Mercedes’in hafif ticari Araç modeli Vito gösterge işaretleri neler? Mercedes Vito arıza lambaları, uyarı ve ikaz işaretleri ne anlama geliyor? Mercedes Vito arıza ışıkları ve ikaz sembolleri ekranda neden yanar ve nasıl söndürülür gibi önemli sorulara yanıt arayacağız.
Her alanda olduğu gibi hafif ticari araç üretiminde de kalitesi ile kendinden söz ettiren Mercedes, Vito panelvan ve minibüs modelleri ile 1996 yılından itibaren yollardaki yerini almıştır. Mercedes Sprinter’e göre daha az yük kapasitesi bulunuyor. Yolcu taşıma sayısı daha az olmasına rağmen minibüs özellikleri ile otomobil konforunun birleşimi olarak değerlendirilebilir. İspanya’da üretildiği Vitoria-Gasteiz şehrinin isminden esinlenerek Vito adı verilmiştir. Turistik beldelerde VIP turizm taşımacılığı ve İstanbul, Ankara gibi şehirlerde makam aracı ve VIP hizmet aracı olarak kullanıldığı görülmektedir.
L segmenti hafif ticari araç modeli olan Mercedes-Benz Vito, 1.6 L hacim ile 3.0 L motor seçenekleri arasında bir çok alternatif sunuyor. V6 motoru güç üretme konusunda benzerlerine kıyasla çok ileride görünüyor. Panelvan kasa tipleri 2+1 ve 5+1 koltuk sayısı ile satılmaktadır. Minibüs modelleri ise isteğe özel olarak dizayn edilen koltuk sayılarına sahiptir. Antalya, İzmir ve diğer turizm şehirlerinde VIP turist taşımacılığında en çok kullanılan araç diyebiliriz. Motor performansının yanı sıra, konfor ve estetik şıklık bakımından rakiplerinden daha önde olduğu değerlendirilmektedir.
Oto iç dizayn işleri ile uğraşan firmaların en çok tercih ettiği ve çeşitli ekstra özellik ve konfor sağlayıcı yenilikler ekledikleri Mercedes-Benz Vito, bu alandaki en göze çarpan ve en çok satan hafif ticari araç olarak kayıtlara geçmiş bulunuyor. Vito ile alakalı kısa bilgiler verdikten sonra yazımızın ana teması olan Mercedes Vito arıza lambaları, uyarı ve ikaz işaretleri anlamları konu başlıklı içeriğimizi aktarmaya geçelim.
Mercedes-Benz Vito Arıza Lambaları Anlamı | Vito Gösterge Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları
Otomatik ve manuel vites imkanı sunan şanzımanı, minibüslerde 4+2+1 gibi farklı konseptler içeren yerleşim düzeni ile Mercedes-Benz Vito hafif ticari araçlar tercih sebebi olabiliyor. Son yıllarda Vito MAYBACH kasa tipi ile beğenenlerini büyülemiş ve lüks tutkunlarının aradığı özel dizaynlı araçlar arasında ilk sıralarda kendisine yer edinmiştir. Ön iki kapıya ilave olarak panelvanlar 1 sürgülü kapıya sahip iken, minibüs karoserleri her iki yandan açılabilen çift sürgülü kapıya sahip olabiliyor.
Otomobil ve diğer hafif ticari araçlarda olduğu gibi Mercedes-Benz Vito minibüs ve panelvanların gösterge panelinde hata ve arızaları gösteren lamba ve işaretler bulunuyor. Model ve üretim yılına ve ayrıca donanım çeşidine göre farklılık olabilen bu lambaların anlamlarını bilmek kullanıcıya büyük fayda sağlıyor.
Hep birlikte Mercedes-Benz Vito gösterge işaretleri anlamları neler? Mercedes Vito arıza ışıkları ve uyarı, ikaz işaretleri nedir? Vito ekran panelinde yanan arıza lambaları ve uyarı sembolleri neden yanar ve ekran panelinden nasıl silinir gibi önemli ve kritik soruların cevaplarını birlikte incelemeye başlayalım.
