Sürücülerin başına gelebilecek en kötü arızalardan bir tanesi olan radyatör hortumu şişmesi neden olur? Radyatör hortumu ve borusu neden şişer? Radyatör hortumu şiştiğinde ne yapılmalıdır gibi sorulara yanıt arayacağız.
Otomobil motorları muazzam bir sıcaklıkta çalışırlar. Çünkü içerisinde sürekli olarak yanma meydana gelir. Soğutma sisteminden kısaca bahsedecek olursak, sürücü marşa bastığı anda yanma odasına emilen hava ve yakıt karışımı tutuşur. Bu yanma sonucunda otomobilin motoru kısa sürede ısınır. Bu sıcaklığı düşürmek için motor soğutma sistemi vardır.
Motor sıcaklığı 90 dereceye geldiği zaman termostat açılır ve ısınan suyun soğutulması için hortumlar yardımıyla radyatöre gönderilmesi sağlanır. Radyatöre gelen su burada soğutulur. Radyatör bakır veya alüminyum gibi yüksek ısı iletkeni maddeden yapılmıştır. Fan motoru radyatörde bulunan sıcaklığı oradan uzaklaştırır ve hortum yardımıyla tekrardan motora doğru gönderir.
Radyatör Hortumu Nedir ve Ne İşe Yarar?
Radyatör hortumu motor bloğu ile radyatör arasında suyun gelip gittiği borulara verilen isimdir. Suyun sirkülasyon olması için devirdaim pompası adı verilen bir parça sürekli olarak suyun dolaşmasını sağlar. Radyatör hortumu yüksek sıcağa dayanıklı kauçuk maddeden üretilmiştir. Ayrıca yüksek basınca da dayanıklıdır. Çünkü ısınan su buhar oluşturur ve basınca neden olur. Radyatöre alt ve üst olmak üzere iki hortum gelmektedir. Bu hortumlar motor ne kadar çalışırsa çalışsın üstüne bastırıldığı zaman şişmemelidir. Elinizle bastırdığınız zaman içine girmesi gerekir.
Radyatör Hortumu Şişmesi Neden Olur?
Aracınızın radyatör hortumu taş gibi sert veya balon gibi şişmiş ise içerisinde yüksek basınç var demektir. Bu motor ve soğutma sistemi açısından tehlikelidir. Çünkü yüksek basınç pek çok parçaya zarar vermektedir. Özellikle eski otomobil sahiplerinin en korktuğu arızalar başında gelmektedir. Eğer hortumda şişme varsa o zaman hararet var demektir.
1- Devirdaim Pompası Arızası
Devirdaim pompasının görevi motor ile radyatör arasında suyu basınçlandırarak dolaştırmaktır. Çalışması için gücünü triger kayışından almaktadır. Termostat açıldığı zaman suyu sürekli olarak çevirir. İçerisinde küçük su çarkları vardır ve bir bilye etrafında döner. Eğer triger kayışı tarafında su sızıntısı, uğultu ve ötme sesi ve hararet yükselmesi görüyorsanız devirdaim pompası arıza yapmış demektir.
2- Termostat Arızası
Termostatın içinde mum benzeri bir madde vardır. Motor suyu sıcaklığı 90 dereceye geldiği zaman bu mum erir ve termostat valfinin aşağıya inmesini sağlar. Böylelikle suyun radyatöre gitmesi için önünde duran engel kalkmış olur. Açık konumda kaldığı zaman aracınızın harareti yükselmez. Ancak kapalı konumda kalınca su soğutulamadığı için basınç oluşturur. Sonuç olarak radyatör hortumunun şiştiğini görürsünüz.
3- Üst Kapak Contasının Yanmış Olması
Motor üst kapağının içinde eksantrik mili ve subaplar vardır. Alt blokta ise pistonlar ve krank mili gibi pek çok parça bulunur. Bu ana iki parçanın arasında sızdırmazlık sağlaması için çelik conta bulunur. Bu conta yüksek hararet sonucu yanabilir. Ayrıca belirli bir süre sonra eskidiğinde yine sızıntı yapar. Sızıntı yapması motor içerisindeki basıncın hortumlara geçmesine neden olur. Radyatör hortumu şişmesinin en büyük sebebi üst kapak contasının yanmasıdır.
4- Tıkalı Radyatör
Radyatör içerisinde meyve suyu çubuğundan daha ince küçük su kanalları vardır. Bu kanallardan su geçerken soğutulur. Soğutma sisteminin sağlığı için aracınızda antifrizli su kullanmanız gerekir. Ancak sürücüler yazın genelde bildiğimiz şebeke suyu kullanırlar. Ülkemizin suları aşırı kireçli olduğu için radyatörün tıkanmasına neden olacaktır. Ayrıca korozyon nedeniyle paslanma olacağından radyatör tıkanacaktır. Tıkalı radyatör basınca neden olacağından alt ve üst hortumda şişme olmasına neden olacaktır.
5- Motorun Fan Açmaması ve Fan Arızası
Radyatöre gelen sıcak su burada yüksek derecede sıcaklık oluşturur. Bu sıcaklık radyatörden uzaklaştırılmazsa hararet yapmasına neden olur. Bu durumda aracınızın soğutma sisteminde oluşacak basınç radyatör hortumlarının şişmesine neden olacaktır.
6- Motorda Çeşme Suyu Kullanılması
Ülkemizin şebeke suları yüksek oranda kireç barındırır. Bu kireç suyun altında birikerek bulunduğu yerde katı hal alır. Radyatör içerisindeki çeşme suyu zaten dar olan radyatör kanallarını tıkar. Ayrıca bildiğimiz çeşme suyu çözücü olduğu için soğutma sisteminin paslanmasına neden olur. Ancak antifriz kireçten arındırıldığı için çok daha az zarar verir. Aracınızda radyatör suyu olarak muhakkak antifrizli su kullanmalısınız. Çeşme suyu kullanmak radyatör hortumlarında şişmesini sağlar.
7- Müşür Arızaları
Aracınızda sıcaklıkları algılamak için pek çok müşür ve sensör kullanılır. Örneğin soğutma sisteminde “fan müşürü, motor suyu sıcaklık sensörü ve hararet müşürü” gibi sensörler vardır. Eğer bu müşürlerden birisi bile arıza yaparsa aracınızın soğutma sistemi görevini göremez. En nihayetinde hortumların şişmesine neden olur.
Kaynak: reelbilgi