Yazımızda Japon otomobil devi Mazda’nın 626 modeli gösterge ekranında yer alan arıza lambaları anlamları nedir? Mazda 626 uyarı ve ikaz ışıkları ne anlama geliyor. Mazda 626 arıza işaretleri nasıl söndürülür sorularına cevap arıyoruz.
Japonya’nın ürettiği konforlu otomobil ve minibüs modelleri ile tanınan ve dünyanın tüm yollarında görebileceğimiz araçları üreten Mazda; otomotiv sektöründe önemli bir paya sahip firma olarak biliniyor. Ford Motor Company ile yaptığı ortaklık ile ismini ve tanınırlığını daha çok duyuran Mazda, bir çok Ford modeli aracın geliştirilmesinde etkili olmuştur. Dünyada ”Miller çevrimli” motoru kullanan firma, ”SkyActiv Teknolojisi” denilen yakıtı ve emisyon değerlerini azaltıp performansı arttıran yenilikleri sayesinde günümüzde de konforu ve performansı ile bilinen otomobilleri üretmeye devam etmektedir.
İlginizi Çekebilir: Mitsubishi Carisma Arıza Lambaları
Mazda’nın 1980-2003 yılları arasında ürettiği D segmenti otomobil modeli olan Mazda 626, 1.6, 1.8, 1.9, 2.0 ve 2.0 DITD hacimli dizel ve benzinli motor seçenekleri ile üretilmiştir. Sedan ve hatchback karoser çeşidi ile üretilen Mazda 626 modeli araçlar özellikle Asya ve Avustralya‘da büyük satış rakamlarına ulaşmıştır. Mazda 626 GD, GE ve GF kasa kodları ile üretilmiştir. Mazda 626 otomobillerin gösterge ekranında yer alan arıza ışıkları ne anlama geliyor? 626 uyarı ve ikaz lambaları neden yanar ve nasıl söndürülür sorularını yanıtlayacağız.
Mazda 626 Arıza Lambaları Anlamı | 626 Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları
Her otomobilin gösterge ekranında arızaları bildiren ve araçta meydana gelen hatalar konusunda sürücüyü ikaz eden ışıklar yer alıyor. Kullanıcının raht ve güvenli araç sürmesine yardımcı olan bu lamba ve ışıklar, donanım ve üretim yılına göre farklılık gösterebilmektedir. Mazda 626 arıza lambaları anlamı ve uyarı, ikaz işaretleri anlamları neler sorularının cevabını detaylı bir şekilde aktarmaya başlıyoruz.
1- Mazda 626 Motor Arıza Lambası Anlamı
1996 yılından sonra üretilen Mazda 626 otomobillerde motor kontrol ünitesi (ECU) bulunuyor. ECU, motorun içerisinde ve diğer parçalarda bulunan sensörler aracılığı ile bildirilen hata ve arızaları işleyerek gösterge ekranında sürücüyü ikaz etmektedir. Egzoz sisteminde meydana gelen problemler, EGR valfi arızası, ateşleme sistemindeki problemler ve yakıt sistemi sorunları çıkması halinde kullanıcı gösterge ekranında sarı renkli motor arıza lambası yakılarak bilgilendirilmektedir. Sarı renkli motor arıza ışığı yandığında aracın beyni motoru korumaya alarak daha büyük hasarların önüne geçmektedir. Korumaya alınan motor, daha düşük performans gösterir ve yakıt tüketimi artmış olur. Bu sebeple aracınızda motor lambası gördüğünüzde bilgisayar ile oto beyni kontrolü yapan servislerden yardım alarak arızalarının nedenini öğrenebilir ve gerekli tamiratı yaptırabilirsiniz.
