Fransız Peugeot’un hafif ticari araç modeli Peugeot Bipper gösterge panelinde yer alan arıza ve ikaz lambaları ne anlama geliyor? Peugeot Bipper gösterge paneli uyarı ve ikaz işaretleri anlamı nelerdir? Bipper gösterge lambaları neden yanar ve nasıl panelden silinir gibi merak edilen sorulara yanıt arayacağız.
Minivan-Panelvan kategorisinde yer alan Peugeot Bipper, 2007 yılında üretilmeye başladı. Fiat ile ortak geliştirildi ve Fiorino modeli ile aynı kasa stiline sahiptir. Hafif ticari araç klasmanında yer alan Bipper, 2 ve 5 koltuklu olacak biçimde üretilmiştir. Otomobil tarzı olan karoserinin koltukları yatırılarak yük ve eşya taşınabiliyor. B segmenti hafif ticari modeli diye bilinmektedir. 3, 4, ve 5 kapılı penelvan modeline ek olarak 4, 5 kapıl station wagon tipide mevcuttur. Önden çekişli olarak dizayn edilen Peugeot Bipper, PSA grubuna ait diğer hafif ticari araç modeli Citroen Nemo ile kardeştir.
Sadece dizel yakıt ile çalışabilen 1.3 ve 1.4 HDİ motor hacimli Bipper, 2007-2017 yılında Türkiye’de geliştirilip satışı yapılmıştır. Küçük ölçekli işletmeler ve pazarcı esnafı gibi kişilerin çok tercih ettiği bir hafif ticari araç olarak dikkatleri üzerinde toplamayı başarmıştır. Elegance, Familiy, Dinamik, Dinamik Plus, Outdor, Sportif ve Style Pack isimli donanımları sayesinde kullanıcılara farklı seçenekleri sunmaktadır. Otomobil tadında hafif ticari araç özelliği ile Peugeot Bipper, günümüzde tutulan bir model olarak yollardaki yerini korumaktadır.
Yazımızın ana temasını oluşturan Peugeot Bipper gösterge işaretleri neler? Bipper arıza ışıkları, uyarı ve ikaz sembolleri ne anlama geliyor? Peugeot Bipper ekran paneli arıza lambaları ve ikaz ışıkları neden yanar ve nasıl ekrandan kaybolur sorularının yanıtına geçiyoruz.
Peugeot Bipper Arıza Lambaları Anlamı | Bipper Gösterge Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları
PSA ortaklığının HDİ dizel motorunu kullanan Bipper, ruhsatta kamyonet olarak geçtiği için her yıl muayene yapılması gereken araçlar arasında yer alıyor. Araçta tadilat yapıldığında ruhsatta otomobil olarak geçmesi sağlanabilmektedir. Araçta 4 kişi ile birlikte 285 kg’a kadar yük kolaylıkla taşınabilmektedir.
Her araçta olduğu gibi Peugeot Bipper ticari araç modelinde de gösterge panelinde araçta oluşan arıza ve hataları gösteren uyarı, ikaz ve arıza ışıkları bulunuyor. Modele ve donanım çeşidine göre farklılıklar içeren bu ikaz ve arıza sembollerinin ne anlama geldiğini bilmek sürücü için önemli bir bilgidir. Gelin birlikte Peugeot Bipper gösterge işaretleri ve uyarı, ikaz sembolleri ne anlama geliyor ve Bipper arıza lambaları niçin yanıyor ve ekrandan nasıl silinir sorularının detaylı cevaplarını inceleyelim.
1- Peugeot Bipper Servis (Periyodik) Bakım Lambası Anlamı
Yağ, hava, yakıt filtreleri, polen filtresi ve zamanla yıpranabilen triger kayışı yada zinciri gibi parçalar belirli bir periyotta değişim istiyor. Motor kontrol ünitesi (ECU), bu gibi parçaların bakım zamanı geldiğinde gösterge ekranında servis bakım ışığı yakarak bilgilendirme yapmaktalar. Motorun ömrünü uzatmak ve yakıt harcamasını düşürmek için bu parçaların bakım zamanı geldiğinde değiştirilmesi büyük önem taşıyor. Periyodik bakım yapıldığında araç kullanıcısı yol bilgisayarından servis bakım aralığını sıfırlarsa bir dahaki bakım periyoduna kadar gösterge ekranında bu uyarı ışığını görmeyecektir.
