Dacia Dokker Arıza Lambaları Anlamı | Gösterge Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları

Dacia’nın hafif ticari araç modeli Dacia Dokker arıza lambaları nedir? Dokker gösterge paneli uyarı ve ikaz işaretleri ne anlama geliyor? Dacia Dokker arıza ışıkları, uyarı ve ikaz sembolleri göstergede neden yanar ve ekrandan nasıl silinir gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

Dacia Dokker Arıza Lambaları
Dacia Dokker Arıza Lambaları

Renault tarafından üretilen Dacia Dokker, Kangoo, Partner gibi panel Van bir kasa tipine sahip araç türüdür. Hafif ticari araç kapsamında LAV diye değerlendirilen grupta yer alır. Rumen Dacia’nın Fransız Renault tarafından satın alınmasından sonra üretimi yapılmıştır. Klasik Reno özelliklerine sahiptir. Yakıt konusundaki tutumluluğu ile  tanınır. Resmi olarak Casablanka otomobil fuarında görücüye çıkmıştır. Binek ve panel Van kasaları bulunuyor. Yine 2012 yılındaki İstanbul Auto Show fuarında crossower tipi tanıtılarak satışa çıkarıldı.

Dokker Uyarı ve İkaz İşaretleri
Dokker Uyarı ve İkaz İşaretleri

Avrupa, Kuzey Afrika pazarında epey ilgi görmüştür. Hatta 2018 yılındaki satış rakamları ile aynı markanın ürünü olan Renault Kangoo modelini geçerek piyasadaki yerini sağlamlaştırmış görünüyor. Benzinli ve dizel motora sahip 1.5 ve 1.6 litrelik hacimli çeşitleri bulunuyor. Türkiye’de en tutulan motor tipi 1.6 dCI dizel versiyonudur. Geniş iç hacmi, yakıt tasarrufundaki cimriliği ve aynı zamanda otomobil konforunu bir arada sunması sayesinde 2. el pazarında aranan araçlar arasında yer alır.

Dacia Dokker Ekran Paneli
Dacia Dokker Ekran Paneli

İlginizi Çekebilir: Dacia Lodgy Arıza Lambaları Anlamları

Dacia Dokker Arıza Lambaları Anlamı | Dokker Gösterge Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları

Artık otomobillerde olduğu gibi hafif ticari araçlarda da ”motor kontrol ünitesi” (ECU) vardır. Bu mini oto beyni sayesinde araçta meydana gelen arıza ve sorunlar gösterge ekranında yer alan panelde lamba ve ışıklar yakılarak kullanıcıya bilgiler verilir. Arıza lambaları ve gösterge ikaz, uyarı işaretlerinin ne anlama geldiğini bilmek sürücüye oldukça kolaylık sağlar. Arıza ortaya çıkar çıkma müdahale etme imkanı sağladığı için sorunun ciddi seviyelere çıkmasını engellemeye yarar.

Dacia Dokker gösterge ekranı arıza lambaları, ikaz ve uyarı sembolleri ne anlama gelir tarzı sorular son zamanlarda bir çok araç sahibi tarafından merakla sorulmaktadır. Hatta otomobil forumlarında bu konu ilk karşılaşılan sorular arasında yer alır.  Reelot ekibi tarafından başta kullanım kılavuzu olmak üzere yapılan detaylı bir araştırma sonucunda Dacia Dokker hafif ticari araç sahiplerinin merak ettiği Dokker gösterge arıza ışıkları ve uyarı işaretleri ile ilgili hazırladığımız bölüme hep birlikte göz atalım.

Dokker İç Görünüm
Dokker İç Görünüm

1- Dacia Dokker Vites Arttır/Düşür İkaz İşareti

Günümüzde yakıtı ekonomik kullanmak araç sahipleri için öncelik durumundadır. Ekonomik bir sürüş sağlamak için aracı devirli ve uygun viteste kullanmakta bu konuda oldukça önemlidir. Gösterge ekranında sürücünün aracın devri geldiğinde vites arttırması veya azaltması gerektiğinde ikaz lambası yanarak sürücüye bilgi verilir. Devir saati 3000/d’ye geldiğinde vitesi arttırmak veya azaltmak için bir sembol yakılır ve sürücüye bu konuda yardımcı olunur. Uygun vites değiştirme gerçekleştiğinde paneldeki bu lambanın söndüğünü görüyoruz.


