Bu yazımızda Mitsubishi Lancer gösterge işaretleri neler? Lancer arıza lambaları, uyarı ve ikaz ışıkları ne anlama geliyor? Mitsubishi Lancer gösterge ekranında hata ve arıza sembolleri neden yanar ve ekrandan nasıl kaybolur sorularının cevabını sizlere aktaracağız.
Mitsubishi Lancer, Japon otomotiv üreticisi Mitsubishi’nin ilk olarak 1973 yılında ürettiği bir otomobil modelidir. Türkiye’ye ilk olarak 1982 yılında satılmaya başlamıştır ve köpek balığı sloganıyla uzun süre pazarlaması yapıldı. Toplamda 10 nesil olarak farklı kasa tip ve görünüme sahiptir. Japon araçlardaki kalite, konfor ve sağlamlık Mitsubishi Lancer’da görülüyor. Yol tutuşundaki güven hissi, konforu ve şehir içi 100 km mesafede 4,ila 6,7 litre gibi düşük yakıt değerleri ile benzer Honda Civic otomobillere göre performansı yüksek bir otomobil olarak biliniyor.
Ülkemizde kendine has bir kullanıcı kitlesi oluşturmayı başaran Mitsubishi Lancer otomobillerde 1.3, 1.5, 1.6 ve 1.8 litrelik motor hacimli seçenekler bulunuyor. Türkiye’ye nadirde olsa dizel modeli gümrük çıkışlı gelebiliyor. Ezici çoğunluğunda benzinle çalışan motor kullanılmıştır. GLX, Inform, Invite, Plus, Comfort, Intense ve GL donanım paketleri üretildiği dönemin gereksinimlerini karşılayabilmektedir. Avrupa pazarında pek bilinmeyen Lancer araçlar Uzakdoğu ve Asya Güney Asya ülkelerinde oldukça popülerdir. Sanayi görmeyen araba nitelendirmesi yapılacak olsa ilk 3’te çok rahat yer alır.
Mitsubishi Lancer ile ilgili özet bilgiler aktardıktan sonra Lancer gösterge ekranında yanan arıza ışıkları, uyarı ve ikaz lambaları ne anlama gelir gibi çok merak edilen soruların cevabını birlikte bakalım.
İlginizi Çekebilir: Mitsubishi Carisma Arıza Lambaları
Mitsubishi Lancer Arıza Lambaları Anlamı | Lancer EVO Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları
Görsel yeniliklerin kasa tiplerinde yansıtılamadığı düşünülen Lancer, dayanıklılığı ve performansı ile bu açığını kapatmış görünüyor. Motor ve diğer aksamın uzun süre kullanıma uygun tasarlandığı uzmanlarca değerlendiriliyor. Mitsubishi Lancer Evo otomobilleri uzun süre kullanmak için araç ile alakalı bazı kritik bilgileri bilmek önemli bir detay olarak karşımıza çıkıyor.
Mitsubishi Lancer gösterge ekranında arıza, hata ve sorunları gösteren bazı arıza lambaları, uyarı ve ikaz işaretleri yer almaktadır. Model yılı, donanım ve kullanılan yakıt çeşidi gibi farklılıkla bu ışıklarda ufak tefek değişiklik görülmesine neden olabilir. Şimdi hep beraber Mitsubishi Lancer gösterge işaretleri neler? Lancer Evo arıza sembolleri, ikaz lambaları ve uyarı ışıkları ne anlama geliyor sorularının cevabını aktarmaya başlayalım.
1-Mitsubishi Lancer Anahtar Araç Dışında (Missing Key) İkaz Lambası
Yüksek modelli Mitsubishi Lancer otomobillerde elektronik işleve sahip donanımlar oldukça fazladır. Bunlardan birisi de anahtarsız çalıştırma özelliğidir. Anahtar içindeki sensörü algılayan araç içi sensörler kontak yerine geçen star/stop düğmesine basınca otomobilin çalışması sağlanır. Aracın anahtarı çalıştıktan sonra ya da çalıştırmadan önce araç dışında ve algılama sorunu yaşandığında görseldeki missing key (anahtar aranıyor) lambası görülür.
