Alman otomotiv devi Audi’nin kompakt otomobil modeli Audi A3 (3. nesil) gösterge ekranı arıza lambaları neler? A3 (2012-2016) gösterge işaretleri ne anlama geliyor? Audi A3 3. nesil arıza lambaları, uyarı ve ikaz işaretleri neden yanar ve ekrandan nasıl silinir gibi merak edilen sorulara yanıt arayacağız.
Almanların ürettiği en kaliteli otomobil modellerinden birisi olan Audi, 3 serisi ile ilk olarak 1996 yılında piyasaya çıkmıştır. Aile otomobili konseptinde üretilen Audi A3’ün 3. nesli Cenevre otomobil fuarında 2012 yılında tanıtılarak piyasaya sunulmuştur. Audi A3 3. nesilde güvenlik ön planda tutulmuştur. Euro NCAP testinde 5 yıldız alarak bu konudaki iddiasını kanıtlamıştır. 2 kapılı konvertible, 3 kapılı hatchback, 5 kapılı hatchback ve 4 kapılı sedan kasa çeşitleri mevcuttur.
Audi A3 3. nesil otomobiller A3 Cabrio, A3 Hatchback, A3 Sedan ve A3 Sportback kasa çeşitleri ile biliniyor. Audi A3 (2012-2016) otomobillerin 1.2 L benzinli, 1.4 L benzinli, 1.4 L ACDT benzinli, 1.8 L benzinli, 1.6 L dizel, 2.0 L dizel, 2.0 L TFSI benzinli ve 2.5 L TFSI benzinli motor seçenekleri bulunuyor.
Ambiente, Ambition, Attraction, Design Line, Dynamic, S Line ve Sport Line gibi donanım paketleri en çok tutulanlar arasında ilk sıralarda yerini almıştır. Kalitesinin yanında konforu ile de dikkat çekmeyi başaran Audi A3 3. nesil otomobiller Türkiye’de 2. el araç pazarında en çok görülen Audi model otomobiller arasında ilk sırada yer almaktadır.
Audi A3 (2012-2016) 3. nesil otomobiller serinin en çok tutulan ve uzun kullanıma uygun tasarlanan kasa tipi olarak değerlendirilmektedir. Acil fren fonksiyonu, ikinci kazayı önleme gibi güvenlik önlemleri ile dikkat çekmektedir. Sağlam karoser ve kaportası ile ön plana çıkıyor. Bu tarz otomobilleri uzun yıllar boyunca kullanmak için meydana gelebilecek hata ve arızalar hakkında temel bilgilere sahip olmak oldukça gereklidir.
Audi A3 gösterge ekranında ikazda bulunan arıza ışıkları ve uyarı sembollerinin ne anlama geldiğini bilmek kullanıcıya kolaylık sağlıyor. Şimdi yazımızın esas konusu olan Audi A3 3. nesil arıza lambaları ne anlama geliyor? A3 (20216-2016) gösterge paneli işaretleri neler? Audi A3 3.nesil arıza ışıkları, uyarı ve ikaz lambaları neden yanar ve ekrandan nasıl silinir sorularının detaylı cevabına birlikte göz atalım.
İlginizi Çekebilir: Audi A3 2. Nesil Arıza Lambaları Anlamı
Audi A3 (3. Nesil) Arıza Lambaları Anlamı | A3 (2012-2016) Uyarı ve İkaz İşaretleri (Resimli)
Audi A3 3.nesil otomobillerin ekran panelinde yer alan arıza lambaları ve ikaz işaretleri aracın modeli, satıldığı pazar bölgesi, üretim yılı ve motor çeşidine göre değişiklik gösterebiliyor. Audi A3 3. nesil otomobilde bulunan başlıca hata ve arıza ışıklarının anlamlarını şu şekilde sıralayabiliriz.
1- Audi A3 3. Nesil Hararet Lambası
Motor çalıştıkça akaryakıtın yanmasıyla ısınıyor. Ortalama içten yanmalı bir motor 90 derece sıcaklığa ulaştığında soğutma sistemi tarafından soğutulmaya başlanır. Radyatörde soğutulan su motor içerisindeki küçük su kanallarında soğutma suyu dolaştırılarak soğutma işlemi gerçekleştiriliyor. Radyatör ve fan arızaları, fan müşürü ve termostat sorunları, soğutma suyunun eksikliği ve devir daim pompası arızası gibi nedenlerle sistem çalışmazsa motorun sıcaklığı aşırı derecede yükselir ve ekran panelinde hararet ışığı yanar.
