Ford Fiesta 7 Arıza Lambaları Anlamı | Fiesta MK7 Uyarı ve İkaz İşaretleri

Süper mini otomobil modeli Ford Fiesta 7 arıza lambaları nedir? Fiesta MK7 uyarı ve ikaz işaretleri ne anlama geliyor? Ford Fiesta VII arıza ışıkları, uyarı ve ikaz ışıkları neden yanar ve ekrandan nasıl silinir gibi çok merak edilen sorulara cevap vereceğiz.

İlk kez 2016 yılında tanıtımı yapılan Ford Fiesta 7 otomobil modeli 2017 yılından itibaren ülkemizde satışa çıkmış bir hatchback araba modeli olarak karşımıza çıkıyor. Ünlü otomobil tasarımcısı Ivan Talesca tarafından tasarlanan Fiesta MK7 İngiltere ve bazı ülkelerde Ford Fista VIII kasa olarak tanınır. Sürüş rahatlığı, konforu ve düşük yakıt kullanımı ile öne VII çıkmıştır. Önceki kasa tipine göre daha keskin ve spor bir görünüşe sahip olduğu görülüyor. 3 kapılı hatchback kasa tipi olan ve 2018 yılından sonra piyasaya sürülen Fiesta ST versiyonu epey ilgi görmüştür.

Hibrit modeli de bulunan Ford Fiesta 7, ülkemizde 1.0 EcoBoost 1.1, 1.25, 1.4, 1.5 EcoBoost, 1.5 TDCi ve 1.6 litrelik motor hacimleri ile satılıyor. Hatchback 5 kapılı kasa tasarımları en çok satılan tipleridir. 1.5 TDCİ dizel yakıtla çalışan motorlu Fiesta MK7, satış rakamlarında ilk sırada yer almaktadır. Benzinli versiyonları ise benzer otomobil modeller ile kıyaslandığında performansı ile ön plana çıkmaktadır. ST Line, Style, Titanium, Trend ve Trend X donanım paketleri günümüzün ihtiyacını karşılayan bir sürü donanım ve özellik ile üretilmiştir. Ford Fiesta 7 araçlar ile ilgili kısa bir bilgilendirmeden sonra Fiesta MK7 arıza lambaları ve gösterge uyarı, ikaz işaretleri ile alakalı bilgilerin yer aldığı bölümü birlikte inceleyelim.

İlginizi Çekebilir: Ford Fiesta MK6 Arıza Lambaları 

Ford Fiesta 7 Arıza Lambaları Anlamı | Fiesta MK7 Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamı (Resimli)

Bir araçta meydana gelen arıza, hata ve sorunlar gösterge panelindeki işaret ve semboller ile gösterilir. ECU( motor kontrol ünitesi) donanım ve sistemlere elektrik akımı yollar. Geri dönüş voltaj değerine göre arıza tespiti yapılır ve kullanıcıya ilgili ışık ile bilgilendirme yapılmaktadır. Araç model yılı, donanım paketi, yakıt tipi ve satış pazar yerine  göre bu arıza lambaları küçük farklılıklar gösterebilmektedir.

Ford Fiesta VII arıza lambaları ne anlama gelir ve Fiesta MK7 uyarı, ikaz ışıkları ekrandan nasıl silinir gibi sık sorulan sorular bir çok kullanıcı tarafından merak edilmektedir. Hatta bu konu ile ilgili otomobil forum sitelerinde tartışma konuları bile açılmıştır. Reeloto olarak bu sorunun cevabını bir çok kaynaktan araştırdık. Şimdi edindiğimiz bilgilere göre Ford Fiesta 7 gösterge lambaları ve uyarı ışıkları ile alakalı detaylı yazımızı hep birlikte inceleyelim.

