Manuel Araba Vitesten Neden Atar? - Otomobil ve Araçlar

Reelbilgi © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Otomobil ve Araçlar



  1. Anasayfa
  2. »
  3. Arızalar
  4. »
  5. Manuel Araba Vitesten Neden Atar?

Manuel Araba Vitesten Neden Atar?

admin admin - - 4 dk okuma süresi
409 0

Şanzımanın önemli ve ciddi arızalarından bir tanesi olan manuel şanzımana sahip otomobil vitesten neden atar? Vites kendi kendine boşa neden atar? Kısaca arabanın vitesten atmasının sebepleri hakkında bilgi vereceğiz.

Otomobillerde aktarma sistemi çok çeşitli parçalardan oluşmaktadır. Motor çalıştıktan sonra pistonlar aşağı yukarı hareket ederler. Bu sırada krank milini çevir. Kranka bağlı olan şanzıman mili gücü dişlilere aktarır ve aracın hareket etmesi sağlanmış olur. Otomatik şanzımanda vites geçişlerine sürücü müdahale edemezken, manuel şanzımanlarda vites geçişlerini sürücü debriyaj pedalına basarak kendi yapar. Aracınızı vitese attığınız zaman siz değiştirene kadar orada takılı kalması gerekir. Eğer vites siz giderken kendi kendine boşa atıyorsa şanzıman sisteminde bir sorun var demektir.

Araba Vitesten Neden Atar?

Manuel şanzımana sahip aracın vitesten atmasının bir çok nedeni vardır. Ancak bu sorununun muhakkak en kısa zaman çözülmesi gerekmektedir. Çünkü şanzıman arızası tamiri en pahalı ve zor parçalardan bir tanesidir. Aracınızın kendi kendine vitesten attığını görürseniz sorunu hemen çözdürmeniz daha düşük paralar harcamanızı sağlayacaktır. Vitesten atma nedenlerine tek tek bakacak olursak.

1- Baskı Balatanın Azalması veya Bitmesi

Manuel vites otomobillerde şanzıman ile motor arasındaki bağlantının vites değişimi sırasında kesilmesi gerekir. Sürücü debriyaj pedalına bastığı zaman baskı balata, bu bağlantıyı keser ve vites değişimlerine izin verir. Baskı balatanın bir kullanım ömrü vardır. Kabul gören süre 80-100 bin kilometre kadardır. Azaldığı zaman vites ayırmasını yapamadığı gibi şanzıman dişlisinin birbirine bağlanmasını da etkileyebilir. Bu durumda sürüş sırasında vitesten atma olabilir.

2- Şanzıman Dişlilerinin Aşınması

Şanzıman içerisinde birbirine temas eden onlarca dişli bulunuyor. Bu dişlilerin birbirine sıkı sıkıya bağlı olması gerekir. Ancak dişli uçları aşındığı zaman sürüş sırasında birbirine tutunması zor olabilir. Vitesten atma probleminin en büyük sebeplerinden bir tanesi şanzıman dişlilerinin aşınmasıdır. Eğer arızanın kaynağı bu sebepten ise ciddi bir tamire ihtiyaç olabilir.

3- Senkromeç Arızası

Şanzıman içerisinde her vitesin kendine ait dişlisi bulunmaktadır. Vites sayısına göre bu dişliler arasında sürekli geçiş olur. Senkromeç vites değişimlerinde dişliler arası geçişi kolaylaştırmak için vardır. Bir çeşit çark olan senkromeçler zamanla aşınabilir. Bu durumda sürüş sırasında vitesten atma görülebilir.

4- Şanzıman Yağının Azalması veya Eskimesi

Şanzıman yağının görevi birbirine sürtünme halinde olan dişlileri aşırı ısınmaya karşı korumak ve aşınmasını engellemektir. Şanzıman yağı conta kaçakları nedeniyle zamanla azalabilir. Veya eskidiği zaman yağlama özelliği kaybeder. Bu durumda dişliler aşırı sürtüneceği için vitesten atma problemi meydana gelebilir.

5- Vites Tamir Takımı Kırılması

Vites kolunun hemen altında, vites kolu çubuklarını ayarlayan küçük plastik halkalar vardır. Bu halkaların görevi vites kolunun konumuna göre aracın istenilen vitese geçmesini sağlamaktır. Ancak zamanla bu parçalar kırabilir ve aracınızın istenilen vitese geçmesini engelleyebilir.

Kaynak: reeloto.com

İlgili Yazılar



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



error: Bu siteden içerik kopyalamak yasaktır.