Polonya, Büyük Britanya, Rusya ve Macaristan gibi dünyanın pek çok ülkesinde üretmiş olduğu otomobiller ile en fazla otomobil üreticisi konumundadır.
İlginizi Çekebilir: Opel Vectra B Nasıl Lambaları
Opel Omega, 1986 ila 1993 yılları arasında executivi yani üst sınıf E segment bir otomobili olarak A ve B kasa tipleri ile üretilmiştir. Banttan indiği yıllar boyunca sınıfının en donanımlı, sağlam ve konforlu aracı olarak ta bilinen Omega, 1986 yılında Opel Record modelinin yerine üretimine başlanmış ve aynı yıl Avrupa’da yılın otomobili seçilmiştir. 1994 yılında ise Omega’nın ikinci yüzü diye bilinen ve ülkemizde de daha çok tanınan, satılan, tercih sebebi olan özellikleri ile bilinen B kasa tipi, 2.5 V6 motor seçeneği sebebi ile tüm dünyada büyük bir üne kavuşmuştur.
1.8 motor gücünden başlayan ve 2.0, 2.2, 2.5, 2.5 TD, 2.6 ve 3.0 seçenekleri ile 170 beygir üretebilen ve CD, Comfort, Elegance, GL, Spor ve MV6 paketleri sayesinde dayanıklı ve yüksek performanslı otomobiller listesinde adını en üst sıralara yazdırmayı başarmıştı. Yazımızın asıl konusu olan ve çok merak edilen Opel Omega arıza lambaları anlamı ve uyarı, ikaz işaretleri anlamları nedir sorusuna yanıt vermeye başlıyoruz.
Opel Omega Arıza Lambaları Anlamı | Omega Uyarı ve İkaz İşaretleri (Resimli)
Bütün vasıtalarda olduğu gibi Omega’nın kullanıcıları da araç hakkında bilgi sahibi oldukları oranda, otomobilden alacakları verim ve konfor o derece artacaktır. Gösterge ekranında kullanıcıyı uyaran, ikaz eden ve arızaları bildiren ışıkların ve sembollerin ne anlama geldiğini bilmek azami derecede fayda sağlayacaktır. Opel Omega arıza ışıklarının anlamını ve uyarı, ikaz lambalarının ne anlattığını şimdi detaylı bir biçimde cevaplıyoruz.
1- Opel Omega Motor Hararet Lambası Anlamı
Yüksek dereceli ısılarda çalışan otomobil motorları belirli aralıklarla soğutma işlemine tabi tutulur. Soğutma sistemi ismi verilen sistemde bulunan radyatör, devir daim pompası, soğutma sıvısı haznesi, fan motoru ve fan müşürü gibi parçalar zamanla arızalanabilir ve istenilen biçimde motoru soğutma işlemini yapamayabilir. Ortalama 90 santigrat derece de çalışması gereken motor daha üst ısılara ulaştığında gösterge ekranında motor hararet ışığı yanar ve sürücü önemli bir arıza işareti olan sembol ile ikaz edilir. Motor aşırı ısındığında üst kapak contası yanar veya motorun diğer parçaları zarar görebilir. Bu durum ile karşılaşıldığında özellikle seyir halinde isek araç hemen durdurulmalı ve soğutma sisteminin ögeleri kontrol edilmelidir.
İlk başta soğutma sıvı seviyesi hazne üzerinde bulunan çizgilerin arasında mı değil mi bakılmalı, eğer soğutma sıvısı seviyesi normal değerlerde ise; fan, radyatör gibi soğutma sistemi elemanları kontrol edilerek arızanın sebebini anlamaya çalışılmalıdır. Bu durumda yapılması olan en doğru hareket aracı bir yetkili servise ya da uzman tamirciye götürerek motorun neden hararet yaptığının anlaşılması için kontrol edilmesini istemek ve arızanın tamir edilmesini talep etmek gerekiyor.
2- Opel Omega İmmobilizer İkaz Sembolü Anlamı
Otomotiv sektörü de teknoloji ile eşgüdümlü olarak üretilen araçlarda birtakım yenilikler yapıyor. Otomobillerin çalınmasını önlemek için yeteri güvenlik sağlayamayan direksiyon baston kilitlerinin yerine immobilizer ismi verilen elektronik araç motor kilitleri geliştirilmiştir. Otomobil anahtarında bulunan bir çip ile kontakta bulunan diğer çipin eşleşmesi ile motor çalışmaya hazır hale gelir. Anahtar pilin bitmesi, fob adı verilen çipin arızalanması ve elektronik sistemsel arızalar neticesinde immobilizer sistemi arızası gösterge ekranında immobilizer sembolü yakılarak sürücüye uyarı verilir.
