Japon otomobil üreticisi Toyata’nın B segmenti araç modeli Yaris gösterge işaretleri neler? Toyota Yaris arıza lambaları, uyarı ve ikaz işaretleri ne anlama geliyor? Toyota Yaris ekran paneli arıza ışıkları, uyarı ve ikaz sembolleri neden görülür ve ekrandan nasıl silinir gibi merak edilen sorulara yanıt arayacağız.
Japon otomotiv devi Toyota, Yaris modeli otomobilleri ilk olarak 1998 yılında üretmeye başlamıştır. Toyota Yaris, Japonya’da Vitz ismi, ile satılıyor. Amerika, Avrupa pazarında donanımları ve kalitesi ile bilinen bir model haline gelmiştir. Toyota Yaris, gençler ve bayanlar tarafından beğenilen ve tercih edilen bir otomobil haline gelmiştir. Küçük karoser yapısı ve güvenliği ile tüm dünyada kullanılan ender otomobil modellerinden birisidir.
Yakıt tüketimi bir çok benzer modele göre oldukça aşağıdadır. Uzun süre aynı aracı kullanmak isteyen kişiler için oldukça ideal ve uygun bir otomobil olarak değerlendiriliyor. B segmenti bir araç olup, ses yalıtımı gayet yüksektir ve araç içine ses verme olayı neredeyse yok denilecek kadar azdır.
İlginizi Çekebilir: Toyota Auris Arıza Lambaları
Dizel ve benzinli 1.0, 1.3, 1.33, 1.4 D-4D, 1.5’lik motor seçenekleri bulunmaktadır. Günümüzde yaygınlaşmaya başlayan Yaris hibrit motorlu alternatifi de üretilmektedir. Toyota Yaris’in Fun, Fun Special, Fun Special Skypack, Sol, Sport, Active, ECO, Life, Sol, Terra, Terra Plus ve Vision olarak isimlendirilen bir çok donanım çeşidi 2. el piyasasında alıcı bulmaktadır. Kaporta sağlamlığı ve performansı ile kendine özgü bir kullanıcı kitlesi oluşturmayı başarmıştır. Multidraves CVT ve MMT şanzımanları kullanılan Yaris, otomatik vitesli araçları neredeyse sanayi yüzü görmemesi ile tanınıyor.
Toyota Yaris otomobiller uzun kullanım ömürleri ile tanınıyor. Aracı konforlu ve uzun yıllar kullanmak için otomobil hakkında bazı temel bilgilere sahip olmak bu açıdan son derece önemlidir. Toyota Yaris gösterge işaretleri otomobilde oluşabilen arıza ve elektronik hataları ekran panelinde göstererek kullanıcıya bilgi vermektedir. Kullanıcı bu işaret ve lambaların ne anlama geldiğini bildiği sürece arıza ve hataya zamanında müdahale ederek kullanım ömrünü ve konforunu arttırabiliyor.
Şimdi Toyota Yaris gösterge ekranında yer alan arıza lambaları, uyarı ve ikaz işaretleri nedir? Yaris ekran paneli işaretleri ne anlam geliyor? Toyota Yaris arıza ışıkları ve ikaz sembolleri ekranda neden görülür ve ekran panelinden nasıl silinir gibi önemli soruların cevabına birlikte göz atalım.
İlginizi Çekebilir: Hyundai Accent Era Arıza Lambaları
Toyota Yaris Arıza Lambaları Anlamı | Yaris Gösterge Uyarı ve İkaz İşaretleri (Resimli)
1- Toyota Yaris Fren Arıza Lambası
Fren hidroliği fren yapabilmek için oldukça önemlidir. Hidrolik kabındaki fren yağı zamanla özelliğini yitirebiliyor. Hortumlardaki delinme ve fren merkezindeki arızalar hidroliğin eksilme sebeplerindendir. Bu gibi sorunlar meydana geldiğinde gösterge panelinde fren arıza işareti görülebiliyor. Bazı sensör arızları da fren arıza ışığı yanmasına neden olmaktadır. Fren hidrolik seviyesi tamamlandığında arıza işareti ekranda görünmeye devam ediliyorsa fren sisteminin kontrol edilmesi gerekiyor.
