Bir dönem Türkiye’de de üretilen Fiat Brava’nın gösterge ekranında yer alan arıza lambaları ne anlama geliyor. Fiat Brava uyarı ve ikaz işaretleri neler? Brava arıza sembolleri, uyarı ve ikaz lambaları niçin yanar ve nasıl ekrandan silinir sorularının cevabı ile sizlerleyiz.
Fiat otomotivin ürettiği bir çok model gibi, Fiat Brava araçlar Türkiye’de de bir dönem üretilmiş otomobiller arasındandır. Kardeşi olarak bilinen Fiat Bravo ile birlikte 1995-2003 yıllarında pazarlana Brava, 5 kapılı aile otomobili olarak lanse edilmiştir. Oldukça spor görünüme sahip bu otomobil, güçlü motoru ve kullanılan malzemenin kalitesi ile başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere bir çok lokasyonda yüksek satış rakamlarına erişmiştir.
Bursa Fiat fabrikasında bir dönem üretimi yapılan Fiat Brava, Fiat Marea ile benzer özellik ve görsele sahip olsa bile motor performansı sebebi ile spor araç severlerin yoğun ilgisi ile karşılaşmıştır. 1996 yılında Europen Car of The Years ödülünü ikizi Bravo ile paylaşan Fiat Brava, dizel ve benzinli 1.6 ve 1.9 litre hacme sahip motor kullanılarak piyasaya sunuldu. Donanım olarak SX, ELX ve HGT isimli paketler dışında çok bir seçeneği olmasa bile ABS, CD çalar, airbag vb. bir çok özelliğin standart olarak konumlandırıldığı gözden kaçmamaktadır. Manuel ve otomatik vitesli şanzımanı seçenek olarak kullanıcıların beğenisine ve tercihine bırakılmıştır.
İlginizi Çekebilir: Fiat Bravo Arıza Lambaları
Fiat Brava Arıza Lambaları | Brava Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları (Resimli)
Çeşitli yıllarda özel seri olarak tasarlanan Çelik, Suite, Trafeo ve Sarı isimli Fiat Bravalar, modele prestij katarak bilinirliğini arttırmıştır. Son olarak Brezilya pazarı için üretimi 2003 yılına kadar devam ettikten sonra üretim bandındaki yerini farlı modellere bıraktığı görülmektedir. Fiat Brava ile alakalı küçük bilgi kesitlerini ilettikten sonra yazımızın ana temasını oluşturan Fiat Brava arıza lambaları, uyarı ve ikaz işaretleri anlamları neler? Brava gösterge ekranı işaretleri neden görülür ve ekrandan nasıl silinebilir sorularının cevaplarını incelemeye başlıyoruz.
1- Brava Kapı Açık Uyarı İşareti
Kapılar açık olduğu vakit seyir esnasında araçtan düşme veya trafikteki diğer araçlarla kaza yapma gibi durumlar söz konusu olabiliyor. Bravo otomobillerin kapılarından birisi veya birden fazlası açık ise gösterge ekranda kırmızı renkli kapı açık uyarı lambası yanarak kapıların kapatılması gerektiği hatırlatılıyor. Kapı sensörlerinde bir problem yok ise kapılar kapalı hale getirilince ekranındaki ikaz ışığı kendiliğinden sönmüş oluyor.
2- Brava Genel Arıza Lambası
Otomobilin ateşleme ve yakıt sisteminde bir sorun olduğunda ve elektronik aksamında bir hata söz konusu ise gösterge ekranında genel arıza (üçgen içinde ünlem) ışığı görülüyor. Arızanın ciddiyeti düşünülerek bu yıkılışı görüldüğünde aracı servise götürerek gerekli girişimlerde bulunmak önemlidir. Özellikle enjektörlerde olacak arızalar büyüyerek daha fazla sıkıntıya sebebiyet vereceği için bu arıza ışığı yandıktan sonra araç mümkün olan en kısa sürede tamir işlemine tabi tutulması gerekiyor.
