Dacia Duster Arıza Lambaları Anlamı | Duster Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları

Günümüzde Renault tarafından üretimi yapılan Dacia Duster arıza lambaları anlamı nedir? Duster uyarı ve ikaz işaretleri neler? Dacia Duster gösterge ekranı ışıkları neden yanar ve arıza lambaları göstergeden nasıl söndürülür gibi sık sorulan sorulara yanıt vereceğiz.

Dacia Duster Arıza Lambaları
Dacia Duster Arıza Lambaları

Rumen Dacia’nın Renault ile birleşmesinden sonra üretimi başlanan Dacia Duster, ilk olarak 2010 yılında üretimine başlanan bir SUV araç modelidir. Geniş iç hacmi ile tam bir aile otomobil modeli olarak bilinir. Yakıt kullanımı ve arazideki performansı ile adından sıkça söz ettirmektedir. Yerden ideal yüksekliği, özellikle ülkemizde kırsal kesimde tercih sebebi olmasına yardımcı olmuştur. Yedek parçaya erişim, Renault servislerinde bakım imkanı gibi artıları ile kolayca pazar bulma imkanı yakalamıştır.

Duster Uyarı ve İkaz İşaretleri
Duster Uyarı ve İkaz İşaretleri

İlk üretildiği 2010 yılından itibaren bir çok kasa tipi ile satılmıştır. Dacia Duster, 1.0, 1.2, 1.3, 1.5 ve 1.6 dizel ve benzinli motorlar çalışacak şekilde alternatifler sunmuştur. Donanım paketlerinden en çok tutulanları Ambiance, Blackshadow, Comfort, Laureate ve Prestige olarak biliniyor. Hem arazi performansı hem uygun fiyatı hem de şehir içi kullanım konforu sayesinde üretildiği yıldan itibaren ülkemizde epey bir satış rakamına ulaşmış görünüyor. İlk modelleri manuel şanzımana sahip iken yeni nesil Dacia Duster’ler otomatik vites seçeneği ile satılmaktadır.

Dacia Duster Gösterge Ekranı
Dacia Duster Gösterge Ekranı

İlginizi Çekebilir: Dacia Lodgy Arıza Lambaları Anlamı

Dacia Duster Arıza Lambaları Anlamı | Duster Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları (Resimli)

Her otomobil ve araçta olduğu gibi Dacia Duster SUV modelinde de motor kontrol ünitesi (ECU) yer alır. Aracın bir çok yerinde konumlanan sensörler ile anormal durumlarda ve sistem, donanım arızalandığında gösterge ekranında bir takım işaret ve semboller görülüyor. Bu işaret ve uyarı ışıklarını arıza lambaları olarak geçer. Reeloto olarak otomobil forum sitelerinde yaptığımız incelemede bir çok kullanıcının doğru bilgiye ihtiyaç hissettiğini gördük. Dacia Duster kullanım kılavuzunu inceleyerek Duster arıza lambaları anlamları ile alakalı bilgileri derlemeye çalıştık. Şimdi hep beraber Dacia Duster arıza lambaları anlamı ve uyarı, ikaz işaretleri anlamları ile alakalı Reeloto ustalarının hazırladığı detaylı ve resimli yazımıza birlikte göz atalım.

Duster İç Görünüm
Duster İç Görünüm

1- Dacia Duster İmmobilizer Lambası

Motoru, anahtar olmadan çalıştırmayı önleyen sisteme immobilizer deniyor. Anahtar içindeki çip ile kontak civarındaki sensör eşleşince motor ECU (motor kontrol ünitesi) çalışabilir hale getirilecektir. Anahtar pili bitince, akü tamamen boş olunca, sensörlerde arıza meydana gelince motor çalıştırılamaz ve gösterge ekranında aralıklarla yanan immobilizer lambası sürekli yanmaya başlar. Bu durumda araç motoru çalışmayacağı için yola çıkılamaz. Anahtar pili kontrolü ve akünün boş olup olmadığına baktıktan sonra herhangi bir sorun görülmemişse arızanın tamiri için elektronik oto anahtar tamirleri konusunda uzman bir servisten yardım olarak soruna çözüm aramalıdır. Sorun ortadan kalktığında immobilizer ışığı, eskisi gibi aralıklarla yanıp sönmeye devam edecektir.


