Üretimi Türkiye’de yapılan midibüs modeli Otokar Sultan gösterge işaretleri neler? Sultan midibüs arıza lambaları ve uyarı, ikaz ışıkları ne anlama geliyor? Otokar Sultan arıza ışıkları ve gösterge işaretleri neden yanar ve ekrandan nasıl silinir gibi merak edilen sorulara yanıt arayacağız.
2002 yılından itibaren üretilmeye başlanan Sultan midibüs modeli ülkede üretilen ilk midibüs modeli olarak biliniyor. İhraç olduğu ülkelerde Navigo adıyla biliniyor. L sersi 23-25 koltuk sayısına, S serisi ise 25-27 koltuk adedine sahiptir. okul servisleri başta olmak kaydı ile, turizm, memur servisi, şehir içi toplu taşımacılık vb. bir çok alanda faaliyet gösteren firma ve kişilerin ilk tercih ettiği modeller arasında yer alıyor. Temsa Prestij, Iveco Eurobus, Isuzu Turkuaz ve Nova ile BMC Midilux yerli Sultan midibüslerin en büyük rakipleridir.
İlginizi Çekebilir: Fiat Ducato Arıza Lambaları
Otokar Sultan araçların belirli dönemde otobüs versiyonu üretilse bile Sultan midibüs modeli kadar pek rağbet görmedi. 3.2, 4.0, 4.5, ve 4.8 hacimli güçlü Deutz motoru kullanılmış ve satın alanların memnun kalacağı bir karosere sahip olarak geliştirilmiştir. Euro6 çevreci motorlu son modelleri ile işletme giderlerindeki en büyük kalem olan yakıt girdilerini azaltarak esnafa azda olsa nefes aldırmaktadır.
Sürücünün rahatını önceleyerek zamanla ön konsol ve direksiyonda yapılan yenilikler ile uzun süren yolculuklar kolay hale gelebiliyor. Son yıllarda üretilen Sultan S modeli 107 KW’lik gücü ile yollarda gösterdiği performans ile adını zirvelere yazdırmayı başaran bir midibüs olarak karşımıza çıkıyor. 6 ileri manuel şanzıman kutusundan oluşan vites sisteminin dişli geçişleri oldukça rahat ve sorunsuz olarak gerçekleşebiliyor.
Otokar Sultan Arıza Lambaları Anlamı | Sultan Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamı (Resimli)
Düğün, nişan, gezi ve diğer organizasyonlar için ideal bir araç olan Otokar Sultan midibüsler, aynı zamanda şehir içi ve şehir dışı kullanım içinde oldukça uygun görünüyor. Sultan S midibüsler ve diğer Otokar otobüs, midibüs modellerinde araçta oluşan arıza ve hataları sürücüye bildirmek için tasarlanan gösterge işaretleri ve sembolleri bulunuyor. Bu sembol ve lambaların anlamını bilmek şoförün işini kolaylaştırarak olası arıza ve sorunların önüne geçmesinde yardımcı olabiliyor. Bu işaret ve ışıklarda model ve motor özelliğine göre küçük farklarda olabilmektedir.
Hep birlikte yazımızın ana konusunu oluşturan Otokar Sultan midibüs arıza lambaları, uyarı ve ikaz ışıkları nedir? Sultan S gösterge işaretleri ne anlama geliyor? Otokar Sultan midibüs arıza ışıkları ve ikaz sembolleri neden yanıyor ve ekrandan nasıl silinebilir sorularının detaylı cevaplarına göz atalım.
1- Otokar Sultan Midibüs Motor Soğutma Sıvısı Seviyesi Uyarı Işığı Anlamı
Motor soğutma sıvısının seviyesinin olması gerekenden daha az olduğunu ve gerekli sıvı takviyesi yapılması gerektiğini hatırlatır. Hazne içindeki şamandıra arızalı değilse sıvı ekleme işleminden sonra uyarı lambası sönecektir.