2- Dokker Genel Arıza İşareti

Dacia Dokker hafif ticari araçlarda birden çok elektronik sistem yer alır. Motor kontrol ünitesi (ECU), yakıtı ateşleme sistemi bunların başında geliyor. Motor kontrol ünitesi tarafından tespit edilen ciddi arızalar gösterge ekranında turuncu renkte genel arıza lambası ile gösterilir. Eğer lamba kırmızı renkle yanıyorsa motor kontrol ünitesi arızasının varlığından söz edilebilir. Lamba kırmızı renkli yanıyorsa paket kaybetmeden yetkili servisle irtibata geçerek yönlendirmeleri doğrultusunda hareket etmek önemli bir davranış olacaktır. Araç bilgisayara bağlanarak arıza tespit edilir ve gerekli onarım işlemi tamamlanırsa bu ışık ekrandan kendiliğinden sönmüş olur.


3- Dacia Dokker El Freni Çekili Işığı

Park freni veya halk arasında el freni olarak bilinen mekanizma aracı park esnasında sabitlemek için kullanılır. Ayrıca dik yokuşlarda acemi sürücüler aracın geri geriye kaçmaması için bu özellikten faydalanabiliyor. El freni çekili halde iken araç kullanmak fren sistemine zarar vereceği için gösterge ekranında kırmızı renkli el freni çekili ilk gaz lambası yakılır ve sürücüye araç harekete geçmeden önce el frenini indirmesi gerektiği hatırlatılır. Herhangi bir sensör arızası yoksa Park freni indirildiğinde gösterge ekranındaki bu ışık artık görünmeyecektir.


4- Dacia Dokker Hararet Lambası

Motor yanma odasında yenen akaryakıt doğası gereği bir ısı ortaya çıkarır. Sıcaklık yükseldikçe motor ve bileşenlerindeki metal parçalara ve üst kapak contasına zarar vererek ciddi hasarlara yol açabilir. Bu olumsuzluğu önlemek için geliştirilen soğutma sistemi aracın motor sıcaklığı ortalama 80-90 derece sıcaklıkta devreye girer. Bu sistem içerisindeki devir daim pompa arızası, termostat ve fan müşürü sorunları, radyatör problemleri, soğutma suyunun herhangi bir sebeple eksilmesi gibi durumlarda devreye giremez ve bu durumda gösterge ekranında kullanıcı kırmızı renkli motor hararet lambası yandığını görecektir. Bir aracın motoruna zarar verecek en büyük arızalardan biri olan soğutma sistemi problemleri ertelenmemelidir.

Aracı kullanırken gösterge ekranında hararet ışığı yanıyorsa arabayı hemen durdurmak ve motoru rölantide çalıştırmak gerekiyor. Bu sırada soğutma suyu seviyesi ölçülmeli ve eksiklik varsa tamamlanmalıdır. Ayrıca hortumlarda ve radyatörlerde su kaçağı olup olmadığına da bakmamız gerekiyor. Gözle görülen herhangi bir problem yok fakat araba hararet yapmışsa kontrollü bir şekilde tamircinin yolunu tutarak arızanın tespitini yaptırmamız ve gerekli tamir işlemini istememiz gerekmektedir. Sistem düzgün bir şekilde çalıştığında araç teker hararet yapmayacak ve ekran panelinde Bu lamba bir dahaki hararet onayı gerçekleşene kadar görünmeyecektir.


5- Dokker Motor Arıza Lambası

Reeloto olarak sık karşılaştığımız sorulardan birisi de motor arıza lambası neden yanar sorusudur. Halk arasında motor arıza ışığı olarak bilinen sarı renkli uyarı sembolü egzoz sisteminde bulunan bileşenlerde meydana gelen arızalarda gösterge ekranında sarı renkle yanmaktadır. Maf, mab sensörü arızaları, EGR valfi problemleri, katalitik konvertör isimli parçanın hasar görmesi gibi sebeplerle motora hava giriş çıkışı sorunlu hale gelebiliyor. Arabamızın gösterge ekranında bu ışığı görüyorsak yetkili servis veya kalifiye bir tamir atölyesine giderek aracımızı bilgisayarla OBD-II arıza kodu belirleme testine sokmamız gerekir. Çıkan sonuca göre ilgili parça değiştirilip veya onarılırsa bu lamba artık ekran panelinde görülmez.