Otomobil hararet yapınca arabanın üst kapak contası yanabilir. Motorun performansı düşer ve daha ciddi arızalar ortaya çıkar. Sürüş halindeyken motor hararet lambası yanıyorsa aracı durdurup su eksikse su takviyesi yapılmalıdır. Radyatör ve hortumların eskimesi su kaçaklarının en önemli sebebi olduğu için aracı kısa zamanda yetkili servise götürerek arızanın tespitinin istenmesi gerekiyor.
2- Audi A3 (2012-2016) Genel Arıza (Sarı Üçgen) Lambası
Audi A3 otomobillerde birçok elektronik sistem ve özellik yer alıyor. Motor kontrol ünitesi tarafından sensörler aracılığı ile kontrol edilen bu sistem ve parçalar belirli sebeplerden ötürü arızalanabiliyor. Örneğin yakıt sistemindeki sorunlar, ateşleme problemleri ya da motor kontrol ünitesi arızaları oluştuğunda gösterge panelinde sarı üçgen biçiminde genel arıza ışığı yandı görülebilir. Bazı modellerde gösterge ekranında genel arıza ışığı yanarken bilgilendirme panelinde arızanın sebebi de görülebiliyor. Eğer arızanın nedeni tespit edilememiş ise aracı bilgisayarla kontrol yapabilen kalifiye bir servise götürerek soruna çözüm bulabilirsiniz.
3- Audi A3 3. Nesil ESP Işığı
Yol şartlarındaki anormallikler arabanın yol tutuşunu etkileyebilir. Bazı durumlarda da virajlara hızlı girmek aracın yoldan çıkmasına ya da tipini atmasına neden oluyor. Bu gibi istenmeyen durumları engellemek için Audi A3 3.nesil otomobillerin tamamında ESP özelliği yer alıyor. ESP özelliği istenmeyen durumlarda devreye girerse gösterge ekranda ESP lambası yanar. ESP, tekerlerdeki güç dengesini ayarlayarak arabayı yolda sabitlemeye çalışır. ESP sisteminin görevi tamamlandığında ekranındaki ışık söner. ESP sisteminde meydana gelen arıza ya da sürücünün bu özelliği kapatması gibi durumlarda ise gösterge ekranında ESP OFF işareti sürekli yanacaktır.
4- Audi A3 8V ABS Arıza Lambası
ABS sistemi ani frende devreye girerek tekerlerin kilitlenerek kontrol kaybının önüne geçmek için tasarlanmıştır. Kilitlenmeyi önleyici fren sistemi anlamına gelen ABS sisteminde herhangi bir arıza meydana gelmiş ise gösterge ekranında sarı renkli ABS arıza ışığı görülür. Hız sensörü arızası, fren hidrolik eksikliği ve ABS modülündeki arızalar bu lambanın yanmasının en önemli sebepleri arasında bulunur.
5- Audi A3 (2012-2016) Airbag Arıza Lambası
Kaza anında kompresör tarafından hava yastıkları şişirilerek araç içindekilerin alabileceği darbeler önlenmeye çalışılıyor. Airbag sisteminde oluşan sensör, modül, ön gergi makarası arızası gibi başlıca sorunlar panelde airbag lambası yanmasının nedenleri arasındadır. Airbag ışığı yanan araçta kaza anında hava yastıkları açılamayacağı için güvenlik riski mevcuttur diyebiliriz.
6- Audi A3 8V Fren Balatası Bitik İşareti Anlamı
Genellikle amyant ve reçine karışımından üretilen fren balataları, kullanıma bağlı olarak eskiye biliyor. Balatalar eskidiğinde diski çizer ve aracın frenine basıldığında direksiyonun titremesine sebebiyet verir. Balatalardaki sensörler fren balatasının bittiğini algıladığında gösterge ekranında fren balatası bitik işareti görülecektir. Fren baltaları kaliteli ve yeni bir balata ile değiştirilirse ekrandaki lamba söner.