3- Fiat Brava Motor Arıza Işığı
Otomobilde bulunan motor kontrol ünitesi sensörlere gönderilen elektrik akımı ile hata ve arıza tespiti yapabilmektedir. Sensörlere gönderilen elektrik akımının voltajı ile geri dönüşteki akım voltajı arasındaki farklılıklar arıza tespitinde kullanılıyor. Genellikle kirli havanın atılmasında görevli egzoz sistemindeki mab ve maf sensörü arızaları, konverterde oluşan sıkıntılar gösterge ekranında sarı renkli motor arıza lambası yanmasının ana nedenleridir.
Ayrıca ateşleme bujilerindeki yağlanma ve kurumlanma, enjektördeki tıkanıklar da bu işaret ekranda yanmaya başlıyor. Arızanın nedenini kesin bir biçimde öğrenmek için oto tamir servislerinde aracı bilgisayara bağlatarak arıza kodlarından hangi sistem veya parçada sorun oluştuğu net bir biçimde öğrenilebiliyor.
4- Fiat Brava El Freni Çekili İkaz İşareti
Çoğunlukla araba park halindeyken kullanılan ve aynı zamanda kısa süreli yokuş yollarda aracı durdurmak için gerekli olan el freni çekildiğinde ekranda kırmızı renkli bir ikaz lambası yanar. El freni çekilirken araç arka balataları kampanaları sıkıştırarak aracın kaymasını ve hareket etmesini engellemektedir. Sürüşe başlamadan önce el freni indirilerek gösterge ekranında el freni aktif uyarı lambası söndüğü görülmelidir. Aksi halde balatalar ve fren merkezlerine ciddi hasarlar açılabiliyor.
5- Brava Hız Sabitleyici Lambası
Fiat Bravo otomobillerin bazı modellerinde aracı otomatik olarak ilerletmeye yarayan hız sabitleme fonksiyonu bulunuyor. Sürücünün ayarladığı hızla aracı ilerletmeye yarayan bu özellik aktif iken ekranda hız sabitleyici ışığı yanacaktır. Sürücü frene basmadan veya özelliği devre dışı bırakmadan ekranda bu ikaz lambası yanmaya devam eder.
6- Fiat Brava Yağ Lambası
Ortalama bir otomobilde 3,5 ile 4 litre arasında motor yağı gereksinim ve doğuyor. Yağ pompası tarafından motor ve içerisindeki metal parçalara iletilen motor yağı, parçaların birbirine sürtünerek aşınmasına engel olmaktadır. Motorda yağlama işlemi, yağ pompası, yağ sensörü veya yağ müşürü arızası, motor yağının %20’den daha fazla oranda eksilmesi ve yağ filtresinin tıkanması gibi nedenlerden dolayı gerçekleştirilemiyor ise gösterge ekranında yağ basınç lambası görülecek ve arıza sürücüye bildirilecektir.
Trafikteyken yağ ışığı yandığı görülüyor ise aracın hemen uygun bir yere çekilerek motorun stop edilmesi gerekiyor. Yağlama işlemi olmadan araç kullanılır ise motorda çok ciddi arızalar ortaya çıkacaktır. Motor soğuduktan sonra yağ çubuğu yardımı ile yağ seviyesi ölçülülükten sonra yağ eklenmesi gerekiyorsa takviye yapılmalıdır. Şayet sorun ya eksikliğinden kaynaklanmıyor ise gösterge ekranındaki yağ basıncı ışığı yanmaya devam edeceği için yetkili servisten veya ustanızdan yapılması gerekenler konusunda yardım almanız önemli bir davranış olarak öne çıkıyor.
7- Fiat Brava Dış Aydınlatma Arıza Lambası
Trafiğe çıkan bütün araçlarda far, sinyal ve diğer aydınlatma cihazlarının eksiksiz ve düzgün olarak çalışması gerekmektedir. Diğer araçların bizim aracımızı görebilmesi için bu dış aydınlatma sisteminin ampul patlaması veya parçalardaki şase gibi durumlarda çalışmaması söz konusu ise gösterge ekranında ampul biçiminde dış aydınlatma arıza ışığı görülecektir. Sürücü bu parçalar içerisindeki küçük ampulleri kendi değiştirebilir veya arızanın neden kaynaklandığını tam olarak tespit için oto elektrik servislerine başvuruda bulunabilir. Sorun çözüldüğünde ekrandaki ışık kendiliğinden silinmiş olacaktır.