2- Dacia Duster Kapı Açık İkaz Işığı

Yolculuğa başlamadan önce bütün kapıları kapatılmalı ve yoldayken kapıların aniden açılması engellenmelidir. Kapı kenarlarına bulunan küçük düğmeler kapıların tam olarak kapalı olmadığını algılar ve gösterge ekranında kapılar açık uyarı ikaz ışığının yanmasına neden olur. Sürücü bu durumda bütün kapıları kapalı hale getirmeli ve bu lamba söndükten sonra yola çıkmalıdır.


3- Dacia Duster Benzin Lambası

Dacia Duster modelleri yakıt deposu 50 litredir. Deponun içerisindeki şamandıra yakıtı araç çalıştıktan sonra ölçmeye başlar ve yakıt seviyesi kritik düzeye indiğinde gösterge ekranında benzin lambası yanmasına sebebiyet verir. Özellikle dizel araçlarda benzin ışığı sürekli yanmamalıdır. Depo içerisindeki yabancı maddeler enjektörleri ve yakıt filtresine tıklayacağı için benzin lambası yanmadan araca yakıt takviyesi yapmak gerekiyor. Karaca uygun yakıt alındığında gösterge ekranındaki benzin seviyesi ikaz lambası kendiliğinden sönecektir.


4- Dacia Duster Kızdırma (Ön Isıtma) Bujisi Lambası

Benzine göre dizel yakıt daha geç yanar. Bu durumda kışın motoru ile çalışan araçlar daha çok zorlanır. Olumsuz durumu ortadan kaldırmak için her silindire birer adet ön ısıtma bujisi yerleştirilmiştir. Kontak açıldığında ısıtma bujisi devreye girer ve yay şeklinde bir ikaz lambası kızdırma bujisi çalıştığı sürece ekranda görülüyor. Eğer kızdırma bujilerinden herhangi birisi arızalı ise bu ikaz işareti yanıp sönmeye veya sürekli yanmaya başlar. Arızalı olan ısıtma bujisi değiştirilirse ekranındaki bu işaret sadece kızdırma bujisi devredeyken görülür.


5- Dacia Duster Motor Arıza Lambası

Motor kontrol ünitesi (ECU) ismi ile bilinen küçük bir bilgisayar sensörler aracılığı ile araçtaki arızaları tespit edebiliyor. Egzoz sistemi içerisinde yer alan oksijen (lambda), maf ve mab sensörleri arızalanır, katalitik konvertör sorunları meydana gelirse ve bazı elektronik sistemine de sorunlar oluşunca gösterge ekranında sarı renkli motor arıza ışığı yanar. Motor arıza lambası Dacia Duster otomobillerde bazı durumlarda stop yazısı ile beraber yanabiliyor. Öyle durumlarda aracı hemen durdurmak oldukça önemli ve arızanın artmasını engelleyici bir önlemdir.

Motor arıza lambası yanan arabanın performansı hissedilir derecede düşer. Araç tamir merkezine götürülerek bilgisayara bağlanmalıdır. OBD-II kodu taraması yapılarak arıza tespit edilebiliyor. Lambanın yanmasına neden olan problem giderildiğinde bu ikaz sembolü panelden kaybolacaktır.


6- Dacia Duster El Freni Işığı

El freni, aracı Park ettikten sonra sabitlemek için kullanılır. Ayrıca özellikle otomatik vitesli araçlarda şanzıman dişlilerine binen yükü hafifletmek için aktif ediliyor. El freni çekili iken gösterge ekranında el freni ışığı yanar. Fren sistemi aktif iken araç kullanılmamalı ve el freni hemen indirilmelidir. Aksi halde balatalar ve fren merkezleri gibi parçalar zarar görebilir.


