Toyota Avensis Arıza Lambaları Anlamı | Avensis T260 Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları - Otomobil ve Araçlar

Reelbilgi © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Otomobil ve Araçlar



  1. Anasayfa
  2. »
  3. Arıza Lambaları
  4. »
  5. Toyota Avensis Arıza Lambaları Anlamı | Avensis T260 Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları

Toyota Avensis Arıza Lambaları Anlamı | Avensis T260 Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları

Meu Meu - - 20 dk okuma süresi
138 0

Japon efsanesi Toyota Avensis arıza lambaları, uyarı ve ikaz işaretleri neler? Avensis gösterge işaretleri ne anlama geliyor? Toyota Avensis gösterge panelinde görülen işaret ve uyarı ışıkları neden yanar ve ekrandan nasıl silinir sorularının  detaylı cevapları birlikte inceleyeceğiz.

 

Toyota Avensis Arıza Lambaları
Toyota Avensis Arıza Lambaları

Orta sınıf bir model olarak üretimi yapılan Toyota Avensis, Corolla modelinden sonra Toyata’nın en çok bilinen ve tercih edilen modellerinden birisidir. 1998 senesinde üretim macerasına başlanan ve 2018 yılına kadar üretimine devam edilen Toyota Avensis, Carina modelinin yerine üretilmiş ve 4 kapılı sedan ve 5 kapılı liftback ve station wagon olarak tasarlanmıştır. Başarılı satış rakamları yakalayan ve Euro NCAP güvenlik testlerinden tam not alarak D segmentinde en sağlam araç olarak öne çıkmıştır.

Avensis Uyarı ve İkaz İşaretleri
Avensis Uyarı ve İkaz İşaretleri

Avrupa’da diz hava yastığı olan ilk otomobil modeli Avensis, 1.6, 1.6 D-4D, 1.8, 2.0, 2.0 D, 2.0 D-4D ve 2.2 D-4D dizel ve benzinli motor alternatifleri ile satışa sunulmuştur. Advance, Comfort, Elegant, Elegant Extra, Linea, Premium, Wagon, Executive ve Premium bilinen donanım paketlerinden bazılarıdır. Otomatik ve manuel vitesli şanzımanı uzun yılar sorunsuz kullanılabilecek bir yapıya sahiptir. Kalitesine konfor ve güvenliği de ekleyen Avensis Avrupa pazarı başta olmak kaydı ile dünyaca büyük bir üne kavuşmuş bir model olarak değerlendiriliyor.

Toyota Avensis Gösterge Paneli
Toyota Avensis Gösterge Paneli

İlginizi Çekebilir: Hyundai Sonata Arıza Lambaları Anlamı

Toyota Avensis Arıza Lambaları | Avensis T260 Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları (Resimli)

CarMD tarafından yapılan değerlendirmede  en sorunsuz arabalardan birisi olarak gösterilen Avensis, arızalanma sıklığı en az ve güvenirliği en yüksek araba olarak anlatılmaktadır. Aracın sık arıza yapmasa bile gösterge ekranında yer alan arıza lambaları ve ikaz ışıkları hata ve her hangi bir sorunda sürücüyü ikaz etmek için bulunmaktadır.

Model, üretim yılı, satış bölgesi, motor hacmi ve yakıt çeşidine göre bir dizi farklılık görülse dahi Avensis gösterge lambaları çok büyük benzerlik taşıyor. Bu ikaz ışıkları ve sembollerin anlamlarını bilmek otomobili daha konforlu ve sorunsuz kullanmaya yardımcı oluyor. Şimdi Toyota Avensis gösterge arıza lambaları, uyarı ve ikaz işaretleri anlamlarını beraber göz atalım.