1- Mercedes-Benz Vito ESP Lambası Anlamı
Vito araçlarda kaygan yolda patinaj yapmayı, virajlı yollarda aracın sağır olup yoldan çıkmasını engelleyen bir özellik olan ESP, saydığımız olumsuzluklar neticesinde otomatik olarak devreye girer ve gösterge ekranında ESP lambası yanar. ABS özelliğinden yardım alan ESP, tekerlere ihtiyacı olan kadar güç göndermekle görevli bir sistem olarak tasarlanmıştır. Araç normal sürüş şekline döndüğünde gösterge ekranında çıkan bu işaret kendiliğinden silinecektir. Sistem arızaları ya da kullanıcının özelliği manuel olarak kapatması neticesinde gösterge ekranında Bu kez ESP OFF ışığı görülecektir.
2- Mercedes Vito Motor Hararet Işığı Anlamı
Motor, çalıştığında akaryakıtın yararak açığa çıkardığı ısıyla yüksek sıcaklıklara maruz kalabiliyor. Motorun düzgün ve performanslı çalışabilmesi için sıcaklığın ortalama 85 ile 90 derece arasında olması öngörülmektedir. Motor belirli bir sıcağa ulaştığında soğutma sistemi kendiliğinden devreye girerek soğutma işlemine başlar. Soğutma sisteminde oluşabilen devir daim motoru arızaları, soğutma suyu eksikliği, radyatör tıkanması ya da su kaçakları, hortumlarda oluşan kırılma ve yıpranma, genleşme kabındaki arızalar ve termostat müşürünün soğutma suyu sıcaklığına doğru ölçmemizi gibi nedenlerle sistem çalışamaz ise ekran panelinde motor hararet lambası yanar.
Motor sıcaklığı aynı zamanda bir ibre ile gösterilmektedir. Şoför motorun aşırı ısındığını gösteren hararet ışığını panelde görüyorsa aracı hemen durdurmalı ve ilk olarak genleşme kabı üzerindeki çizgilerden soğutma suyunun seviyesini ölçmelidir. Eksikliği tamamladıktan sonra fan pervanesini, hortumlara ve radyatör kontrol edilmelidir. Araç motoru durduğundan daha fazla ısıya maruz kalmaz ve biraz soğumuş olacaktır. Araç bir kez hararet yapmış ise bunun kesin bir nedeni olmalıdır. Aracı oto servisine ulaştırarak soruna çözüm aramalısınız. Bu tarz hararet lambası yanmaları sürekli tekrarlanmaya başlarsa motor üst kapak contası ismi verilen parçanın arızalanarak motorda ciddi hasarların önünü açtığını unutmamalısınız.
3- Vito Airbag Arıza Lambası Anlamı
Vito hafif ticari araçların birçok yerinde hava yastıkları bulunuyor. Panelvan kasalarda daha az iken minibüs modellerinde daha fazla olan hava yastıkları kaza anında açılarak araç içerisindekilerin alabileceği ciddi travmaların engellenmesine yardımcı oluyor. Gösterge ekranında airbag ışığı yanan araçlarda, airbag sistem veya sensör arızaları, ön gergin makarası problemleri ve emniyet kemerlerinde oluşan sorunlar var olabileceği için sistemin çalışmadığı kullanıcıya aktarılıyor. Bazı zamanlarda Küçük bir soket temassızlığı ya da çıkması gibi düşünülemeyen durumlarda da airbag lambası yanabiliyor. Aracı yetkili bir servise götürerek airbag sistemi kontrol edildiğinde sorunun tamiri lambanın ekrandan silinmesi için yeterli olacaktır.