2- Bipper El (Park) Freni İkaz İşareti Anlamı
Park freni olarak da bilinen el freni araca sabitlemek için araç durduğunda kullanılabiliyor. El freni çekilirken gösterge panelinde kırmızı renkli el freni uyarı lambası yanmaktadır. El freni çekili vaziyette aracı hareketi zorlamak fren balataları, fren merkezi ve fren mekanizması ile alakalı diğer parçaları hasar verebileceği için kullanıma geçmeden önce el freni indirip ekran panelinde bu işareti görmediğinden emin olmalıdır.
3- Pejo Bipper Motor Yağı Seviyesi Uyarı Lambası Anlamı
Araç motoru eskiyip yağ yaktığında veya contadan, karter delinmesinden yağ eksikliği oluşabiliyor. Motor yağ seviyesi düşeceği için kullanıcıya motor yağ seviyesi ikaz ışığı yanarak bilgi veriliyor. Motor yağı eksikliği normal bir durum olmayıp bu ikaz lambasını gördüğünüzde motor yağı ekledikten sonra aracınızı servise götürerek gerekli kontrolleri sağlamanız icap ediyor.
4- Peugeot Bipper Motor Hararet Işığı Anlamı
Hararet yapan araç motorların, motor bloğu ile üst kapak arasında yer alan contanın yanmasının en büyük sebebi soğutma sisteminin çalışmamasıdır. Radyatörde soğutulan soğutma suyu devir daim pompası aracılığı ile motor içerisindeki küçük kanallarda dolaşıyor. Bu işlemde motorun soğutulmasını sağlamaktadır. Soğutma suyu eksikliği, genleşme kabındaki kaçaktan ya da radyatör hortumlarından kaynaklanabilmektedir.
Gösterge ekranında kırmızı renkli motor hararet lambası görüyor iseniz, devir daim sistem arızası, su eksikliği, radyatör hortumlarındaki delinme yahut patlama, fan ve fan müşüründeki sıkıntılar, termostat arızaları gibi olumsuzluklar meydana gelmiş demektir. Aracı kullanırken bu ikaz ışığı yanmaya başlamışsa aracı uygun bir yerde durdurup soğutma suyuna, radyatör ve fanı kontrol etmeniz gerekiyordur.
Bu saydığımız parçalar sıcak olacağı için elle temas etmek ciddi yanıklar oluşmasına neden olabileceği için bu kontrolleri gözle sağlamak daha yararlıdır. Hazne içindeki su eksikse haznenin havası alınarak gerekli soğutma sıvısı eklenmelidir. Diğer parçalarda da herhangi bir olumsuzluk belirlenememiş ise elektrik arızası ihtimali kuvvetlidir. Aracı mümkün olan en dikkatli şekilde oto servisine ulaştırarak tamir işlemlerini başlatmalısınız.
5- Peugeot Bipper Yağ Lambası Anlamı
Peugeot Bipper hafif ticari araçların motoru yaklaşık olarak 3,5 ile 4 litre arasında motor yağı kullanma ihtiyacı hissetmektedir. Yağlama pompası arızası, yağ sensörü hatası ve uygun yağ kullanmama gibi nedenlerden ötürü araç tam yağlama yapamayacağı için ekran panelinde kırmızı yağdanlık sembolü ile gösterilen yağ lambası yanacaktır. Ayrıca motor yağı seviyesi eksikliği durumunda da yağ seviyesi ışığı ile beraber bu uyarı lambasının beraber görüleceği kullanım kılavuzunda belirtiliyor.