2- Sultan Hava Filtresi Tıkalı İkaz Lambası Anlamı
Otokar Sultan Midibüs araçların bir çok sistemi hava ile destekli çalışıyor. Kapılar, süspansiyon sistemi gibi özellikler hava olmadan çalışamaz. Hava deposunda bulunan ekstra hava filtresinde tıkanıklık varsa yada emiş hattında sorun oluşmuşsa hava emiş ikaz ışığı yanar. Mümkün olan en kısa sürede müdahale edilip sorun giderilmelidir.
3- Sultan Midibüs Kızdırma Bujisi Arıza İşareti Anlamı
Dizel motorlu araçların tamamı gibi Sultan S modeli midibüsler soğuk havada daha geç çalışıyor. Kızdırma bujisi adındaki bir parça silindirlerde sıkıştırılan hava-yakıt karışımını ısıtarak çabuk alev almasına yardımcı olur. Silindirlerde birer adet bulunması gereken ısıtma bujilerinden en az birisi arızalanırsa ekran panelinde ısıtma bujisi arıza lambası yanar. Bu arıza ışığı yanarken motor soğuk havada daha geç çalışıp; yıpranmalar artacağı için araçla tamirciye giderek bozulan parça değiştirilmelidir.
4- Otokar Sultan Midibüs Motor Arıza Lambası Anlamı
Normal otomobillerde olduğu gibi Sultan minibüslerde de motor kontrol ünitesi denilen bir cihaz bulunup motorda ve bileşenlerinde oluşabilecek hata ve arzulara tespit ederek araç kullanıcısına bildirmektedir. Aracın çeşitli yerindeki sensörler bir arıza ağırladığında elektrik voltajları aracılığı ile motor kontrol ünitesi (ECU)’ne arıza bildirimi gönderir ve ekranda arıza lambası ya da uyarı işareti yakılarak durum hakkında farkındalık oluşturulur. Motor lambası ise egzoz sisteminde oluşabilen oksijen ve maf sensörü arızası katalitik konvertör sorunları gibi problemlerde yanabiliyor.
Motor arıza ışığı veren Sultan minibüsler performans düşüklüğü ve yakıt seviyesinde artmalar gibi olumsuzluklarla karşılaşabiliyor. Bunun sebebi motorun kendisini korumaya alması ve herhangi bir arıza var ise ağrıların daha da büyümesi olarak açıklanabilir. Motor arıza işareti görmeye başladıktan sonra aracınızı fazla kullanmadan yetkili servise getirerek gerekli bakım ve onarım işlerine yaptırmanız önemli hatırlatılıyor.
5- Sultan S Ön Kapı Açık Uyarı İşareti Anlamı
Minibüslerin kapısı havalı sistemle çalışır ve her biri birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebilir. Ön tarafta bulunan kapı kullanıcının düğmeye basmasıyla açılır ve ekran panelinde ön kapı açık uyarı lambası yanmaya başlar. Havalı kapı tekrar kapatıldığında ekran panelindeki ikaz ışığı kendiliğinden sönmüş olacaktır.
6- Sultan Midibüs Akü Lambası Anlamı
105 veya 88 amper akü kullanılan Sultan minibüs araçlar, diğer tüm araçlar da olduğu gibi şarj dinamosu tarafından üretilen elektriğin aküde saklanması prensibi ile ihtiyaç halinde kullanılmak için aküde depolanan elektriğe ihtiyaç duyarlar. Akü zamanla kullanım süresini doldurur, iletim kablolarında problem oluşuyor, V kayışında kopma ya da gevşeme olursa ve en önemlisi şarj dinamosu arızası neticesinde araç aküsü şarj olamayacağı için gösterge ekranında kırmızı renkli akü şeklinde akü şarj ışığı yanar. Araç çalışırken elektrik ihtiyacı aküden sağlanacağı için şarj dinamosunu ya da ilgili parçadan tamiri için zaman kaybetmeden oto elektrik tamircisine giderek soruna çözüm bulup tamir işlemini yaptırmamız gerekiyor.
7- Sultan Midibüs Arka Kapı Açık Uyarı Lambası Anlamı
Birbirinden bağımsız çalışan ön ve arka kapı havalı sistemle kullanılmaktadır. Ön kapıda olduğu gibi arka kapıda kapatılmak veya açılmak istediğinde şoför tarafından kapının düğmesine basıldığında kapı açılacak ve ekran panelinde arka kapı açık işareti çıkacaktır. Kapı sensöründe ya da mekanizmasında herhangi bir arıza yoksa kapı kapatıldığında ekrandaki ışık artık kendiliğinden sönmüş olacaktır.