2- Mazda 626 TCS (Traction Control System) Işığı Anlamı
Islak ve buzlu zeminlerde ya da virajlarda araçların tekerleklerinde çekiş kaybı yaşanabilir ve buna bağlı tekerlerin patinaj yaptığı görülebilir. Patinaj esnasında motor gerekli torku yol koşullarına uygun bir şekilde tekerlere ihtiyacı kadar güç aktararak ABS ile ortak çalışır. Bu duruma maruz kaldığınızda gösterge ekranda ”traction kontrol system” TCS özelliği devreye girer ve gösterge ekranında sürücü bir uyarı sembolü ile uyarılır. Yol koşulları normale gelip araba kendi hedefinde düzgün bir şekilde ilerlemeye devam ettiğinde gösterge ekranından bu uyarı sembolü kendiliğinden kaybolacaktır.
3- Mazda 626 O/D (Over Drive OFF) Lambası Anlamı
Otomatik vitesli Mazda 626 modeli araçlarda over drive (O/D) ismi ile bilinen bir şanzıman özelliği bulunur. Genellikle otoyollarda seyahat ederken aracın daha sessiz çalışmasına olanak tanıyan ve yakıt verimliliğini sağlayan bu özellik ile motor şanzımandaki en yüksek viteste çalışır ve yorulmadan yakıt tasarrufu sağlar. Vitesin hemen yanında bulunan over drive tuşu basılı iken bu özellik otomatik olarak çalışıyor demektir. Over drive özelliği düğme ile kapatıldığında araç normal vites dişli normal hareketliliğine geçer ve rampa çıkma sırasında daha küçük viteslere alınır. Over drive modu (O/D) sürücü tarafından kapatıldığında gösterge ekranında over drive OFF sembolü çıkarak sürücü bu konuda uyarılmış olur.
4- Mazda 626 Kapı İşareti Anlamı
Aracın kapısının açık olarak yolculuk yapılması halinde sürücü ve yolcu güvenlik riski içindedir. Ani kaza ya da kapı açılması durumunda araçtan dışarı fırlamamak ya da düşmemek için kapıların sürüş sırasında daima kapalı olması gerekir. Gösterge ekranında kırmızı renkli kapı açık uyarı işaretini görüyorsanız kapılardan biri ya da birkaçı açık demektir ve sürücü harekete geçmeden önce kapıları kontrol etmelidir. Kapılar kapandığında kapı açık uyarı işareti gösteri ekranından kendiliğinden sönecektir.
5- Mazda 626 Airbag Lambası Anlamı
Hava yastıkları araca gelen bir darbede açılarak şişer ve yaralanmaların ve travmaların önlenmesini sağlar. Gösterge ekranında airbag arıza işareti görülüyorsa sistem ile alakalı bazı sorunlardan bahsedilebilir. Ön gergi kayışları hatası, airbag sensörünün algılama problemleri ve direksiyona daha önce yapılan bir müdahale sonucu airbag lambaları yanabiliyor. Kaza esnasında meydana gelebilecek yaralanmaları aktif bir şekilde önlemeye yardımcı olan hava yastığı arıza uyarısı, ihmal edilmeden kısa süre içinde tamiri önem teşkil eden problemlerdendir.
6- Mazda 626 Yakıt Işığı Anlamı
Araçların yakıtlarının tutulduğu akaryakıt deposu, belirli bir seviyenin altındaki yakıt düzeyinde sürücüyü yakıt alması konusunda uyarır ve gösterge ekranda benzin pompası şeklinde sarı yakıt seviyesi uyarı ışığı yanar. Özellikle otoyollar ve şehirler arası yolculuklarda seyir halindeyken yakıt ikaz lambasının yanmaması, yolda kalmamak adına önemli bir önlem olarak göze çarpıyor. Dizel araçların yakıt seviyesi lambasını sıklıkla yakmak motora ve yakıt sistemine zarar vereceği için uzmanlar tarafından bu lambanın yanmaması konusunda dizel otomobil sürücüleri ikaz edilmektedir.
7- Mazda 626 Cruise Control (Hız Sabitleyici) İşareti Anlamı
Uzun yolda konforlu bir araç kullanımı için geliştirilen cruise control ya da başka bir deyişle hız sabitleyici özelliği Mazda 626 modeli araçların üst modellerinde standart donanım olarak sunuluyor. Şoför, hız sabitleyiciyi manuel olarak aktif hale getirdiğinde gösterge ekranında cruise control ışığı yanmaktadır. Sürücü fren pedalına basmadığında ya da hız sabitleyiciyi devre dışı bırakmadığında bu işaret gösterge ekranda sürekli yanmaya devam eder.
