Volkswagen Transporter Arıza Lambaları | Gösterge Uyarı ve İkaz İşaretleri - Otomobil ve Araçlar

Reelbilgi © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Otomobil ve Araçlar



  1. Anasayfa
  2. »
  3. Arıza Lambaları
  4. »
  5. Volkswagen Transporter Arıza Lambaları | Gösterge Uyarı ve İkaz İşaretleri

Volkswagen Transporter Arıza Lambaları | Gösterge Uyarı ve İkaz İşaretleri

Meu Meu - - 24 dk okuma süresi
256 0

Almanların efsane ticari modeli Volkswagen Transporter gösterge arıza lambaları neler? Transporter gösterge ikaz ve uyarı işaretleri ne anlama gelir? Volkswagen Transporter ekran panelinde yer alan ikaz lambası ve arıza ışığı neden yanar ve nasıl söndürülür gibi sorulara cevap vereceğiz.

İlk kez 1950 yılında Almanya’da üretimine başlanan Volkswagen Transporter, günümüze kadar üretimi devam eden nadir araçlardan birisi olarak bilinir. Toplamda 6 nesil olarak üretilen Transporter, panelvan, minibüs ve pick up gibi kasa tipleri bulunur. Almanya’da başlayan üretim serüveni dünyanın tüm ülkelerine satılan bir araç olmasının yolunu açmıştır. Brezilya, Rusya, Meksika ve Avustralya gibi uzak ülkelerde bazı tiplerinin üretimi yapılıp satılmıştır. Türkiye’de ilk ithal edilerek satılan kasalar 1995 yılında banttan indirilen T4 tip Transporterlerdir. Cityvan Camlıvan, yarım van ve kapalı kasa kargo çeşitleri satış rekorları kırarak dikkatleri üzerinde toplamayı başarmıştır.

Ülkemizde  1.6, 1.9, 2.0, 2.4, 2.5, ve 3.2 litrelik hacimli motorları ile satılmıştır. Sadece dizel yakıtla çalışır. Manuel ve otomatik vitesli şanzımanlı seçenekleri vardır. Bir çok modelinde ABS, ESC, immobilizer, hidrolik direksiyon gibi özellikler hemen hemen bir çok kasa tiplerinde mevcuttur. Teknolojik yenilikleri üreten ve araçlarında kullanan Volkswagen, yakın zamanda bir otomobilde bulunabilecek tüm özellikleri Volkswagen Transporterlerde kullanmıştır. Otomobil konforu ile minibüs ve minivan araç kullanma kolaylığı sağlanmıştır.

Volkswagen Transporter Arıza Lambaları | Transporter Gösterge Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları (Resimli)

Transporterin yeni nesilleri, bir otomobilden farksız desek yanılmayız. Araba kullanma konforu ve kolaylığı sayesinde bir çok geniş aile ve küçük işletme tarafından tercih edilmesinde baskın etkenlerden olmuştur. Yandan kayan kapı tipi bazı modellerde tek tuşa basarak açılıp kapanabilen özelliği ile sunulmaktadır. Camlı van ve kapalı van kasalar ticaretin eli kolu konumuna gelmiştir.

Volkswagen Transporter modellerinde tüm motorlu taşıtlarda olduğu gibi hata ve arızaları gösteren ekran paneli bulunur. Gösterge ekranı olarak bilinen bu panelde, arıza lambaları, uyarı ve ikaz işaretleri yakılarak araçta meydana gelen sorunlar sürücüye hatırlatılır. Şimdi hep beraber Volkswagen Transporter gösterge ekranı arıza ışıkları, uyarı ve ikaz sembolleri ne anlama gelir incelemeye başlayalım.