Yağ basınç ışığı hareket ederken yanmış ise hemen durun ve motor kontağını kapatın. Motor soğuduktan sonra yağ seviyesi kontrolünü yağ çubuğunu çekerek yapmalısınız. Eksiklik tespit edilmişse uygun yağı eklemeniz gerekiyor. Sorun yağ eksilmesinden oluşmuşsa ekleme sonrası ekran panelinden uyarı lambası kendiliğinden kaybolur. Motor yağı eklenmesine karşın yağ ışığı yanmaya ısrarla devam ediyorsa çekici ile aracı kalifiye bir ustaya bırakarak tamir işlemlerini başlatmanız gerekiyor.
6- Bipper Akü Lambası Anlamı
Elektrik deposu olarak da bilinen akü motor çalıştı ondan itibaren şarj dinamosu tarafından dolmaya başlar. V kayışı Krank milinden aldığı güçle şarj dinamosunu çevirir ve böylelikle araç için lazım olan elektrik üretilmiş olur. Şarj dinamosunun kömürü yandığında işlevsiz kalmaktadır. Buna benzer durumlarda, akü bittiğinde, elektrik kablolarında hasar oluştuğunda ekran panelinde kırmızı renkli akü sembollü akü şarj lambası yanar. Akü ışığı normal şartlarda motor kontağı açıldığında direk yanar ve motor çalıştıktan sonra birkaç saniye sonra sönmektedir.
Araç hareket halindeyken kısa aralıklarla ya da direkt Yemen akü ışığı, akünün şarj olmadığının göstergesi olarak kabul edilmelidir. Bu tarz bir durumla karşılaştığınızda aracı ehil bir oto elektrik ustasına ulaştırarak şarj problemini çözüme kavuşturmanız gerekiyor. Aksi halde araç motoru durduktan sonra motoru tekrar çalıştıramama gibi bir sıkıntı ile karşılaşabilirsiniz.
7- Peugeot Bipper Emniyet Kemeri Uyarı Işığı Anlamı
Emniyet kemerini kullanmak şoför ve yolcular için güvenlik açısından basit ama çok etkili bir güvenlik önlemidir. Emniyet kemerleri takılı değil ise gösterge ekranında kırmızı renkli emniyet kemeri uyarı ışığı yanacaktır. Emniyet kemeri gergi kayışı sorunu ya da kemer sistemindeki bir soketin çıkması gibi bir durum olası değilse kemerler takılınca ekrandaki işaret de silinecektir.
8- Pejo Bipper Ön Yolcu Airbag İşareti Anlamı
Ön yolcu (passenger) hava yastıkları sürgünün isteğine bağlı olarak zorunlu durumlarda devre dışı edilebiliyor. Küçük çocuklarla ve pusetli bebeklerle ön yolcu koltuğunda seyahat edildiğinde olası kazanın da açılacak hava yastıklarının boğulma olaylarına sebebiyet vermemesi için kullanıcı tarafından ön yolcu airbag kapatıldığında gösterge ekranında ön yolcu hava yastığı OFF uyarı ışığı yanıyor. Ön tarafta normal Bir yetişkin yolcu yapılacağı zaman sistem aktif edildiğinde ise ekranındaki bu yazı kendiliğinden kaybolmaktadır.
9- Peugeot Bipper ABS Arıza Lambası Anlamı
Fren mekanizması içerisinde birbirinden farklı özellik ve sistem yer alıyor. ”Kızaklamayı önleyici fren sistemi” olarak bilinen ABS bunlardan belki de en önemlisidir. Birçok sistemle eş güdümlü çalışan ABS özelliği, ABS sensör arızası ve modül sorunları, hız sensörü arızası ve elektrik problemleri ve fren hidrolik yağı eksilmesi gibi önemli arızalar neticesinde çalışamayacak durumda olduğunda gösterge panelinde ABS arıza ikaz ışığı yanar.
ABS ışığı yandığında aracın normal fren sistemi çalışır fakat ani frenlerde fren mesafesi uzayabilmektedir. Fren sistemlerinde uzman bir servis atölyesine girerek arıza ile alakalı tespitleri yaptırmalı ve gerekli tamir işlemlerini başlatmalısınız.