1- Toyota Avensis Fren Arıza Lambası

El freni çekilirken gösterge ekranında yanan kırmızı lamba aynı zamanda fren hidrolik seviyesi eksikliğinde veya fren sistemindeki diğer arızalarda da panelde görülebiliyor. Sürücü aracın el frenini indirmesine rağmen gösterge ekranında fren arıza ışığı yanmaya devam ediyorsa fren hidrolik seviyesi uygun bir hidrolik yağı ile tamamlandıktan sonra ekrandan kontrol sağlanmalıdır. Eğer tren hortumlarında veya merkezde hidrolik kaçağı fazla ise ışık kısa bir süre sonra tekrar yanacağı için tüm fren sisteminin elden geçmesi daha doğru bir davranış olacaktır.


2- Avensis Emniyet Kemeri İkaz Işığı

emniyet-kemeri-isigi

Bazı modellerde tek bir lamba ile gösterilen emniyet kemeri takılı değil ikaz işareti bazı modellerde ise sürücü ve yolcular için ayrı ayrı lamba ile gösteriliyor. Basit ama etkin bir güvenlik yöntemi olan emniyet kemeri araç harekete başlamadan takılmalı ve gösterge ekranındaki ikaz ışığının söndüğü görülmelidir.


3- Toyota Avensis Akü Lambası

Aracın kontak anahtarı çevrildiğinde gösterge ekranında devamlı yanan lambalardan birisi akü ışığıdır. Motor çalışınca ekrandan silinen akü lambası akünün ömrünün bitmesi, şarj dinamosunun bozulması, kablolardaki kopmalar ve motordan güç alan V kayışı gevşemesi ya da kopması gibi olumsuzluklarda ekranda kısa aralıklarla veya direk yanmaya başla. Bu ışık araç hareket halindeyken yanıyor ise zaman geçirilmeden servise ya da Oto elektrik atölyelerine giderek gerekli ölçülme tamir işlemlerinde başlanmalıdır. Aküsü bitik araç durdurulduğunda ve motoru stop edildiğinde tekrar çalışmaması büyük bir olasılıktır.


4- Toyota Avensis ABS Arıza Işığı

Anti-lock break system (kilitlenmeyi önleyici fren sistemi, ABS olarak tanımlanır. Fren anında tekerlerin kilitlenmesini önleyerek aracın kaymasını ve direksiyon hakimiyetinin azalmasını önleyen bu özellik Toyota Avensis modellerin tamamında yer alır. ABS sistemi otomatik olarak devreye girdiği için beyne ihtiyacı vardır. ABS beynindeki arızalar, sensör sorunları ve hidrolik yağının eksilmesi aynı zamanda yazılımsal hatalar ve küçük elektrik sorunları Bu özelliğin çalışmasını engelleyebiliyor.

Bu özellik çalışamadığında gösterge ekranında sarı renkli ABS arıza lambası yanar. Bu durumda araç normal fren sistemi ile devam edeceği için ani reflekslerde fren eskiye nazaran daha güçsüz çalışacağı için kaza riski artabilir. Bu ışık sürekli ekranda görüldüğü vakit araç fren tabirlerinde uzman bir servise götürülerek gerekli işlemler yapılmalıdır.


5- Avensis Yağ Lambası

yag-basınc-lambasi

Toyota Avensis otomobiller motor hacmine göre yaklaşık 4 litre civarında ortalama yağ ihtiyaç duyar. Bu yağ motor içerisinde bulunan metal parçalara yağlayarak aşınmanın ve kilitlenmenin önüne geçer. Otomobilde çeşitli sebeplerle yağ eksilmesi, yağ filtresinin tıkalı olması, yağ pompası ve yağ müşürünün arızalanması gibi sebepler bu kritik işlevi engeller ve gösterge ekranında ciddi bir uyarı anlamına gelen yağ lambası görülür.

