Hararet Lambası Neden Yanar? Hararet Işığı Yanma Sebepleri - Otomobil ve Araçlar

Reelbilgi © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Otomobil ve Araçlar



  1. Anasayfa
  2. »
  3. Arızalar
  4. »
  5. Hararet Lambası Neden Yanar? Hararet Işığı Yanma Sebepleri

Hararet Lambası Neden Yanar? Hararet Işığı Yanma Sebepleri

admin admin - - 4 dk okuma süresi
371 0

Otomobillerde en önemli ikaz işaretlerinden bir tanesi olan hararet lambası neden yanar? Motor suyu sıcaklığı yüksek uyarı ve ikaz ışığını yanmasının sebebi nedir? Motor neden hararet yapar ve hararet ışığı yanar sorularına yanıt arayacağız.

Motor hararet ışığı neden yanar sorusu en çok merak edilen konulardan birisidir. Otomobil motorları çalıştıktan sonra içerisinde hava yakıt karışımı tutuşur. Bu yanma sonucunda ortaya çıkan basınç pistonları aşağı iter. Piston kollarına bağlı olan krank mili döner ve aracınızın motoru çalışmış olur. Benzinin yanma sıcaklığı 500 derece civarındayken dizel motorlarda 600, LPG’li araçlarda ise 900 dereceye kadar çıkabilir. Eğer motor suyu soğutma sistemi olmasaydı aracınızın motoru yüksek sıcaklık nedeniyle kısa sürede önce conta yakacak daha görmezden gelirseniz yatak saracaktır. Bunun için soğutma sistemi çok önemli bir rol oynamaktadır.

Hararet Lambası ve Hararet İbresi
Hararet Lambası ve Hararet İbresi

İlginizi Çekebilir: Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Motor Suyu Soğutma Sistemi Nasıl Çalışır?

Aracınızın motoru ilk çalıştıktan sonra normal çalışma sıcaklığı olan 90 dereceye gelene kadar su motor içerisinde dolaşır. 90° sıcaklığa ulaştığı zaman termostat açılır ve devirdaim pompası suyu soğutulmak üzere radyatöre doğru gönderir. Motor soğutma sisteminin önemli parçalarından olan su radyatörü bakır veya alüminyum metalinden yapılmıştır. Bu metalin özelliği soğuğu ve sıcağı çabuk iletmesidir. Radyatörde soğutulan su motora gönderilirken hararet müşürü adı verilen motor suyu sıcaklık sensörü, radyatör fanına çalışma komutu verir. Radyatör çevresinde oluşan sıcak hava fan tarafından uzaklaştırılır. Soğutma sisteminde olası arızalar için sensörler sistemi sürekli kontrol eder.

Motor suyu sıcaklık sensörü veya hararet müşürü adı verilen parça motor bloğunun üstünde yer alır. Görevi motor içerisindeki suyun sıcaklığını ölçmektir. Hararet göstergesi de bu sensörden gelen verilere göre hareket eder. Yani hararet ibresinin yukarı aşağı inip çıkmasını hararet müşürü (motor suyu sıcaklık sensörü) belirler. Bazı otomobillerde ise hararet yaptığı zaman kırmızı hararet lambası bulunur.

Hararet Işığı
Hararet Işığı

Hararet Lambası Neden Yanar?

Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 95 derece üstüne çıktığı zaman motor aşırı ısınmış demektir. Zaten suyun kaynama noktası 100 derecedir. Antifrizli suyun ise 115 civarındadır. Ancak her ne olursa olsun 95 derece üstüne çıkmaması gerekir. Eğer çıkarsa sürücü uyarmak için hararet ibresi kırmızı bölgeye doğru yükselir. Hararet lambasının yanmasının sebebi motor suyu sıcaklığının 95° derece üstüne çıkmasıdır. 

Aracınızın motorunda hararet lambası yandığı zaman hemen kenara güvenli bir yere çekip motoru durdurun. Kaputu açın ama kesinlikle radyatör kapağını veya yedek su deposunun kapağını açmayın. Çünkü içerisinde basınçlı kaynar su var demektir. İlk yapmanız gereken şey en az 1 saat motoru durdurmaktır. Daha sonra hortumlarda bir kaçak olup olmadığına bakın. Eğer yoksa aracınızın radyatör kapağını açıp su seviyesine bakın.

Kaynak: reeloto.com

İlgili Yazılar



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



error: Bu siteden içerik kopyalamak yasaktır.