GM şirketi bünyesinde üretimi yapılan Opel marka araçların ülkemizde çokça tercih edilen Opel Astra G kasa araçlarının gösterge panelinde bulunan lambaları ele alıyoruz. Astra G Kasa arıza lambaları anlamı nedir? Opel Astra G kasa uyarı ve ikaz işaretleri ne anlama geliyor sorularını cevaplayacağız.
1999 ve 2004 yılları içerisinde üretimi yapılan Opel Astra G kasa otomobil Türkiye’de çok rağbet gördüğü ve satış rekorları kırdığı için ülkemize özel 2008 yılına kadar Astra Classic ismi ile üretilip satılmaya devam etmiştir. Dizaynı ile dikkat çeken Opel Astra G kasa 1998’de yılın en iyi otomobili ”Best car of the year” ödülünü alarak ne kadar iddialı bir model olduğunu ispat etmiştir. Opel Astra G kasa araçlar boyutları ve özellikleri ile üretildiği zamanında ilerisinde bir otomobil olarak beğenilerin odağı haline gelmiştir.
Opel Astra G kasanın coupe, 3 ve 5 kapılı hatckback, sedan, station vagon kasa tipleri bulunuyor. Opel Astra G modelinin 1.4, 1.6, 1.6 CDTI, 1.7 CDTI, 1.7 DTI, 1.8, 2.0 comfort, 2.2 gibi farklı motor hacmine sahip dizel ve benzinli tipleri üretilmiştir. Kullananların aşırı derecede memnun kaldığını söylediği Astra G kasa araçların yakıt tipine göre ve motor hacmine bağlı olarak farklı gösterge işaretleri ve lambaları bulunuyor. Bunun yanı sıra 100. Yıl, Cd, Cdx, Cabrio, Classic, Clup, Comfort, Elegance, Elegance Twinport gibi farklı donanım paketlerine sahip araçların da arıza lamba ve ikaz işaretlerinde farklılık olabilmektedir.
Tüm otomobil ve taşıtlarda olduğu gibi Opel Astra G kasada her işaret araçta arıza var demek değildir. Bazı işaret lambaları güvenlik ve donanım ile ilgili olduğu gibi mesela yakıt lambası uyarıcı işareti gibi ikaz edici lambalar ve işaretler bilgilendirici anlam taşımaktadır. Bu yüzden hangi lambalar arızayı, hangi lambaların ikaz işareti olduğunu bilmek sürücüler için aracın performans ve kullanım ömrünü arttırmak için büyük önem arz ediyor.
Opel Astra G Kasa Arıza Lambaları Anlamı | Astra G Uyarı ve İkaz İşaretleri
Opel Astra modeli G kasa sahibi sürücülerin bilmesi gereken ve arıza yada ikaz durumlarında hangi ışığın arıza, hangi ışığın ikaz anlamına geldiğini bilmek büyük önem kazanmaktadır. Modele ve donanım seçeneklerine göre değişiklik gösteren arıza ışıkları ve uyarı lambalarının hangi anlama geldiğini hep beraber inceleyelim.
1- Opel Astra G Kasa El Freni Lambası Anlamı
El freni işaret lambası yanıyorsa Astra G kasa modeli aracın el freninin çekili olduğunu anlamalısınız. Aracı hareket ettirmeden el frenini indirdiğiniz halde el freni lambası göstergede yanmaya devam ediyorsa aracın fren sistemi ile alakalı bir problem olabilir. Fren hidrolik yağ seviyesi düşük olabileceği gibi fren balataları ile alakalı sorundan kaynaklı el freni ikaz işareti yanmaya devam eder. Bu sorun önemli olduğu için en yakın zamanda bir oto mekanik ustasına aracınızın fren sistemini kontrol ettirmenizde yarar vardır.
