Direksiyonu Çevirirken Titreme Neden Olur? - Otomobil ve Araçlar

Reelbilgi © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Otomobil ve Araçlar

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Arızalar
  4. »
  5. Direksiyonu Çevirirken Titreme Neden Olur?

Direksiyonu Çevirirken Titreme Neden Olur?

admin admin - - 6 dk okuma süresi
220 0

Özellikle hidrolik direksiyonlu araçlarda oldukça sık görülen arızalardan bir tanesi olan direksiyonunu çevirirken araba neden titrer? Direksiyonu döndürürken titreme olmasının sebebi nedir gibi sorulara yanıt arayacağız.

Eskiden araçların direksiyonu kramayer adı verilen şekildeydi. Direksiyon kutusu içinde bulunan  dişliyi kas gücüyle hareket ettirir ve bu güç tekerlere iletilirdi. Ancak gelişen hidrolik teknolojisi sayesinde araçların direksiyonları da çok kolay bir şekilde çevrilebilir hale geldiler. Sürücü direksiyonu çevirmek için hareket ettirdiğinde milin dönüş kuvveti direksiyon pompası adı verilen motora iletilir. Bu motor dönüş çapına göre bir basınç oluşturur. Daha sonra hortumlar sayesinden direksiyon miline iletilir ve böylelikle aracın direksiyonunu çok daha az güç sarf ederek değiştirebilirsiniz.

Hidrolik direksiyon sistemi çok daha karmaşık sistemden oluşmaktadır. Hidrolik yağı, direksiyon kutusu, direksiyon power’ı (pompası) ve sensörler gibi parçaları içerebilmektedir. Hatta günümüzde mil bile yoktur. Direksiyon çeperinde bulunan sensör direksiyonun açısını algılayarak pompaya iletmektedir. Bu tür sistemlere ise elektrik destekli hidrolik direksiyon adı verilmektedir. Direksiyon sisteminin arıza yaptığının ilk belirtilerinden bir tanesi çevirirken arabada ve direksiyonda titreme olmasıdır.

Direksiyon Pompası
Direksiyon Pompası

 İlginizi Çekebilir: Frene Basınca Direksiyon Neden Titrer?

Direksiyonu Çevirirken Titreme Neden Olur?

Aracınızın direksiyonunu döndürürken en ufak bir titreme ve silkeleme olmaması gerekir. Eğer titreme varsa bu sistemde bir takım şeylerin arıza yaptığının belirtisidir. Kesinlikle bu şekilde kullanmamalısınız. Çünkü hidrolik direksiyon sistemi tamiri çok pahalı ve uzun bir işlemdir.

1- Direksiyon Hidrolik Yağının Bitmesi veya Azalması

Aracınızın direksiyon hidrolik yağı seviyesini sürekli olarak kontrol etmelisiniz. Haznede bulunan yağın minimum ile maksimum arasında bir yerlerde durması gerekir. Kontrol ettiğinizde yağ göremezseniz veya azaldığını görürseniz hemen takviye etmelisiniz. Çünkü sistemde yağ olmadığı için pompa zorlanıyor ve mile baskı uygulamak için daha fazla güç harcıyordur. Eğer bu şekilde kullanmaya devam ederseniz pompayı yakabilirsiniz.

2- Direksiyon Hidrolik Yağının Eskimesi

Hidrolik direksiyon sistemlerinde hidrolik yağı sayesinde basınç sağlanır. Bu yağın bir kalınlığı vardır. Eğer yağı uzun süre değiştirmezseniz kalınlığını kaybedecektir. Böylelikle su gibi bir hal alacaktır. Pompa basınç oluşturamayacağı için aracınızın direksiyonunu çevirirken titreme olmasına neden olacaktır.

3- Direksiyon Pompası Arızası

Aracınızın direksiyon sisteminde sizin yerine güç oluşturan parçaya direksiyon pompası adı verilir. İçerisinde küçük çark bulunan bu pompa bakımsızlık nedeniyle arıza yapabilir. Önce uğultu şeklinde görülen pompa arızası daha sonraları direksiyonu döndürürken titreme olmasına neden olmaktadır.

4- Direksiyon Kutusu Arızası

Direksiyon kutusuna pompadan gelen basınçlı yağ bir mili hareket ettirir. Bu şekilde tekerlere dönüş açısı verilir. Özellikle direksiyon hidrolik yağı bakımlarının aksatılması direksiyon kutusuna çok büyük zararlar vermektedir. İçerisinde biriken kir ve pislik gibi şeyler direksiyon kutusunun takılmasına neden olabilir. Bu size direksiyon simidinin titremesi olarak yansıyacaktır.

5- Rot Kolu ve Rot Başı Arızası

Rot kolları direksiyon milinden aldığı dönüş açısını tekerlere iletmekle görevlidir. Ayrıca direksiyonun düz durmasını da bu parçalar sağlar. Eğer rot kolları arıza yaparsa dönüş sırasında titreme olmasına neden olur. Direksiyon titremesinin en büyük sebepler rot kolu ve rot başı arızalarıdır.

6- Amortisör Arızaları

Aracınızda tekerlerin yere sürekli olarak basmasını sağlayan süspansiyon sistemine amortisör adı verilmektedir. Amortisörlerin üstünde helezon yayı adı verilen darbe emiciler vardır. Amortisör patlak ise direksiyon dönüşlerinde titreme yapması en çok görülen şeylerdendir. Ayrıca patlak amortisör çukurlardan geçişlerde vurma yapacağı için size titreme olarak yansıyabilir.

7- Rot Ayarının Bozuk Olması

Aracınızın lastiklerinin hizalı olarak durması gerekir. Buna rot ayarı adı verilmektedir. Ancak rot ayarı bozulduğundan lastikler düz durmayacaktır. Sonuç olarak lastikler bir yerlere takılacağından çevirme sırasında titreme olmasına neden olacaktır.

8- Lastiklerin Eski Olması

Aracınızın lastiklerinin yumuşaklığı çok önemlidir. Araba ne kadar kaliteli olursa olsun yere temas eden lastiklerdir. Eskiyen lastikler sertleşme yapar. Bu durumda özellikle dururken direksiyonu çevirmeye çalıştığınızda titreme olmasına neden olabilir. Ayrıca otomobil ile yapılan manevraları güçleştiriyor. Yola tutunmayı da engelleyen eski lastikler gıcırtı sesi çıkararak sürücü ve araç içindekileri rahatsız etmektedir.

Direksiyon Kontrol Edin Uyarısı
Direksiyon Kontrol Edin Uyarısı

Kaynak: reeloto.com

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir