2010 yılından sonra üretilen her araçta olan ABS sisteminin beyni tamiri ne kadar? ABS beyni tamir ve değişim fiyatı ne kadardır? Kısaca 2025 yılı için ABS beyni tamiri maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.
Otomobil teknolojisi geliştikçe daha güvenli hale geliyorlar. Fren sistemleri ise her zaman daha geliştirilmeye başladı. Yaklaşık 30 yıl önce araçlarda yer almaya başlayan ABS, 2010 yılından sonra üretilen her araçta zorunlu olarak bulunması gereken sistem olmuştur. ABS (Anti-lock Braking System) yani “kilitlenmeyi önleyici fren sistemi” demektir. Ani fren yapmanız durumunda aracınızın tekerlerinin kilitlenmesini engeller. Çünkü fren sırasında kilitlenip kızaklayan tekerler nedeniyle direksiyon hakimiyeti kaybolur. Kaymaya başlayan arabaya direksiyon yön vermez. Bunun yerine araç hangi yöne kayarsa oraya gider. Ancak ABS olduğu zaman tekerler kilitlenmez ve direksiyon hakimiyeti kaybolmaz. ABS sistemi tekerlek hız sensörler, ABS modülü (pompa), ABS beyni ve fren sisteminin kendisinden oluşmaktadır.
İlginizi Çekebilir: DPF (Dizel Partikül Filtresi) Temizleme Fiyatı Ne Kadar?
ABS Beyni (Kontrol Ünitesi) Nedir ve Ne İşe Yarar?
Aracınızda ani fren yaptığınız zaman tekerlerde bulunan hız sensörleri kaymaya başladığını algılar. Durumu saniyenin 1/1000 oranında bir hızla ABS kontrol modülü yani ABS beynine iletir. Beyin, ABS hidrolik modülüne durumu iletilir. Sonuç olarak tekerlere saniyede 25-30 defa basınç uygulanır ve bırakılır. Böylelikle tekerlerin kaymasının önüne geçmiş olunur. ABS beyni arıza yaptığı zaman sistem devre dışı kalacaktır.
ABS Beyni Arızası Belirtileri
- Gösterge tablosunda ABS arıza lambasının yanması
- Aracın eskiye göre daha uzun mesafede durması
- ABS olmadığı için tekerlerin ani frenlemede kayması
- Fren pedalının eskiye göre daha sert olması
- Frene basınca arabanın titremesi
ABS Beyni Tamiri Ne Kadar?
ABS beyni değiştirilmek istenildiği zaman çok pahalı bir parça olduğu için genelde tamir yoluna gidilir. Eğer tamir olamayacak kadar arızalanmışsa çıkma ABS beyni alınır. ABS beyni tamiri aracın marka ve modeline göre değişiklik gösterebilmektedir. Bazı modellerde ABS beyni ile ASR ve ESP sistemleri uyumlu çalıştığından programlama tamiri çok daha pahalıdır. Örneğin 2011 model Dacia Sandero Stepway’in ABS beyni tamiri 5000 ile 7000 TL arasındayken, Volkswagen 2.0 TDI Passat’ın tamiri 15.000 ile 50.000 lira arasında değişebilir. Hatta Mercedes, BMW ve Volvo gibi premium markaların ABS beyni tamirleri 100 bin liraya kadar çıkabilir.
Çıkma ABS beyni fiyatları ise 10.000 liradan 75 bin liraya kadar değişebilir. Hatta orjinal sıfır ABS beyni almak isterseniz yine 25 bin TL’den 200 Bin liraya kadar değişen fiyatlar isteyebilirler.
Kaynak: reeloto.com