Otomobillerde ateşleme sisteminin en önemli parçalarından bir tanesi olan distribütör nedir ve görevleri nelerdir sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca distribütör arızası belirtileri ile distribütör tamiri hakkında bilgi vereceğiz.
Otomobil motorlarının çalışması için pek çok parçanın bir uyum halinde çalışması gerekmektedir. Motor ve bileşenlerinde bulunan parçaların bir tanesi bile işlevini kaybederse aracınızın çalışması aksar. Bu durum can sıkıcı olabileceği için arızaya neden olan parçanın muhakkak bulunması gerekmektedir. Aracınızın motor ve parçalarını tanımanız herhangi bir arıza durumunda sizin kolay sorunlara müdahale edebilmenizi sağlar. Motor; ateşleme, yakıt ve hareket enerjilerinin bir araya gelmesiyle birlikte işlemektedir. Ateşleme sistemi ise en hassas ve karmaşık çalışma prensibine sahiptir. Ateşleme sisteminde her yıl buji ve buji kablolarının değiştirilmesi gerekir. Ayrıca distribütör ve bobin gibi pahalı ama hayati öneme sahip bileşenlerin işinin ehli bir usta tarafından kontrol edilmesi aracınızın sağlığı açısından önemlidir.
İlginizi Çekebilir: Motorda Tekleme ve Titreme Neden Olur?
Distribütör Nedir ve Ne İşe Yarar?
Aracınızın motorunu çalıştırmak için marşa bastığınız anda motorun içerisinde hava ve yakıt emilir. Ancak yanma başlaması için bir kıvılcım oluşması gerekmektedir. İşte bu kıvılcım aracınızın bujileri tarafından sağlanır. Bujilerin voltajı anlık olarak 2000 ile 3000 volt arasındadır. Ancak sıradan bir akü 12v olduğu için bujilerin kıvılcım oluşturmasına gücü yetmez. Bunu sağlamak için üreticiler ateşleme sistemini icat etmişlerdir. Marşa bastığınız anda aküden gelen elektrikli önce bobin adı verilen parçaya gelir. Burada bakır teller ve mıknatıs sayesinde binlerce volta çıkartılır. Distribütörden çıkan elektrik tek hat üstünden gelmektedir. Bunun bujilere dağıtılması gerekir. Ayrıca ateşleme zamanlamasının ayarlanması lazımdır. Distribütör içerisinde bulunan tevzi makarası ateşleme zamanlamasını ayarlar. Bobinden distribütöre gelen elektrik, buji kablolarına oradan da bujilere gönderilir. Bu sayede aracınızın ateşlemesi sağlanmış olur.
Distribütör Arızası Belirtileri Nelerdir?
distribütör ateşleme sistemi için çok önemli rol oynadığından arıza yaptığı zaman bir takım belirtiler verir. Ayrıca tamamen bozulursa ateşleme biteceğinden yolda kalabilirsiniz. Bu sebeple distribütör arızası belirtilerini çok iyi öğrenmeniz gerekmektedir.
1- Motorun Teklemesi ve Titremesi
Aracınızda gaza bastığınız zaman gaz yemiyor ve tekleme yapıyorsa ateşleme distribütörü kaynaklı olabilir. Çünkü bujilerin ihtiyacı olan elektrik sağlanmıyordur. Bu durumda yakıt tam tutuşamaz ve aracınızda titreme ve tekleme gibi belirtilere neden olabilir.
2- Yakıt Tüketiminin Artması
Ateşleme sistemi arızalı olduğu zaman motor içerisindeki yakıt tam yakılamadan egzozdan dışarı atılır. Bu durumda siz aracınız daha hızlı gitsin diye gaza basacaksınız. Son zamanlarda yakıt tüketiminden artış görüyorsanız distribütör arızasından şüphelenebilirsiniz.
3- Motor Performansının Düşmesi
Ateşlemenin düşük olması aracınızın çekişinin düşmesine neden olacaktır. Eğer gaza bastığınızda araba eskisi kadar iyi hızlanmıyorsa ateşleme sistemi arızası nedeniyle olabilir. Ayrıca yokuşlarda bayılma görüyorsanız yine ateşleme sistemi görevini yerine tam getiremiyordur.
4- Motorun Zor Çalışması
Özellikle sabahları motor soğukken aracınızı uzun süre çalıştırmakta zorlanıyorsanız distribütör arızası nedeniyle olabilir. Çünkü bujilere gelen elektrik yeterli değil ve motorun çalışması için gerekli voltajı sağlamıyordur.
5- Motordan Patlama Sesleri Gelmesi
Distribütör arızasının en çok görülen belirtilerinden bir tanesi motordan patlama sesleri gelmesidir. Çünkü hava ve yakıt motora girer ancak tutuşturulamaz. Sıkışan yakıt bir anda patlama yapar. Bu durum distribütör arızasının en çok görülen belirtileri arasındadır.
6- Egzozdan Siyah Duman Gelmesi
Ateşleme sisteminde bir arıza olduğunun en büyük belirtisi egzozdan kara duman çıkmasıdır. Bu zengin karışım yandığının göstergesidir. Tam yanmayan yakıtın egzoz gazı rengi siyah olur. Ateşleme tam sağlanmadığı zaman yakıt tam yakılmadan egzoza itilir. Siyah duman çıktığını görürseniz muhakkak distribütör arızasından şüphelenmelisiniz.
7- Bujilerin Çabuk Eskimesi
Bujilerin ömrü ortalama 30 bin kilometre kadardır. Bundan sonra artık tırnakları kararacağı için değiştirilmesi gerekmektedir. Eğer aracınızın bujileri çabuk eskiyor ve uçları yanıyorsa distribütör yüksek voltaj gönderiyor ve bujilerin arıza yapmasına neden oluyordur.
Distribütör Arıza Tamiri ve Çözümü
Yukarıda saydığımız belirtilerden bir ve daha fazlası aracınızda görülüyorsa muhakkak bir oto elektrikçiden yardım almanız gerekir. Distribütör arızası nasıl anlaşılır diye soracak olursanız. Ustanız marşa basarken buji kablosunu çıkartacak ve elektrik kıvılcımı çıkartıp çıkartmadığına bakacaktır. Her terminalde bunu deneyecektir. Distribütör tamiri kolay olmadığı için genelde arıza yaptığı zaman değiştirilmesi gerekmektedir.
Kaynak: reeloto.com