7- Dacia Duster Airbag Arıza Lambası

Dacia Duster SUV modeli araçların özellikle yeni versiyonlarında birçok yerde hava yastığı vardır. Hava yastıklara kaza anında kompresör tarafından otomatik olarak şişirip açılır. Böylece sürücü ve arasındaki ölümcül darbelerden kurtulur. Airbag modül arızası, zemberek problemleri, sensör hataları veya mağazaları gibi sebepler ortaya çıkarsa göstermek zorunda sistemin çalışmadığını gösteren airbag arıza lambası görülecektir. Airbag tamir işlerinde uzman bir servise müracaat ederek soruna çözüm aramak gerekiyor. Bazı durumlarda küçük bir soket çıkması gibi basit sebeplerle yanabilen airbag arıza ışığı kimi zaman ise sistemsel hatalardan kaynaklanan sorunlar yüzünden panelde görülebilir. Daha önce airbag açmış otomobillerde bu işareti sıkça görüldüğü biliniyor.


8- Dacia Duster ABS Arıza Lambası

ABS sistemi, fren mekanizmasına yardımcı olan özelliklerden biridir. Kilitlenmeyi önleyici fren sistemi olarak ta bilinen ABS, hidrolik eksikliği, sensörlerin kirlenmesi veya bozulması, balatanın bitmesi ve çeşitli diğer sebeplerle çalışamaz hale gelirse gösterge ekranında ABS arıza lambası yandığı görülür. Fren tamirinde uzman bir servise aracınızı ulaştırarak soruna çözüm bulunursa bu sembol kendiliğinden silinmiş olur.


9- Dacia Duster Ön Yolcu Airbag İkaz Işığı

Ön yolcu için tasarlanan hava yastıkları, çocuk ve bebek gibi küçük yolcular ön tarafta yolculuk yapacağı zaman manuel olarak kapatılabiliyor. Otomobilin anahtarı ile kapatılabilen ön hava yastıkları kapalı olduğunda ekranda ön yolcu airbag OFF yazısı veya işareti görülür. Sürücü ön yolcu hava yastığına tekrar aktif ettiğinde bu lamba ekrandan silinecektir.


10- Dacia Duster Yağ Lambası

Modelleme motor cinsine göre Dacia Duster araçlar 4 ile 5,5 litre arasında motor yağı kullanımına sahiptir. Motor içerisindeki metal parçalar motor çalıştığı sürece düzgün biçimde yağlanmak zorundadır. Yağ pompası ve yağ sensörü arızası, motor yağının herhangi bir sebeple eksilmesi, yağ filtresinin tıkanması gibi sebepler gösterge ekranda yağdanlık şeklinde kırmızı renkli motor yağ lambası yanmasına neden oluyor. Yağ ışığı hareket halinde görülmüş ise aracı hemen uygun bir yere çekip motoru durdurmak gerekmektedir.

Motor sorduktan sonra yağ çubuğu ile yağ ölçümü yapılmalı ve eksiklik varsa tamamlanmalıdır. Eksiklik olmamasına veya tamamlanmasına rağmen ekran panelinde yağ lambası yanmaya devam ediyorsa aracı mümkünse çekiciye yükleyerek yetkili servise veya ustamıza götürmemiz lazım. Gerek de onları bekleme tamam alırsa yağ lambası sadece kontağın çevrildiği zamandan motorun çalıştığı zamana kadar olan sürede görülecektir.


11- Dacia Duster Akü Lambası

Taşıtlar için gerekli olan elektriği şarj dinamosu üretir. Üretilen elektriğin fazla olan kısmı aküde daha sonra kullanılmak üzere saklanır. Özellikle marş motoru arabayı çalıştırmak için gerekli olan elektriği aküden sağla. Akünün bir ömrü vardır ve zamanla kullanım ömrünü tamamlar. Akü ömrü bitince, şarj dinamosu arızalanınca, v kayışı kopar veya gevşerse akü şarj edilemez. Gösterge ekranda kırmızı renkli akü lambası yanar. Bir sürücü aracı kullanırken akü lambası yandığını görüyorsa hemen oto elektrik tamir servisine giderek gerekli ölçüm ve tamir işlemlerini istemelidir. Aksi halde bana sorduktan sonra tekrar çalışmayabilir.