2- Lancer Elektrikli Direksiyon Arıza Lambası
Lancer otomobiller oldukça yumuşak ve konforlu bir direksiyon yapısına sahiptir. Tek parmakla bile çevrilen bu direksiyon sisteminde power adı verilen bir elektrikli pompa bulunur. Basınçlı hidrolik yağı aktararak dönüşleri kolay hale getiriyor. Power arızası, hidrolik yağı eksikliği, sensör sorunları, mafsalda meydana gelen arızlar gösterge ekranında Elektrikli direksiyon arıza ışığı yanmasının temel nedenleri arasındadır. Bu işaret ekranda görünürken araç kullanmakta sorun olmaz fakat arıza zamanla daha da büyüyecek ve ciddi masraflara neden olacaktır. Arızanın tespit edilebilmesi için yetkili servise ve ya kalifiye bir tamir atölyesine giderek soruna çözüm bulunabilir.
3- Mitsubishi Lancer Fren Arıza Lambası
Aracın hızını azaltmak ve durdurmak için freni zorunlu olarak kullanırız. Fren sistemi içerisinde birden çok parça ve ek bileşen yer alır. Bunlardan her hangi birinde arıza oluşu ve ya fren hidrolik seviyesi büyük oradan azalırsa gösterge panelinde fren arıza lambası görülecektir. Sensör arızaları da bu ışığın yanmasına neden olabileceği için otomobili tam teşekküllü bir serviste fren bakımına almak gerekmektedir.
4- Mitsubishi Lancer ABS Arıza Işığı
ABS (anti-lock break system) fren anında tekerlerin kilitlenmesini önlemeye yarar. Bununla birlikte direksiyon hakimiyetindeki azalmanın önüne geçiliyor. ABS özelliği (kilitlenmeyi önleyici fern sistemi) yazılım sorunları, fren hidroliğinde oluşan ciddi azalmalar, sensör arızaları, modül problemleri gibi gerekçelerle düzgün çalışamaz duruma gelince ekranda ABS arıza lambası yanar.
Kullanıcının yapacağı fren hidrolik kontrolü dışında pek bir işlem bulunmaz. Hidrolik eksiği olsa da olmasa da otomobilin fren sistemlerini etkileyebilecek bir arıza çeşidi olan ABS arızası, uzun süre ihmal edilebilecek bir sorun değildir.
5- Mitsubishi Lancer Lastik Hava Basıncı Düşük İkaz Sembolü
Otomobilin yola temas eden kısmı olan lastiklerin hava basınçlarının düzgün olması yakıt kullanımını ve konforunu etkileyebilir. Lastik basınç değerleri ölçümü yapan sensörler düşük hava basıncı algıladığında gösterge ekranda hava basıncı düşük uyarı lambası yakılmasını sağlar. Lastiğin patlaması veya yanaklardan, siboplardan hava kaçırması gibi sebepler bu ışığın ekranda çıkmasına sağlayan etkenler arasında yerini alır. Tekerlerdeki sensörlerde herhangi bir arıza yoksa lastik basıncı tüm lastiklerde eşit olacak şekilde eşitlendiğinde ekrandaki ikaz sembolü görülmeyecektir.
6- Lancer Kapı Açık Uyarı İşareti
Hareket halindeki bir otomobilin kapısının açılmaması veya kapı açık biçimde yola çıkmaması gerekir. Kapıların kenarlarında olan minik düğmeler, kapının kapanıp kapanmadığını algılayarak gösterge ekranında kapı kapalı değilse Lancer kapı açık uyarı ışığı yanmasına yardımcı olurlar. Araç sürücüsü ekranda bu lambayı görür görmez aracın bütün kapılarını kapalı konuma getirirse ekranındaki ikaz işareti kendiliğinden sönmüş olacaktır.