2- Toyota Yaris Motor Hararet Işığı
Motor çalışmaya başladıktan sonra akaryakıtın yanması ile açığa çıkan ısı motorun ısınmasına sebep oluyor. Normalde bir otomobilin motor sıcaklığı 90 derece civarında olmalı. Ekrandaki sıcaklığı gösteren ibre ile beraber aşırı sıcaklığı gösteren hararet lambası aşırı ısınma sonucu yanmaya başlar. Motorun aşırı ısınması üst kapak contası yanmasına sebep olacaktır. Soğutma sistemindeki genleşme kabı, devir daim pompası, radyatör, termostat. ve fan arızaları arıza oluşmasındaki en büyük sebeplerdendir.
Araç hareket halinde iken hararet yaparsa hemen otomobili durdurmak ve soğutma suyunu kontrol etmek gerekir. Hortumlardan ya da hazneden su kaçağı olmuşsa tamamlanmalıdır. Hararet sorunu devam ediyorsa yetkili bir serviste probleme çözüm aranması gerekiyor.
3- Yaris Akü Lambası
Şarj dinamosu motor çalıştıktan sonra elektrik üretmeye başlar ve elektriği aküye yönlendirir. V kayışı gevşemiş ise ya da kopmuşsa, akü ömrü bitmişse, elektrik kablolarında deformasyon olmuşsa akü dolum işlemi yapılamaz. Marş motoru gibi motoru ilk çalıştıran parça ve diğer donanımlar elektriğe ulaşım sağlayamadığı vakit çalışamayacaktır.
Normalde otomobil ilk çalışınca akü lambası yanamaya başlar ve 2 saniye kadar sonra ekrandan söner. Akü şarj problemi oluştuktan sonra akü ışığı direk ya da aralıklar ile panelde görünmeye devam edecektir. Şarj sistemindeki sorunlar oto elektrik atölyelerince tamir edilebilmektedir. Akü şarj ışığı yanan aracı zaman geçirmeden kontrol ettirmek doğru bir davranış olacaktır.
4- Toyota Yaris Yağ Lambası
Toyota Yaris otomobillerde 4 litre motor yağı kullanılır. Yağ, motor içindeki metal parçaları motor çalıştığı sürece yağlamak için gereklidir. Motor ve bileşenleri yağlanamaz ise aşırı derecede aşınacak ve belli bir müddet sonra birbirlerine sıkışarak kilitlenecektir. Yatak sarması denilen bu olay maddi anlamda ciddi arıza olarak kullanıcıya yansıyacaktır. Motor yağ pompası, yağ eksikliği, yağın kullanım ömrünü tamamlayarak işlevsiz hale gelmesi ve yağ sensörü arızaları gösterge ekranında yağ lambası yanmasına neden olan etkenler olarak biliniyor.
Otomobil kullanılırken yağ ışığı görülüyorsa hemen durmak ve motoru stop etmek gerekmektedir. düz bir zeminde motor soğuduktan sonra motordaki yağ seviyesi yağ çubuğu çekilerek kontrol edilmeli ve eksiklik motora uygun yağ eklemesi yapılarak tamamlanmalıdır. Yağ eklendikten sonra halen yağ basınç lambası yanmaya devam ediyorsa araç çalıştırılmadan yetkili servis ile iletişime geçilerek yardım alınması gerekiyor. Aksi halde araçtaki yağ basınç sorunu başka arızalara sebebiyet verebilecek ve başka arızalar meydana gelebilecektir.
5- Toyota Yaris Motor Arıza Işığı
Motor ve bağlı sistemler motor kontrol ünitesi tarafından sensörler aracılığı ile kontrol edilmektedir. Hava kirliliğini önlemek için tasarlanan oksijen, maf ve mab sensörleri arızası neticesinde motor kontrol ünitesi gösterge panelinde motor arıza lambası yakarak kullanıcıya bilgilendirmede bulunuyor. Ayrıca ateşleme ve yakıt sisteminde meydana gelebilecek problemler sonucu motor arıza ışığı göstergede görülebiliyor. Sarı renkli motor arıza lambası direk yanıyorsa katalitik konvertör arıza yapmış demek olabilir. Kısa aralıklar ile yanıyorsa yukarıda saydığımız sistem arızlarından bahsetmek mümkündür.
