Dizel motorlarda sürücülerin başına gelebilecek en kötü arızalardan bir tanesi olan gaza basınca ötme sesi neden gelir. Dizel motorda gaz verince ıslık ve ötme sesi sebebi nedir? Dizelde gaza basınca ötme ve ıslık sesi gelmesinin nedenleri nelerdir sorularına yanıt arayacağız.
Eskiden dizel motorlu otomobiller çok fazla ilgi çekmezdi. Çünkü hem motor gücü çok düşüktü. Turbo teknolojisi geliştikçe dizel motorlar 2000’li yılların hemen başından itibaren daha revaçta olmaya başladılar. Turbo sayesinde çok daha fazla güçlenen motorlar, sürücülere daha az yakıt ile daha fazla güç sunmaya başladılar. Turbo, oluşturduğu yüksek basınçlı havayı motora gönderek ek beygir ve tork gücü oluşturmaktadır. Ancak çok hassas bir sistem olan turbo, arıza yaptığı zaman ıslık ve ötme sesi benzeri bir soruna yol açabilir. Ayrıca dizel motorda gaza basıldığı zaman ötme ve ıslık sesi gelmesi yakıt ve hava sistemiyle alakalı da olabilir. Önemli olan bu sesin kaynağının tespit edilmesidir.
İlginizi Çekebilir: Egzozdan Neden Siyah Duman Gelir?
Dizel Gaza Basınca Ötme ve Islık Sesi Sebepleri Nelerdir?
Dizel motorlu araçlar arızalara karşı çok daha hassastır. Mazot pompası, turbo ve enjektörleri benzinli motorlara göre fazla arıza çıkartma olasılığına sahiptir. Bu sebeple aracınızın bakımlarını asla aksatmamanız gerekiyor. Ayrıca dizel araç kullanırken daha dikkatli olunması ve arabanın fazla zorlanmaması gerekmektedir. Ötme sesi gelmesi ise dizel motorlu otomobillerde ağır arızaların belirtisidir.
1- Turbo Sistemi Arızaları
Aracınızın motoru çalıştığı zaman egzoz gazları turbo sistemine yönlendirilir. Burada bir türbine giren sıcak egzoz gazı basınçlandırılır. Daha sonra kompresör yardımıyla basınçlı hava motora gönderilir. Silindirlere giren hava daha fazla yakıtın yanmasını sağlar. Bu sayede aracınızın motorunun daha fazla güç üretmesine neden olur. Turbo hortumları ve türbinleri bozulduğu zaman egzoz gazı geçerken ses çıkmasına neden olur. Bu ses genelde ötme ve ıslık sesi olarak duyulur. Turbo hortumlarını kontrol etmekle başlama en iyisidir. Daha sonra turbodan yağ sızıntısı ve başka yerlerden yağ kaçağı olup olmadığına bakmalısınız.
2- Yakıt Enjektörü Arızaları
Dizel motorlu araçlarda yakıt enjektörleri çok yüksek basınçla yakıtı püskürtürler. Bu sırada içerlerinde bir basınç meydana gelir. Basınç kaybı olduğundan kaçak yaptığı yerden gaz verince ötme sesi gelmesine neden olabilir.
3- Mazot Pompası Arızası
Dizel mazot pompası en pahalı ve tamiri zor parçalardan olmasına rağmen çok kolay arıza yapabilen bileşenler arasında yer alıyor. Mazotu çok yüksek basınç değerlerine çıkarmaktadır. Gaz verdiğiniz zaman bu basınç çok daha fazla artmaktadır. Eğer pompa arıza yaparsa aracınızda ötme ve ıslık sesi duyulmasına neden olur.
4- Tıkalı EGR ve Katalizör
Dizel yakıtın egzoz gazı çok zehirli olduğu için doğrudan atmosfere salınamaz. Bunun için egzoz sisteminde EGR (egzoz gazı geri dönüş valfi) ve katalitik konvertör (katalizör) gibi dönüştürücüler vardır. Bunlar tıkandığı zaman hava daha dar alandan geçtiğinden ıslık sesi oluşmasına neden olabilir. (Ayrıca Bakınız: DPF Işığı Neden Yanar?)
Kaynak: reeloto.com