10- Bipper Airbag Sistemi Arıza Işığı Anlamı
Sürücünün ve yolcunun olası kazalar sırasında alabileceği darbeleri en asgari seviye indirmek için tasarlanan hava yastıkları, aracın birkaç yerinde konumlandırılmıştır. Ön gergi makarası bozulmuş, emniyet kemeri sistemi arızalanmış ve airbag sensörlerinde her hangi bir nedenle deformasyon oluşmuşsa hava yastıklar kaza sırasında açılamayacaklar.
Bu tehlikeli durum karşısında sürücüyü bilgilendirmek için gösterge ekranında airbag arıza ışığı, motor kontrol ünitesi tarafından yakılarak önemli bir bilgilendirme yapılıyor. Bazı durumlarda daha önce hava yastığı açmış araçlarda da sistem her ne kadar çalışsa da bu arıza ışığı görülebiliyor. Kimi zaman basit bir soket çıkması neticesinde de arıza verebilen bu sistem uzman bir serviste gözden geçirilmeli ve gerekli tamir işlemlerini yaptırmanız gerekiyor.
11- Peugeot Bipper ESP Işığı Anlamı
Aracın patinaj yapmasını, kaygan ve ıslak zeminde spin atıp yoldan çıkmasını engelleyen ESP özelliği Bipper ticari araçlarda standart olarak yer alıyor. Araç viraja girdiğinde ya da kaygan zeminde ilerlemeye çalıştığımda ESP özelliği devreye girer ve tekelere ihtiyacı olan kadar gücü iletir. ESP sistemi otomatik olarak devreye girdiğinde ekran panelinden kayalara figürlü uyarı lambası çıkar. Sistem arabayı stabil hale getirdiğinde ekrandaki ESP ışığı da kendiliğinden sönecektir. ESP özelliğinin bir sorun nedeniyle arızalanması ve sürücü tarafından devre dışı bırakılma durumunda ise ekranda ESP OFF sembolü ile özelliğin çalışmadığı sürücüye hatırlatılır.
12- Peugeot Bipper Yokuş Kalkış Destek Sistemi İşareti Anlamı
Özellikle yük taşıyan hafif ticari araçların yokuşta zorlanmadan kalkış yapabilmesini sağlayan yokuş kalkış destek sistemi Peugeot Bipper araçlarda da modele göre standart donanım olarak sunuluyor. Yokuşta sürücü araç viteste iken debriyaja bastığı sürece araç geriye kaçmayacak ve sabit bir şekilde kalacaktır. Bu esnada gösterge ekranında sistemin çalıştığını gösteren yokuş kalkış destek sistemi aktif lambası yanar. Şoför gaz pedalına bastıktan sonra sistem devreden çıkar ve araç kendi seyrinde ilerlemeye devam eder ve bu uyar ışığı ekrandan kaybolur.
13- Bipper Ön Fren Balataları İkaz Lambası Anlamı
Fren balataları, diskleri sıkıştırarak fren yapmayı sağlayan döküm malzemeden üretilen bir parçadır. Zamanla ve kullanım şeklinde göre aşınan fren balataları sensörler tarafından kritik seviye indiğinde gösterge ekranında fren balataları bitik uyarı lambası çıkar. Diskin çizilmemesi için fren balataları sembolü yandıktan sonra fazla vakit kaybetmeden daha fazla arızaya mahal vermemek için fren balataları kaliteli bir çeşit ile değiştirilmelidir.
14- Peugeot Bipper İmmobilizer Sembolü Anlamı
Motorun yetkisiz çalıştırılmasını önleyen elektronik bir koruma güvenliği oluşturan immobilizer, araç kumandasına basıp kapı kilitlendikten sonra devreye girer ve kontak çevrilip anahtar içerisindeki çip ile sensör eşleştiğinde devre dışı kalır. Anahtar pilinin bitmesi, fob çipinin bozulması, immobilizer sensör arızası ve akü problemleri neticesinde kilit devre dışı kalamaz ve ekranda immobilizer ışığın direkt bir biçimde yanar. Bu arızanın çözülebilmesi için kullanıcının yapması gereken akü kontrolü ve anahtar içerisindeki pilini değiştirilmesi olabilir. Yapılan denemeler sonucunda immobilizer sistemi devre dışı bırakılamadığı zaman oto elektronik alanında uzman bir anahtarcıdan yardım istenmesi gerekiyor.