Motor lambası yanan araçta ciddi performans düşüklüğü ve yakıt kullanımında gözle görülür artış meydana gelecektir. Motor ömrünü olumsuz etkileyen bu arızanın nedeni, otomobil motor kontrol ünitesi bilgisayara bağlandığında tespit edilir. Arızalı sistem ya da parça değiştirilirse lamba panelde artık görülmez.
6- Toyota Yaris Airbag (SRS) Arıza Lambası
Otomobilde bulunan güvenlik sistemleri kimi nedenler ile arızalanabiliyor. ”Supplemental Restraint System” arızalarında gösterge ekranında airbag arızası olarak bilinen airbag ışığı görülebiliyor. Airbag sensör arızası, emniyet kemeri sorunları, ön gergi makarası problemleri en sık görülen SRS arızaları olarak biliniyor. Daha önce airbag açmış araçlarda sık görülen airbag arıza ışığı, bazen soket sorunları nedeni ile yanabiliyor.
7- Yaris ABS Lambası
Ani fren anında otomobilin kızaklamasının ve direksiyon kontrolünün azalması gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkar. ”Kilitlenmeyi önleyici fren sistemi” ABS, devreye girerek bu istenmeyen olumsuzluğun önüne geçmektedir. Ani fren sırasında ABS, fren merkezlerine fren hidroliğini daha sık pompalayarak balatalara daha hızlı ve sık aralıklar ile baskı yaparak diskleri sıkıştırmasına neden olmaktadır. ABS modül ve sensör arızaları, fren hidrolik eksikliği, elektronik arızaları ABS sisteminin doğru çalışmasını engeller. Bu arıza ekran panelinde ABS arıza lambası yanmasına sebep olur.
8- Toyota Yaris Elektrikli Direksiyon Arıza Işığı
Konforlu otomobil kullanımı ve direksiyon manevrası imkanı sunan hidrolik direksiyon, Yaris araçlarda elektrik destekli üretilen direksiyonlar, daha kolay manevra ve park olanağı tanıyor. Power denilen elektrikli direksiyon pompası kirlenme ve hava oluşması ile arızalanabiliyor. Bunun yanında hidrolik eksikliği ve sensör arızaları oluştuğunda gösterge ekranında hidrolik direksiyon arıza lambası yanabilir. Hidrolik değişi ve sensör arızası tamiri gibi işlemler neticesinde soruna çözüm bulunabiliyor.
9- Toyota Yaris Yakıt Seviyesi Uyarı Lambası
Depo içerisindeki kalan yakıtı gösteren yakıt ibresine ilave olarak yakıt seviyesi şamandıra tarafından kritik düzeyde ölçüldüğünde ekranda yakıt seviyesi (benzin) lambası yanar. Otomobil için gerekli akaryakıt ekleme işlemi yapıldığında şamandıra arızası söz konusu değilse ibre yükselecek ve benzin lambası ekrandan silinecektir.
Dizel otomobillerde depo içerisinde yabancı madde oluşabilmektedir. Benzin ışığı sık yakılırsa depo içindeki yabancı maddeler yakıt pompası ile motora çekilebileceği için çeşitli sıkıntılar oluşmaması adına dizel otomobillerde yakıt seviyesinin azami seviyeye inmemesine dikkat edilmelidir.
10- Toyota Yaris Emniyet Kemeri İkaz Işığı
Emniyet kemeri bağlamak, kaza anında önemli yaraları olan bir davranış biçimidir. Ön cama kafa çarpması gibi travmalar, araç içindekilerin ciddi yaralanmalarına neden oluyor. Otomobil harekete geçmeden emniyet kemerlerini bağlamak alışkanlık haline getirilmeli ve yola çıkmadan ekran panelinde emniyet kemeri ikaz ışığı yanmadığından emin olmak gerekiyor.
11- Yaris Lastik Basıncı Uyarı Lambası
Lastiklerde oluşan hava basıncı kaybı otomobilin düz ilerlemesinde sıkıntı çıkarıyor. Tüm lastik basınçları önerilen değerlerde olduğunda araç daha düzgün ve sorunsuz ilerler. Lastiklerde oluşan patlama, hava kaçağı gibi sorunlar sensörler ile tespit edilirse ekrandan lastik basıncı ikaz ışığı görülür.
