Fan Motoru Neden Sürekli Çalışır? Fan Motoru Kapanmıyor Sebebi Nedir? - Otomobil ve Araçlar

Reelbilgi © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Otomobil ve Araçlar



  1. Anasayfa
  2. »
  3. Arızalar
  4. »
  5. Fan Motoru Neden Sürekli Çalışır? Fan Motoru Kapanmıyor Sebebi Nedir?

Fan Motoru Neden Sürekli Çalışır? Fan Motoru Kapanmıyor Sebebi Nedir?

admin admin - - 5 dk okuma süresi
348 0

Soğutma sisteminin önemli parçalarından olan fan neden sürekli çalışır? Fan pervanesi hiç durmadan çalışıyor neden? Bu yazımızda fan pervanesinin hiç durmadan çalışmasının sebepleri hakkında bilgi vereceğiz.

Otomobillerin motorunda çalıştığı zaman muazzam derece sıcaklık meydana gelir. Çünkü hava yakıt karışımı yandıktan sonra içinde küçük patlamalar meydana gelir ve motorun çalışması tamamlanmış olur. Eğer soğutma sistemi olmasaydı araçların motoru yüksek sıcaklık nedeniyle kısa sürede hararet yapardı. Isınan motor kısa süre içerisinde ölürdü. Ancak soğutma sistemi sayesinde araçların motorlar saatlerce çalışmasına rağmen bir sorun yaşamamaktadır. Motor soğutma sistemi pek çok parçanın bir araya gelmesiyle çalışmaktadır. Bunlardan belki de en önemlilerinden olan fan pervanesi çok önemli görev yapmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Araba Neden Geç Fan Açar?

Fan Pervanesi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Motorun çalışması için yanma odasına hava/yakıt karışımı püskürtülmektedir. Bujiler bu karışımı tutuşturduktan sonra küçük patlamalar meydana gelir ve ortaya çıkan basınç pistonları aşağı iter. Ancak bu yanma sonucunda yaklaşık 400° C sıcaklık ortaya çıkar. Motor suyu sıcaklığı 90 dereceye gelene kadar termostat kapalı konumdadır. Bu sıcaklığa eriştikten sonra motor suyu soğutulmak için radyatöre gönderilir.

Radyatör alüminyum ya da bakırdan yapılmıştır. Bu metalin özelliği sıcak ve soğuğu çabuk iletmesidir. Radyatörde oluşan sıcaklık ise fan pervanesi tarafından oradan uzaklaştırılır. Fan müşürü veya motor suyu sıcaklık sensörü tarafından fan pervanesi çalışma komutu verilir. Radyatör sıcaklığı 80 dereceye düşünce fan pervanesi durur. Ancak bazı arızalar fan pervanesi sürekli çalışır. Bunun sonucunda aracınızın motoru normal çalışma sıcaklığından düşük olacağı için bir takım sorunlar meydana gelir.

Fan Motoru ve Pervanesi
Fan Motoru ve Pervanesi

Fan Pervanesi Neden Sürekli Çalışır?

Fan pervanesinin görevi motor sıcaklığı ortalama 90 derece civarlarında tutmaktır. Sürekli çalıştığı zaman motor çok yakacak, kalorifer ısıtmayacak ve motorda aşınmalar meydana gelecektir. Ayrıca sürekli çalışan fan pervanesinin motoru kısa süre içerisinde ömrünü tamamlayacaktır.

1- Fan Müşürü Arızası

Fan müşürü radyatörün üstünde takılı olan sensördür. Yeni nesil araçlarda motor suyu sıcaklık sensörü olarak bilinmektedir. Fan müşürünün görevi radyatör içerisindeki suyun sıcaklığını ölçerek fanın devreye girmesini sağlamaktır. Eğer fan müşürü arıza yaparsan fanın sürekli çalışmasına neden olabilir.

2- Motor Suyunun Kalmaması

Radyatör içerisinde suyun belirli bir seviyede olması gerekmektedir. Eğer su seviyesi olması gerekenden %30’dan fazla eksilirse müşür suyun sıcaklığını algılayamaz. Motor fazla ısınmasın diye sürekli fanın çalışmasına neden olur.

3- Fan Motoru Kablolarında Kısa Devre

Fan motoru elektriklidir ve çalışması kablolardan elektrik enerjisi alır. Bu kablolar genelde açıkta dururlar. Fan motoruna gelen kablolarda eskime ve soyulma olduğu zaman kısa devre olabilir. Bunun sonucunda fan pervanesi sürekli dönecektir.

4- Termostat Arızası

Termostatın görevi motoru normal çalışma sıcaklığında tutmaktır. Su sıcaklığı 90 dereceye geldiği zaman suyun motordan radyatöre gönderilmesinin yolunu açar. Ancak açık şekilde takılı kalırsa motor normal sıcaklığına ulaşmadan su radyatöre gelir. Bu durum nadiren fan motorunun sürekli çalışmasına neden olur.

5- Üst Kapak Contasının Yanık Olması

Motor bloğu ile eksantrik kapağı arasında bir conta bulunur. Buna silindir kapak contası adı verilir. Bu conta yandığı zaman aracınızın motoru hararet yapacaktır. Sonuç olarak fan pervanesi durmadan çalışacaktır.

Kaynak: reeloto.com

İlgili Yazılar



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



error: Bu siteden içerik kopyalamak yasaktır.