Yağ lambası yanan araçla kullanıma devam etmek motorda çok ciddi arızalara sebebiyet verecektir. Hatta kısa bir süre sonra motorun kilitlenmesi ile karşı karşıya dahi kalınabilir. Bu durumda aracı uygun bir yere durdurup motoru kapattıktan sonra soğumasını beklemek gerekiyor. Motor soğuduktan sonra yağ çubuğundan yağ seviyesi ölçülüp uygun viskozadaki yağ eklenebilir. Eğer yağda eksiklik yok ya da eksiklik tamamlanmasına karşın Bu lamba ekranda görülüyor ise orucu yerinden hareket ettirmemeler uzman bir servisten yardım talep edilebilir.


6-Toyota Avensis Kapı Açık Uyarı Işığı

kapilar-acik-uyari-isigi

Acil kapıları açıkken oluşabilecek tehlikeleri hatırlatmak amacıyla gösterge ekranında kırmızı bir ışık yanar. Kapı açık uyarı lambası yandığında sürücü muhakkak tüm kapıları kontrol ederek kapalı pozisyona getirmelidir. Yolculuk anında açılabilecek herhangi bir kapı size ve trafikteki diğer araçlara ciddi problemler oluşturabilir.


7- Avensis Motor Arıza Lambası

Motor ve bileşenlerinin sağlamlığı ile bilinen Avensis otomobillerde gösterge ekranında kimi durumlarda sarı renkli motor arıza ışığı yandığı görülebiliyor. Bu ışığın yanmasının temel nedenleri arasında kirli hava atımı ile görevli egzoz sistemindeki katalitik konvertör parçasının hasar görmesi veya dolması, sensör arızaları ve ateşleme, yakıt sistemindeki sorunlar olarak değerlendirilmektedir.

Motor arıza lambası yanan otomobilin performansı düşecek ve yakıt kullanımı da Bir hayli artacaktır. Bunun yanında motor kirli hava atmakta zorlandığından başkaca arızalara maruz kalabilir. Ağzına tespit ve tahılları için motor kontrol ünitesi bir bilgisayara bağlanılarak gerekli testle işlemler gerçekleştirdikten sonra arızanın netlik kazanabileceği biliniyor.


8- Toyota Avensis Airbag (SRS) Arıza Sembolü

oppo_2

Toyota hava yastıkları SRS olarak kısaltılmıştır. Diğer araçlarda da bulunan airbag özelliği avansis modellerinde de bulunuyor. Hatta bu özellik sayesinde otomobilin güvenlik testlerinden 5 yıldız aldığı da biliniyor. Airbag sisteminde oluşabilecek herhangi bir aksaklık gösterge ekranında hava yastığı arıza ışığı ile gösteriliyor. Bu arızanın nedeni airbag modül hatası, emniyet kemeri sorunları ve ön gergi makarasındaki arızalar olarak sıralanabilir. Arıza tamir edilmez ise kaza esnasında araç içindekiler büyük risklerle karşılaşabilir.


9- Toyota Avensis T260 Direksiyon (P/S) Arıza Lambası

Elektrik destekli hidrolik direksiyon üst modellerde standart olarak kullanılmıştır. Power ismi verilen bir pompa sayesinde araçta dönüş ve manevra yapmak bir parmakla dahi kolayca gerçekleştirilebiliyor. Bu pompanın arızalanması, sensörlerde oluşan sorunlar ve direksiyon hidrolik yağının eksilmesi gibi sebeplerle sistemde bir arıza meydana gelirse gösterge ekranında direksiyon arıza ışığı sürekli yanacaktır. Ayrıca araçla sağa sola tam manevra yapılırken de uğultulu bir ses çıktığından power arızası anlaşılabilecektir. Arızayı tamir ettirmek için kalifiye bir servis tercih edilerek sorununa çözüm bulunabiliyor.