12- Toyota Yaris Şerit Takip Asistanı İşareti
Bir çok kaza dalgınlıkla ya da yanlış şerit değiştirme sebebi ile gerçekleşiyor. Uzun yolculuklarda yorgunluk ve dikkat dağınıklığı daha çok görülebilmektedir. Şerit takip asistanı özelliği bu gibi durumlarda devreye girerek aracı şeridinde tutmaya çalışıyor. Sistem aktif iken panele uyarı yazısı ve ışığı görülür. Aynı zamanda bazı modellerde aracı şeride yönlendiren mekanizma otomatik olarak devreye girerek sürücüye hem ikazda hem de yardımda bulunuyor.
13- Toyota Yaris Start/Stop Sembolü
Motor kontağını kapamadan aracı durunca stop ettiren start/stop özelliği yakıt ekonomisine katkı sağlar. Aynı zamanda otomatik vitese sahip Yaris otomobillerde şanzımana araç dururken binen yükü hafifletmektedir. Özellik kullanıma açık iken ekranda start/stop sembolü görülür. Özellik açık kaldığı sürece ekranda görülmeye devam edecektir.
14- Toyota Yaris VSC (Vehicle Stability Control) Lambası
Bazı yol koşullarında ilerlemek özellikle hızlı iken zorlaşabiliyor. Araç kontrolünün kaybının önüne geçmek ve otomobili yolda olabildiğince sabit kalmasına yardımcı olabilen VSC (ESC) özelliği, tekerlerdeki güç dengesini ayarlayarak olumsuzlukları önlemektedir. ”Vehicle stability control” bir isimle ESC sistemi devreye girince ekrandan kayan araba şeklinde VSC (ESC) lambası görülecektir. Özellik görevini tamamladıktan sonra sembol ekrandan kaybolacaktır. Sistemde oluşan arıza ve özelliğin kapatılması durumunda ise bu kez Toyota Yaris panel ekranında VSC OFF yazısı ile ikaz işareti bilgilendirmede bulunulacaktır.
15- Toyota Yaris Çarpışma Önleyici Sistem İşareti
Yaris otomobillerin ön kısmında yer alan çarpışma algılayıcı sensörler, olası kaza durumunda ön tarafta bulunan nesneyi algılayarak otomatik olarak aracı yavaşlatır. Böylelikle çarpışma olayını önlemek için devreye girmiş oluyor. Sürücü ikaz edilmek için gösterge panelinde çarpışma önleyici sistem uyarı işareti çıkar. Aynı zamanda sesli bir ikaz da duyulur.
16- Toyota Yaris Hız Sabitleyici (Cruise Control) İşareti
hız belirli bir limite sabitleyip otomobili gaza basmadan ilerleten cruise control (hız sabitleyici), konfor ve uzun yolda sürücüye yardım sağlar. Hız sabitleyici açık iken gösterge ekranında cruise control lambası yanacaktır. Özellik devrede iken göstergede bilgilendirici işaret görülmeye devam edecektir.
17- Yaris El Freni (Park) Uyarı Işığı
Otomobili park ettikten sonra sabit kalması için el freni kullanılıyor. Yeni nesil araçlarda elektrikli park freni elektronik sistemle çalışır. El freni çekildiğinde gösterge ekranında el freni çekili lambası yanarak bilgilendirme yapılıyor. Park freni çekili iken aracı hareket ettirmek zorlaşır ve fren balataları ve disklere zarar verebiliyor. Otomobili hareket ettirmeden önce el freni indirilirse ekrandan görülen kırmızı ikaz ışığı kendiliğinden söner.