7- Mitsubishi Lancer Hararet Lambası
Motor içerisindeki yanma odasında akaryakıt yanarken doğal olarak ısı açığa çıkar. Bu ısı motor ve bileşenlerini aşırı derecede ısıtırsa motor hararet yapacaktır. Bu durumda motorun performansını ve çalışmasını ciddi anlamda olumsuz yönde engeller. Bu duruma çözüm olarak tasarlanan soğutma sistemindeki düzenekler motor yaklaşık olarak 90 dereceye ulaştığında motoru soğutmaya başlar. Eğer soğutma sisteminde genleşme kabı, radyatör, hortumlar, fan müşürü ve fan motoru gibi parçalarda sorun oluştuğunda, soğutma suyu eksikliğinde motor soğutulamayacağı için gösterge panelinde kırmızı renkli motor hararet lambası yanacaktır. Bir otomobilin motorunun hararet yapması büyük arızalardan biri olarak değerlendirilmelidir.
Hararet yapan araçla yola devam etmek daha ciddi arızaların oluşmasına sebebiyet verebilir. Yolda giderken ekranda hararet ışığı görülmüş ise aracı hemen durdurup motorun soğuması beklenmelidir. Genleşme kabı üzerinden soğutma suyu seviyesi ölçülerek eksiklik var ise tamamlanarak yola devam edilebilir. Bunun yanında radyatör veya fan ile ilgili bir sorun oluşmuşsa araba belirli bir zaman ilerledikten sonra tekrar hararet yapacağı için kontrollü bir biçimde oto tamircisine gitmek gerekiyor.
8- Lancer Otomatik Vites Arıza Işığı
Şanzıman parçaları ve içerisindeki sensörler kritik önemi ve hassas bir yapıya sahiptir. Özellikle otomatik vitesli seçeneklerde şanzıman içerisindeki yağ sıklıkla ısınabilmekte ve bu nedenle isteğim düzgün çalışamamaktadır. Herhangi bir sensör arızasında, şanzıman yağı aşırı ısındığında ve sensörlerde oluşan problemlerle gösterge panosunda otomatik vites arıza lambası yandığı görülebilir.
Bu durumda sürücü aracı uygun bir yere çekerek şanzımanın ve motorun soğumasını beklemeli ve bunun ardından aracı tekrar çalıştığında gösterge panelinde bu ışığın yanıp yanmadığını kontrol etmelidir. Eğer ışık yanmaya devam ediyor ise aracı mümkünse çekici yardımı ile servise ulaştırarak soruna çözüm aramak daha doğru bir hareket olacaktır. Aksi halde şanzımanda ortaya çıkan arıza büyüyecek ve maddi açıdan çok ciddi masraflar ortaya çıkabilir.
9- Lancer Emniyet Kemeri Takılı Değil Uyarı Lambası
Otomobil hareket etmeden önce yolcu ve sürücü dahil araç içerisindeki bütün kişilerin emniyet kemerlerini takması ve hareket halindeyken emniyet kemerlerini hiçbir şekilde çıkarmaması gerekiyor. Olası ani fren veya çarpmalarda araç içi savrulmaları önlemek için emniyet kemeri kullanmak hem yasal bir zorunluluk hem de kişisel basit bir güvenlik yöntemidir. Emniyet kemeri takılmadığı durumlarda gösterge ekranında emniyet kemeri ikaz ışığı görülecektir. Kemer mekanizmasındaki bir sorun dan kaynaklanan aksilik durumları dışında kemerler takılınca ekrandan uyarı sembolü kaybolur.
10- Mitsubishi Lancer El Freni İkaz İşareti
Fren arıza lambası gibi Mitsubishi Lancer el freni ikaz ışığı da aynı görselle temsil ediliyor. Kullanıcı el frenini yukarı doğru çektiğinde ekranda kırmızı renkli el freni lambası yanıyor. El freni indirdiğinde herhangi bir sensör ya da kabloda problem yok ise ikaz kendiliğinden sönecektir.
11- Mitsubishi Lancer Benzin Lambası
Benzin lambası, depo içerisindeki şamandıra kalan yakıt miktarını kritik düzeyde ölçtüğünde gösterge panosunda otomatik olarak yakacaktır. Araç için yakıt takviyesi yapılırsa şamandıra arızalı olmadığı durumlarda ekrandaki lamba kendiliğinden kaybolur. Benzin ışığının yanı sıra aynı zamanda benzin ibresi de gösterge ekranında kalan yakıt seviyesini göstermektedir.