4- Mercedes-Benz Vito Soğutma Suyu Seviyesi İkaz Işığı Anlamı
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi aracın hararet yapmasının en önemli sebepleri içerisinde ilk sıralarda yer alan soğutma suyunun eksikliğidir. Hortumlardan ya da kelepçelerden, genleşme kabından, radyatörden herhangi bir sebeple soğutma suyu kaçağı olabiliyor. Bu da aracın hararet yapmasına neden olacağı için bu iki durum arasında sürücüye ekstra hatırlatmada bulunan soğutma suyu eksik uyarı lambası ekranda çıkar. Bu durumda diğer parçalarda arıza yoksa soğutma sıvısı eklenince ekrandaki lambada kendiliğinden kaybolmuş olur.
5- Vito Minibüs Motor Arıza Lambası Anlamı
Literatürde motor diyagnostik arızası olarak bilinen hava kirliliği sistemini önleyen parçalardaki problemler gösterge panelinde sarı renkli motor arıza lambası yanmasının nedenleridir. Maf sensörü, oksijen sensörü konvertör arızalanması ve ateşleme sistemindeki sorunlar gösterge ekranında motor arıza ışığı yanmasının sebepleridir. Bazı araçlarda araç yakıt deposu kapağı açık kaldığında motor arıza lambası yandığı da görülebiliyor. Bu tarz bir işaret ile karşılaşmış iseniz aracı kalifiye bir servise götürerek bilgisayara bağlatıp; arızanın nedeni öğrendikten sonra gerekli girişimlerde burun olmasına ustanızdan istemelisiniz.
6- Mercedes-Benz Vito Fren Hidrolik Seviyesi Uyarı Lambası Anlamı
Sağlam bir fren için eksiksiz fren hidrolik yağı olması gerekiyor. Fren hortumlarında basınçla dolaşan fren hidroliği fren yapılmasındaki en büyük unsurdur. Hortumlardaki kaçaklar, merkezlerden hidrolik kaçağı ve başka sorunlarla hidrolik kabındaki fren hidroliği eksilirse gösterge ekranında kırmızı renkli fren hidrolik seviyesi uyarı lambası yanar. Çok ciddi bir problem olan bu olay ile karşılaşınca aracı acilen güvenli bir şekilde durdurmalı ve araca uygun fren hidrolik yağı eklemelisiniz. Takviye işi tamamlandıktan sonra gösterge ekranında ışığın yanıp yanmadığını kontrol edin ve ışık sönmüşse her ihtimale karşı aracı fren servislerine götürerek gerekli kontrol ve tamirleri isteyin.
7- Mercedes Vito Yağ Lambası Anlamı
Motor yağı, motorun çalışabilmesi için gerekli olan en önemli öğedir. Motor yağı olmadan motor içerisindeki krank mili, kam mili, pistonlar, motor yatağı ve silindirler birbirine sarılıp kilitlenebileceği için motor çalışamayacaktır. Gösterge ekranında kırmızı renkli yağdanlık biçimli bir işaret görüyor iseniz bu motor yağ basınç lambasıdır. Saydığımız olayların gerçekleşebilme ihtimalini arttıran motor yağ lambası, yağlama sistemindeki sorunu kullanıcıyı hatırlatmak için gösteriliyor. Arabayı sürerken bu ışık ile karşılaşan sürücü derhal arabayı uygun bir yere durdurup motoru stop etmelidir.
Motor soğuduktan sonra araç düz bir zemindeyken yağ çubuğu ile motor yağını ölçmeli ve eksiklik olduğunu görmüş ise uygun motor yağı eklemesi yapılmalıdır. Yağ pompası arızası, yağ sensörü ve müşürü problemleri ve son olarak ta motor yağ kullanım ömrünü tamamlaması gibi olumsuzluklar başlıca sebepler arasında yer alıyor. Araca motor yağı eklenmesine rağmen gösterge panelinde Araç çalıştırıldığında yağ lambası yanmaya ısrarla devam ediyorsa motorlu tek kağıt durdurup ustanızdan yardım istemeli ve yönlendirmeleri doğrultusunda hareket etmelisiniz.