10- Avensis VSC (Araç Denge Kontrol Sistemi) Işığı

Virajlara ani girildiğinde veya aracın savrulma refleksi gösterdiği yol şartlarında tekerlere giden motor gücünü azaltıp ya da arttırarak gerekirse ABS sistemi aracılığıyla araca fren yaptıran özelliğin ismi VSC ( araç çekiş kontrol sistemi) olarak bilinir ve bütün Toyota araçlarda yer almaktadır. Ekranda otomatik olarak özelliğin çalıştığı sırada görülen VSC lambası tehlike anı sona geldiğinde kendiliğinden ekrandan kalkacaktır. Sürücü bu özelliği devre dışı bırakırsa ekranda VSC OFF yazısı görülür. Daha yüksek modelli Toyota Avensis modellerinde ise bilgilendirme ekranda vsc sistemi ışığını kontrol edip mesajı da yazılı bir uyarıda bulunuyor.


11- Toyota Avensis ESC (TRC) Lambası

Birçok otomobil modelinde kayan araba şeklinde gösterilen ve ESP adı ile bilinen sistem Avensis modellerinde ESC (TRC) olarak bilinir. Araç spin atma kayma eğilimine girdiğinde çekiş kontrol sistemi ile beraber çalışan bu özellik devreye girer ve gösterge ekranında bir ışık yanıp sönmeye başlar. Olumsuz durum ortadan tamamen kalktığında ekranda Bu ilk alışı normal şartlarda görünmemelidir. Eğer lamba yanmaya devam ediyorsa sistem arızasının belirtisi olarak anlaşılmalıdır.


12- Toyota Avensis Cruise Control (Hız Sabitleyici) Işığı

Motor kontrol ünitesi tarafından kontrol edilen ve aracın istenilen hız biriminde yolda mesafe katetmesini sağlayan hız sabitleyici özelliği sürücü tarafından manuel çalıştırılan bir özelliktir. Sistem aktif edilip devreye girdiğinde gösterge ekranında Cruise Control aktif sembolü görülür. Bazı modellerde de cruise control yazısı turuncu bir lamba ile dikkati çekmek için yakalar. Eğer özellik manuel olarak devre dışı bırakılırsa veya sürücü frene basarsa Bu lamba ekrandan silinmiş olacaktır.


13- Avensis Benzin Seviyesi İkaz Işığı

Bir işlem yanmalı motorun çalışması için kesinlikle akaryakata ihtiyaç duyulur. Bu akaryakıt aracın yakıt deposunda kullanılmak üzere muhafaza edilir. Yakıt pompası akaryakı ağaç çalıştır sürücü çeker ve belirli bir süre sonra depodaki yakıt kritik düzeye iner. Yakıt oranı 6 litre veya daha az bir ölçüye indiğinde ekranda benzin seviyesi ışığı yanarak sürücüye yakıt alması konusunda hatırlatmada bulunulur. Otomobile uygun yakıt eklendiğinde benzin ışığı kendiliğinden sönmelidir. Benzin alınmasına karşın lamba ekranda yanmaya devam ediyorsa büyük bir ihtimalle şamandıra takılı kalmış ya da arızalıdır.


14- Toyota Avensis Hararet Lambası

hararet-lambasi

Motorun içerisinde yanmakta olan yakıt doğal olarak bir ısı açığa çıkarır ve bu olay neticesinde motor ve bileşenlerindeki metal parçalar ısınır. Motor bloğu ile üst kapak arasında yer alan kapak contası Motor sıcaklığı yüksek ısılara ulaştığında yanacak ve motorda ciddi arızalar oluşacaktır. İşte bu gibi aksaklıkları önlemek için soğutma sistemi motor ısısı ortalama 80 ila 90 santigrat dereceye çıktığında devreye girer ve bu gibi olayları önlemek için otomatik olarak çalışmalıdır. Soğutma sistemindeki devir daim motor arızası, soğutma sıvısının eksilmesi, radyatör ve fan müşürü gibi kritik parçaların arızalanması gibi nedenlerle araç hararet yaparsa gösterge ekranında kırmızı renkli hararet ışığı görülür.