8- Mazda 626 Arka Cam Buz Çözücü İşareti Anlamı
Aracın arka camları ve diğer camlar kışın soğuk havalarda buz tutabilir ve bu olaydan görüş mesafemiz olumsuz yönde etkilenmektedir. Ön camlar aracın iç ısıtma kalorifer sistemi tarafından çabucak ısınır ve buz daha çabuk çözülür. Arka camlardaki bu sorunu gidermek için de arka cam buz çözme özelliği bulunan araçların bu özelliği devreye alındığında gösterge ekranında arka cam buz açıcı çalışıyor uyarı işareti görülür. Camdaki buz çözüldükten sonra arka cam buz açıcı devre dışı bırakılmalıdır. Aksi halde rezistanslar arızalanır ve bu özellik kullanılamaz hale gelir.
9- Mazda 626 İmmobilizer Işığı Anlamı
Otomotiv üreticileri araç hırsızlıklarına karşı etkin bir önlem olarak immobilizer özelliğini motor kontrol ünitesi olan araçlara entegre etmişlerdir. Aracın anahtarı içerisindeki çip ile kontaktaki sensör eşleşince motor kilidi açılır ve araç çalışabilir vaziyete gelir. Otomobilin anahtarının içerisindeki pil biterse, kontak üzerinde bulunan sensör ve çiplerde arıza varsa ya da akü tamamen biterse immobilizer sistemi devreye girer ve araç çalışmaz. Bu durumda aracın anahtar pilini kontrol etmeli pil bitmişse pili değiştirmeliyiz. Pil ile ilgili herhangi bir olumsuzluk söz konusu değilse akünün kutup başlarını çıkartıp takarak immobilizer sistemini sıfırlamayı denemelisiniz. Tüm bu girişimler başarısız olursa elektronik anahtar konusunda uzman bir servisten yardım almanız gerekiyor.
10- Mazda 626 ABS Işığı Anlamı
Otomobillerin etkin fren yapabilme kabiliyetine arttıran ABS sistemi, EPS, TCS gibi özellikler ile beraber çalışarak olumsuz yol koşullarında bu sistemlere yardımcı oluyor. Aracın fren sırasında kaymasını engelleyerek direksiyon kontrolünü arttıran ve viraj alma, ıslak zemin gibi olumsuz yol koşulların meydana getirebileceği riskleri minimuma indirgemek için ABS çok etkili bir özelliktir.
ABS sensörleri arızalandığında, hız sensörü çalışmadığında, ABS sensörleri kirlendiğinde ve fren hidrolik seviyesi olması gerekenin altında olduğu durumlarda gösterge ekranda ABS arıza lambası yanar. Yukarıda da saydığımız gibi ABS diğer güvenlik özelliklerini de etkileyen bir sistem olduğu için arıza durumunda aracı bilgisayarla kontrol yapılan bir servise götürerek ABS ışığının neden yandığının tespit edilmesi ve arızanın giderilmesi gerekmektedir.
11- Mazda 626 Fren Hidrolik Lambası Anlamı
Fren mekanizmasının çalışabilmesi için gereken hidrolik yağı eksilmesi durumunda sürücü gösterge ekranında fren hidrolik seviyesi uyarı lambası yakılarak bilgilendirilir. Başta ABS sistemi olmak üzere birçok güvenlik özelliği fren hidroliği ile çalıştığı için bu ikaz işaretini gördüğünüzde aracınızın fren hidrolik seviyesini kontrol etmelisiniz. Fren merkezlerinde ve hortumlarında oluşabilecek deformasyon sonucu fren hidrolik seviyesi azalabilir. Tren tertibatı tamirleri konusunda uzman bir ustaya aracınızı kontrol ettirerek bu problemi kolayca halledebilirsiniz.