12- Lancer Yağ Lambası
Motorun düzgün çalışabilmesi için gereken en önemli şey kesinlikle motor yağıdır. Motor ve diğer parçalar metal olduğu için yağlanmadıkları durumlarda aşınacak ve ilerki safhalarda kilitlenecektir. Yağ pompası, motor yağı, yağ sensörü, yağ filtresi ve karter gibi parçalar bu işlemin yapılmasını sağlamaktadır. Saydığımız parçalardan herhangi birinde oluşan hata, arıza ve diğer sorunlar yağlama işleminin yapılmasını engelleyeceği için gösterge ekranında kırmızı renkli yağdanlık şeklinde yağlanması yanmasına neden olur.
Yağ ışığı yanan araç ile kullanıma devam etmek yatak sarması denilen çok ciddi arızanın temel sebebidir. Bu ışık görülür görülmez araç hemen uygun bir yerde durdurulup motor soğuduktan sonra motor yağ seviyesi ölçülmeli ve eksiklik varsa tamamlanmalıdır. Eksiklik tamamlanmasına ya da yağ eksikliği olmamasına rağmen bu ışık yanmaya devam ediyorsa aracı çekiciye yükleyerek servisin yolunu tutmak mantıklı bir davranış olacaktır.
13- Mitsubishi Lancer Akü Işığı
Otomobil ve donanımları için gereken elektrik şarj dinamosu tarafından üretiliyor. V kayışı yardımı ile krank dilinde alınan enerji elektriğe dönüştürülerek aktarma organları sayesinde aküde daha sonra kullanılmak üzere depolanıyor. Şarj dinamosunun en büyük sorunu kömürünün bitmesi ya da arızalanması olarak bilinir. Ayrıca V kayışı da zamanla sıcaklıktan gevşeyip kopabiliyor. Akünün de belirli bir kullanım ömrü bulunmaktadır.
Bu saydığımız durumların olumsuz hallerinde akü şarj olamayacağı için gösterge ekranında normalde kontak çevrildiğinde kısa süre yanan akü lambası sürekli ya da kısa aralıklarla yanmaya başlayacaktır. Eğer araç hareket halindeyken bu ikaz ışığı görülüyorsa en yakın oto elektrik servisine ulaşarak sistemin kontrol edilmesi ve gerekli tamir işlemlerinin ya da parça değişimini yapılması istenmelidir.
14- Mitsubishi Lancer Airbag (SRS) Arıza Işığı
Mitsubishi Lancer otomobilde modele de donanım çeşidine göre birden fazla yerde hava yastığı bulunur. Kaza anında hava yastıkları kompresör yardımı ile ani olarak şişirilerek alınabilecek darbeler önlenmeye çalışılır. Araçtaki en önemli güvenlik özelliklerinden olan hava yastıkları, sensör arızaları, ön gergi makarasında ortaya çıkan sorunlar ve emniyet kemeri kaynaklı problemlerde çalışamayabilir ya da basit bir soket çıkması sistemin devre dışı kalmasına neden olabiliyor. Bu gibi durumlarda ekran panelinde airbag arıza lambası ikaz vererek kullanıcıya bilgilendirme yapıyor. Airbag arızasının tamiri için motor kontrol ünitesinin bilgisayara bağlanılarak gerekli testlerin ve kontrollerin sallanmasından sonra tamir işlemleri başlatılabilir.
15- Mitsubishi Lancer ASC (Aktif Stabilite Kontrolü) Arıza Lambası
Kaygan zeminlerde ve ani giren virajlarda tekerlerin kontrolü zorlaşmaktadır. Mitsubishi Lancer otomobillerde ASC olarak bilinen özellik birçok araçta ESP olarak da isimlendiriliyor. Yol şartlarından meydana gelen olumsuzlukları önlemek için tekerler arasındaki güç dağılımına yardımcı olan ASC devreye girdiğinde ekranda kayan araba figürlü bir sembol görülecektir. Eğer olumsuz durum atlatılırsa ekrandaki bu ışık kendiliğinden söner. Sistem arızası halinde ise bu ekran herhangi bir yol zorluğu olmasa dahi ekranda sürekli yanmaya devam edecektir. Arızanın sebebi yazılım problemleri, hız sensörü arızası veya diğer sensör sorunları, ABS sistemindeki diğer problemler olarak biliniyor.