8- Otokar Sultan Midibüs Stop Yazısı Anlamı
Motor kontrol ünitesi tarafından gösterge ekranında yakılan en önemli ikaz lambalarından birisi de stop yazısıdır. Bu ışık görüldüğünde araç acil bir şekilde güvenle durdurulmalı ve motor kapatılmalıdır. Motor içerisindeki kritik parçalarda veya sensörlerde arıza meydana geldiğinde ekranda görülebilen stop yazısı işareti önemli bir hatırlatma olup ekranda sürekli yanmaya devam ediyorsa araç kullanılmadan yetkili servis aranarak yardım istenmelidir.
9- Sultan Midibüs Kapı Arıza İkaz Işığı Anlamı
Ön ve arka kapılar ayrı ayrı açılabiliyor ve birbirinden bağımsız olarak kullanma özelliğine sahiptir. Havalı sistemle çalışan ön ve arka kapağın hava akış problemleri, sensör sorunları ve kapı düzeneklerinde oluşan herhangi bir arıza neticesinde kapanamadığında ya da açılamadığında gösteri ekranda kapı arıza lambası yanar. Kapı ile alakalı problemler herhangi bir oto elektrik tamircisinde veya yetkili serviste tamir edildiğinde ekran paralelinde görülen kapı arıza sembolü otomatik olarak silinecektir.
10- Otokar Sultan Midibüs Ayna/Cam Isıtma Devrede İkaz İşareti Anlamı
Büyük cam ve aynalara sahip Sultan midibüsler özellikle kış aylarında camların ve aynaların buharlaşması ya da donmasını neticesi ile görüş mesafesinde sorunlar yaşatabiliyor. Küçük rezistanslar ile ayna ve camlar ısıtılarak bu olumsuzluğun önüne geçirmek amaçlanmıştır. Cam ya da ayna ısıtma sistemi devriye alındığında gösterge ekranında ısıtma sistemi devrede uyarı lambası yanar ve özellik kapatılınca kendiliğinden ekrandan kaybolur.
11- Otokar Sultan Midibüs Adblue Seviyesi Uyarı Sembolü Anlamı
Euro 6 motor kullanımı ile geliştirilen Sultan S modeli ve belli bir zamandan sonra üretilen Otokar midibüsler üre ve saf sudan oluşan adblue sıvısı kullanmak zorundadır. Emisyon oranını oldukça düşüren adblue kullanımı sadece dizel araçlar için geçerli bir zorunluluktur. Ayrı bir depoda muhafaza edilen bu sıvı miktarı belirli bir seviyenin altına indiğinde gösterge ekranında adblue seviyesi ikaz lambası yanar. Ad bulut sıvısının bitmesi neticesinde motor çalışamayacağı için bu lamba görülür görülmez gerekli adblue tamamlama işlemi gerçekleştirilir ise gösterge ekranındaki bu uyarı sembolü de hiçbir müdahaleye gerek kalmadan otomatik olarak kaybolacaktır.
12- Sultan S Yakıt Filtresi Su İkaz Lambası Anlamı
Motorinin yapısından kaynaklı oluşabilen su varlığı tüm dizel araçlarda görülebiliyor. Hacmi ve depo büyüklüğünden dolayı minibüs ve midibüslerde bu oran biraz daha artabilmektedir. Depoda oluşan ya da akaryakıt ile karışan suyun, yakıt pompası ile çekildikten sonra mazot filtresinde süzülerek motora gidişi engellenir. Hava filtresi ve kabında biriken su oranı belirli bir seviyenin üzerine çıkarsa gösterge ekranında yakıt filtresinde su var uyarı ışığı yanacaktır. Yeni bir yakıt filtresi alınıp filtre kabının içerisindeki su tahliye edildiğinde başkaca bir işlem gerekmeksizin ekranındaki uyarı lambası kendiliğinden sönmüş olacaktır.