8- Fiat Brava Balata Seviyesi Uyarı Işığı
Fren yapabilmek için diskleri balatalar tarafından sıkıştırılması gerekiyor. Balatalar zamanla veya kullanıma bağlı olarak aşınabiliyor. Reçine ben metal tozlarından üretilen balatalar aşınıp eskidiğinde fren işlemini uygun bir şekilde gerçekleştiremez ve balatalar aşırı oranda azaldığında gösterge ekranında balata seviyesi ikaz lambası yanar. Sensörler tarafından tespit edilen balatanın eskime durumu trafikte fren yaparken kayma ve araçta titreme yapma gibi aksaklıklara neden olabiliyor. Fren balataları yenisi ile değiştirilirse sensör bunu algılayacak ve doğal olarak ekrandaki balata ışığı otomatik olarak kaybolacaktır.
9- Brava Hidrolik Direksiyon Arıza Lambası+
Sanayide çakma direksiyon olarak adlandırılan eski tip direksiyonlar dönüş ve geri manevralarda fazla Efor sarf edilmesi gereken sistemler olduğu için araç üreticileri bu sorunu açmak için hidrolik direksiyon ismi verilen yeni bir sistem geliştirdiler. Fiat Bravo otomobillerde kullanılan hidrolik direksiyonlar hidrolik pompasının direksiyon sistemine basınçlı yağ uygulayarak dönüşü ve manevrayı kolaylaştırdığı biliniyor.
Hidrolik direksiyonlardaki pompa arızası, hidrolik sıvısı eksikliği, direksiyon mafsalından kaynaklı problemler neticesinde arıza oluşursa ekranda hidrolik direksiyon arıza ışığı görülür. Direksiyon sağa veya sola tam olarak çevrildiğinde gürültülü bir ses çıkararak arızanın belirtisi bu şekilde de görülebilir. Tamir için yetkili servis veya kalifiye bir oto tamir atölyesinden yardım alınarak sorun çözüme kavuşturulabiliyor.
10- Fiat Brava Akü Lambası
Fiat Bravo araçlarda 12 V ve 60 amper akü kullanılması gerektiği kullanma kılavuzunda belirtiliyor. Şarj dinamosu krank birinden aldığı güç ile araç için gerekli olan elektriği üreterek aküde depolanması sağlanır. Eğer şarj dinamosunun kömürü bitmiş ise, akünün kullanım ömrü sona ermiş ve şarj tutmuyorsa, V kayışı denen parçanın koparak veya gevşeyerek şarj dinamosunu çevirmemesi gibi durumlarda ayrıca kablolardaki deformasyonlarda sistemde hata oluşacağı için ekranda uyarı amaçlı akü lambası yakılır.
Akü lambası seyir halindeyken yanıyorsa araç kesinlikle şarj olmadığı için bir an evvel kontrol ya da tamir gerekiyorsa oto elektrik servislerine gidilerek yardım alınmalıdır. Bazen elektrik kablolarındaki problemler de akünün şarj olmamasının nedenleri arasındadır. Aracın motorunun stop edildikten sonra tekrar çalıştırılamaması gibi bir olayla karşılaşmamak için akü lambası arıza ışığı ihmal edilmeden tamir edilmesi gerekiyor.
11- Fiat Brava Ön Yolcu Airbag İşareti
Ön yolcunun kazalardan alabileceği darbeyi engellemek için araç göğsünün sağ tarafında konumlandırılan hava yastıkları çocuk ve bebekliği yolculuk sırasında sürücü tarafından istenildiği zaman manuel olarak kapatılabilmektedir. Ön yolcu airbag kapalı vaziyete getirildiğinde ekranda bir uyarı işareti görülür. Şoför ön yolcu hava yastıklarına otomobil anahtarı ile teker aktif hale getirene kadar bu ikaz ışığı ekranda görülmeye devam ediyor.