1- Ford Fiesta 7 Yakıt Depo Kapağı Açık Uyarı Lambası

Otomobilin yakıtının saklandığı deponun kapağı yakıt dolumu dışında açılmaması gerekir. Uçucu bir madde olan akaryakıt etraftan girebilecek herhangi bir kıvılcım veya Ateş ile parlayarak ciddi sorunlara neden olacaktır. Bu yüzden yakıt deposu kapağı tam olarak kapanmadığında gösterge ekranında bir uyarı lambası yanar. Sürücü bu ikaz işaretinin görür görmez yakıt deposu kapağının yerine tam olarak oturmasını sağlamalı ve gösteri ekranından bu ışığın söndüğünden emin olmalıdır.


2- Fiesta VIII Hız Sabitleyici (Cruise Control) İşareti

cruise-control-lambasi

Sürücünün istediği hızda aracı gaza basmadan ilerletmesini sağlayan sistemin adı hız sabitleyicidir. Cruise Control olarak da bilinen bu özellik kullanıcının kol üzerinde yer alan düğmelere basarak istediği hız limitini ayarlayarak çalışır. Özellik aktifken panelde hız sabitleyici işareti sürekli yanmaya devam eder ve kapatılana kadar görülür.


3- Ford Fiesta 7 Hararet Lambası

Reeloto olarak yaptığımız araştırmalara dayanarak bir otomobilde en çok görülebilen sorunların başında motorun hararet yapması gelir diyebiliriz. Motor, yanma odasında gerçekleşen akaryakıtın yanması sonucu ısınır ve belirli bir süreden sonra soğutulması gerekir. Bu işlemi gerçekleştiren sistem içerisinde devir daim pompası, soğutma suyu kabı, radyatör, fan, termostat gibi parçalar yer alır. Motor sıcaklığı ortalama 80 ila 90 dereceye geldiğinde termostat sıcaklığı ölçerek sistemi çalıştırmaya başlar. Saydığımız parçalardan herhangi birisi çalışmadığında veya araçta soğutma suyu kalmadığında gösterge ekranında Ford Fiesta 7 motor hararet ışığı yakılarak sürücüye arızanın ortaya çıktığı bildirilir. Hararet lambası yanarken aracı kullanmaya devam etmek üst kapak contası yanması gibi maddeyi büyük arızalara sebebiyet verir.

Sürücü motor hararet lambası yandıktan sonra aracı hemen durdurmalı ve motorun çalışmaya devam etmesi sağlanmalıdır. Kısa bir süre bekledikten sonra genleşme kabındaki soğutma suyu kap üzerindeki çizgilerden ölçülerek eksiklik varsa tamamlanmalı ve araç çalıştırılmaya devam edilmelidir. Görünüşte hortumlarda veya genleşme kabında herhangi bir problem yok fakat araç hararet yapmışsa zaman kaybedilmeden oto tamir merkezlerine veya yetkili servise başvurarak soruna çözüm bulunduğunda Bu lamba artık sadece aynı sorun ortaya çıktığında görülecektir.


4- Ford Fiesta 7 Hava Filtresi Tıkalı Sembolü

hava-filtresi-tikali

Motorda yanma olayının gerçekleşmesi için oksijen olması gerekiyor. Bu yüzden yanma odasına gönderilen havanın da temiz olması gerekir. Havadaki küçük partikül ve tozların bir filtre ile motora ulaşması engellenmektedir. Zamanla hava filtresi dolduğunda tıkanır ve motora sağlıklı hava akışı sağlanamadığı için gösterge ekranında hava filtresi tıkalı ışığı otomatik olarak yanmaya başlayacaktır. Sorunun çözümü için aracın bakım zamanı ihmal edilmemeli ve her bakımda muhakkak hava filtresinin yenisiyle değiştirilmesi gerekiyor.


