En çok satan C segmenti modellerinden birisi olan Hyundai İ30 gösterge işaretleri nedir? İ30 arıza lambaları, uyarı ve ikaz ışıkları ne anlama geliyor. Hyundai İ30 ekranı arıza ışıkları ve ikaz sembolleri ekranda neden yanar ve nasıl silinir gibi merak edilen soruların cevaplarını iletmeye çalışacağız.
Güney Kore’li otomotiv üreticisi Hyundai’nin küçük aile otomobil modeli Hyundai İ30, 2007 yılından itibaren üretilmeye başlanmıştır. Çekya, Mısır ve Güney Kore’deki fabrikalarda üretimi yapılıyor. Az sayıdaki kişilerden oluşan çekirdek aile dediğimiz evler için oldukça kullanışlı bir otomobil olarak üretilmiştir. Hyundai İ30 modeli, 5 kapılı hatchback ve station wagon (Hyundai İ30 CW) kasa çeşitleri ile piyasaya sunuluyor.
2. nesil olarak tasarlanan Hyundai İ30 FD modeli Almanya’daki Hyundai tasarım merkezinde dizayn edilmiştir. Kia Ceed otomobille aynı platformda üretiliyor. 2008 yılında Euro NCAP güvenlik testinden 5 yıldız alarak güvenlik alanındaki iddiasını kanıtlamıştır. İ30’un manuel ve otomatik 6 ileri düz, 6 ileri otomatik ve 7 ileri otomatik (DCT) şanzıman seçenekleri bulunuyor. Hyundai İ30 otomobil, 1.4, 1.4 CVVT, 1.4 MPI, 1.4 T-GDI, 1.6 CRDi, 1.6 CVVT, 1.6 DOHC, 1.6 GDi ve 1.6 T-GDI motor çeşitleri ile biliniyor. Yakıt kullanım konusundaki avantajı ve küçük boyutları ile tem bir şehir içi kullanım arabası olarak düşünülebilir. İ30 donanım çeşitlerinin en bilineni Prime, Select, Sports, Style, Style Design Pack, Style Plus, ELite, Team ve Blue Drive olarak göze çarpıyor.
Hyundai İ30 modeli otomobiller en çok satılan aile tipi araçlardan birisidir. Ülkemizde ve Avrupa’da satış rakamları olarak üst sıralara yer edinmiştir. Kendi segmentindeki Kia Ceed, Citroën C4, Ford Focus, Renault Mégane, Volkswagen Golf,BMW 1 Serisi, Mercedes-Benz A Serisi, Volvo V40, Toyota Auris ve Opel Astra en bilinen rakipleri diyebiliriz. Hyundai İ30 ile alakalı kısa bilgiler verdikten sonra asıl konumuz olan Hyundai İ30 arıza lambaları nedir?, İ30 gösterge işaretleri anlamları neler ve İ30 uyarı ve ikaz ışıkları neden yanar sorularına birlikte göz atalım.
İlginizi Çekebilir: Hyundai İ20 Arıza Lambaları
Hyundai İ30 Arıza Lambaları Anlamı | İ30 Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları (Resimli)
Neredeyse günümüzdeki tüm taşıtlarda motor kontrol ünitesi bulunur ve arıza tespitinin yanında sistemsel arızaları da takip eden bir oto beyni (ECU) yer alıyor. Sensörler ile tespit edilen sorunlar, gösterge panelinde lambalar ile kullanıcıya bildirilir. Hyundai İ30 modelinde de bulunan gösterge ekranı işaretleri aracın modeline, yakıt cinsine, donanım paketine ve üretim yılına göre bazı değişiklikler gösterebilmektedir.
Şimdi gelin birlikte Hyundai İ30 gösterge arıza ışıkları neler? İ30 arıza lambaları, ikaz ve uyarı işaretleri neden yanar ve ekrandan arıza lambaları nasıl söndürülür gibi çok sorulan kritik soruların cevaplarına yanıt bulmaya çalışalım.
1-Hyundai İ30 El Freni Lambası
Farklı firmalar tarafından üretilse de araçları park etmek için kullanılan el freni mekanizması tüm modellerde aynı mantıkla çalışır. İster manuel isterse elektrik destekli park freni çekilirse gösterge panelinde kırmızı renkli el frenini ışığı yanmaya başlayacak ve sistem aktif olduğu sürece ekranda görülecektir. El freni çekilirken aracı kullanmaya çalışmak büyük arızalara sebebiyet verebiliyor. Aracı hareket ettirmeden önce araç kullanıcısı gösterge ekranındaki kırmızı renkli el freni işaretinin söndüğünden emin olmalıdır.