12- Dacia Duster Hararet Lambası

Motor çalıştıkça ısınır ve yüksek ısılara geldiğinde performansı düşer. Aynı zamanda aşırı sıcaklık, üst kapak contasının yanmasına neden olur. Motorun soğutulmasını devir daim pompası, soğutma suyu haznesi, radyatör, fan, hortumlar gibi soğutma sistemi parçaları gerçekleştiriyor. Bu parçalarda veya sistemin diğer elemanlarında meydana gelen arızalar soğutma işleminin yapılmasını engeller ve Motor sıcaklığı aşırı derecede yükselir. Ekran panelinde kırmızı renkli hararet lambası yanar. Hararet ışığı yanan araba ile arızanın büyümesine sebep olur. Soğutma suyu motor soğuduktan sonra ölçülerek eksiklik varsa tamamlanmalıdır. Ayrıca radyatör ve hortumlar kontrol edilmelidir. Hararete neden olan arıza tespit edilip tamir edildiğinde hararet ışığı kendiliğinden sönecektir.


13- Dacia Duster Fren Arıza Lambası

Fren sistemi, balata, diskler, kampanalar, balatalar, sensörler gibi bileşenlerden oluşur. Ayrıca fren sistemini çalıştıran hidrolik yağı da kullanılır. Hidrolik yağ eksilirse veya sensörlerde sorun sorun ortaya çıkarsa ekranda kırmızı renkli fren arıza ışığı yanar. Fren hidrolik yağı eksikliği varsa tamamlamak gerekir. Fren arızası özel olarak sadece fren sorunlarına bakan atölyelerde tamir edilebilir. Arızaya neden olan problem çözüme kavuşturulduğunda fren arıza ışığı ekrandan silinmiş olur.


14- Dacia Duster ESP Lambası

Yol şartlarına göre aracın tekerlekleri arasındaki güç dağılımını sağlayan ESP özelliği tüm Dacia Duster araçlarda standart donanım olarak kullanılır. Özellikle hızlı girilen virajlarda, kaygan zeminde ESP güç dağılımını sağlamaktadır. Bu tarz bir olumsuzlukta özellikle devreye girer ve kayan araba şeklinde ESP lambası yanıp sönüyor. Tehlike ortadan kalkınca işaret ekranda görülmeyecektir. Bununla beraber ESP sembolü panelde sürekli yanmaya devam ediyorsa sistemsel bir arızadan bahsetmek mümkündür. Bazı modellerde özellik sürücü tarafından kapanabilecek şekilde tasarlanmış ise ve fonksiyon aktif değilse ESP OFF yazısı ekranda görülecektir.


15- Dacia Duster Yakıt Filtresi Su İkaz Işığı

Motorinin deposunda bulunan su buharı zamanla yoğunlaşarak yakıtın içine su olarak karışır. Yakıt filtresi bu suyu süzerek enjektörlere ve motora ulaşmasına engel olur. Yakıt filtresi içerisinde biriken su miktarı aşırı seviyeye ulaştığında gösterge ekranda yakıt filtresinde su var uyarı lambası yanar. Yeni bir filtre alınıp hazne içerisindeki su boşaltılırsa bu lamba gösterge ekranından kendiliğinden kaybolur.


16- Dacia Duster Hız Sabitleyici (Cruise Control) İşareti

Sürücünün gaz pedalına basmadan aracı belirli bir hızla ilerletmesini sağlayan özelliğe hız sabitleyici veya Cruise Control özelliği denir. Bu sistemi motor kontrol ünitesi çalıştırır. Kullanıcı özelliği istediği hıza ayarlandığında ve sistemi aktif ettiğinde ekranda hız sabitleyici işareti görülür. Özellik kapatılana kadar bu işaret panelde görünmeye devam edecektir.


17- Dacia Duster Lastik Basıncı Düşük İkaz Lambası

Tekerleklerin içerisinde lastiklerin havasını ölçen sensörler vardır. Lastik patladığında veya hava kaçırdığında sensörler hava basıncını düşük ölçer ve ekran panelinde lastik basıncı düşük uyarı lambası yakalar. Lastik tamir edilirse ya da basınç miktarı olması gereken seviyeye getirilirse bu sembol ekrandan kalkar. Lastik basınç sensörleri arızalı ise hava basıncı tam olsa bile bu işareti görmeye devam edebiliriz.