5- Ford Fiesta MK7 Yağ Lambası Anlamı

Aracın motor hacmine göre yaklaşık 4 ila 4,5 litre arasında motor yağına ihtiyaç duyulur. Motor içerisindeki metal parçalar yağlanmazsa birbirine sürtünerek açılır ve hatta kilitlenerek yatak sarması ismi verilen ciddi bir arıza ortaya çıkacaktır. Karterdeki yağ pompası ile motor çalıştıkça pompalanır. Yağ pompası arızası, yağ filtresinin tıkanması, motorun yağ yakarak yağ eksiltmesi ve yağ sensörünün bozulması gibi sebepler bu işlemi gerçekleştirmenin önüne geçen en büyük sebepler arasındadır. Yağ ışığı araç kontağı ilk açıldığında gösterge ekranında görülür ve motor çalıştıktan sonra sönmesi gerekir. Ekran panelinde sürekli yağ lambası görünüyor ise yukarıda saydığımız bileşenlerden birisinde bir eksiklik veya arıza söz konusu olabilir.

Seyir halindeyken yağ basınç ışığı yanmaya başlamışsa aracı hemen durdurulmalı ve motorun soğuması beklenerek yağ ölçümü yapılmalıdır. Motor yağı eksikse uygun viskoziteye sahip yağ eklenerek eksikliğin tamamlanması gerekir. Ya eksik değil veya tamamlanmasına rağmen ekranda bu işareti görülmeye devam ediyorsa mümkünse aracı çekici yardımı ile tamire götürerek soruna çözüm aranmalıdır. Çok ciddi bir arıza işareti olan yağ lambası gerekli işlemler tamamlandıktan sonra ekrandan kendiliğinden kalkacaktır.


6- Ford Fiesta 7 Emniyet Kemeri İkaz Işığı

Otomobildeki herkesin seyir esnasında emniyet kemeri kullanması mecburidir. Olası kaza veya çarpışma anında araç içerisindeki savrulmaları engeller ve alınabilecek ciddi yaralanmaların önüne geçer. Emniyet kemerlerinden herhangi birisi seyir esnasında iken takılı değilse ekran panelinde kırmızı renkli emniyet kemeri takılı değil uyarı ışığı sürekli yanar ve aynı zamanda sesli bir ikaz duyulur. Araç şoförü bütün yolcuların ve kendisinin emniyet kemerini takılı hale getirirse ekrandaki bu sembol ortadan kalkacak ve ikaz sesi de susmuş olacaktır.


7- Ford Fiesta MK7 Airbag Arıza Lambası

Modern araçlarda olduğu gibi Ford Fiesta 7 otomobillerde hava yastığı birçok yerde konumlandırılır. Kaza anında özellikle baş bölgesini alınacak travmalar böylelikle engellenir. Çarpışma sensörleri durumu algılayıp kompresör yardımı ile hava yastıklarına şişirir. Bu sistem içerisinde yer alan airbag beyni, sensör, gergi makarası arızası, zemberek problemleri ve çeşitli elektriksel sorunlar özelliğin çalışmasını engeller ve ekran panelinde airbag arıza ışığı sürekli yanmaya devam eder. Güvenlik anlamında bir risk oluşturduğu için airbag problemleri zaman kaybedilmeden yapılmalı ve ekranda bu sembolün olmadığı görülmelidir. Kimi zaman küçük bir soket çıkması sebebiyle görülebilen airbag ışığı, alanında uzman bir tamirciye gösterilerek çözüm aranması gereken bir uyarı işaretidir.


8- Fiesta VII Benzin (Yakıt Seviyesi) İkaz Lambası

Ford Fiesta 7 otomobillerin birçoğunun yakıt deposu hacmi 45 litredir. Motor çalıştığı sürece akaryakıt kullanımı gerçekleştiği için depodaki yakıt azalacak ve belli bir süre sonra minimum seviyeye indiğinde gösterge panelinde benzin lambası yanacaktır. Dizel araçlarda bu ışığın yanması daha büyük arızalara sebebiyet verebilir. Çünkü yakıt pompası depo içerisindeki pislikleri de çekerek enjektörleri tıkayabilir. Bu yüzden otomobile uygun yakıt eklenirse şamandıra yukarı doğru hareket edecek ve benzin lambasını otomatik olarak göstergeden kaldıracaktır.