6- Dacia Dokker Dizel Kızdırma Bujisi Işığı

Sadece dizel araçlarda bulunan kızdırma bujileri, soğuk havalarda aracın daha çabuk çalıştırılmasına yardımcı olan bir parçadır. Kontak çevrildiğinde hava yakıt karışımını ısıtarak dizel yakıtın daha çabuk alev almasına sebep olur. Kontak açıldığında ekranda birkaç saniye görülen bu ışığın kendiliğinden sönmesi gerekiyor. Eğer bu ışık araç hareket halindeyken kısa aralıklarla veya sürekli yanmaya başlamışsa ısıtma bujilerinde arıza söz konusudur. Yenisiyle arızalı olan kızdırma bujisi değiştirildiğinde bu uyarı ışığı sadece araç çalışırken yanacak ve kısa bir süre sonra sönmüş olacaktır.


7- Dokker Airbag Lambası

Dacia Dokker hafif ticari araçlarda tıpkı otomobillerde bulunduğu gibi hava yastıkları birden fazla yere yerleştirilmiştir. Kaza anında sensörler darbeyi algılar ve kompresör yardımı ile bu hava yastıkları şiş yerilerek araç içerisinde gidelim ciddi yaralanmalarının önüne geçer. Airbag sargısı, sensör, beyin arızası gibi sebepler bu güvenlik sisteminin çalışmasını engelleyeceği için bu tip bir arıza ortaya çıktığında ekran panelinde airbag arıza ışığı yanmaya başlar. Bazen küçük bir soket çıkması veya kablo kopması neticesinde de görülebilen airbag lambası, araç içerisindekilerin çarpışma anında güvenlik olarak zayıf şekilde yolculuk yaptığını anlatır. Bu iş için hizmet veren kaliteli ve referanslı airbag tamir servislerine giderek soruna çözüm bulunabiliyor. Gerekli onarım veya değişim işlemi tamamlanırsa airbag işareti ekrandan silinmiş oluyor.


8- Dacia Dokker Akü Lambası

Aracın motorunu hareket vermek için çalışan marş motoru ilk hareketi aküden aldığı elektrik enerjisi ile sağlar. Bunun yanında araçtaki donanım ve sistemlerin çalışabilmesi için gerekli olan elektrik şarj dinamosu ile üretilir ve aküde kullanılmak üzere saklanır. Akünün ortalama 5 yıl kadar bir kullanım ömrü bulunuyor. Akü kullanım ömrü bittiğinde, şarj dinamosu arızası ortaya çıktığında, V kayışı adındaki parçanın gevşeyip veya koparak şarj dinamosunu çeviremediğinde akü şarj olmaz.

Gösterge ekranında kırmızı renkli akü lambası sürekli yanmaya devam eder. Bu arıza ile aracımız hareket halindeyken karşılaşmış isek motoru durdurmadan yetkili servise ya da oto elektrik tamircilerine başvurarak soruna acilen çözüm bulmak gerekir. Arıza ihmal edilirse motor durduktan araç tekrar çalışmayabilir. Oto elektrik tamir servislerinde onarımın bir an önce yapılması gerekir. Şarj sorunu ortadan kalktığında ekran paralelinde akü ışığı sadece araç ilk çalıştırılırken bir kaç saniye görülecek ve motor çalıştıktan sonra panelde görülmeyecektir.


9- Dacia Dokker Yağ Lambası

Motor ve bileşenleri metal parçalardan oluştuğu için yağ kullanılması zorunluluktur. Yağ pompası karterde biriken yağı, motor çalıştığı sürece yağlama işlemi yapmak üzere motora iletiyor. Yağ pompası arızası, yağ eksikliği, motor yağının kullanım ömrünü tamamlaması gibi sebepler ve yağ sensörünün arızalanması gibi sorunlar kam mili, krank mili ve pistonların düzgün yağlanmasına engel olur. Böyle durumlarda gösterge ekranında kırmızı renkli yağdanlık şeklinde yağ lambası yanar.

