Gaz Pedalı Neden Takılı Kalır? Gaz Teli Takılı Kalması Sebebi - Otomobil ve Araçlar

Reelbilgi © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Otomobil ve Araçlar



  1. Anasayfa
  2. »
  3. Arızalar
  4. »
  5. Gaz Pedalı Neden Takılı Kalır? Gaz Teli Takılı Kalması Sebebi

Gaz Pedalı Neden Takılı Kalır? Gaz Teli Takılı Kalması Sebebi

admin admin - - 5 dk okuma süresi
402 0

Otomobillerin gaz pedalı neden takılır? Gaz teli takılı kalması sebebi nedir? Gaz pedalına bastığınızda tutukluk yapmasının sebebi nedir gibi sorulara yanıt arayacağız.

Aracınızın motorunu çalıştırdıktan sonra hareket etmek istediğinizde gaz pedalına basmanız gerekiyor. Gaz pedalı oturum konumuna göre en sağda bulunan pedaldır. Her otomobilde hızlanmak için muhakkak olması gerekir. Gaz pedalı ayağınızı çektiğiniz zaman kendi kendine yukarı çıkmalıdır ve rölantiye geçmelidir. Eğer pedaldan çekmenize rağmen gaz vermeye devam ediyorsa bu bir sorundur. Gaz pedalının takılı kalması veya arabanın kendi kendine gaz vermesi ciddi bir arızadır. Hemen müdahale edilmesi gereken bu arızanın bir çok sebebi olabilir. Her şeyden önce arabanın gaz sistemi nasıl çalışır ona bir bakalım.

İlginizi Çekebilir: Frene Basınca Direksiyon Neden Titrer?

Gaz Sistemi Nasıl Çalışır?

Araçların motorunun çalışması için içerisinde hava ve yakıt olması gerekmektedir. Yakıt depodan ve enjektörlerden gönderilirken, hava ise bir filtreden süzüldükten sonra subaplara gelir ve buradan yanma odasına aktarılır. Bir otomobilin motorunda 14:1 oranında hava/yakıt karışımı olması gerekmektedir. Bu oran bozulduğu zaman aracınızın motorunun çalışması etkilenir. Eski otomobillerde gaz pedalı ile gaz kelebeği arasında bir tel bulunur. Sürücü gaza bastığı zaman bu tel gerilir ve gaz kelebeğinin açılması sağlanır. Böylelikle aracın motoruna ihtiyacı olan kadar hava emilir. Yeni nesil araçlarda ise gaz pedalı elektronik olarak yapılmıştır.

Gaz pedalında bulunan bir sensör, pedal konumunu anlık olarak motor kontrol ünitesine (ECU) gönderir. ECU, gaz kelebeğini bir motor ile gerekli olan miktarda açıp kapatır. Boğaz kelebeği denilen bu yerden motora ihtiyacı olan kadar hava emilmesi sağlanmış olur. Gaz pedalından ayağınızı çektiğiniz zaman kelebek az açılıdır. Motor durduğu zaman ise tamamen kapanmaktadır. Ayağınızı gazdan çekince 900-100 devir arasında kendi kendine çalışması gerekir. Ancak arabanın kesinlikle kendi kendine gaz vermemesi gerekir. Gaz pedalı takılı kalırsa ciddi sorunlara neden olabilir.

Gaz Teli ve Gaz Yayı
Gaz Teli ve Gaz Yayı

Gaz Pedalı Neden Takılı Kalır?

1- Gaz Telinin Eskimesi veya İçinde Pislik Kalması

Gaz pedalının altında takılı olan gaz teli zarar görmesin diye plastik bir borunun içinde yer alır. İnce bir çelikten yapılan bu tel zamanla eskiyebilir ve paslanır. İçinden geçtiği boruda tıkanabilir. Sonuç olarak takılmalara neden olabilir. Ayrıca esneme yaptığında da boşluk yaptığı kadar takılmalara neden olacaktır.

Gaz Teli
Gaz Teli

2- Gaz Teli Yayının Eskimesi

Bağlı olduğu parçayı çekip bırakan bir yay vardır. Siz gaza basarken bu yay gerilir. Ayağınızı gazdan çekinde tekrar düzelir ve rölantiye getirir. Gaz teli yayı zamanla esner ve gerginliğini kaybeder. Bu durumda gaz pedalının takılmasına neden olabilir.

3- Gaz Pedalının Sıkışması ve Takılması

Gaz pedalı bir cıvata yardımıyla olduğu yere bağlanmıştır. Bu cıvata zamanla paslanabilir veya diğer nedenlerle üstü kirlenebilir. Sonuç olarak aracınızın gaz pedalının takılı kalmasına sebep olabilir.

4- Motor Kontrol Ünitesi (ECU) Arızası

Elektronik kontrol ünitesi adı da verilen bu sistem aracın beyni konumundadır. Yeni nesil araçlarda gaz pedalının konumunu ölçen sistemdir. Eğer ECU’da arıza varsa siz gaz vermesiniz bile araba kendi kendine gaz verebilir. Siz bunu gazın takılı kalması olarak algılayabilirsiniz.

5- Sensör Arızaları

Otomobilin hava alma sistemiyle alakalı sensörler vardır. Örneğin MAF, gaz pedalı konum sensörü, gaz kelebeği sensörü gibi bir çok sensör bulunuyor. Bunlardan bir tanesi bile arıza yaptığında arabanın kendi kendine gaz vermesine neden olabilir.

Kaynak: reeloto.com

İlgili Yazılar



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



error: Bu siteden içerik kopyalamak yasaktır.