18- Dacia Duster Vites Arttır/Azalt Uyarı Sembolü

Ekonomik araç kullanmak ve motorun kullanım ömründe arttırmak için devirli Araç kullanmaya Özen göstermek gerekiyor. Dacia Duster modeli gösterge ekranında devirli araç kullanmaya yardımcı olmak için vites arttır/azalt sembolü çıkmaktadır. Özellikle yeni araç kullanmaya başlayanlara bu özellik epey yardımcı oluyor. Motor devrini alıp doğru vites konum konumu seçildiğinde işaret göstergede görülmez.


19- Dacia Duster Gösterge Ekranı Stop Yazısı Anlamı

Bir çok elektronik sistem ve parça ile çalışan bu araçlarda motor kontrol ünitesi arızaları, yakıt ve ateşleme sorunları görülebilir. Böyle durumlarda göstergede stop yazsı kırmızı renkle yanar. Çok ciddi sorunlarda görüle stop yazısı görülür görülmez araç durdurulmalıdır. Kontak tekrar açıldığında bu yazı halen görülüyorsa arabayı çalıştırmadan yetkili servis veya ustanızla irtibata geçmelisiniz.


20. Dacia Duster Direksiyon Arıza Lambası

Dacia Duster modellerinde hidrolik direksiyon kullanılır. Hidrolik yapı eksikliği, sensör arızaları ve direksiyon mafsalındaki sorunlar sistemin düzgün çalışmasını engeller. Gösterge ekranında hidrolik direksiyon arıza ışığı böyle durumda otomatik olarak yanacaktır. Direksiyon hidrolik yağı eksikliği kontrol edilerek eksiklik varsa tamamlanması gerekir. Hidrolik tamamlanmasına rağmen arıza ışığı görülüyorsa mekanik tamir servislerine başvurarak soruna çözüm bulmamız gerekiyor. Aksi halde sürüş ve manevra konforu düşecek ve arıza daha da büyüyecektir.


21- Dacia Duster Elektronik Arıza Lambası

Bİr çok elektronik sistem sürüş rahatlığı ve konforlu araba kullanılmak için Dacia Duster modellerinde kullanılıyor. Yakıt sistemi,  elektrik destekli hidrolik direksiyon, motor kontrol ünitesi gibi elektronik sistemlerde zamanla arıza meydana gelebiliyor. Araç kullanımını etkilemese bile bu gibi durumlarda gösterge panelinde elektronik sistem arıza lambası yanar ve sürücü tamir için ikaz edilir. Araç bilgisayara bağlanılarak arıza taraması yapılırsa tam olarak sorun ortaya çıkar. Onarım işlemi başarılı bir şekilde yapıldığında bu işaret panelden kendiliğinden kaybolur.


22- Dacia Duster Adblue Lambası

Dizel araçların belirli yıldan sonra üretilen çeşitlerinde hava kirliliğini azaltmak için saf su ve üre karışımından oluşan adblue sıvısı kullanımı zorunludur. Egzozdan çıkan havanın daha temiz olmasını sağlayan adblue, ayrı bir depoda bulunur. Depo içindeki sıvı seviyesi kritik düzeye indiğinde  göstergede adblue lambası yanar. Araç yaklaşık 1.000 km kadar daha kullanılabilir. Eğer adblue eklenmezse motor çalıştırılamaz. Taşıta adblue eklendikten sonra ikaz lambası otomatik olarak ekrandan silinir.

Kaynak: reeloto.com

İlginizi Çekebilir: Otomobil Forum

“Dacia Duster Arıza Lambaları Anlamı | Duster Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları” üzerine bir yorum

  1. Günümüzde uygun ve parçası ustası bol olan bi suv isteyenler için oldukça mantıklı. Fakat sürüç ve konfor bakımından oldukça riskli bir araç. Ağırlıgı diger suvlara göre 250-300 kg daha düşük buda aracın çabuk savrulması ve kaymasına neden olabiliyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu olduğunu düşünüyorum.

    Yanıtla

Yorum yapın