9- Ford Fiesta 7 Dış Aydınlatma Arıza Lambası

Otomobilin farı, sinyalleri, sis lambaları, plaka aydınlatmaları gibi donanımları dış aydınlatma olarak geçer. Bu parçalardaki küçük ampuller veya yeni nesil LED’ler arızalanırsa işlevini yitirecek ve gösterge ekranında kullanıcıya dış aydınlatma arıza lambası ile bildirilecektir. Ampul şeklinde sarı renkli bir ışık olan bu arıza sembolü ilgili parçadaki ampul veya led değiştirildiğinde ekrandan otomatik olarak silinir.


10- Ford Fiesta 7 Lastik Basıncı Düşük Uyarı Sembolü

Otomobillerin lastikleri hava ile doldurulur ve yola temas ettiği için hava basıncı konforlu bir sürüş için oldukça önemlidir. Tekerlerin içerisinde bulunan basınç sensörleri anlık basınç ölçümü yapar ve basınçta oluşan herhangi bir eksilme tespit ederse ekranında lastik basınç uyarı ışığı yakılır. Lastik patladığında veya siboptan Hava kaçırdığında da bu işaret otomatik olarak ekranda belirecektir. Kalibrasyonu yapılmış bir hava tabancası ile lastik basınçları eşitlendiğinde sensör de herhangi bir arıza yoksa bu ikaz sembolü ekrandan kaybolur.


11- Ford Fiesta 7 El Freni (Park) Işığı

Park işlemi gerçekleştirildikten sonra vites dişlilerine ekstra yük binmesin diye el freni çekilmelidir. Araç hareket etmeden önce el freninin muhakkak indirilmesi gerekir. Aksi durumda fren sistemine büyük zararlar verilebilir. Park freni olarak da bilinen bu sistem aktif iken gösterge ekranında el freni çekili ikaz lambası yanar. Sensör sorunu veya sistemde başka bir arıza yoksa el frenine indirildiğinde kırmızı renkli bu ışık otomatik olarak sönecektir.


12- Ford Fiesta VIII Hidrolik Direksiyon Arıza Lambası

Daha kolay manevra yapabilmek ve konforlu bir sürüş gerçekleştirmek için tasarlanan hidrolik direksiyonlar birçok bileşenden oluşur. Direksiyon mafsalı, power adı verilen elektrikli bir kutu, direksiyon hidrolik yağı ve sensörler başlıca bileşenler arasında yer alır. Bu parçalarda oluşan arıza ve hidrolik yağı eksikliği gösterge ekranında Fiesta 7 hidrolik direksiyon arıza ışığı yanmasının bilinen sebepleri arasındadır. Arıza ihmal edilip araç kullanılmaya devam ederse daha büyük sorunlar ortaya çıkacağı için bu işareti ekranda yanar yanmaz kalifiye bir oto tamir merkezine gidilerek soruna çözüm aranmalı ve onarım işlemi gerçekleştirildiğinde bu lambanın ekrandan kalkması gerekmektedir.


13- Ford Fiesta 7 Motor Arıza Lambası

Motor kontrol ünitesi olarak bilinen halk arasında oto beyni diye de tabir edilen aygıt araçtaki hata ve arızaları tespit etmek için geliştirilmiştir. Maf, mab sensörü arızası, katalitik konvertör adındaki parçanın hasar görmesi, egzozun tıkalı olması gibi sebeplerle aracın kirli hava çıkışı düzgün sağlanamamaktadır. Ayrıca EGR valfi arızası da performansın düşmesine ve aracın daha fazla yakıt harcamasına neden olur. Bu saydığımız sıkıntılar gösterge ekranında sarı renkli motor arıza lambası ile gösterilir. Motor arıza ışığı görülen araç yetkili servise gidilerek motor kontrol ünitesi bilgisayara bağlanmalı ve OBD-II arıza kodu taraması yapılmalıdır. Çıkan sonuca göre arıza onarıldığında gösterge ekranında görülen motor arıza ışığı otomatik olarak silinmiş oluyor.