Bu durumun en basit çözüm yöntemlerinden birisi anahtar pili bitmediğini tespit etmek ve eğer anahtar pili bitmişse pili değiştirerek yeni pille aracın çalışıp çalışmadığını kontrol etmektir. Eğer anahtar pili ile alakalı bir sorundan kaynaklı değilse arızanın çözümü için elektronik anahtarlar konusunda yetkin bir oto anahtarcıya müracaat edilerek sorun çözülebilecektir.
3- Omega Emniyet Kemeri Işığı Anlamı
Yasal olarak da kullanmanın zorunlu olduğu bir güvenlik sistemi olan emniyet kemerleri araç hareket haline gelmeden yolcu ve sürücü tarafından takılmalıdır. Emniyet kemeri takılı olmadan yolculuğa başlamak büyük bir risk teşkil etmektedir. Sürücü ya da yolcu emniyet kemerini gerektiği şekilde takmadığında gösterge panelinde emniyet kemeri takılı değil sembolü belirir ve şoför emniyet kemeri takılması hususunda ikaz edilmiş olur. Emniyet kemeri taktığınız an ekranda bulunan emniyet kemeri lambası kendiliğinden sönecektir.
4- Opel Omega ABS Arıza Sembolü Anlamı
Fren sistemini güçlendiren bir özellik olan ABS, aracın ani fren yapması hallerinde kızaklamasını önleyerek sürücünün aracın hakimiyetini sağlamasında yardımcı olan bir yenilik olarak bilinmektedir. ABS sistemi mantık olarak fren balatalarının diskleri daha kısa aralıklarla ve seri olarak sıkıştırması ile etkin fren yapmaya uygun şekilde çalışması prensibine dayanıyor. ABS sensörleri bozuk ise, hız sensörleri hatalı çalışıyor ya da kirli ise, fren hidrolik seviyesi olması gerekenden daha az ise gösterge ekranında sarı renkli ABS arıza işareti görülebilir. Sistemin arızasının çözümü için bilgisayarla kontrol yapan bir servisten yardım almalısınız.
5- Opel Omega Sarı Renkli Motor Arıza Işığı Anlamı
Enjeksiyonlu motora sahip Opel Omega araçlar ECU adı verilen bir motor kontrol ünitesine sahiptir. Sanayide oto beyni diye isimlendirilen motor kontrol ünitesi aracın çeşitli yerlerinde konumlandırılan sensörler sayesinde meydana gelen hata ve arızaları gösterge ekranında ikaz, arıza ve uyarı lambaları ile şoföre bilgilendirmek amaçlı ve arızanın kaynağının tespiti için önemli bir özellik olarak nitelendiriliyor. Otomobilinizin gösterge ekranında sarı renkli motor şeklinde motor arıza lambasının yandığını görüyorsanız bunun sebeplerinden bazıları şu şekildedir. Yakıt sistemindeki problemler, egzoz içerisinde bulunan oksijen sensörünün hatalı çalışması, EGR valfinin bozulması ve daha başka bir çok sebepten ötürü bu ikaz lambası ile karşılaşabilirsiniz. Motor arıza ışığı anlamlarından birisi de motor ECU tarafından korumaya alındı en kısa sürede servisten yardım isteyiniz demek oluyor.
6- Omega Otomatik Vites Arıza Lambası Anlamı
Otomatik vitesli Opel Omega otomobillerin vites dişlilerin bulunduğu şanzıman kutusu birden fazla dişliden oluşur ve oldukça hassas bir yapıya sahiptirler. Şanzıman yağı eskidiğinde ya da seviyesi düştüğünde, otomatik şanzıman kutusu içerisinde bulunan birden fazla sensörün hatalı algılama yapması durumunda ya da dişlilerde meydana gelebilen deformasyon sonucu gösterge ekranında otomatik vites arıza sembolü görülebilecektir. Başta da söylediğimiz gibi hassas bir yapıya sahip otomatik vites şanzıman kutusu daha büyük arızalara neden olmadan bu otomatik vites uyarı işareti görüldüğünde aracımızı mekanik bir tamirciye götürerek gerekli işlemleri yaptırmamız büyük bir önem arz ediyor.