2- Opel Astra G Kasa Emniyet Kemeri İkaz Işığı Anlamı
Sürücü ve yolcu emniyet kemerinin seyir halinde takılı olması yasal ve can güvenliği sebebi ile zorunludur. Güvenli bir şürüş deneyimi ve istenmeyen kazalarda yaralanmaları önlemek adına emniyet kemeri takmanız sizi hayata bağlayacaktır. Emniyet kemeri ikaz lambası gördüğünüz vakit muhakkak emniyet kemerinizi takın.
3- Opel Astra G Kasa ABS Arıza Lambası Anlamı
Kısa mesafede fren yaparken aracın kızaklamasını önlemek ve ani fren durumlarında fren mesafesini minimum seviyeye düşürmek için kullanılan sistem olan ABS (Anti-Lock Braking System) de meydana gelen bir arıza yada bu sistemi destekleyen sensörlerden veya kablolardan birinde meydana gelen arızada Astra G kasa araçlarda ABS arıza ışığı yanabilir. Fren esnasında araç tekerleklerinin kaymasını engelleyen ABS sistemi çalışmadığında güvenli araç kullanımından bahsedilemez. Fren sisteminden kaynaklanan veyahut balata ve disklerde meydana gelen aşınmadan kaynaklı ABS arıza ışığı yanabiliyor. Araç gösterge bölümünde bu ışığı gördüğünüzde yetkili serviste, işini iyi yapan bir ustada fren sistemini kontrol ettirmeniz gerekiyor.
4- Opel Astra G Kasa Yakıt İkaz Işığı Anlamı
Aracınızın deposunda bulunan şamandıra aracılığı ile kalan yakıt miktarınız ölçülüyor. Yakıt bitmeye yakın araç sürücüsüne yakıt ikaz lambası yanarak bilgilendirme yapıyor. Kalan yakıt ile takribi 50-60 km azami yol yapabileceğini gösteren yakıt ikaz lambası sürücüye yolda kalmadan yakıt alması gerektiğini hatırlatır. Normal şartlarda yakıt biterken yanan yakıt ikaz lambası şamandıranın arızalı olduğu durumlarda da depo içerisinde yakıt olsa bile yanmaya devam edecektir.
5- Opel Astra G Kasa Kısa Far Açık Lambası Anlamı
Gece sürüşlerinde önünüzü görmek için genelde şehir içi trafiğinde kullanılan ışık halk arasında kısa far olarak adlandırılır. Kısa farlar açık olduğunda panelde yeşil kısa farlar açık işareti görülecektir. Kısa far lambalarının çalışmadığını gösteren farklı bir lamba yanmadığı sürece güvenli bir gece yolculuğu yapabileceksiniz.
6- Opel Astra G Kasa Uzun Far Açık Lambası Anlamı
Uzun yol ve şehir dışı sürüşlerde yada öndeki aracı uyarmak amaçlı selektör yapmak için kısa süreli kullanılan uzun farlar kısa farların aksine daha uzun mesafeleri görmenizi sağlıyor. Karşıdan gelen ve ön tarafınızda seyreden araçları rahatsız etmeyecek biçimde uzun farlar açıldığında aracın gösterge bölümünde mavi uzun far lambası yanacaktır.
7- Opel Astra G Kasa Yağ Lambası Anlamı
Üretilen bütün içten yanmalı motorların içerisinde bulunan parçaların çalışabilmesi için madeni yağa ihtiyaç vardır. Motorun iç kısmında bulunan parçaların motor çalışırken aşınıp yıpranmasını önlemek adına motor yağı kullanılıyor. Astra G kasa aracınızda motor yağ lambası yanıyorsa; motorda yağ seviyesi düşük olabilir, yağ pompasında arıza yada tıkanıklık oluşmuştur, yağ basınç müşürü arızası olabilir yada yağ fitresi tıkanmış, eskimiştir. Tüm bu durumlarda motor yağ ikaz lambası yanar. En yakın zamanda aracı bir ustaya götürmek araçta maddi zararın artmasının önüne geçecektir. Aksi takdirde motor pistonları kilitlenip aracınızı çekici yardımı ile tamire götürmek zorunda kalabilirsiniz.