2- Hyundai İ30 Elektrikli Direksiyon Uyarı Lambası
Aracı çalıştırmak için kontağı çevirdiğinizde ya da aracı çalıştırmak için tasarlanan düğmeye bastığınızda yaklaşık 3 saniye kadar gösterge ekranında elektrik destekli direksiyon (EPS) arıza ışığı yanacaktır. Daha sonra kendiliğinden sönmesi gereken bu ikaz lambası sensör arızası, direksiyon hidrolik yağı eksikliği, hidrolik pompası arızası gibi sebeplerle gösterge ekranında sürekli yanmaya devam edebiliyor. Konforlu ve daha dar açılarda dönüş yapabilmek için hidrolik direksiyon arızasının tamiri için yetkili bir servisten yardım alınması gerekiyor.
3- İ30 Motor Arıza Lambası Anlamı Nedir?
Aracın emisyon kontrol sistemi ile ilgili bir problem oluştuğunda gösterge ekranda sarı renkli motor arıza lambası yandığı görülebilmektedir. Hava akış sensörü, maf sensörü, katalitik konvertör sorunları bu ışığın yanmasındaki başlıca sebepler arasında yer almaktadır. Hyundai i30 modeli otomobilin yakıt tüketimine etki eden ve emisyon kontrol sistemlerinin daha fazla hasar görebileceğini anlatan bu motor arıza ışığı gösterge ekranında sürekli görülmeye devam ediyorsa aracı mümkün olan en kısa sürede kalifiye bir karar merkezine götürerek gerekli işlemlere başlatmak gerekiyor.
4- Hyundai İ30 Akü Işığı
Otomobilin elektriğinin depolandığı yer olan akü, şarj dinamosunun düzgün bir biçimde çalıştığı sürece dolumu yapılıyor. Akünün kullanım ömrünün bitmesi, alternatör kayışının (V kayışı) gevşemiş olması ya da kopuk olması, elektrik iletim kablolarındaki deformasyon ve çeşitli şasi gibi problemler akünün şarj olmamasına neden olmaktadır. Bu olumsuzluğu sürücüye aktarmak için motor kontrol ünitesi tarafından gösterge ekranında bu tip arıza meydana geldiğinde kırmızı renkli akü lambası yanacaktır.
Eğer hareket halindeyken gösterge ekranında akü ışığı yandığı görülüyorsa en yakın emniyetli yere dikkatli bir şekilde gidilerek aracı durdurmak ve alternatör kayışının gevşemiş ya da kopmuş olma durumuna karşı kontrol yapmak lazım. Eğer v kayışı düzgün durumdaysa ve araç halen şarj olmuyorsa şarj sisteminde muhtemel bir şarj dinamosu arızası sorunu olabilir.
5- İ30 Yağ Lambası
Motor yağının ömrünü tamamlaması, uygun yağ kullanılmaması, ya sensörü ve yağ basınç pompasının arızalanması gibi sebeplerle motor sağlıklı bir şekilde yağlanamaz. Bazı zamanlarda da yağ filtresi tıkanarak motora yağ akışı sağlanamayabiliyor. Tüm bu olumsuz hallerde motor yağlanamayıp büyük arızalar ile karşılaşmamak için gösterge ekranında yağdanlık şeklinde motor yağ lambası yanar. Araç ilk çalıştırılırken ekranda birkaç saniye görülen yağ basınç uyarı ışığı motor çalıştıktan kısa süre sonra kendiliğinden sönmüş olmalıdır.
Yağlama işleminde sorun oluştuğunda araç hareket halindeyken ya da park durumunda yağ ışığı kısa aralıklarla ya da direk yanmaya devam ediyorsa aracı hemen durdurup motoru stop etmek gerekir. Herhangi bir yağ kaçağına veya motorun yağ yakması gibi problemler ile ortaya çıkabilecek yağ eksikliği yağ çubuğu çekilerek kontrol edilmelidir ve eksiklik uygun viskozitedeki motor yağı ile tamamlanmak zorundadır. Yağ eksik değil fakat yağ lambası yanmaya devam ediyorsa aracı çekiciye yükleyerek tamirciye gitmek uzmanlar tarafından daha doğru bir hareket tarzı olarak değerlendiriliyor.
