Kalkışta Debriyajdan Çekerken Titreme Neden Olur? - Otomobil ve Araçlar

Reelbilgi © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Otomobil ve Araçlar



  1. Anasayfa
  2. »
  3. Arızalar
  4. »
  5. Kalkışta Debriyajdan Çekerken Titreme Neden Olur?

Kalkışta Debriyajdan Çekerken Titreme Neden Olur?

admin admin - - 4 dk okuma süresi
405 0

Aracınızla kalkış sırasında debriyajdan çekerken debriyaj neden titrer? Kalkış sırasında debriyaj titremesinin nedeni nedir? Debriyajdan ayağını çekerken titreme neden kaynaklanır gibi sorulara yanıt arayacağız.

Manuel vitese sahip araçları kullanmak diğer otomatik araçlara göre daha zordur. Çünkü kalkış sırasında kavrama işlemini sürücü debriyaj pedalına basarak kendisi ayarlar. Debriyajdan ayağınızı çekerken arabada hiçbir sarsıntı ve titreme olmaması gerekir. Çünkü bir tonu aşkın ağırlığı bulunan aracın titremesi bir arıza olduğunun belirtisidir. Ayağınızı debriyajdan çekerken titreme ve silkeme varsa debriyaj ve motor sisteminde bir sorun olduğunun belirtisidir.

İlginizi Çekebilir: Baskı Balata Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Kalkışta Debriyajdan Çekerken Titreme Sebebi Nedir?

Aracınızda kalkışta titreme olmasının sebebi genelde debriyaj balatası kaynaklıdır. Motor çalıştıktan sonra krank mili dönmeye başlar. Bu milin dönüş gücü doğrudan tekerlere değil önce şanzımana girer. Şanzıman ile arada bağlantıyı sağlamak için debriyaj sistemi vardır. Siz debriyaja bastığınız zaman şanzıman ile motor arasındaki bağlantı kesilir ve bu sayede vites değişimleri yapabilirsiniz. Ancak motor ve bileşenlerinde meydana gelebilecek diğer arızalar da kalkış sırasında titreme olmasına neden olabilir. Bunları iyi teşhis etmek arızanın kaynağını ustaya gitmeden önce bulmak size ekonomik olarak fayda sağlayacaktır.

Volan dişlisi ve baskı balata
Volan dişlisi ve baskı balata

1- Debriyaj Balatasının Bitmesi

Kalkışta titreme olmasının en büyük sebebi debriyaj balatasının azalması ve bitme noktasına gelmesidir. Baskı balata adı verilen bu parçanın üstünde sert kauçuktan yapılmış madde vardır. Volan dişlisini sıkıştırarak gücü şanzımana aktarmaya yarar. Debriyaj pedalına bastığınızda baskı balata volanı iter ve bağlantı kesilir. Sonuç olarak vites geçişleri yapabilirsiniz. Ancak baskı balata azaldığında volan üstünde kaymalar olur. Sonucunda aracınızda debriyajdan ayağınızı çekerken titreme meydana gelir.

2- Volan Dişlisi Aşınması

Volan dişlisi motorun ilk marş alması sırasında büyük rol oynamaktadır. Eğer bu dişlinin yüzerinde eğilmeler ve pürüzler meydana gelirse kalkış sırasında titreme yapacaktır. Volan dişlisi arızası genelde ilk çalıştırmadan sonra meydana gelen titremelerle ilişkilendirilmektedir.

3- Motor Kulağı (Takozu) Kopması ve Eskimesi

Aracın motorunu şaseye bağlayan demirlerin arasında sert kauçuk malzeme bulunur. Bunlar motor titreşimlerini emerek aracın titremesini ve ses çıkartmasını engeller. Ayağınızı debriyajdan çekerken kalkış esnası motorun en çok zorlandığı durumdur. Eğer motor kulağı koparsa veya boşluk yaparsa kalkış sırasında motor titrer. Bu size aracın motorunun titremesi olarak yansıyacaktır.

4- Debriyaj Merkezi Arızası

Yeni nesil araçlarda debriyaj sistemi hidrolik yağın basınçlandırılmasıyla çalışmaktadır. Bu sayede sürücü debriyaja basmak için çok güç harcamaz. Debriyaj hidrolik merkezi arıza yaptığında yağın basıncını anlık olarak kesebilir. Bu size arabanızda kalkış sırasında titreme olarak geri dönecektir.

Kaynak: reeloto.com

İlgili Yazılar



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



error: Bu siteden içerik kopyalamak yasaktır.