7- Opel Omega Fren Balatası İkaz Işığı Anlamı
Fren sisteminin parçalarından birisi de fren balatalarıdır. Döküm malzemeden üretilen fren balataları kullanıma ve zamana bağlı olarak eskir, yıpranır kullanılamaz hale gelir. Bu durumda gösterge ekranında fren balatası ikaz lambası yanacaktır. Fren balatalarının aşınması diskleri çizeceği ve fren merkezlerine olan baskıyı daha çok artacağı için önemli bir uyarı işareti olarak kabul edilir ve sürede etkin frenlemeyi önleyebilecek bu arızanın giderilmesi gerekmektedir.
8- Opel Omega Dizel Kızdırma Arıza İşareti Anlamı
Sadece dizel Opel Omega otomobillerde bulunan kızdırma bujisi arıza işareti kızdırma bujilerinin işlevlerini yerine getiremediği durumlarda gösterge ekranında sürücüyü uyarmak için gösterilmektedir. Yakıt hava karışımının daha çabuk tutuşmasını sağlayan ısıtma bujileri arızalandığında aracınız daha fazla yakıt sarfiyatı yapar ve soğuk havalarda daha geç çalışacağı için sizlerin zaman kaybına maruz kalmasına neden olur. Çok basit bir işlemle tamiri yapılabilecek Bu arıza sembolü ,ısıtma bujisinin değiştirilmesi sonrasında gösterge ekranından kendiliğinden kaybolur.
9- Opel Omega Fren Sistemi Arıza Işığı Anlamı
Aracı durdurmak, yavaşlatmak için yararlanılan fren sistemi birçok aparattan oluşmaktadır. Gösterge ekranında fren sistemi ile alakalı ikaz veren fren sistemi arıza işaretini görürseniz çok önemli bir uyarı ile karşı karşıya olduğunuzu bilmelisiniz. Sen hidrolik seviyesi eksik ise, fren balataları aşınmış ise, fren merkezleri arızalanmış ise ve sensörü hatalı çalışıyor ise gösterge ekranında fren sistemi arıza lambasının yandığını görmeniz normal bir durum olarak karşılanmalıdır. Fren sistemi arızalı bir otomobille yolculuk yapmak çok büyük bir güvenlik problemi olduğu için bu arıza lambasının yandığını gördükten sonra hiç vakit kaybetmeden fren sistemleri tamirinde uzman bir servise giderek gerekli girişimlerde bulunmanız gerekiyor.
10- Omega Airbag Sistem Arıza Lambası Anlamı
Hava yastığı diye de bilinen airbag, sürücü ve yolcunun ani çarpışma ve kaza hallerinde özellikle vücutlarının üst kesimlerini alabileceği darbeyi absorbe ederek minimum yaralanma ile atlatmalarını sağlayan bir güvenlik tedbiridir. Daha önce hava yastığı açmış, airbag sensörü hatalı ve ön gergi kayışı bozulmuş Opel Omega otomobillerde hava yastığı arızalı uyarı işaretinin görülmesi normaldir. Kendi can güvenliğimiz açısından airbag sistem arıza lambasını gördüğümüzde vakit geçirmeden bilgisayarla kontrol yapan bir yetkili serviste arızanın nedenini bulup; tamirinin yapılmasını talep etmemiz gerekmektedir.
11- Opel Omega TCS (Anti Patinaj) Devrede İkaz Sembolü Anlamı
Sürüş esnasında kimi zaman üzerinde ilerlediğimiz yol şartları aracın yola tutulmasına engel olacak durumda olabiliyor. Aracın lastiklerine dengeli güç aktarmak için geliştirilen TCS “traction control” system” bu konuda Omega kullanıcılarına büyük yardım sağlıyor. Lastiğin ihtiyacı olan gücü dengeli bir şekilde aktaran bu sistem devreye girdiğinde gösterge ekranında sarı renkli iki parantez içerisinde TC uyarı işareti göreceksiniz. Araç normal yol koşullarına döndüğünde gösterge ekranında bulunan bu uyarı sembolü kendiliğinden kaybolur.
12- Omega Yağ Basınç Uyarı Lambası Anlamı
Araç motoru içerisinde birden çok metal parça bulunur ve bunların sürekli yağlanması gerekir. Aşırı derecede sürtünmeye ve yüksek ısıya maruz kalan krank mili, motor yatağı, pistonlar, sübaplar ve eksantrik mili gibi parçalar yağlanmazsa birbirleriyle kilitleyerek çalışamaz hale gelirler ya da kırılırlar. Bu durumu önlemek için motor yağlama işlemi gerçekleştiriliyor. Modele göre yağ müşürü ya da yağ sensörü, yağ basınç pompası ve yağ seviyesindeki eksiklikler nedeniyle gösterge panelinde ya basınç ikaz ışığı yanacaktır.