8- Vito Kızdırma (Ön Isıtma) Bujisi İşareti Anlamı
Kızdırma bujileri silindir içerisinde sıkıştırılan yakıt ve hava karışımını ısıtarak soğuk hava şartlarında motorun daha çabuk çalışabilmesine katkı sağlıyor. Araç kontağı 1 nolu koruma getirildiğinde gösterge ekranında bazı işaretlerle beraber sarmal yay şeklinde kızdırma bujisi ışığı görülür ve yaklaşık hava sıcaklığına göre 3-4 saniye sonra kendiliğinden ekrandan kaybolur. Isıtma bujilerinde herhangi bir arıza olmazsa halinde ise lamba sürekli yanmaya devam edecektir. Arızalı kızdırma bujisi tespit edilip kaliteli ve yeni bir buji ile değiştirildiğinde gösterge panelindeki ısıtma bujisi sembolü sönmüş olacaktır.
9- Mercedes-Benz Vito Cam Suyu Seviyesi Düşük Sembolü Anlamı
Vito hafif ticari araçların ön ve arka camlarındaki silecekler camı temizlemek için kullanılacağında suya gereksinim duyar. Susuz yapılan cam silme işlemi yağmurlu havalar dışında çoğu zaman cama zarar verir ve sileceklerin aşınmasına neden olur. Cam silme suyunun depolandığı haznedeki su miktarı azaldığında gösterge ekranında sarı renkli cam silme sıvısı seviyesi uyarı işareti görülecektir. Mevsimine göre eklenen cam silme sıvısı depoya yeteri kadar aktarıldığında depo içerisindeki şamandıra arızalı değilse gösterge panelindeki lamba otomatik olarak kaybolur.
10- Mercedes-Benz Vito Lastik Basınç Lambası Anlamı
Aracın yere temas eden yegane kısmı olan lastikler, belirli bir hava basıncı ile şişirilmelidir. Lastik basınçları farklı farklı olan tekerlerin halk tabiriyle yolda gezinme gibi sürüş kontrolü etkileyen olumsuzlukların seviye olarak karşımıza çıkabiliyor. Lastiklerde patlama, siboptan ve yanaktan hava kaçırma gibi olumsuz olaylar gerçekleşirse lastik basıncı düşer ve lastik içerisindeki sensör gösterge panelinde lastik basınç uyarı lambası yanmasına sebep olur.
Lastik basınç ışığı görüldüğünde en yakın yakıt istasyonunda bulunan hava tabancalarla gidilerek araç lastik basınç değerleri eşitlenmelidir. Tüm lastik basınçları eşit seviyeye getirildiğinde araç modeline göre ya otomatik olarak ekrandan bu ikaz silinecek ya da sürücü yol bilgisayarındaki yönlendirmeler doğrusunda kendisi lastik basınç seviyesi uyarı ışığını ekrandan silecektir.
11- Mercedes Vito Kapı Açık İkaz Işığı Anlamı
Panelvan veya minibüslerin kasa tiplerine göre kapı sayıları değişebiliyor. Araç kapılarından herhangi birisi her ne sebeple olursa olsun açık iken gösterge ekranında kapılar açık uyarı ışığı görünür ve sürücüyü kapıları kapatması konusunda uyarmış olur. Kapılar açıkken yolculuk yapmak, hem araç içindekilere hem de trafikteki diğer araçlara sorun teşkil edebileceği için araçla hareket gelişmeden önce kapıların kapalı olmasını sağlamalı ve ekrandan kapı uyarı lambasının silindiğini görmemiz gerekiyor.
12- Vito Panelvan Fren Balataları Aşınmış Uyarı İşareti Anlamı
Genelde çekici tekerleklerde bulunan fren balataları bazı modellerde 4 diskin tamamında yer alıyor. Fren anında fren merkezi’nin gönderdiği basınçlı hidrolik ile diskleri sıkıştıran balatalar döküm malzemeden oluşur. Fren balataları çeşitli nedenlerle azaldığında ya da sertleşip kullanılamayacak duruma geldiğinde gösterge ekranında fren balataları uyarı lambası yanar. Sensörler tarafından takip edilen balata seviyeleri aşırı derecede azalırsa diski çizme gibi sorunlarla karşılaşılabilir.