16- Lancer DPF (Dizel Partikül Filtresi) Dolu İkaz Sembolü
Ülkemizde genellikle benzinli modelleri kullanılan Lancer otomobillerin dizel versiyonlarında hava kirliliğini önlemek için kullanılan dizel partikül filtresi egzoz içerisine konumlandırılmıştır. Yanmış akaryakıttan çıkan partikül ve zehirli gazların filtrede tutularak yakılmasını sağlayan bu sistem kullanıma ve zamana bağlı olarak filtre doluluğa ulaştığında yakma işlemi başlatır ve ekranda güzel partikül filtresi dolu lambası otomatik olarak yanar. Filtrenin temizlenebilmesi için sürücü aracı 2 viteste 60 kilometre hızla ve 15 dakika süreyle kullanım yapması halinde temizleme işlemini gerçekleştirebilir. Birkaç denemeye rağmen partikül filtresi temizlenmemiş görünüyorsa temizlik işlemi yetkili bir serviste manuel olarak da yapılabiliyor.
17- Mitsubishi Lancer Yakıt Filtresi Su Seviyesi Lambası
Motorinin yapısı gereği bulunduğu ortamda su buharı suya dönüşerek sulanma meydana gelebilir. Depoda oluşan su motora ulaşırsa motorun çalışmasına olumsuz yönde etki edeceği için su yakıt filtresinde süzülüyor. Aynı zamanda dizel yakıttaki zararlı maddelerde yakıt filtresinde biriktirilerek bu maddelerin motora ulaşması engellenir. Yakıt filtresindeki su oranı ciddi boyutlara ulaştığında ekran panelinde yakıt filtresinde su var uyarı ışığı görülecektir. Basit bir işlemle oto tamircisinde yeni filtre takıldığında ekrandaki lamba kaybolmuş olacaktır.
18- Lancer Buzlanma ve Donma (Kar Sembolü) İşareti
Otomobilin yolda kaymasının sebeplerinden bir tanesi de yolun buzlanması veya donmasıdır. Özellikle gece sürüşlerde yoldaki buzlanma çoğu zaman fark edilemeyebilir. Aracın ön tarafında bulunan sensör hava sıcaklığını anlık olarak ölçerek yoldaki donma ve buzlanmaya karşı sürücüye gösterge ekranında kar işareti ile gösterilen bir uyarı lambası yakar. Hava sıcaklığı 4 derece ve altına indiğinde sesli bir ikazla ekranda kar ışığı görülüyor. Hava sıcaklığı normal değerlere ulaştığında sadece hava sıcaklığını gösteren rakamlar kalır ve kar işareti ekrandan otomatik olarak silinir.
19- Mitsubishi Lancer İmmobilizer Lambası
Günümüzde hırsızların otomobillerin kapılarına açmalarına rağmen motoru çalıştıramadıkları için oto hırsızlıklarının azaldığı gözlemlenebiliyor. Bu olumlu katkıyı sağlayan ve motorun yetkisiz çalıştırılmasını önleyen immobilizer sistemi, anahtar içindeki çip ile araç içindeki sensör eşleşerek motoru çalışabilir hale getiren bir özellik olarak bilinmektedir.
İmmobilizer sistemi akü tamamen biterse, anahtarın pili tükendiğinde ve çip arızasında, araç içerisindeki çipi tanıyan sensörlerde sorun oluştuğunda devreden çıkamayacağı için gösterge ekranında immobilizer ışığı sürekli yanmaya devam edecektir. Akü ve pil değişimi sağlandığında araç yeniden çalıştırılabiliyorsa sorun hallolmuş demektir. Şayet bu yapılan işlemler bir sonuç vermemişse oto anahtar işlerinde tecrübeli bir elektronik servisinden yardım alınması lüzumludur.