6- Hyundai İ30 Emniyet Kemeri İkaz Işığı
Emniyet kemeri, bütün taşıtlarda zorunlu olarak bulunması gereken bir donanımdır ve araç içerisinde girerin kullanımı seyir halinde zorunludur. Emniyet kemeri takılmadığında gösterge ekranında emniyet kemeri ikaz ışığı yanacaktır. Emniyet kemerini araç hareket haline getirmeden bağlamak olası kazalarda sürücü ve yolcuların can güvenliğini sağlamaları adına yapılması gereken bir işlem olarak değerlendiriliyor.
7- Hyundai İ30 Kapı Açık İkaz İşareti
Otomobilin kapılarının seyahate başlamadan önce kapalı konuma getirilmesi gerekiyor. 4 tane kapısı bulunan Hyundai i30 modeli otomobilin herhangi bir kapısı açık ise gösterge panelinde kırmızı renkli kapı açık uyarı lambası yakılarak kullanıcıya kapıların kapatılması gerektiği konusunda hatırlatmada bulunulmaktadır. Kapılar tam olarak kapatılınca ekrandaki ikaz lambası da kendiliğinden sönüyor.
8- Hyundai İ30 Düşük Yakıt Seviyesi (Benzin) Lambası
Otomobilin yakıt deposu içerisinde muhakkak bir şamandıra bulunur. Şamandıra sayesinde depo içerisindeki kalan yakıt miktarı ölçülmektedir. Yakıt bitmeye yaklaştığı zaman şamandıra aşağıya doğru iniyor ve gösterge ekranında yakıt seviyesi uyarı lambası yakılmasına yardımcı oluyor. Araca uygun yakıt ikmali gerçekleştirildiğinde şamandıra tekrar yukarı doğru yükselerek ekrandaki benzin ışığının kaybolmasına neden oluyor.
9- İ30 Genel Arıza (Üçgen) Işığı
Motor kontrol ünitesi (ECU), birçok sistem, donanım ve parçadan sensörler yardımı ile arıza tespitini gerçekleştirerek kullanıcıya bilgi vermek için geliştirilmiştir. Silecek suyunun azalması, kör nokta uyarı sistemi, yardımcı acil frenleme arızası, akıllı hız sabitleyici sorunları ve lastik basıncı izleme sistemindeki problemler gerçekleşirse gösterge ekranında ilgili lamba ile beraber üçgen içerisinde ünlem ışığı yakılarak kullanıcıya bilgi veriliyor. Aynı zamanda bazı model i30 otomobillerde yol bilgisayarında da yazılı olarak arızanın kaynağı sürücüye gösterilir.
10- Hyundai İ30 Düşük Lastik Basıncı (TPMS) İkaz Işığı
Otomobilin zemine temas eden kısımlara olan lastiklerin içerisindeki hava basınçları orana sağlıklı bir sürüş için oldukça önemlidir. Aracın yola tutunmasını sağlayan lastiklerden birinin veya birden fazlasının basıncı önemli ölçüde düşük olduğu zaman ekran panelinde düşük lastik basıncı uyarı lambası yanar. Lastik içindeki sensörler ileri miktarda hava basıncı ile karşılaştığında ekrandaki ikaz işareti kendiliğinden sönmüş oluyor.
11- Hyundai İ30 Yakıt Filtresi Uyarı Lambası
Depodaki suyun motora ulaşmasını engellemek için yakıt filtresi kullanılıyor. Sadece dizel araçlarda oluşabilen depo içerisindeki suyun süzülmesi için kullanılan yakıt filtresi içerisindeki su miktarı aşırı derecede arttığında gösterge ekranında yakıt filtresinde su var ikaz ışığı ekranda görülüyor. Filtre ikaz ışığı yandığında motor gücü düşebilir. Eğer yakıt filtresi uyarı lambası yanarken aracı kullanmaya devam edilirse motor parçaları yani enjektör, ortak yakıt hattı, yüksek basınçlı yakıt pompası gibi önemli parçalar hasar görebilir ve araçtaki maddi arıza artabilir. Kaliteli bir dizel yakıt filtresi değişikliği neticesinde gösterge panosundaki uyarı lambasının söndüğü görülebilecektir.
12- Hyundai İ30 Dizel Partikül Filtre Dolu Uyarı Işığı
Motorinin içerisinde atmosfere zarar veren birçok zararlı gaz ve küçük parçacıklar bulunuyor. Bu parçaların havaya salınımını engellemek için üretilen dizel partikül filtresi egzoz sistemine entegre edilmiştir. Zamanla ve kullanıma bağlı olarak dolan dizel partikül filtresi, dolu olduğunda gösterge ekranında DPF ikaz ışığı yanar. Partikül filtresi doluluğunu gösteren uyarı lambası yanıyor iken aracı ikinci vitese alarak 1500-2000 devir aralığında yaklaşık 15-20 dakika kullanım sağlayarak filtrenin temizliği gerçekleştirilebiliyor. Birkaç kez denemeye rağmen filtre temizliği sağlanamamışsa aracı kalifiye bir servise götürerek temizlik işlemini manuel olarak gerçekleştirmek gerekebilir.