Bu yüzden gösterge ekranında sarı renkte yuvarlak biçimdeki bir işaret görüldüğünde fren balataları yeni ve kaliteli olan bir çeşitle değiştirilmeli ve arızanın büyümesine engel olunmalıdır. Balatalar yenisiyle değiştirildiğinde sensörler yeni balatayı algılayacak ve ekran tablosunda bu işaret görülmeyecektir.
13- Vito ABS Arıza Lambası Anlamı
Kilitlenmeyi önleyici fren sistemi, ani fren anında direksiyon hakimiyetini düşürmeyerek ve fren mesafesini kısaltarak güvenli fren yapmaya etken olmaktadır. ABS fren sistemi içerisinde önemli bir yere sahip ve diğer özelliklerle beraber kullanılabiliyor. ABS, sistem arızalarında, modül problemlerinde, fren sıvısı eksikliğinde, sensör arızalarında çalışamaz duruma gelirse gösterge ekranında ABS arıza ışığı yanar.
Aracın normal fren sistemi ile çalışabildiğini gösteren bu işaret, güvenli fren yapma imkanının da neredeyse olmadığı anlamına geliyor. ABS arıza lambası yarın araç mümkün olan en kısa sürede tamir merkezine ulaştırılarak gerekli kontrol ve tamir işlemlerine başlanılmalıdır.
14- Mercedes-Benz Vito Hava Filtresi Tıkalı Uyarı Sembolü Anlamı
Aracın motorunun içerisindeki yanma olayının düzgün bir biçimde gerçekleşebilmesi için dışarıdan gelen hava filtre aracılığı ile temizlenerek motora ulaştırılır. Dış etkenler sebebiyle dolabilen hava filtresi belirli bir duruluğa ulaşıp motorun artık adeta rahat nefes alamayacağı pozisyona geldiğinde gösterge ekranında hava filtresi kirli uyarı ışığı yanar. Orijinal bir hava filtresi ile kirlenen hava filtresi değiştirildiğinde ekrandaki ışıkta artık görülmez. Eskiyen ve dolan hava filtresine hava tabancası tutma gibi işlemler kısa süreli çözüm olup uzun vadede hiçbir fayda sağlamayacaktır.
15- Vito Minibüs Benzin (Yakıt) Lambası Anlamı
Yakıt deposu içerisindeki yakıt kullanıma bağlı olarak bitmekte ve yakıt içerisinde kalan yakıtın miktarı yakıt ibresi ile gösterilmektedir. Yakıt ibresine ek olarak depo içerisindeki akaryakıt kritik eşiğe düştüğünde gösterge ekranında sarı renkli benzin lambası yanar. Benzin lambası yandıktan sonra araç takriben 70 kilometre daha yol alabileceği için araca yakıt takviyesi yapılması gerekiyor. Uygun yakıt temini yapıldıktan sonra ekranındaki benzin ışığı artık görülmeyecektir.
16- Mercedes-Benz Vito Yakıtta Su Var Uyarı Işığı Anlamı
Motor ile beraber depo içerisindeki su motora ulaşmasın diye yakıt filtresi pompanın çektiği suyu süzer. Yakıt filtresi kablo içerisindeki su miktarı olağanın üstünde bir artış gösterirse gösterge ekranında yakıt filtresinde su var uyarı ışığı çıkarak sürücüye haber verilir. Kap içerisindeki su tahliye edilip yakıt filtresi değiştirilirse gösterge panosundaki işaret de otomatik olarak kaybolur.
17- Vito Akü Lambası Anlamı
Mercedes Benz Vito hafif ticari araçların elektrik ihtiyaçları şarj dinamosu tarafından üretilerek fazla olan kısmı aküde depolanıyor. Motor çalıştığı sürece şarj dinamosu da elektrik üretmeye devam etmektedir. Şarj dinamosu arızalanıp, akü kullanım ömrünü tamamlayıp, aktarma kabloları eskiyip işlevsiz hale gelip şarj işlemi yapılamıyorsa gösterge ekranında akü lambası yanar. Akü doldurulamadığı zaman belli bir süre akü içerisindeki enerji kullanılıp biter ve araç çalışamaz hale gelir. Bu gibi durumlar ile karşılaşan şoför aracı oto elektrik tamircisine ulaştırarak gerekli kontrol ve tamirleri yaptırmalıdır.