7- Audi A3 3. Nesil Yokuş Destek Sistemi İşareti
Audi A3 3.nesil otomobillerde yer alan ve sürücünün yokuşta durması gibi zor anlarında yardımına koşan yokuş kalkış destek sistemi üretim yılına göre çoğu Audi A3 3.nesil araçta standart olarak yer alıyor. Kullanıcının ayağını frenden çekmesi halinde devreye giren ve aracın geriye doğru kaymasını önleyen yokuş kalkış destek sistemi rahat bir kalkış yapmanın önünü açar. Ortalama %3 ve üzeri eğimde otomatik olarak devreye giren sistem, aktif ise gösterge ekranında yokuş kalkış destek sistemi işareti görülür. Aracın kaymadan yokuşta durmasına yardımcı olan bu özellik kapatılırsa ekrandaki işaret de söner.
8- Audi A3 3. Nesil EPC Lambası
Gösterge fırında EPC ışığı görülüyor ise muhtemelen aracın gaz kelebeğinde meydana gelen bir sorun sebebiyle yanmaktadır. ABS ve ESP fren sistemlerinin arızalanması nedeniyle EPC lambası görülebiliyor. Yazılım hatalarından kaynaklı da yanabilen EPC lambası aracı stop edip yeniden çalıştırmak suretiyle ekrandan silinebiliyor. Bu işlem birkaç kez tekrar edilmesine rağmen panelde halen görülüyor ise aracı yetkili bir servise götürmek daha doğru olur.
9- Audi A3 (2012-2016) Dizel Isıtma Bujisi Lambası
Soğuk havalarda dizel motoru ısıtmak için kullanılan kızdırma bujisi motor kontağı çevrildiğinde devreye girer ve ısıtma işlemi tamamlanınca ekrandan silinir. Sıkıştırılan hava ve yakıt karışımını ısıtan kızdırma bujisi arızalanırsa gösterge ekranında dizel ısıtma bujisi işareti sürekli yanmaya devam eder. Silindirlerde birer adet bulunan ısıtma bujilerinin arızalı olanı yenisi ile değiştirilirse göstergedeki lamba kendiliğinden söner.
10- Audi A3 (2012-2016) Motor Arıza Lambası
Belirli bir yıllar sonra üretilen otomobillerin tamamında motor kontrol ünitesi ismi verilen bir aygıt yer alır. ECU (motor kontrol ünitesi), aracın birçok yerinde bulunan sensörler ile hata ve arızaları kontrol eder ve arıza durumunda gösterge ekranında ilgili sistemle alakalı lamba yakılmasını sağlar. Sarı renkli motor arıza lambası aracın egzoz sisteminde meydana gelen isten veya parça arızalarında görülebiliyor.
Oksijen ve maf sensörü, katalitik konvertör arızaları motor arıza ışığı yanmasının en büyük nedenleri arasındadır. Motor kontrol ünitesi bu gibi arızaları algıladığında aracı bir anlamda koruma moduna alır. Egzozdan çıkan havanın kontrolü sağlanamadığı için motor performansı düşer ve yakıt sarfiyatı artar. Otomobili kalifiye bir servise götürerek sorunu bilgisayarlı sistemlerle tespit ettirebilir ve arızaya müdahale ettirmiş olursunuz.
11- Audi A3 8V Kasa DPF (Dizel Partikül Filtresi) Lambası
Otomotiv sektörünün günümüzde en çok önem verdiği konulardan birisi de egzoz emisyonudur. Havaya salınan zehirli gazların mümkün olduğunca azaltılarak havaya olan olumsuz etkinin azaltılması hedefleniyor. Egzoz içerisinde yer alan dizel partikül filtresi, dizel motora sahip araçların manifoldundan çıkan zehirli gazları ve partikülleri tutarak yakılmasını sağlayan bir parçadır.
Zamanla tıkanan partikül filtresi dolduğunda gösterge ekranında dizel partikül filtresi tıkalı ikaz işareti görülür. Bazı modellerde partikül filtresi temizliği manuel olarak yapılabiliyor. Eğer otomatik temizlik yapabilme özelliğine sahip bir Audi A3 otomobiliniz yok ise aracı 60 kilometre hızla düşük viteste 15 dakika kullanarak bu işlemi manuel olarak yapabiliyorsunuz.