Bu işaret görüldüğünde aracımızı hemen durdurmamız ve motoru stop etmemiz gerekiyor. Yaklaşık 10 dakika bekledikten sonra yağ çubuğunu çekerek öncelikle yağ seviyesini ölçmeli ve eksiklik varsa uygun viskoziteye sahip motor yağı eklememiz gerekiyor. Yağ eksik değilse sensör arızası olabileceği için aracı mümkünse çekiciye yükleyerek servise veya ustamıza götürüp sorunun tamir edilmesini istemeliyiz.


10- Dacia Dokker ABS Arıza Lambası

Fren sistemine yardımcı olmak için geliştirilen ve ABS (anti-lock break system) adı verilen kilitlenme önleyici özellik ani fren sırasında devreye girer ve aracın tekerlerinin kilitlenerek kaymasını önler. ABS beyin arızası, hız sensörünün kirlenmesi veya bozulması, hidrolik yağının eksilmesi gibi sebepler ABS’nin çalışmasını engeller ve gösterge ekranında ABS arıza ışığı sürekli yanmaya başlar.

ABS lambası yanan aracı kullanmak mümkündür fakat ani fren yapmamız gereken durumlarda çalışmayacağı için kaza ihtimali artar. Kullanıcı hidrolik seviyesini ölçerek eksiklik varsa tamamlarsa gösteri ekrandan lambanın yanıp yanmadığını kontrol etmesi gerekir. Lamba yanmaya devam ediyorsa veya fren hidroliği eksik değilse aracı kontrollü bir biçimde tamirciye ulaştırarak gerekli onarım işlemini talep etmesi gerekiyor. Tamir işlemi başarıyla tamamlanırsa ABS ışığı ekrandan kaybolacaktır.


11- Dacia Dokker Lastik Basıncı İkaz İşareti

Araç tekerlerin içerisinde lastik basıncını anlık olarak ölçen sensörler vardır. Aracın yola temas eden kısmı olan lastiklerdeki hava basıncı, düzgün bir sürüş ve yola tutunabilmek için oldukça önemlidir. Basınç sensörü arızalanır veya lastik basıncı patlama, hava kaçırma gibi sebeplerden ötürü lastik basıncını düzgün şekilde ölçemezse gösterge panelinde bu ışık yanmaya başlar. Öncelikle lastiklerin havası kalibresi  yapılmış düzgün çalışan bir hava tabancası ile şişirilerek uygun basınç değerine sahip olması gerekiyor. Bu işlem yapılmasına rağmen ekranda lastik basıncı düşük uyarı ışığı görülmeye devam ediyorsa sensörleri kontrol ettirerek arıza varsa yenisiyle değiştirilmelidir. Bu durumda paneldeki ikaz lambası kendiliğinden sönmüş oluyor.


12- Dacia Dokker Benzin Lambası

Her içten yanmalı motora sahip araçta olduğu gibi Dacia Dokker hafif ticari araçlarda da yakıtın depolandığı bir bölme yer alıyor. Depo içerisindeki şamandıra kalan yakıtı anlık olarak ölçer ve yakıt seviyesi 7 litrenin altına indiğinde gösterge panelinde benzin lambası yakılarak sürücüye yakıt alması hatırlatılır. Dizel motorlu taşıtlarda bu lambanın sık yanması ve o şekilde kullanım sağlanması tavsiye edilmez. Depo içindeki yabancı maddeleri yakıt pompası çekerse enjektörlerde sorun ortaya çıkar. Araca uygun yakıt ikmali tamamlandığında bu lambanın ekrandan silinmesi gerekiyor. Şamandıra arızalı ise bu lamba sürekli yanmaya devam eder.


13- Dacia Dokker Hız Sabitleyici Sembolü

Motor kontrol ünitesi yardımı ile aracı gaz pedalına dokunmadan istenilen hız limitinde hareket ettirmeye yarayan hız sabitleyici özelliği bu araçta da bulunuyor. Araç şoförü belediye hız limitinde Cruise Control özelliğini aktif ederek kullanmaya başladığı andan itibaren göstergede sabitleyici işareti yanmaya başlar ve özelliği kullanıcı devre dışı bırakana kadar sürekli ekranda görülür.