13- İ30 Ön Isıtma Bujisi Lambası
Dizel yakıtla çalışan araç sahipleri özellikle kışın araçlarının daha geç ve zor çalıştığını görebiliyor. Bunun sebebi motorinin yanma ısısının daha yüksek olmasıdır. Yanma odasında sıkıştırılan hava ve yakıt karışımını ısıtarak dizel aracın daha çabuk çalışmasını sağlayan ön ısıtma bujisi devreye girdiğinde gösterge ekranında kızdırma bujisi işareti görülür. Kontak ilk açıldığında kısa süre yanan ısıtma bujisi ışığı birkaç saniye sonra işlemini tamamladıktan sonra sönmelidir. Eğer tutma bujisi lambası yanmaya devam ediyorsa silindirlerdeki kızdırma bujilerinden birisinin arızalı olduğu anlaşılmalıdır. Arızalı olan buji, yapılan ölçüm sonrası tespit ederek yenisi ile değiştirirse ekranındaki uyarı ışığı da sönmüş olur.
14- Hyundai İ30 ESC Lambası Anlamı
Buzlanma, stabilize yol ve kaygan zemin gibi sürüşü olumsuz etkileyen yol şartlarında, otomobilin savrulması veya yoldan çıkması muhtemel durumlar arasında yer alıyor. Bu olumsuzluğu azaltmak için geliştirilen ESC özelliği, tekerlekler arasındaki güç dengesini sağlamak için Hyundai i30 modeli araçlarda standart donanım olarak yerini almıştır. ESC sistemi ile ilgili bir arıza olduğu zaman gösterge ekranında ESC lambası sürekli yanmaya devam eder.
ESC çalışıyorken ise bu ikaz işareti yanıp sönmeye devam edecektir. Bu durumda sistemin aktif olarak çalıştığını gösterir. Sürücü ESC özelliğini kapatmak için kullanılan düğmeye bastığında ESC sistemi devreden çıkarak gösterge panelinde ESC OFF lambası yanarak bilgilendirme yapılıyor.
15- Hyundai İ30 Start/Stop İşareti
Çoğunlukla otomatik vitesli İ30 modellerinde kullanılan start/stop özelliği hem yakıt kullanımını azaltır hem de vites dişlilerine uygulanan baskıyı azaltır. Bu özellik aktif halde çalışıyor iken gösterge ekranında Start/Stop lambası yanacaktır.
16- Hyundai İ30 İmmobilizer İşareti
Teknolojik yenilikleri kullanan otomotiv üreticileri, hırsızlığı önlemek için motorun yetkisiz çalıştırmasını engelleyen bir sistem kullanmaktadır. Otomobilin anahtarındaki FOB çipi ile araç içindeki sensörün eşleşmesi ile motoru çalıştırabilir hale getiren motor kontrol ünitesi, anahtar pilinin bitmesi, akünün boşalması ve sensör arızaları durumunda immobilizer’ı devre dışı bırakamaz ve ekran panelinde immobilizer lambası sürekli yanmaya devam edecektir. Bu gibi durumlarda ilk yapılması gereken işlemlerden birisi anahtar pilinin değiştirilmesi ve akünün kontrolüdür. Eğer anahtar pili bitmemiş ise ya da akü dolu ise ve immobilizer ışığı yanmaya devam ediyorsa yetkili bir servisten yardım isteyerek soruna çözüm aranması lazımdır.
17- İ30 Dış Aydınlatma Arıza Lambası
Bazılarında standart bazılarında led ampul bulunan i30 modeli otomobillerde, farların, stop lambasının, Park lambasının ve plaka aydınlatma ışığının içerisinde bulunan ampuller patlayınca ekranda dış aydınlatma arıza (LED far uyarı) lambası görülebilir. Trafiğin güvenliği için gerekli olan dış aydınlatma sistemi arızalanmış ise oto elektrik servislerinden yardım alarak patlayan ampulün ya da elektrik arızasının giderilmesi gerekmektedir.