18- Toyota Yaris İmmobilizer Lambası
Motor kontrol ünitesi buluna otomobillerde hırsızlık olaylarının önüne geçmek için elektronik koruma özelliği bulunur. İmmobilizer adı verilen bu sistem araç kapıları kilitlendikten hemen sonra devreye girer ve aracı anahtarsız çalıştırmayı engeller. Araç, tekrar anahtar açıldığında anahtar içindeki çip ile sensör eşleşince motor çalışmaya hazır hale gelir. Anahtardaki fob çipi arızalı, akü bitmiş, sensör arızalanmış ve motor kontrol ünitesinde sorun oluşmuş ise immobilizer devre dışı kalamaz ve ekranda uyarı lambası yanar. Akü kontrolü ve anahtar pili kontrolü yapılarak soruna çözüm bulunabilir. Sistem devreden çıkmadığında oto anahtarcılardan yardım alınabilir.
19- Toyota Yaris Ön Yolcu Airbag Işığı
Ön yolcu hava yastıkları otomobilin anahtarı ile kapatılabiliyor. Yaşı küçük yolcular ön koltukta olduğunda hava yastıkları kaza sırasında açılırsa boğulma olabiliyor. Bu olumsuz olayı önlemek için sürücü tarafından ön yolcu airbag devre dışı bırakılırsa panelde ön yolcu airbag OFF yazısı çıkar. Ön yolcu hava yastıkları tekrar açıldığında kontrol panelindeki uyarı yazısı her hangi bir elektronik arıza yoksa ekrandan silinir.
20- Toyota Yaris Vites Değiştirme Uyarı Lambası
Devirli araç kullanmak yakıt ekonomisi sağlamanın yanında motorun daha uzun süreler sorunsuz kullanılmasına yardımcı olur. Gösterge ekranında aracı devirli kullanmaya yardımcı olan vites arttır/azalt işareti bu konuda şoföre yardımcı oluyor. Ekrandaki ok işaretleri aşağı ve yukarı yönleri göstererek vites arttırma ve azaltma hatırlatmasında bulunmaktadır.
21- Toyota Yaris Düşük Hava Sıcaklığı İkaz İşareti
Hava sıcaklığı +4 derecenin altına düştüğünde yolda buzlanma riski başlar. Güvenli araç kullanmayı sağlamak ve olası kazaların olmasını sürücüye hatırlatmak için kar sembollü bir ışık gösterge ekranında görülecektir. Dış hava sıcaklığı +4 üzerine tekrar çıkarsa göstergede çıkan kar sembollü dış hava sıcaklığı ikaz lambası silinir.
22- Toyota Yaris Isıtma Bujisi Işığı
Motor yanma odasında sıkıştırılan yakıt-hava karışımı soğuk havalarda daha geç tutuşur. Silindirlerde var olan kızdırma bujileri karışımı ısıtarak motoru daha çabuk çalışabilir hale getiriyor. Otomobil kontağı MAR konumuna getirildiğinde ısıtma bujileri çalışmaya başlar ve ekranda hava sıcaklığına bağlı olarak 3 saniye kadar yanar ve daha sonra ekranda görülmez. Eğer bujilerde arıza oluşmuşsa ısıtma bujisi lambası sürekli yanar. Arızalı buji değişirse ekrandaki işaret artık panelden silinecektir.
23- Toyota Yaris Kapı Açık İkaz Lambası
Kapılar araç halinde iken otomobil içerisindekiler güvende değildir. Yolculuk anında kapıların açılması olası ölümlü vakalara davetiye çıkarabilir. Kapı sensörlerinde ya da menteşe arızası yoksa kapı açık halde iken gösterge ekranında kapı açık ikaz lambası yanacaktır. Kapılar doğru bir şekilde kapatıldığında paneldeki ikaz ışığı görülmeye devam eder.
24- Toyota Yaris TCS (Traction Control) Lambası
Traction Control sistemi ESC özelliğine yardımcı bir sistemdir. Çekiş kontrolünü denetleyen TCS, tahrik tekerlerinin güç dengesini ayarlayarak olası olumsuzlukların önüne geçmeyi hedefler. ABS sistem arızası, sensör problemleri, motor kontrol ünitesi arızaları, bağlantı kablolarındaki temassızlık anında ekranda TCS arıza lambası yanacaktır. Fren sistemleri tamirinde uzman bir oto tamircisi sorunu kontrol ederek arızayı giderebilir. Aracın hatasının tam olarak tespiti için otomobil bilgisayara bağlanması önemlidir.
Kaynak: reeloto.com