1- Transporter Kemer Bağlı Değil İşareti

Emniyet kemerleri yolculuğa başlamadan takılmalı ve gösterge ekranında kırmızı renkli emniyet kemeri takılı değil ışığı sönmüş olmalıdır. Sinir esnasında meydana gelebilecek kazalarda Kemer takılı olmazsa araç içerisindekiler sağa sola savrularak ciddi şekilde yaralanabilir. Bu yüzden emniyet kemeri bağlamayı alışkanlık haline getirmek gerekir. Gösterge ekranında yanan emniyet kemeri ışığı da bu konuda bize hatırlatmada bulunmaktadır.


2- Volkswagen Transporter Fren Arıza Lambası

Bir araçtaki fren mekanizması birçok bileşenden meydana gelir. Ayrıca fren hidrolik yağı gibi sistemin çalışmasını sağlayan farklı malzemelerden de yardım alınmaktadır. Aracınızın gösterge ekranında kırmızı renkli fren arıza ışığı görülüyorsa bunun sebepleri ile şu şekilde sıralayabiliriz. Fren hidrolik yağı eksikliği, balatanın aşınması, sensördeki arızalar ve kablosuz problemler yer almaktadır. Bazı araçlarda bu ışık el freni çekili olduğunda da yanabiliyor. Bu lamba yanarken araç kullanmak riskli ve kazalara davetiye çıkarmak anlamı taşır. Bu sebeple gösterge ekranında frene arıza lambası yandığı görülür görülmez uzman bir fren tamircisine giderek sonra çözüm bulunduğunda ışık ekrandan sönecekler.


3- Volkswagen Transporter Yağ Lambası

Motor ve içerisindeki metal parçalar çalışmak için yağlanmak zorundadır. Bu parçaları yağlanmazsa zamanla birbirine sürtünerek aşınır ve motor çalışamaz hale gelir. Aracın karter ismi verilen yağ deposundaki yağ yağ pompası aracılığı ile motor çalıştıktan sonra yağlama işlemi başlatılır. Yağ pompası arızası, yağ sensörünün çalışmaması, yağ seviyesi eksikliği ve uygun yağ kullanılmaması gibi sebepler yağlama işlemini önler ve gösterge panelinde kırmızı renkli yağ basınç ışığı görülür.

Yağ basınç lambası anahtarla veya kontağı açmak için kullandığımız tuşa bastığımızda ekranda yanmaya başlar ve motor çalışınca ekrandan kaybolur. Kullanım sırasında yandığı görülürse hemen durmalı ve motor kapatılmalıdır. Motor soğuyunca yağ çubuğundan yağ seviyesi kontrol edildikten sonra eksiklik varsa tamamlanır. Eksiklik tamamlanmasına ya da olmamasına rağmen yağ lambası ısrarla yanmaya devam ediyorsa aracı kullanmadan servisten ya da ustanızdan yardım almanız gerekmektedir.


4- Volkswagen Transporter Hararet Işığı

Yanma odasında gerçekleşen olaydan sonra doğal olarak sıcaklık açığa çıkar ve motordaki metal parçaları ısıtır. Motor ve bileşenlerindeki metaller ısındığında conta yakması gibi sonuçlar ortaya çıkar. Böyle bir olumsuzluğu önlemek için soğutma sistemi Motor sıcaklığı 80 ila 90 dereceye çıktığında otomatik olarak devreye girecektir. Devir daim pompası ismi verilen ve motor içerisindeki küçük su kanallarına su pompalayan parçanın arızalanması, radyatör ve fan sorunları, hortumlarda ve contalarda oluşan yıpranma sebebiyle soğutma suyu eksikliği gibi başlıca sebepler motorun hararet yapmasının en büyük nedenleridir. Gösterge ekranında kırmızı renkli hararet lambası yanıyorsa aracı durdurarak motorun soğuması beklenmelidir.

Motor soğuduktan sonra soğutma suyu seviyesi ölçümü, hortum ve genleşme kablo kontrolü gibi basit işlemler yapılması gerekiyor. Herhangi bir sorun olmamasına rağmen araç hararet yapmışsa elektrik arızası kaynaklı bir sorun ortaya çıkmış olabilir. Bir kere hararet yapan araç ikinci kez de hararet yapabileceği ve motora zarar verebileceği için zaman kaybedilmeden uzman bir servise başvurularak sonra çözüm aranmalıdır. Problem halledildiğinde gösterge ekranında başka bir arıza olana kadar hararet ışığı yanmayacaktır.


