Otomobillerde en önemli uyarı işaretlerinden bir tanesi olan akü ışığı gaza basınca neden yanar? Rölantide sönük ama gaz verince akü lambasının yanmasının sebebi nedir gibi sorulara yanıt arayacağız.
Otomobillerin gösterge ekranında pek çok uyarı ve ikaz işaretleri bulunmaktadır. Bunların sayısı aracın kalitesine, model yılına ve özelliklerine göre değişmektedir. Ancak bir aracın değişmeyen bir kaç işaretinden bir tanesi akü lambasıdır. Akü ışığı aracınızın şarj sisteminin çalışıp çalışmadığını kontrol eden ve sürücüye ters giden bir şey varsa bunu gösteren semboldür.
Akü Lambası Ne İşe Yarar?
Aracınızın gösterge ekranında kırmızı renkli batarya şeklindeki akü lambası şarj sistemini kontrol etmeye yarar. Motoru çalıştırmadan önce kontağı bir tur çevirdiğinizde yani motor çalışmadan kontağı açtığınızda tüm ışıklarla birlikte akü lambası da yanar. Bu sırada motor çalışmadığından akü ışığı yanık kalır. Yani aracın ihtiyacı olan tüm elektrik aküden sağlanıyor demektir. Ancak marşa basıldığı zaman akü ışığı söner. Bunun anlamı ise aracın artık aküsünün devre dışı kaldığı ve şarj dinamosu yani alternatörün devreye girdiğidir.
Motor çalıştığı süre boyunca akü lambasının sönük olması gerekir. Eğer buna rağmen yanıyorsa aracınız şarj etmiyor demektir. Akü ne kadar sağlam ve yeni olursa olsun bir aracı en fazla 2 saat idare edebilir. Akü bittiği zaman yolda kalırsınız. Bu sebeple akü lambası yanında muhakkak en yakın oto elektrikçiden yardım istemeniz gerekmektedir.
Gaza Basınca Akü Lambası Neden Yanar?
Aracınızda gaz verdiğiniz zaman akü ışığı yanıyor ama rölantide beklerken sönüyorsa sorunlar sürekli yanmasından çok daha farklıdır.
1- Şarj Dinamosu Arızası
Şarj dinamosu diğer adıyla alternatörün görevi aracınızın ihtiyacı olan elektriği üretmek ve akünün şarj olmasını sağlamaktır. Gaza bastığınız zaman alternatör çok daha yüksek hızda çalışır. Ancak özellikle kömürü bittiğinde gaz verince şarjı yetiştiremez ama akü lambasının yanmasına neden olur.
2- V Kayışının Gevşemesi veya Eskimesi
Şarj dinamosu V kayışı veya şarj kayışı ile motordan alınan güç ile dönmeye başlar. Şarj kayışının sürekli bir gerginlik halinde olması gerekir. Ancak kayış eskidiği zaman esner ve yüksek devirlerde kasnağın üstünde kayar. Bu durumda şarj dinamosunu döndüremez ve akü lambasının yanmasına neden olur. Ayrıca şarj dinamosunun vidası gevşediğinde kayışta boşluk yapar. Bu durumda aynı soruna neden olabilir.
3- Konjektör Arızası
Alternatörden çıkan elektrik aracın donanımlarına dağıtılmadan önce sabitlenmesi gerekmektedir. Ya değilse voltaj düşük çıktığı için aracınızın elektrik tesisatı yanabilirdi. Bunun için sabitleyici görevi gören konjektör adı verilen parça vardır. Dinamodan çıkan elektrik önce konjektöre gelir. Ancak arıza yaptığı zaman gaz verince akü lambası yanmasına neden olabilir.
4- Elektrik Kablolarında Sorun Olması
Aracınızın şarj sistemi ne kadar sağlam olursa olsun. Elektrik kablolar yardımıyla taşınmaktadır. Ayrıca sonradan takılan zayıf kablolar voltaj gerilimine karşı dayanamayabilir. Bu durumda gaz verince artan elektrik gerilimi nedeniyle akü lambası yanabilir.
5- Akünün Zayıflaması
Aracınızın aküsü ömrünü tamamlamaya başladığı zaman şarj tutmaz. Özellikle yüksek devirlerde şarja yetişemeye bilir. Bunun sonucunda gösterge ekranında gaz verince akü lambası yanabilir.
Kaynak: reeloto.com