13- Sultan Midibüs El Freni Çekili Uyarı Işığı Anlamı
Minibüslerin el freni otomobiller gibi telle ya da elektronik sisteme değil de hava basıncı ile çalışıyor. Hava deposunda yeterli hava bulunduktan sonra el freni kolu aşağıya doğru indirildiğinde gösterge ekranında el freni çekili işareti görülür. Kullanıcı el frenini kaldırmak istediğinde herhangi bir arıza yoksa gösterge ekranındaki ışık da sönmüş olacaktır. Hava deposunda bulunan hava yeteri kadar değilse bu işaret hava dolumu yapılana kadar yanmaya devam eder ve araç hareket ettirilemez.
14- Otokar Sultan Midibüs Fren Balataları İkaz Lambası Anlamı
Midibüs gibi büyük araçların ağırlığından dolayı fren balatalarına binen yükün fazla olması normal karşılanabilir. Hem aracın ağırlığı hem de taşınan yolcu ve yükün ağırlığı sebebiyle normal frenler kullanıldığında balatalar çabuk eskir ve gösterge ekranında fren balataları bitik uyarı ışığı yanar. Fren balatalarının aşırı derecede bitmesi sonucu diskin çizilmesi gibi olumsuzluklar meydana gelmemesi için fren balataları yenisiyle değiştirilmelidir. Kaliteli ve uygun fren balataları takıldığında gösterge ekranındaki bu işaret de kendiliğinden silinmiş olacaktır.
15- Otokar Sultan ABS Arıza Lambası Anlamı
Belirli bir yıldan sonra üretilen Sultan minibüsleri fren tertibatında ABS özelliği standart donanım olarak bulunuyor. Kızaklamayı önleyici fren sistemi olarak tanımlanan ABS, ani frenlerde devreye girer ve sürücünün direksiyon hakimiyetini arttırdığı gibi frenleme mesafesinde de %15’lere varan bir azalma sağlayarak etkili fren yapmanın önünü açar. ABS sistem arızaları ve yazılımsal sorunlar, hız sensörü arızası, filan hidrolik seviyesi eksikliği ve diğer elektrik arızaları neticesinde ABS sistemi devre dışı kalmış ve çalışmıyorsa gösterge ekranında ABS arıza lambası yanarak kullanıcı bilgilendirilir.
ABS fren sistemi çalışmayan araçla yolculuk yapılabileceği gibi frenleme mesafesi artacağından ciddi riskler oluşabilir. Balatalara ve fren merkezlerine uygulanan baskı daha çok olacağı için bu arıza lambası ekranda göründüğünde mümkünse vakit kaybetmeden araçla fren sistemleri tamir işlerinde uzman bir servise giderek soruna çözüm aramalısınız.
16- Otokar Sultan Midibüs ASR Işığı Anlamı
ASR özelliği patinajı önleyen ve Araç tekerlerindeki güç kaybına göre düzenleme yapan bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Kaygan, buzlu ve ıslak zeminlerde aracın güç kaybının önüne geçen ASR sistemi otomatik olarak çalıştığında gösterge ekranında sarı renkli ASR lambası yanar. Araç yukarıda saydığımız olağanüstü durumlar ortadan kalktığında normale döner ve ekrandaki ikaz ışığı kendiliğinden sönmüş olur. Araç şoförü ASR özelliğini kapattığında yada sistemde bir arıza geliştiğinde özelliğin çalışmadığını ifade eden ASR OFF lambası görülür. Bu durumda aracı bir servise götürerek sistemi kontrol ettirmelisiniz.
17- Sultan S Egzoz Freni İşareti Anlamı
Otokar Sultan minibüsler hem ağırlık olarak hem de gövde olarak oldukça ağırdır. Bu ağırlık üzerine bir de araç içerisindekilerin ağırlığı eklenince fren yapmak oldukça zorlaşır. Retarder özelliğine ilave olarak egzozdan çıkan hava akışını azaltarak aracı durdurmaya yarayan egzoz freni devriye alınırsa gösterge ekranında egzoz freni lambası yanar.