Bir otomobilin hararet yaptığı görülmüş ise hemen aracı durdurup rolantide çalıştırmak ve motorun soğumasını beklemek gerekiyor. Hararet yapmış araçla farla yola devam etmek arızanın kesin olarak büyümesine neden olacaktır. Motor soğuduktan sonra genleşme kabının havası alınarak eksiklik varsa soğutma suyu eklenmelidir. Soğutma suyu eklenmiş fakat araç hala hararet yapmaya devam ediyorsa sorun radyatör veya fan’dan olabileceği için kontrollü bir biçimde servise gitmek akılcı bir yöntem olacaktır.


15- Toyota Avensis Vites Arttır/Azalt İşareti

Arabanın ekonomik kullanılmasının yanı sıra motorun ömrünü de arttırmaya yarayan devirli araç kullanımı günümüz şartlarında ön plana çıkıyor. Aracın devri’ne göre vites aralığı ayarlandığında hem yakıt düşer hem de motor fazla yorulmaz. Bu sebeple gösterge ekranında vitesin arttırılması veya azaltılmasına gösteren bir sembol aracın devirine göre yanabiliyor. Vites değişimi sağlandıktan sonra gösteriye ekranında bu ikaz ışığı kendiliğinden kaybolmuş olur.


16- Avensis Ön Yolcu Hava Yastığı Sembolü

Ön yolcu için üretilen hava yasakları isteğe göre devre dışı bırakılabiliyor. Çocuk ve bebek ön tarafta yolculuk yapacaksa ön airbag kapatılmalıdır. Aracın kullanıcısı ön hava yastıklarına otomobilin anahtarı ile devre dışı bırakırsa ekranda bir uyarı sembolü çıkacaktır. Ön tarafta normal yetişkin bir kişinin yolculuk yapması durumunda ise sistem tekrar aktif edilip bu ikaz ışığının ekranda görülmediği gözlemlenmelidir.


17- Toyota Avensis Start/Stop İşareti

Start/stop kavramı otomobil sektöründeki teknolojik yeniliklerden birisi olarak önümüze çıkıyor. Hem yakıt ekonomisi sağlayan hem de aracın çevreye verdiği emisyon zararına azaltmak için tasarlanan bu özellik sürücü tarafından aktif edilirse gösterge panosunda A harfinin etrafında yuvarlak biçiminde bir ok görülür ve sistemin çalıştığı gösterilir. Kullanıcı istediği zaman sistemi devre dışı bırakırsa bu lamba da artık yanmayacaktır.


18- Avensis Genel Arıza Lambası

Çağımızda birçok alet ve aracın kullanımı elektronik sistemler ve yazılımlar ile gerçekleşiyor. Otomotiv sektörü de bu alanda öncü olarak kabul edilebilir. Otomobildeki arızalar tespit etmek ve araçtaki sorunları belirleyerek sürücüye aktarmak için geliştirilen motor kontrol ünitesi (ECU), yakıt ve ateşleme sistemindeki enjektör, buji, sensör ve gaz kelebeği gibi kritik parçalarda hata ya da arıza tespit edebiliyor. Bunun yanında bu tarafa bileşenlerinde oluşan ve gösterge ekranında uyarı veren lambalarla beraber de ekran panosunda motor kontrol ünitesi tarafından genel arıza lambası yakılabiliyor.

Genel arıza lambası (üçgen içinde ünlem) yanan otomobillerde eğer bilgilendirme ekranı ya da diğer ismiyle yol bilgisayarı da varsa yazılı bir ifade ile arıza aktarılabilir. Fakat arızanın tam net öğrenilebilmesi ve nokta atışı bir tamir işlemi için araç makineye bağlanmalı ve arıza tespiti yapıldıktan sonra gerekli işlemlere başlanılması daha sağlıklı bir yaklaşım tarzı olarak bilinmektedir.

Kaynak: reeloto.com

 

 

İlgili Yazılar



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



error: Bu siteden içerik kopyalamak yasaktır.