5- Volkswagen Transporter Direksiyon Arıza Lambası

Bir otomobil gibi kullanım imkanı sunulan bu araçlarda hidrolik direksiyon birçok modelde standart donanım olarak yer alıyor. Direksiyon sistemini çalıştıran direksiyon kutusu başka bir değişle power adı verilen cihaz arızalanır, hidrolik yağ eksilir, sensörlerde sorun oluşursa manevra yapmak güçleşecek ve gösterge ekranında hidrolik direksiyon arıza ışığı yanmaya başlayacaktır. Bu arızanın ustaya götürülerek erken tamir edilmesi maddi zararın büyümesini engeller. Ayrıca sürüş konforu da arıza arttıkça daha da düşeceği için zaman kaybedilmeden sorun hallolursa ekrandaki arıza sembolü kendiliğinden silinecektir.


6- Volkswagen Transpoerter Akü Lambası

akü-lambasi

Şarj dinamosu v kayışı yardımı ile motordan hareket alarak araç için ihtiyacı olan elektriği üreterek aküde depolanmasına yardımcı olur. Akülerin belli bir kullanma ömrü vardır. Ortalama 5 yıl olan bu süre tamamlandığında akü şarj olmayabilir. Ayrıca şarj dinamosu arızası, v kayışı sorunları ve aktarma kablolarındaki sıkıntılar da akünün şarj olmasını engeller. Bu durumda ekran panelinde kırmızı renkli akü şarj lambası yanar. Hareket halindeyken bu ışık görülmüşse sürücünün zaman kaybetmeden oto elektrikçilere giderek soruna çözüm araması gerekiyor. Problem ortadan kaldırıldığında ve arıza tamir edildiğinde ekranındaki akü ışığı kendiliğinden sönecektir.


7- Transporter Adblue Sembolü Anlamı

Saf su ve üreden imal edilen adblue sıvısı, egzoz emisyonunu azaltıp daha temiz bir hava için bazı araçlarda kullanılıyor. 2011 yılından sonra üretilen Transporter modellerinde de zorunlu olarak bulunan adblue depo içerisindeki miktar minimum seviyeye indiğinde gösterge ekranda adblue lambası yanar. Akaryakıt istasyonlarından temin edilebilecek adblue ile takviye yapıldığında ekrandaki bu lamba kendiliğinden sönmüş olur.


8- Volkswagen Transporter Merkezi (Genel) Arıza İşareti

Volkswagen Transporter araçlarda bulunan gösterge ekranında üçgen içerisinde ünlem şeklinde bir arıza lambası yanıyorsa bunun belli başlı sebepleri vardır. Sarı renkli yani bu ışık yakıt ve ateşleme problemleri, akü sorunları gibi durumlarda yanabiliyor. Lambanın rengi kırmızı ise motor kontrol ünitesi arızası, motorun hararet yapması ve diğer ciddi arızalar neticesinde görülüyor. Ayrıca ilgili sistem ve donanımla ilgili ikaz ışığı bu lamba ile beraber yanmaktadır. İlgi de arıza onarıldığında gösterge ekranındaki sarı veya kırmızı renkle yanan genel arıza ışığı kendiliğinden sönmüş oluyor.


9- Transporter Airbag Arıza Işığı

Transporter aracın modeli, kasa tipi ve donanım paketine göre birçok yerinde hava yastığı konumlandırılmıştır. Kaza anında sensörler tehlikeyi algılayınca Otomatik olarak hava yastıkları şişiyor ve araç içerisindekilerin alabileceği ciddi travmaların önüne geçiliyor. Airbag beynindeki arıza, gergi kayışı problemleri, emniyet kemerindeki sorunlar ve sensör arızaları sistemin çalışmasını önlemektedir. Böyle durumlarda sürücüye uyarıda bulunmak için ekran panelinde sarı renkli airbag arıza lambası motor kontrol ünitesi tarafından yakılır.