18- Mercedes-Benz Vito Ampül Arıza İşareti Anlamı
Far, stop lambası, sinyaller ve diğer dış aydınlatma elemanlarının içerisindeki küçük ampuller patlayınca gösterge halinde sarı ampul biçiminde dış aydınlatma arıza ışığı yanar. Aracın özellikle karanlıkta görülmesi için bu elemanların düzgün bir şekilde çalışıyor olması lazım. Ampuller yenisiyle değiştirildiğinde ekrandaki ampul biçimindeki işaret kendiliğinden kaybolmuş olur.
19- Mercedes Vito El Freni Çekili Işığı Anlamı
Eski düzen ya da elektrikli el freni çekildiğinde gösterge panosunda kırmızı renkli el freni uyarı işareti görülüyor. Park halindeki araçları sabitlemek ile görevli el freni, araç hareket etmeden indirilmelidir. Aksi takdirde fren sisteminin diğer elemanlarına hasarlar oluşturabilir. Aracı hareket ettirmeden önce el freni indirilmeli ve ekran panelindeki el freni uyarı sembolünün kaybolduğu görülmelidir.
20- Mercedes-Benz Vito Hız Sabitleyici İşareti Anlamı
2014 yılından sonra üretilen buton minibüs ve panelvanların birçoğunda aracı gaza basmadan istenilen hızda ilerletmeye yarayan hız sabitleyici özelliği bulunuyor. Hız sabitleyiciler aktif edildiğinde gösterge ekranında hız sabitleyici işareti yanmaya başlar. Sürücü frene dokunmadığı ve sistemi kapatmadığı sürece gösterge ekranındaki sembol sürekli kalacaktır.
21- Vito Emniyet Kemeri İkaz Işığı Anlamı
Emniyet kemeri araçtan çarpışma anında fırlamaların ve savrulmaların önüne geçen etkili bir güvenlik yöntemidir. Sürücü ve yolcular araç hareket etmeden önce emniyet kemerini muhakkak takmalıdır. Emniyet kemeri takılı olmadığında gösterge ekranında kırmızı renkli emniyet kemeri takılı değil lambası yanar.
22- Mercedes-Benz Vito Şerit Takip Asistanı Sembolü Anlamı Anlamı
Sollamalarda dikkat dağınıklığından ya da görüş mesafesinin azlığından kimi zaman sorunlar olabiliyor. Uzun yıllarda ölümlü kazalarla sunabilen hatalı sollamaların önüne geçmek veya istemsiz şerit değişimini önlemek için geliştirilen işleri takip asistanı otomatik olarak devreye girerse gösterge pınarında şerit takip asistanı uyarı sembolü sesli ve görsel olarak görülür. Aynı zamanda bazı modellerde ayna üzerinde konumlandırılan lambalarda sürücüye şerit ihlali yaptığı zaman ikazda bulunur. Araç şeridinde normal şekilde ilerlemeye başladığında gösterge panelindeki işaret kalkacaktır.
23- Mercedes Vito Çarpışma Önleyici Aktif Sembolü Anlamı
Aracın ön tarafında bulunan sensörler sürücünün dalgınlığından ya da istenmeyen bir durumdan kaynaklı çarpışmaları önlemek için çarpışma önleyici sistemin çalışmasının baş aktörleridir. Sensörler herhangi bir tehlike algıladığında veya araç öndeki araca olması gerekenden daha hızlı ve fazla yaklaşırsa sistem devreye girer ve çarpışmayı önleyici sistem aktif işareti ekranda görülür. Araca otomatik olarak fren yaptıran sistem tehlike geçip devre dışı kaldığında ekran panelindeki işaret kendiliğinden kalkar.
Kaynak: reeloto.com