12- Fiat Brava Hararet Işığı
Motor kullanım ömrünü ve sağlığına tehdit eden en büyük arızalardan birisi hiç kuşkusuz motorun aşırı derecede ısılarak hararet yapmasıdır. Soğutma sistemi ismi verilen devir daim pompası, han ve radyatör, termostat, genleşme kabı, hortumlar ve termostat müşürü gibi birçok parçadan oluşan sistem motor 90 dereceye ulaştığında otomatik olarak devreye girmeli ve motorun yüksek sıcaklara ulaşması engellenmelidir. Yukarıda saydığımız parçalardan herhangi birinde oluşan eksiklik veya soğutma suyundaki azalmalar motorun hararet yapmasının ana nedenlerindendir.
Bravo gösterge ekranda kırmızı renkli motor hararet lambası yanıyorsa aracı acilen uygun bir yerde durdurmalı ve motorun soğuması beklenmelidir. Soğuma işlemi gerçekleştikten sonra hazne üzerindeki çizgilerden su seviyesi kontrol edilmeli ve su eklenmesi gerekiyorsa haznenin havası yavaşça alınarak su ekleme işlemi yapılmalıdır. Hazne kapağı veya radyatör kapağı açılırken aşırı derecede dikkatli olmak gerekir. Soğutma sıcaklığı yüksek derecelere ulaştığı için yanık olayları ortaya çıkabilir. Eğer su eksikliğinden kaynaklı bir problem görünmüyor ise radyatör ve fan sorunları gerçekleşmiş olabileceği için aracı kontrollü bir biçimde tamir servisine ulaştırmak motorda daha ciddi arızaların oluşmasına engel olacaktır.
13- Fiat Brava Benzin Lambası
Fosil yakıtla çalışan bütün araçların yakıt deposunun olması kaçınılmazdır. Araçta kullanılacak akaryakıt bu depoda muhafaza ediliyor. Depo içerisinde yakıtı ölçen bir şamandıra yer alır. Şamandıra aşağıya doğru indiğinde ibre’de gösterilen yakıtta azalmış demektir. Yakıt seviyesi yaklaşık 6 litre ve altına indiğinde gösterge ekranında benzin ışığı yanmaya başlar. Yapılacak mesafe de göz önünde bulundurularak araca yakıt eklemesi yapıldığında ekrandaki benzin lambası otomatik biçimde kaybolacaktır.
14- Brava Emniyet Kemeri İkaz Lambası
Bir otomobildeki en basit güvenlik önlemi olup kullanılması da yasal olarak zorunlu olan emniyet kemerleri sürücü veya yolcu tarafından takılmadan da gösterge ekranında bir ikaz işareti belirir. Kırmızı renkli emniyet kemeri takılı değil uyarı lambası kemerler doğru biçimde takılırsa ekrandan kaybolacaktır. Emniyet kemeri aparatlarındaki problemlerden kaynaklı sorunlar emniyet kemeri takılı olmasa bile gösterge ekranında ikaz ışığı yanmasına neden olacağı için kemerler takıldığında ekran muhakkak kontrol edilmelidir.
15- Brava Yakıt Filtresi İkaz Işığı
Dizel otomobillerin yakıt filtresi, motorinin içerisinde oluşan su ve yabancı küçük parçaları süzerek bu zararlı parçacıkların ve suyun motora ulaşmasına engelliyor. Motor sağlığını etkileyecek yabancı madde ve suların biriktiği yakıt filtresi aşırı derecede doluluğa erişince gösterge ekranında yakıt filtresinde su var ikaz lambası görülür. Aynı zamanda yakıt filtresinin tıkalı olduğu durumlarda motora sağlıklı akaryakıt akışı sağlanamayacağı için yakıt kullanımında da bağırız artış ortaya çıkar. Araca yeni yakıt filtresi takıldığında ekranındaki takat filtresi dolu sembolü kendiliğinden sönmüş oluyor.