Güvenlik açısından önemli bir yere sahip hava yastıkları, arızası zaman kaybedilmeden yapılması gereken donanımlardandır. Küçük bir soketin çıkması veya kablonun kopması sebebi ile de bu ışık yandığı için uzman bir tamirciye gidilerek sorun çözüldüğünde ekrandaki airbag ışığı kendiliğinden sönüyor olacaktır.


10- Volkswagen Transporter Balata İkaz İşareti

fren-balatalari-uyari-lambasi

Fren sistemi içerisinde yer alan balatalar, disklere sürtünerek aracın durdurulmasına yardımcı olan parçalardır. Zamana ve kullanıma bağlı olarak aşinan ve kullanım ömrü olan balataları sensörler tespit ettiğinde gösterge ekranında sarı renkli simit şeklinde balata uyarı lambası görülecektir. Balatalar değiştirilmediğinde diskleri de çizerek daha fazla maddi hasara yol açar. Bu sebeple aracınızın balatasını kaliteli ve uygun bir yenisi ile değiştirirseniz sensör arızası yoksa bu ışığı ekranda artık görmezsiniz.


11- Volkswagen Transporter Benzin (Yakıt Deposu Boş) İkaz Işığı

Her otomobilde ve içten yanmalı motora sahip araçta yakıt deposu bulunur. Deponun içerisinde bir şamandıra vardır ve içerideki akaryakıtın seviyesini ölçerek göstergedeki yakıt ibresi ile sürücüye aktarılmasına yardımcı olur. Aracın deposu içerisinde 7 litre ve daha az akaryakıt kaldığında gösterge ekranında benzin pompası şeklinde yakıt ikaz lambası yanar. İbrenin hemen yanında görülen bu ışık depoya uygun yakıt eklendiğinde şamandıra arızası yoksa ekrandan silinecektir.


12- Volkswagen Transporter Yakıtta Su Var İkaz İşareti

Dizel yakıtların yapısı gereği su buharı belirli bir zaman sonra depoda yoğunlaşarak su meydana geliyor. Yakıt pompası bu suyu yakıtla beraber çeker ve filtrede su yakıttan ayrıştırılır. Filistin’deki su miktarı arttığında gösterge ekranında yakıt da su var ikaz lambası yanarak sürücüye uyarıda bulunulur. Filtredeki su miktarı aşırı derecede arttığında yanan bu ikaz ışığı ihmal edilirse motora su gönderilme ihtimali artacağı için soruna bir an evvel çözüm bulunmalıdır. Yeni bir yakıt filtresi allık eski filtre ile değiştirildiğinde ve haznedeki su tahliye edildiğinde ekrandaki işaret kendilerinden kaybolur.


13- Transporter Dış Aydınlatma Uyarı Lambası

Plaka aydınlatma, sis farı, farlar ve sinyaller aracın karanlıkta görülmesine yardımcı olan donanımlardır. Birçok araçta standart olarak bulunması zorunlu olduğu için önemli bir yere sahiptir. Bu aparatlarda meydana gelen ampul patlaması veya modele göre LED in bozulması gösterge ekranında dış aydınlatma ikaz ışığı olarak gösterilir. Ampul biçimindeki arıza işareti oto elektrik servislerinde sorun çözülünce kendiliğinden silinmiş olacaktır.


14- Volkswagen Transporter Cam Suyu Seviyesi Uyarı Sembolü

cam-suyu-silecek-suyu-seviyesi

Cam sileceklerinin ucundaki lastik kauçuk camı tek başına silmeye yeterli değildir. Düzgün bir temizlik için cam suyu kullanılması da gerekiyor. Ayrı bir deposu bulunan cam suyu kritik seviye indiğinde gösterge ekranında cam suyu seviyesi ikaz işareti görülecektir. Mevsime uygun sıvı eklendiğinde depo içerisindeki sensörde bir arıza yoksa cam suyu ışığı ekrandan otomatik olarak kaybolur.