Şoförün hemen ayağının altında bulunan küçük bir düğmeye basılarak egzoz freni anlık olarak yaptırılır ve ayak o düğmeden çekildiğinde frenleme işlemi sona erer. Genellikle basit fren işleri durumlarında yapılması gereken egzoz freni, fren işlemi biterse ekran panelindeki ikaz lambası kendiliğinden kaybolur.
18- Sultan Midibüs Retarder Devrede Uyarı Işığı Anlamı
Halk arasında motor freni olarak da bilinen retarder, direksiyonun civarında bulunan bir kolun indirilmesi ile kademe kademe motora fren yaptıran bir fren sistemidir. Retarder, araç sürücüsü tarafından kullanılmaya başladığı andan itibaren gösterge ekranında retarder fren ışığı yanmaya başlar ve motordan bir ses duyarsınız. Motorun yavaşladığı anlaşılan bu sesle beraber araç yavaş yavaş frenleme yapmış olur. Retarder kolu yukarı kaldırılıp frenleme işlemi bittiğinde ekrandaki uyarı ışığı silinmiş olur.
19- Otokar Sultan Midibüs Yakıt Lambası Anlamı
Dizel motor ile çalışan Sultan midibüsler, motor için gerekli akaryakıtı yakıt deposunda muhafaza ederler. Depo içerisindeki şamandıra, yakıtı motor çalıştığı zamanlar ölçer ve yakıt seviyesi minimum seviyeye ulaştığında gösterge panelinde yakıt seviyesi düşük lambası yanarak şoföre yakıt alması konusunda hatırlatmada bulunur. Bu tarz büyük araçların yakıt lambasını yakmak oldukça risklidir. Yakıt sistemi hava yapabilir ya da depo içerisindeki yabancı maddeler enjektörleri tıkayarak ciddi sorunlara neden olabilir.
20- Otokar Sultan Midibüs Motor Hararet Lambası Anlamı
Otomobiller gibi havalı sistemle soğuyan motora sahip Sultan midibüsler, Motor sıcaklığı ortalama 90 dereceye geldiğinde soğutulmaya başlanması gerekiyor. Soğutma sistemi tarafından radyatörde soğutulan su motor içerisindeki küçük kanallarda dolaştırılarak motor soğutulmuş oluyor. Suyu, motor içerisinde dolaştıran devir daim pompası arızalı ise, soğutma suyu eksilmiş hazne arızalanmış ise, radyatörde, fanda, hortumlarda bir sorun oluşmuşsa ve termostat müşürü gibi kritik ölçüm yapan parçalarda problemler meydana gelmiş ise gösterge ekranında soğutma işleminin yapılamadığını gösteren motor hararet lambası yanar. Motor aşırı derecede ısındığı için üst kapak contası yanması gibi olumsuz durumlara sebebiyet verebilecek hararet olayı çok ciddi bir durumdur.
Eğer yolculuk yaparken motor hararet ışığı yandığını görüyorsanız aracı beklemeden uygun bir yere durdurarak motorun soğumasını beklemelisiniz. Bu esnada soğutma suyu seviyesini fazladaki çizgiler aracılığıyla ölçebilirsiniz. Eksiklik varsa haznenin havası yavaş yavaş alınarak soğutma suyu eklenebilir. Bunun dışında diğer parçaların gözle kontrolü sağlandıktan sonra herhangi bir sorun yoksa fakat araç hararet yapmaya belirli bir zaman sonra tekrar başlamışsa servise giderek yardım almalısınız.
21- Otokar Sultan Midibüs Servis Görevlisi Çağırma Işığı Anlamı
Çoğumuz şehir dışı yolculuk yaparken araç görevlisini çağırmak için hemen üzerimizde yer alan düğmeye basmışızdır. Otokar Sultan midibüslerde de servis görevlisini çağırmak için bu tarz bir buton bulunuyor. Herhangi bir yolcu bu butona bastığında şoför önünde bulunan gösterge ekranında servis görevlisinin çağrıldığını ifade eden servis görevlisi çağırma ışığı yanar. Midibüsü kullanan şoför bir düğmeye basarak bu lambayı sıfırlayabilir.
Kaynak: reeloto.com