12- Mazda 626 Yağ Lambası Anlamı
Motorun ve içerisindeki bileşenlerin, ömrünü uzatmak ve onlardan alınabilecek performansı optimum düzeye ulaştırmak için muhakkak yağlanmaları gerektiğini biliyoruz. Yağlanmayan parçalar daha çabuk aşınır ve birbirine sararak kilitlenir ve bu şekilde motor çalışamaz hale gelir. Ciddi maliyetlerle aşılabilecek bu probleme; yağ basınç müşürü ya da yağ basınç sensörünün arızalanması, yağ seviyesinin eksilmesi, yağ pompasının arızalanması gibi sorunlar yağ ışığı yanmasına sebebiyet verebilmektedir.
Araç ile yoldayken gösterge ekranında yağ basınç uyarı lambası yandığını görür iseniz aracı hemen uygun bir yerde durdurup motoru stop etmelisiniz. Yağ çubuğundan yağ seviyesini kontrol ederek eksiklik varsa tamamlayıp tekrar kontrol panelinde yağ lambasının yanıp yanmadığına bakmanız gerekiyor. Uygun motor yağı eklemenize rağmen yağ lambası yanmaya devam ediyorsa aracınızı hareket ettirmeden yetkili servise götürüp yağlanma probleminin nedenlerini ortadan kaldırmanız gerekiyor.
13- Mazda 626 Akü Lambası Anlamı
Araca ilk hareketi vermek için marş dinamosuna gelen elektrik aküden çekilir. Akü boş ise araç marş motoru çalışmayacak ve aracı hareket ettiremeyeceksiniz. Şarj dinamosu arızalandığında, kömürü bittiğinde, elektrik kablolarında meydana gelen yıpranmadan kaynaklı ve akünün tamamen ömrünü yitirmesi gibi olumsuz durumlarda gösterge ekranında akünüzün şarj olmadığını bildiren akü şarj lambası yanacaktır. Kırmızı renkli akü şeklindeki sembolle yanan akü şarj işareti aracın şarj sisteminde meydana gelen problemleri size bildirir ve en kısa zamanda çözüm için oto elektrikçiden yardım almanızı hatırlatır.
14- Mazda 626 Motor Hararet Lambası Anlamı
Yüksek ısılara maruz kalan motor ve içerisindeki bileşenler, soğutma sistemi tarafından motoru 90 derece civarındaki sıcaklıkta tutmak için sürekli soğutulur. Motor soğumazsa üst kapak contası yanar ve aracınız ciddi sorunlarla baş başa kalır. Soğutma sistemi elemanlarından fan motoru ve fan müşürü arızalı ise, radyatör tıkalı ya da sıvı kaçırıyorsa, soğutma sıvısı haznesi arızalı ise ve termostat müşürü görevini yerine getiremiyorsa gösterge ekranında Mazda 626 hararet ışığı yanacaktır. Hararet yapan motor ile yolculuğa devam etmek ciddi maddi kayıplara sebebiyet vereceği için bu ikaz işaretinin görür görmez aracınızı hemen durdurun ve öncelikle soğutma sıvısı seviyesini kontrol edin.
Uzmanlar tarafından soğutma sıvısı olarak antifriz kullanılması tavsiye edildiği için sıvı eksikse yeteri kadar antifriz ekleyin ve aracın motorunun soğumasını bekleyin. Sıvı eklerken motorun çalışır halde olması soğutma sisteminin hava yapmasını da engelleyecektir. Soğutma sıvısı seviyesi normal değerlerde ve araç halen hararet lambası yakmaya devam ediyorsa fan pervanesi çalışıyor mu, radyatörden sıvı kaçağı var mı gibi gözle görülebilir olası problemleri kontrol edin. Bu kontrollerin tamamını yaptıktan sonra araç halen hararet yapmaya devam ediyorsa sistemi kontrol etmesi için uzman bir ustadan yardım almanız gerekmektedir.
Kaynak: reeloto.com