16- Brava Airbag Arıza Lambası
Otomobildeki çarpışma anında açılan hava yastıklarının ve sistemin kontrol edildiği özelliğin ismi airbag olarak adlandırılır. Hava yastıkları kaza anında otomatik olarak açılmalı ve etkin bir güvenlik sağlamalıdır. Airbag sistemindeki airbag beyini arızası, emniyet kemeri gergi kayışındaki sorunlar, soketlerde ve kablolardaki problemler ve aynı zamanda ön gergi makarasındaki arızalar hava yastıkların kaza anında açılmasına engel olacaktır. Bu sebeple gösterge panelinde airbag arıza ışığı görünüyor ise sistemin arıza ihtimali yüksektir.
Daha önce kaza yapan ve airbag açan otomobillerde sistemsel bir problem olmasa bile airbag arıza lambası görülebileceği için güvenlik önlemlerini arttırmak adına tamiri en kısa sürede yapılması gereken bir sistem arızası olarak karşımıza çıkmaktadır.
17- Fiat Brava İmmobilizer Lambası
Aracın kapısını anahtarla veya kumanda ile kapattığımızda motorun yetkisiz çalıştırılmasını önleyen bir özellik olan immobilizer sistemi otomatik olarak çalışır. Araç kapısı açıldığında anahtar içerisindeki çip ile direksiyondaki sensör eşleşene kadar motor çalıştırılamaz. Bu durumun istisnası olarak akünün tamamen bitmesi, anahtar çipinin arızalanması ve anahtar pilinin tükenmesi, sensör arızaları gibi sebepler gösterge ekranında immobilizer yanması nedenleri arasında bulunmaktadır. İmmobilizer lambası yanarken motor çalışamayacağı için sürücü önce aküyü ve anahtar pilini kontrol etmeli buna rağmen araç halen çalıştırılamıyor ise yetkili servisten yardım talep etmek durumundadır.
18- Brava ABS Arıza Işığı
Tren mekanizması içerisinde sıralanan disk, fren balataları, fren merkezleri ve hortumları gibi parçalara ilave olarak bütün araçlarda standart olarak artık ABS kullanılıyor. Kilitlemeyi önleyici fren sistemi anlamına gelen ABS, ani frenlerde devreye girerek aracın tekerlerinin kilitlenmesini önlüyor. Bunun yanında sürücünün direksiyon hakimiyetinin kaybolmasını da büyük bir oranda ortadan kaldırmaktadır. ABS modül arızaları, fen hortumlarındaki delinme veya kopma, Sinan hidrolik seviyesinin %30’dan fazla eksilmesi, sensör hataları gibi birden fazla sebep ABS’nin çalışmasını önler. Bu arıza gösterge ekranında ABS lambası ile sembolize edilir. Trafikte fren problemi yaşayan arabaların kaza yapma riskleri artacağı için ABS sistemindeki arızalar vakit kaybedilmeden tamir edilmelidir.
19- Fiat Brava Dizel Kızdırma Bujisi Işığı
Kışın güzel motorlu otomobillerin çalıştırılması benzinli olanlara göre daha geç olabiliyor. Motorin soğuktan benzine göre daha çok etkilenerek donabilmektedir. Mazot donmasa bile tutuşması diğer yakıt türlerine göre daha geç oluyor. Yanma odasında sıkıştırılan hava ile yakıt karışımını ısıtan ısıtma bujileri bu handikapı ortadan kaldırmak için tasarlanmış parçalardır. Motor kontağı çevrildiğinde hava sıcaklığına göre kızdırma bujisi belirli bir süre çalışır ve ekranda uyarı lambası yanar. Kızdırma bujilerin işi sona erdiğinde ekrandan ısıtma bujisi ışığı kendiliğinden sönüyor olacaktır. Eğer ki güzel kızdırma bujisi arızası oluşmuş ise Bu gördüğünüz sarmal yay şeklindeki sembol ekranda kısa aralıklarla yahut sürekli yanmaya devam eder. Bozulan kızdırma bujisinin yerine yeni ve kaliteli ısıtma bujisi takıldığında ekrandaki sarmal yay şeklindeki ısıtma bujisi lambası sönmüş olur.
Kaynak: reeloto.com