18- Hyundai İ30 Cruise Control Sembolü
Araç şoförünün gaz pedalına basmadan aracı ilerletmesini hız sabitleyici ismi verilen bir özellikle sağlaması mümkündür. Motor kontrol ünitesi tarafından yönlendirilen cruise control özelliği, aktif hale getirilmiş ise ekranda hız sabitleyici lambası görülmesi olağan bir durum olarak karşımıza çıkar. Araç şoförü frene basınca ya da sistemi devre dışı bırakınca ekrandan bu ikaz lambası silinmiş olur.
19- Hyundai İ30 Çarpışma Önleyici Sistem (Acil Frenleme) Işığı
Hyundai i30 otomobildeki sensörlerden bir kısmı da aracın camında ve ön tarafında yer alıyor. Bu sensörler aracın ani durumlarda frenleme yapmasına yardımcı olmaktadır. Çarpışma önleyici sistemin bir parçaları olan sensörler, tehlike algıladığında araca otomatik olarak fren yaptırır ve gösterge panelinde çarpışma önleyici sistem sembolü görülür. Tehlikeli durum ortadan kalktığında i30 ekranındaki acil frenleme lambası da sönmüş olacaktır.
20-İ30 Şerit Takip Asistanı İşareti
Özellikle uzun Yolda sürücülerin fazla araç kullanması ve yorgun olması durumlarında şerit değiştirme işlemlerini düzgün yapamadığı gerçeği bilimsel değerlendirmeler arasındadır. Araç içerisindeki ve dışındaki sensörler şerit değiştirme işlemini yaparken kural ihlali gerçekleşirse sürücüyü uyararak şerit takip asistanı devreye alıyor. Sistem çalışıyor iken gösterge ekranında şerit takip asistanı lambası sürekli yanmaya devam eder. Bazı İ30 modeli otomobillerde şerit takip asistanı çalışırken aracı şeridine dönmeye zorlayan bir özellikte bulunmaktadır.
21- Hyundai İ30 Buzlanma (Kar) Lambası Anlamı
Kış aylarında soğuk iklime sahip yerlerde hava sıcaklığı 4 derecenin altına indiğinde yolda buzlanma riski başlar. Buzlanan yolda araç lastikleri yola tutunmada zorluk çekebiliyor. Sürücüyü bu gibi olumsuzlukların olabileceği konusunda uyaran kar işareti şeklinde buzlanma lambası hava sıcaklığı 4 derecenin altına indiğinde otomatik olarak yanar ve aynı zamanda sesli uyarıda da bulunur. Sıcaklık belirlenen değerin üzerine çıktığında ekrandaki kar sembolü görülmeyecektir.
22- İ30 Airbag (Hava Yastığı) Uyarı Işığı
Halk arasında hava yazısı olarak bilinen airbag özelliği, kaza anında kompresörler tarafından şişirilerek açılan yastıkların araç içerisinde giderin alabileceği maddi zararları önlemek için kullanılmaktadır. Airbag modül sorunları, ön gergi makarası arızası, tekerlerdeki diğer sensör problemleri ve yazılım hataları sebebiyle çalışamaz durumda olan hava yastıkları, gösterge ekranında airbag arıza lambası ile gösterilir. Araçtaki en önemli güvenlik önlemlerinin başında gelen airbag sistemi, yetkili servislerde veya kalifiye oto tamir merkezlerinde kontrol edilerek tamiri aksatılmaması gereken özellikler arasında yerini almaktadır. Daha önce hava yastığı açılmış olan otomobillerin gösterge panelinde airbag arıza ışığı herhangi bir arıza olmasa bile görülebilmektedir.
23- Hyundai İ30 ABS Arıza Lambası
Kilitlenmeyi önleyici fren sistemi (anti lock break system) ABS, motor kontrol ünitesi olan bütün arabalarda günümüzde standart olarak yerini almıştır. Ani fren anlarında direksiyon hakimiyetinin azalmasını engelleyen ve aracın kısıtlayarak fren mesafesini uzatmasını önleyen ABS sisteminde bazı arızalar meydana gelebiliyor. Örneğin hız sensörü arızası, ABS yazılım sorunları, fren hidrolik eksikliği gibi sebepler ABS’nin doğru çalışmaması nedenleri arasındadır.
ABS özelliği çalışmayan araçların kaza ile karşılaşması diğer sağlam ABS sistemi olan araçlara göre kat kat fazladır. ABS ışığı yanan otomobili zaman kaybetmeden oto tamir atölyelerine götürerek gerekli tamir işlemlerini sağlamak can güvenliği açısından oldukça yerinde bir davranıştır.
Kaynak: reeloto.com