12- Audi A3 8V Kasa Yağ Lambası
Motorun çalışabilmesi için muhakkak yağlanması gerekir. Yağlanmayan motor içerisindeki metal parçalar aşınır ve belli bir süre sonra kilitlenir. Yağ yağlama işlevi ile görevli yağ pompası, yağ sensörü arızası ve yağ eksikliği gibi sebepler yağlanmanın yapılmasını engeller ve gösterge ekranında yağ lambası yakılarak kullanıcı bilgilendirilir. Bu ikaz işareti ile karşılaşıldığında araç hemen durdurulmalı ve motor stop edilmelidir. Düz bir zeminde yağ çubuğu ile yağ seviyesi ölçülerek eksiklik var ise tamamlanmalıdır. Yapılan tüm kontrollere rağmen motor yağ ışığı yanmaya devam ediyorsa aracı kullanmadan yetkili servise götürmek gereklidir.
13- Audi A3 3. Nesil El Freni Çekili İkaz Işığı
Otomobili durdurduktan sonra ya da park halindeyken sabit tutmaya yarayan el frenleri çekili olduğu zamanlarda panelde kırmızı renkli el freni çek ile uyarı lambası görülür. El freni çekilirken aracı hareket ettirmek tren mekanizmasında başka arızalara sebebiyet verebilir. Otomobili harekete geçirmeden önce el frenine indirip gösterge ekranında bu lambanın yanmadığından emin olunmalıdır.
14- Audi A3 3. Nesil Emniyet Kemeri Uyarı İşareti
Otomobildeki en önemli güvenlik araçlarından olan emniyet kemerleri özellikle araç harekete geçmeden takılı hale getirilmelidir. Sürücü ve yolcu emniyet kemerini takmaz ise ekran panelinde emniyet kemeri ikaz lambası yanacaktır. Emniyet kemeri sorunlu çalıştığında veya sensör arızalarında keme takılı olsa bile kırmızı renkli emniyet kemeri uyarı ışığı yanmaya devam edebilir.
15- Audi A3 3. Nesil Adblue Lambası
Dizel motora sahip otomobillerde katalitik indirgeme işlevlerini yerine getiren üre ve saf sudan oluşan bir sıvı yer alıyor. Adblue sıvısı, egzozdaki nitrojen oksit üretimini önemle ölçüde azaltır. Otomobilinizdeki adblue seviyesi dolum zamanı geldiğinde gösterge panelinde adblue lambası yanar. Adblue seviyesi yeteri kadar depoda olmadığında aracınızın çalışmaması gibi bir sonuca neden olacaktır. Araç deposuna Adblue takviyesi yapıldığında ekrandaki işaret kendiliğinden kalkar.
16- Audi A3 3. Nesil Cruise Control (Hız Sabitleyici) Sembolü
Hız sabitleyiciler kullanıcının müdahalesi olmadan otomobilin yol kat etmesini sağlayabilen bir özellik olarak bilinmektedir. Cruise control olarak ta bilinen bu özellik açık iken göstergede hız sabitleyici sembolü görülecektir. Fren yapıldığında veya özellik devreden çıkarıldığında paneldeki bilgilendirici ışık sönecektir.
17- Audi A3 8V Otomatik Vites Arıza Işığı
Otomatik viteste araçların şanzıman kutusu manuel modellere göre daha hassastır. Dişliler ve şanzıman kutusu içindeki sensörler daha çabuk arıza verebiliyor. Ayrıca şanzıman yağının özelliğini yitirmesi veya eksilmesi otomatik vites şanzıman arızasının sebepleri arasında yer alır. Otomobilinizde bu gibi sorunlar meydana gelmiş ise gösterge ekranında otomatik vites arıza ışığı görülebilir. Basit bir sensör arızası sebebiyle görülebilen otomatik vites arıza lambası, ciddi bir dişli problemi neticesinde de yanabileceği için ihmal edilmeden servise gidilerek gerekli işlemler sağlanmalıdır.