Normal şartlar altında kontağı ilk çevirdiğimizde ekranda yağdanlık şeklinde yağ ikaz lambası sürekli yanar ve motor ilk hareketi aldıktan kısa bir süre sonra kendiliğinden kaybolur. Sürüş sırasında yağ basınç uyarı lambası aralıklarla ya da sürekli yanmaya başlamışsa acilen Alaca durdurmalı ve motoru stop etmeliyiz. Yağ çubuğu ile yağ seviyesine bakıp eksiklik varsa uygun yağ ile tamamlamalıyız. Bunun dışında bir problemden dolayı yağlama işlemi yapılamıyorsa aracı hiç hareket ettirmeden çekici üzerinde ustaya götürüp sorunun tamiri yoluna gitmeliyiz.
13- Opel Omega Arka Sis Farları Çalışıyor İşareti Anlamı
Hava basıncının ve sıcaklığın ani değişmesi gibi durumlarda sis olayı meydana gelir ve sürücünün görüş oranı düşer. Arka taraftan bizi takip eden araçların bizi daha rahat fark edebilmesi için sisli havalarda sis farlarını açar isek gösterge ekranında arka sis farları çalışıyor lambası yanar. Arka sis farları sürücü tarafından devre dışı bırakıldığında gösterge ekranında beliren arka ses farları aktif sembolü kendiliğinden kaybolacaktır.
14- Opel Omega Ön Sis Farları Aktif Işığı Anlamı
Arka sis farlarından biraz daha farklı bir yöntemle çalışan ön sis farları yoğun ışık saçarak önümüzdeki araçları daha rahat görebilmemiz için farların altında konumlandırılmıştır. Yoğun ışık huzmesi saçan ön sis farları sisli hava yerini normal hava şartlarına bıraktığında kapatılmalıdır. Trafikteki diğer araçlara rahatsızlık vermemek için ön sis farları kapatmaması halinde idari para cezası ile karşılaşabileceğimizi unutmamamız gerekir.
15- Omega Yakıt Seviyesi (Benzin Bitiyor) İkaz Lambası Anlamı
Aracımız ister dizel ister benzinli akaryakıt ile çalışsın motorun hareketini devam ettirebilmesi için akaryakıttan alacağı enerjiye ihtiyacı vardır. Yakıtın depodaki seviyesi kritik eşiğe düştüğünde gösterge ekranında yakıt ibresinin hemen yanı başında bulunan yakıt seviyesi ikaz ışığı yanacaktır. Benzin bitiyor anlamına gelen bu ikaz sembolü aracınızla yaklaşık 60-70 kilometre daha yol yapabileceğinizi size hatırlatıyor ve kısa zaman içerisinde yakıt takviyesi yapılması gerektiğini sürücüye tavsiye ediyor.
16- Opel Omega El Freni Uyarı Işığı Anlamı
Aracı park halinde sabit tutmak için el freninden yardım alırız. El freni çekili ise gösterge ekranında kırmızı renkli P harfi ya da donanıma göre değişen parantez içinde kırmızı renkli İ harfi ile sembolize eden el freni çekili ikaz lambası yandığını görürsünüz. El freni indirildiğinde gösterge ekranından el freni işaretinin kaybolduğunu görüyoruz.
17- Opel Omega Akü Şarj İkaz Lambası Anlamı
Aküler, araçların ilk hareketi sağlaması için gerekli olan enerjiyi ve diğer donanımların ihtiyaç duyduğu elektriği depolayan parçalardır. Şarj dinamosu motor gücünden faydalanarak akü dolu bir şekilde tutmak için sürekli çalışır. Akü ömrünü tamamlamışsa, aktarma kablolarında yıpranma ya da şasi varsa, şarj dinamosunun kayışı gevşemiş ya da kopmuşsa ve şarj dinamosu arızası söz konusu ise gösterge ekranında akü şarj ikaz ışığı belirecektir. Otomobilin anahtarı kontağa takılıp kontak ilk konuma getirildiğinde akü işareti kırmızı renkli olarak sürekli yanar.
Araç motoru çalışıp şarj dinamosu aküyü şarj etmeye başladığında gösterge ekranından kendiliğinden kaybolacaktır. Fakat araca sürerken akü şarj işareti kısa aralıklarla ya da sürekli yanmaya başlamış ise bunun anlamı akünüz şarj olmuyor demektir. Bu durumda araca stop ettikten sonra tekrar çalıştıramama gibi bir olumsuzlukla karşılaşmamak için aracı hemen oto elektrikçiye götürerek gerekli kontrollerin sağlanmasını istemelisiniz.
Kaynak: reeloto.com