14- Dokker Emniyet Kemeri Uyarı İşareti

Olası kaza anında araçtakilerin araç içinde savrulmalarını engelleyen emniyet kemerlerine takmak yasal olarak zorunlu bir harekettir. Emniyet kemeri tokası emniyet kemeri aparatına takıldığında ekran panelinde kırmızı renkle görülen emniyet kemeri takılı değil uyarı lambası panelden silinecektir. Araç sürücüsü bu ışığı görüyorsa bütün yolcuların kemerlerini bağladığında Emin oluncaya kadar aracı hareket ettirmemesi gerekiyor.


15- Dacia Dokker ESC Lambası

Zeminden kaynaklanan veya aşırı virajlı yollarda aracın savrulmasını önleyen ve kayıp yoldan çıkmasına engel olan ESC (electronic stabilyt control) fonksiyonu, reeloto olarak yaptığımız araştırmalar neticesinde Dacia Dokker modeli araçların tamamında standart olarak yer aldığı görülmüştür. Bu gibi durumlarda özellik motor kontrol ünitesi tarafından tehlike algılandığında otomatik olarak devreye girer ve ekranda kayan araba şeklinde ESC devrede ışığı görülmeye başlar. Yol şartları normale dönüp tekerler arasındaki güç farkı eşitlendiğinde ESC ışığı ekrandan kaybolur. ESC özelliğinde bir sorun ortaya çıktığında ya da arızalandığında ekranda bu kez ESC OFF yazısı çıkarak özelliğin çalışmadığı sürücüye gösterilir.


16- Dacia Dokker Ön Yolcu Airbag Sembolü Anlamı

Sürücünün sağ tarafında bulunan yolcu koltuğunda özellikle pusetle ve çocukla yolculuk yaptığında hava yastığı açılırsa Hayati riskler oluşabiliyor. Bu tarz durumları engellemek için ön yolcu airbag özelliği sürücü tarafından devre dışı bırakılabilir. Ön yolcu hava yastığı kapatılınca ekranda ikaz işareti görülür. Sürücünün ön yolcu hava yastığını tekrar aktif ettiğinde Bu işaretin ekrandan silinmesi gerekiyor.


17- Dokker Kapı Açık İşareti Anlamı

Araç kapıları, yola çıkılmadan önce tamamen kapalı olması gerekir. Yolda ilerlerken açılması halinde içeridekiler yola düşebilir veya trafikte ilerleyen diğer araçlar açık olan kapıya çarpabilir. Kapılardan her hangi birisi açık olduğunda göstergede kırmızı renkli bir uyarı işareti görülür. Sürücü tüm kapıları kontrol edip açık olan kapıyı kapattıktan sonra kapı açık ikaz ışığı sensör arızası yoksa panelden silinir. Kapı menteşe sorunları ve swich adı verilen küçük algılayıcı düğmelerde arıza varsa kapı kapalı olsa bile bu lamba yanabiliyor.

18- Dacia Dokker Yakıtta Su Var İşareti

Dizel yakıtla çalışan araçların yakıt deposunda su buharı zamanla suya dönüşebiliyor. Yakıt pompası motorin ile beraber bu suyu da çekerek motora doğru iletmeye başlamaktadır. Bu durum başta enjektörler ve motora zarar vereceği için yakıt filtresi tarafından süzülüyor. Filtre kabı içindeki su miktarı kritik seviyeye yükseldiğinde gösterge ekranında yakıt da su var uyarı ışığı yanmaya başlar. Bu sorunun çözümü için yakıt filtresi sökülerek içerisindeki suyun tahliye edilmesi ve kaptaki suyun boşaltılması gerekiyor. Bu işlem yapılırken filtrenin değiştirilmesi de daha uygun olacaktır. İşlem tamamlandığında gösterge ekranındaki yakıtta su var uyarı lambası sönmüş oluyor.

Kaynak: reeloto.com

İlginizi Çekebilir: Otomobil Forum

“Dacia Dokker Arıza Lambaları Anlamı | Gösterge Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları” üzerine bir yorum

Yorum yapın