14- Ford Fiesta 7 ESC Işığı Anlamı

Ani virajlarda ve zeminden kaynaklı yol tutuşunun azaldığı durumlarda tekerler arasındaki güç dengesini sağlayan ESC fonksiyonu otomatik olarak devreye girer. Bu özellik ihtiyacı olan tekerleğe fazla güç aktarımı yaparken ihtiyacı olmayan tekerden de ABS yardımı ile güç kesintisi uygulayarak aracı dengelemeye çalışır. Bu tarz bir durumda ESC özelliği devreye girmişse ekran panelinde ESC lambası yanar ve araç normale dönene kadar ekranda görülmeye devam eder. ESC sistemi manuel olarak kapatılabilen bir özelliğe sahiptir ve sürücü özelliği devre dışı bıraktığında ESC OFF yazısı ile sistemin çalışmadığı şoföre aktarılır.


15- Ford Fiesta 7 Silecek Suyu Seviyesi Uyarı İşareti

cam-suyu-silecek-suyu-seviyesi

Hava yağışlı iken ön camlar en çok kirlenen kısımlar arasında yer alır. Cam kirlendiğinde görüş imkanı azalır ve temizlenmesi gerekmektedir. Silecekler ön camı temizlemek için tek başına yeterli olmadığından ayrı bir haznesi olan silecek suyu yardımıyla temizlik yapılır. Depo içerisindeki sensör silecek suyunu minimum seviyede algıladığında gösterge ekranında silecek suyu seviyesi ikaz sembolü görülür. Mevsime uygun cam suyu eklendiğinde dükkan panelindeki bu işaret depo tekrar boşalana kadar görülmeyecektir.


16- Ford Fiesta 7 Dizel Kızdırma Bujisi Lambası

Motorin benzine kıyasla daha geç tutuşur ve yanma derecesi yüksektir. Yanma odasında sıkıştırılan yakıt ve hava karışımı ön ısıtma bujisi ile ısıtılarak bu dezavantaj giderilmeye çalışılıyor. Dizel araçlarda her silindirde 1 adet kızdırma bujisi yer alır. Kontak açıldığında kızdırma bu ücreti devreye girer ve birkaç saniye sonra işlemi tamamlar. Bu sırada ekranda sarmal yay şeklinde bir lamba yanar. Isıtma işlemi bittiğinde kızdırma bujisi ışığı kendiliğinden sönmelidir. Lamba yanmaya devam ediyorsa bujilerden birisi veya birden fazlası arızalanmış olduğu için işlevsiz kalır ve ekran panelinde bu işaret sürekli görülecektir. Arızalı ısıtma bujisi değiştirildiğinde ekrandaki bu lamba sadece araç ilk çalıştırılırken görülecek ve birkaç saniye sonra ekrandan kaybolacaktır.


17- Ford Fiesta VIII Ön Yolcu Airbag Kapalı Sembolü

Sürücünün sağ tarafında bulunan yolcular için tasarlanan hava yastıkları manuel olarak kapatılabiliyor. Özellikle küçük yaştaki yolcular ön tarafta yolculuk yapacaksa airbag açıldığında boğulma gibi olaylar ortaya çıkacağı için ön yolcu airbag’i kesinlikle kapatılmalıdır. Ön yolcu hava yastığı kapalıyken gösterge ekranında bir sembol yanar ve tekrar devreye alınana kadar bu işaret panelde görülecektir.