15- Volkswagen Transporter Lastik Basıncı Düşük Uyarı Lambası

Araçların tekerlerinin içerisinde bulunan hava basınç sensörleri, lastik içerisindeki basıncı anlık olarak ölçer. Lastik basıncı seviyesi düşük ya da yüksek olduğunda araç yolda düzgün ilerleyemez ve sürücünün kontrolü zorlaşır. Ani basınç değişikliğinde ya da lastik patladığında sensör bu durumu algılar ve gösterge ekranında düşük lastik basıncı ikaz işareti çıkar. Hava basınçları tekrar eski seviyesine getirildiğinde ekran panelindeki işaret artık görülmez.


16- Transporter EPC Lambası

EPC ışığı gösterge ekranında görülen önemli ikaz lambalarından bir tanesidir. Elektronik güç kontrol sisteminde arıza olduğunda yanan EPC lambası özellikle gaz kelebeği arızalarında bir gün sensör problemlerinde ya da elektrik sistemindeki arızalarda panelde görülür. Sorunun tam olarak anlaşılabilmesi için araç bir bilgisayara bağlanılarak ilgili arıza tespit edilir ve onarılırsa ekrandaki EPC ışığı artık görülmeyecektir.


17- Volkswagen Transporter Motor Arıza Lambası

Egzoz sistemi adı verilen ve akaryakıtın yanması sonucu açığa çıkan kirli havanın atılmasıyla görevli olan bu sistemde mab, maf sensörleri, katalitik konvertör isimli parçalar yer alır. Bu parçalarda meydana gelebilen arıza ve hata sonucu motor düzgün hava akışına sahip olamaz ve performansı düşer. Bu arıza gösterge ekranda motor arıza ışığı ile temsil edilir. Kullanılan yakıt miktarı artacağı gibi arabanın performansı da hissedilebilir derecede düşer. Araç uzman bir servise götürülerek makineye bağlanır ve hangi parçada arıza varsa tespit edilebilir. Arıza tespit edilip gerekli değişim ve onarım sağlanırsa motor arıza lambası kendiliğinden sönmüş olur.


18- VolkswagenTransporter Dizel Kızdırma Bujisi Işığı

Dizel motorlu araçlar benzinli arabalara göre daha geç çalışır. Bunun sebebi mazotun yanma ısısının yüksek olmasıdır. Özellikle kışın dizel araçlar zor çalıştığı için bu durumu engellemek adına kızdırma bujisi adı verilen cihazlar üretilmiştir. Sadece dizel yakıtla çalışan taşıtlarda bulunan ısıtma bujileri kontak çevrildiğinde çalışmaya başlar ve hava yakıt karışımını ısıtarak ateşlemeyi çabuklaştırır. Hepsini indirdi bir tane olan kızdırma bujilerinden herhangi biri arıza alırsa dizel kızdırma bujisi lambası ekranında yanmaya devam eder ve arızalı buji değiştirilene kadar panelde görülecektir.


19- Volkswagen Transporter DPF (Dizel Partikül Filtresi) Tıkalı İşareti

Kyoto protokolünden sonra araç üreticileri dizel araçların atmosfere saldıkları zararlı hava ve partikülleri engellemeleri için bir zorunluluk getirmiştir. Egzoz içerisindeki partikül filtresi motordan yanarak gelen parçacıkları tutarak yakar ve daha temiz bir hava sallama sağlar. Kullanıma bağlı ve yakıt kalitesi ile irtibatlı olarak zamanla dolan dizel partikül filtresi gösterge ekranında bir lamba ile gösterilir. Aracı 15 dakika 3000 devirde düşük viteste kullanarak filtredeki tıkanıklık açılabilir. Birkaç denemeden sonra soruna çözüm bulunmamışsa manuel temizlik yaptırmanız mümkündür.