20- Lancer Servis Bakım (İngiliz Anahtarı) Lambası
Motor kontrol ünitesi verilen ve halk arasında oto beyni olarak kabul edilen bir sistem, belirli zaman ve tarihlerde değişmesi gereken parçaların ve gereksinimlerinin takibini yapmaktadır. Kilometre cinsinden veya zaman ayarlı olarak periyodik bakımı takip eden ECU, otomobilin bakım zamanı geldiğinde gösterge ekranında İngiliz anahtarı şeklinde bir lamba yakarak servis bakım hatırlatması yapar. Yağ ve yağ filtresi, polen ve hava filtresi gibi akla ilk gelen parça ve gereksinimler değiştirildiğinde servis yetkilisinden gösterge ekranındaki servis bakım ışığı hatırlatmasının silinmesini istemeyi unutmamalısınız.
21- Mitsubishi Lancer Yorgunluk Algılama İşareti
Uzun saatler araç kullanmak yorgunluk ve algı kaybına neden olabiliyor. Araç çalıştırıldıktan itibaren sürücü alışkanlıklarını kontrol eden sensörler belirli bir saatten sonra sürücünün yapacağı normal dışı bir hareketi algılayarak gösterge ekranında yorgunluk algılama sembolü yakarak sürücüye ikaz verir. Aynı zamanda sesli bir ikazla da desteklenen bu ışık araç sürücüsü aracı durdurup dinlendiğinde ya da kontağı açıp kapattığında ekrandan kaybolmuş olur.
22- Lancer Dizel Kızdırma Bujisi Işığı
Yazımızın başında belirttiğimiz üzere ülkemizde çok tercih edilmese de Mitsubishi Lancer otomobillerin dizel yakıtla çalışan tiplerinde kış aylarında motoru daha çabuk harekete geçirmek için kızdırma bujileri her silindirde bir adet olacak şekilde konumlandırılmıştır. Kontak ilk çevrildiğinde sıkıştırılan hava ve yakıt karışımı ısıtılarak dizel yakıtın daha çabuk tutuşturulması hedeflenir ve işlem tamamlandığında ekrandan dizel kızdırma bujisi lambası birkaç saniye sonra silinir.
Bujilerden birisinde veya herhangi birinde sorun çıkmış ise ya da arıza meydana gelmiş ise ısıtma bujisi ışığı ekranda aralıklarla veya sürekli yanmaya devam edecektir. Arızalı ısıtma bujisi yenisi ile değiştirilir ise ekranındaki uyarı sembolü artık sadece kontak ilk çevirdiğinde yanacak ve işlevi sona erdiğinde sönecektir.
23- Mitsubishi Lancer Motor Arıza Lambası
Motor kontrol ünitesi (ECU) araçların beyni konumundadır. Herhangi bir sistem veya donanımda arıza meydana geldiğinde sensörler aracılığı ile motor kontrol ünitesi arızayı tespit edip gösterge ekranında arıza lambası, ikaz işareti ve sembolü yakarak bilgilendirme yapabiliyor. Kirli havanın motordan atılmasını sağlayan egzoz sisteminde oluşan maf ve mab sensörü sorunları, yakıt ve ateşleme sistemindeki buji yağlanması, enjektör tıkanması gibi birden çok sebeple arıza algılanır ise gösterge ekranında motor arıza lambası görülmektedir.
Motor arıza ışığı yanan aracın performansında ciddi anlamda düşüş ve yakıt kullanımında ise büyük oranda artış görülecektir. Çünkü kirli hava atılamadığı için motora temiz hava girişi daha zor yapılacak ve yanma işlemi tam olarak gerçekleştirilemeyecektir. İhmal edilmeden aracı yetkin bir oto tamircisine götürerek bilgisayara bağlatmak ve arızanın nedenini tespit etmek oldukça önemlidir. Arızanın tespitinden sonra arızalı parça veya sistemin onarılması Bu arıza ışığının ekrandan silinmesine yardımcı olacaktır.
Kaynak: reeloto.com