18- Ford Fiesta 7 ABS Arıza Lambası

ABS (anti-lock break system), fren sistemine dahil edilen bir fonksiyondur ve ani frenlerde tekerlerin kilitlenmesini önleyerek etkin fren yapılmasına yardımcı olur. ABS arızaları, hız sensörü, fren hidroliği eksikliği, sensör arızaları gibi sebeplerle ortaya çıkabilir. Aracınızda böyle bir arıza varsa gösterge ekranında sarı renkli ABS arıza ışığı yanacaktır. ABS arızalıyken araç kullanılmaya devam edilebilir fakat etkin fren yapmaktan bahsedilemez. Bu yüzden final arızalarında kalifiye bir ustaya başvurarak ABS arızaları onarıldığında ekrandaki ABS ışığı kendiliğinden silinmiş olur.


19- Ford Fiesta 7 Kapı Açık Uyarı Işığı

Otomobile giriş çıkış yapılan kapılar yolculuk anında muhakkak kapalı olmalıdır. Kapı açık şekilde yolculuk atmak trafikte kazalara sebebiyet verebiliyor. Kapıların kaporta ile birleştiği noktalarda switch adı verilen küçük düğmeler yer alır ve kapının kapandığını bu sensörler ile motor kontrol ünitesi algılar. Otomobilin kapılarından herhangi birisi tam olarak kapatılmamış ise gösterge ekranında kırmızı renkli kapı açık ikaz lambası yanar. Sürücü bu lambayı görüyorken yola çıkmamalı ve kapıların tam olarak kapanmasını sağlamaktadır. Switch ismi verilen küçük düğmeler arızalı değilse veya kapı tam olarak yerine oturmuşsa bu lamba ekrandan silinmiş olacaktır.


20- Ford Fiesta 7 Akü Lambası

Her otomobil araçta aracın donanım özelliklerine göre akü yer alır. Donanımların düzgün çalışabilmesi için akünün amper değeri önemlidir. Şarj dinamosu, v kayışı yardımı ile motordan aldığı gücü kullanarak otomobil için gereken elektriği üretir ve fazla enerji aküde depolanır. Akülerin kullanım ömrü ortalama 5 yıl civarındadır. Akü kullanılamaz hale geldiğinde, şarj dinamosu arızalandığında, v kayışı gevşediğinde veya koptuğunda, elektrik aktarma kablolarında şase oluştuğunda şarj işlemi yapılamaz ve gösterge ekranında kırmızı renkli Ford Fiesta 7 akü lambası yanar.

Marş motoru motor çalışmadan önce gereken elektriği aküden sağladığı için akünün sürekli dolu olması lazım. Akü dolu değilse ya da şarj problemi yaşıyorsa araç çalıştırılamaz. Kullanım esnasında yanan kırmızı renkli akü ışığı ekranda görülmüşse aracın motorunu stop etmeden en yakın bir Oto elektrik servisine başvurularak gerekli ölçüm ve tamir işlemleri yapılırsa ekran dayanan akü lambası sadece kontak ilçe edildiğinde ekran panelinde görülecek ve birkaç saniye sonra silinecektir.


21- Ford Fiesta 7 Vites Arttır/Düşür İkaz Sembolü

Günümüzde araç kullanılırken yakıt ekonomisi öne çıkmaktadır. Asgari düzeyde yakıt kullanmak için motoru devirli kullanmak ve vites geçişlerini olması gerektiği gibi yapmak gerekir. Bu yüzden gösterge ekranında yeşil okla gösterilen yukarı doğru ve aşağı doğru bir işaret görülür. Vites arttırılması gerektiği zaman shift yani yukarı azaltılması gerektiği zaman ise aşağı yani down ile gösterilen bir sembol görülüyor. Motor devrini alıp vites geçişi uygun koruma getirildiğinde bu işaret ekranda olmayacaktır.

Kaynak: reeloto.com

İlginizi Çekebilir: Otomobil Forum

“Ford Fiesta 7 Arıza Lambaları Anlamı | Fiesta MK7 Uyarı ve İkaz İşaretleri” üzerine bir yorum

Yorum yapın