20- Volkswagen Trasnporter Otomatik Şanzıman Arıza Lambası

Otomatik vitesli Volkswagen Transporter araçlarda gösterge ekranında dişli şeklinde bir lamba yanıyorsa bunun sebebi otomatik şanzıman ünitesinde bir problem olduğudur. Şanzıman yağı aşırı ısınırsa, asansörlerde problem varsa ve şanzıman içerisindeki dişlerde herhangi bir problem çıkmışsa bu lambanın yanması normaldir. Böyle bir durumla karşılaşan sürücünün yapması gereken şey aracı durdurmak ve motoru stop etmek olmalıdır. Belli bir süre şanzıman soğuduktan sonra araç tekrar çalıştırıldığında büyük bir ihtimalle şanzıman arıza ışığı söndüğü görülecektir. Eğer ışık yanmaya devam ediyorsa yetkili servisten yardım alınması önemli bir hareket olacaktır. Aksi halde çok ciddi maddi hasarların ortaya çıkması kaçınılmazdır.


21- Transporter Fren Pedalına Basın İkaz Sembolü

Otomatik vitesli modellerde aracı çalıştırmak için, debriyaj olmadığından fren pedalına basılması gerekiyor. Sürücü fren pedalına basmadan arabayı çalıştırmayı denerse ekranda fren pedalına basın uyarı işareti görülür. Kontağı kapatıp tekrar açarak fren pedalla basıp aracı çalıştırdığımızda panelde bu uyarı işaretinin yanmadığı görülecektir.


22- Volkswagen Transporter Römork Sinyal Bağlantısı Aktif İşareti

Kamp ve tatil sevenlerin, araçla Küçük çaplı yük ve eşya taşıma ihtiyacı olanların bu araçlara römork bağlamaları mümkündür. Aynı zamanda karavan ve tekne gibi kişisel hobilerin gerçekleştirildiği taşıtlarda karayollarında Volkswagen Transporter modeli araçlarla çekilebiliyor. Çekilen römork ve karavanın sinyal bağlantıları araçla eşleştirildiğinde gösterge ekranında römork sinyal bağlantısı aktif sembolü çıkacak ve bağlantı devam ettiği sürece sürücü tarafından görülmeye devam edecektir.


23- Volkswagen Transporter Hız Sabitleyici İşareti

Birçok otomobilde olduğu gibi Transporter araçlarda hız sabitleyici özelliği yer alıyor. Birçok model ve donanım paketinde standart olarak sunulan bu fonksiyon sürücü tarafından aktif edildiğinde gaz pedalına basmadan araç ilerlemeye devam eder. Birilerinin hızdan aşağı düştüğünde gaz verilir ve hız istenen seviyeden fazla olduğunda otomatik olarak fren yaptırılır. Motor kontrol ünitesi tarafından yerine getirilen bu işlev gösterge ekranında hız sabitleyici sembolü ile gösteriliyor. Özellik şoför tarafından kapatılana veya frene basılana kadar çalışmaya devam edecektir ve işaret özellik çalışırken sürekli yanacaktır.


24- Volkswagen Transporter Şerit Takip Asistanı Sembolü

mazda-3-serit-takip-asistani-uyari-sembolü

Araçta bulunan onlarca sensörden bazıları da ön cam ve panjur içerisinde yer alır. Özellikle şehir içerisinde ve şehir dışında araç şerit değişimi yaparken bu sensörler çizgileri izler ve hatalı sollama yapılması anında gösterge ekranında şerit takip asistanı sesli ve ikazlı olarak uyarıda bulunur. Yüksek modelli Volkswagen Transporter araçlarda aracı kendi şeridine sürücünün müdahalesi olmadan yönlendirmede yapılıyor. Özellik aktifken ve ikazda bulunacağı zaman lamba yanıp sönerek uyarıda bulunur.

Kaynak: reeloto.com

İlgili Yazılar



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



error: Bu siteden içerik kopyalamak yasaktır.