18- Audi A3 3. Nesil Şerit Takip Asistanı İşareti Anlamı
Gelişen teknoloji ile beraber otomobillere adapte edilen şerit takip sistemi, aracın şerit değiştirirken yapılan hataları önlediği biliniyor. Dalgınlıkla ya da hata ile yapılan şerit değiştirme işlemleri sırasında sensörler durumu algılayarak aracı şeritte tutmayı sağlar ve istenmeyen kazaların önüne geçer. Sistem aktif olduğunda gösterge ekranına bir işaretle sistemin çalıştığı gösteriliyor.
19- Audi A3 8V Ön Yolcu Airbag Lambası
Otomobillerdeki airbag sisteminin bir parçası olan ön yorucu hava yastıkları, ön koltukta yolculuk yapacak sürücüye göre açılıp kapatılabiliyor. Çocuklarla ön koltukta yolculuk durumu söz konusu ise araç anahtarı ile ön yolcu airbag sistemi devre dışı bırakılır ve ekranda ön yolcu airbag OFF yazısı çıkar. Böylece ön taraftaki hava yastıkları etkisizleştirilmiş olur ve kaza anında küçük yolcular oluşabilecek risklerden korunmuş olur. Ön yolcu hava yastıkları tekrar aktif edilirse ekrandaki yazı silinir.
20- Audi A3 3. Nesil Silecek Suyu Seviyesi İşareti
Ön camları temizlemek için kullanılan cam suyu hazne içerisinde eksilirse gösterge ekranında cam suyu seviyesi lambası yanar. Hava koşullarının olumsuz olduğu zamanlarda silecek suyu eksik olursa görüş mesafesi düştüğü durumlarda silecekler kullanılamayabilir. Mevsim şartlarına göre cam suyu eklendiğinde ekrandaki işaret kaybolur.
21- Audi A3 3. Nesil Yakıt Seviyesi (Benzin) Işığı
Otomobilin çalışması için gerekli olan akaryakıt, depoda tutuluyor. Yakıt deposundaki yakıt seviyesi eksilirse gösterge ekranındaki ibrenin hemen yanı başında benzin lambası yanarak sürücü ikaz ediliyor. Depo içerisindeki şamandıra düzgün bir biçimde çalışıyorsa araca yakıt takviyesi yapıldığı andan itibaren lamba ekrandan kaybolur.
22- Audi A3 8V Kasa Hidrolik Direksiyon Arıza Lambası
Otomobillerin daha iyi manevra yapabilmesini sağlayabilmek için geliştirilen hidrolik direksiyon özelliğe park etme işlemi başta olmak üzere birçok durumda kolaylık sağlar. Hidrolik direksiyon pompası arızası, hidrolik eksikliği, sensör arızaları ve çeşitli sebeplerle sistem düzgün çalışmadığını da gösterge ekranda hidrolik direksiyon arıza ışığı görülür. Genelde hidrolik eksikliğinden kaynaklı gösterge ekranında görünen direksiyon arıza ışığı hidrolik takviyesi yapıldığında ekranda görünmeyebiliyor. Ayrıca power adı verilen elektrikli direksiyon pompası arızası da bu lambanın yanmasının tetikleyicisi olduğu biliniyor.
23- Audi A3 3. Nesil Adaptif Süspansiyon Sistemi Arıza Lambası
Audi A3 3 nesil otomobillerde kullanılan adaptif süspansiyon sistemi, tekerlerdeki süspansiyon çalışma sisteminin birbirinden bağımsız olmasını sağlar. Yol durumuna ve sürüş tarzına göre süspansiyon sağlayabilen bu özellikte meydana gelebilen körük yırtılması, yağ eksikliği ve sensör arızaları gösterge ekranında adaptif süspansiyon arıza lambası yanmasına neticesidir.
24- Audi A3 3. Nesil Hız Sınırlayıcı İşareti Anlamı
Uzun süre araç kullanmak aracın hızının vermiş olduğu etkilerin fark edilememesine neden olabiliyor. Hız körlüğü de denilebilen bu gibi olayları önlemek ve hız limitini aşarak kazalara sebebiyet vermemek için Audi A3 otomobillerde hız sınırlayıcı özelliği bulunuyor. Hız sınırlayıcı belirli bir hız limitini ayarlandığında otomobil o kızın üzerine çıkamıyor. Özellikle aktifken gösterge ekranında hız limitleyici işareti görülür.
Kaynak: reeloto.com