8- Opel Astra G Kasa Akü Lambası Anlamı
Araç için gerekli olan elektriğin depolandığı aküler araca ilk hareketi vermekten tutun daha bir çok işlev için olmazsa olmaz aksamlar arasındadır. Kısacası akü olmadan araç çalışmaz ve fonksiyonları işlevsiz olur. Opel Astra G kasa aracınızda akü lambası aracı çakıştırdıktan sonra da yanmaya devam ederse araç şarj olmuyor olabilir. Şarj dinamosu arızasının yanı sıra akünün ömrü bittiğinde ve V kayışı gevşemiş ise araç gerekli olan elektriği depolayamaz ve akü şarj ışığı yanar. Akü yanarken aracı sürmeye devam etmeniz durumunda yolda kalmanız içten bile değil. En kısa zamanda oto elektrik ustasından yada servisten konu ile alakalı yardım almalısınız.
9- Opel Astra G Kasa Motor Arıza Lambası Anlamı
90’lı yılların ortalarından itibaren üretilen araçların tamamına yakınında motor kontrol ünitesi başka bir deyişle ECU (otomobil beyni) bilgisayar sistemi bulunuyor. Bu sistem sayesinde motorda ve diğer aksamlarda bulunan sensörler arıza durumunu ECU ya sinyaller vasıtası ile yollayarak arızaların ve gerekli bilgilerin işlenmesini sağlıyor. ECU vasıtası ile algılanan arıza ve hata durumlarında aracın motor arıza lambası uyarı vermektedir. Motor arıza lambası ile beraber başka uyarı lambaları da yanabilir. Ateşleme sistemi problemleri, egzoz oksijen sensörü arızaları gibi arızalar ECU tarafından işlenerek motor arıza ışığı aracılığı ile bize bilgi vermektedir. Opel Astra G kasaların tamamına yakınında ECU sistemi mevcut olduğu için aracınızda motor arıza lambası yanarsa teknik destek almanız tavsiye edilir.
10- Opel Astra G Kasa Kızdırma Bujisi Arıza Lambası Anlamı
Astra G kasa tip araçlarının dizel yakıt ile çalışan modellerinde bulunan kızdırma bujileri dizel yakıtın sıkıştırılıp ateşlenmesine yardımcı olmak için havayı ısıtmaya yarayan bir özelliğidir. Isınan hava daha çabuk ateşlenebileceği için kızdırma bujilerinin önemli işlevi vardır. Kızdırma bujileri kontağı açtığınızda sıkıştırılan hava ısınınca sönme prensibi, ile çalıştığı için arızalı olduğu durumlarda sürekli ısıtma bujisi arıza lambası göstergede görülür. Kızdırma bujileri ömrünü tamamladığında, kirlendiğinde veya arızalandığında ikaz lambası yanabilir. Motor çekiş ve performansını etkileyen kızdırma bujileri arızalı ise aracın motoruna zarar verir ve çalışmasını zorlaştırır.
11- Opel Astra G Kasa Fren Arıza İşareti Anlamı
Gösterge kısmında kırmızı yuvarlak içerisinde ünlem işareti görüyorsanız aracınızın fren aksamında arıza olduğunu anlayabilirsiniz. Bazı marka ve modellerde el freni çekili iken bu ışık yandığı için el frenini indirdiğinizde fren arıza lambasının yanıp yanmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. El freni indirildiğinde fren arıza işareti görülüyorsa fren hidrolik yağı seviyesi eksilmiş olabilir, sensörler hatalı çalışıyor olabileceğinden mekanikçi bir ustaya ivedilikle göstermelisiniz. Zira yolculuk güvenliğinin başında fren sisteminin sağlamlığı ilk sırada geliyor.
Kaynak: reeloto