15- Peugeot Bipper Motor Arıza Lambası Anlamı
Oto beyni olarak da adlandırılan motor kontrol ünitesi yani ECU, bir çok sensör ile aracın sistemlerini denetlemektedir. Herhangi bir arıza ya da hata tespitinde motor kontrol ünitesi gösterge panelinde uyarı ve ikaz işaretleri yakarak şoföre bilgi verir. Sarı renkli motor arızası lambasının yanmasının sebepleri arasında, oksijen sensörü arızası, maf sensörü problemleri, yakıt sistemindeki olumsuzluklar ve ateşleme arızaları neticesinde yanabilmektedir. Çoğu zaman uyarı niteliğindeki motor arıza ışığı bazı durumlarda ciddi sorunlardan kaynaklı olarak da yandığı için aracı yetkili servise götürerek bilgisayar yardımı ile arızanın tespitini istemelisiniz.
16- Peugeot Bipper Yakıt Seviyesi Uyarı Lambası Anlamı
Vasıtaların yakıtının bitip yolda kalma gibi bir sorunla karşılaşılmaması için depo içerisindeki bir şamandıra araç çalışırken depodaki yakıtı ölçüyor. Yakıt seviyesi kritik düzeye indiğinde ekran panelinde yakıt seviyesi ikaz ışığı yanıyor. Aynı zamanda bir de yakıt ibresi de bulunan Peugeot Bipper hafif ticari araçların yakıt lambasının sıklıkla yanması uzmanlar tarafından pek olumlu karşılanmamaktadır. Depo içerisindeki yabancı maddelerin pompa tarafından çekilerek motora ulaşabileceği düşüncesi ile yakıt lambası ya da araçlara fazla vakit kaybetmeden yakıt takviyesi yapılması önemli bir husustur.
17- Pejo Bipper Dizel Partikül Filtresi Dolu İkaz Işığı Anlamı
Dizel partikül filtresi (DPF), Araç motoru çalışırken atmosfere salınabilecek zararlı gazların tutularak daha temiz bir havaya katkıda sağlamak için geliştirilmiştir. Şoförün kullanıma ve trafik yoğunluğuna bağlı sebeplerden dizel partikül filtresi dolabiliyor. Partikül filtresi tıkanmaya yakın gösterge panelinde dizel partikül filtresi dolu ikaz lambası görülmektedir. Bu lamba göründükten itibaren kullanıcı aracı yüksek devirde ve düşük viteste kullanarak filtreyi boşaltmayı denemelidir. Rejenerasyon olarak da bilinen bu işlem gerçekleştirildiğinde ekrandaki uyarı sembolü partikül filtresi temizlenirse kaybolacaktır.
18- Peugeot Bipper Mazot Filtresinde Su Var Uyarı İşareti Anlamı
Motorinin kendi yapısından kaynaklanan ya da dış etkenler sonucu su oluştuğu uzmanlarca biliniyor. Oluşan suyun yakıt filtresinde süzülerek motora gitmesinin önüne geçiliyor. Filtredeki su miktarı ve haznedeki su oranı arttığımda sürücü uyarmak için göstergede mazot filtresinde su var ikaz lambası yanacaktır. Filtre yenisi ile değiştirilip kap içerisindeki su boşaltıldığı vakit bu önemli sembolde ekranda artık görünmeyecektir.
19- Peugeot Bipper Ön Kızdırma (Isıtma) Bujisi Arıza Sembolü Anlamı
Bazı ülkelerde iklimden kaynaklı kış ayları soğuk geçiyor. Dizel motorun çalışmasına yardımcı olmak için silindirlerde bir adet yer alan buji sıkışan yakıt ve havanın daha çabuk tutuşmasını sağlayarak motorda oluşabilecek aşınmalarında önüne geçer. Yakıt tasarrufu olanağı da sunan kızdırma bujisi çalışamayacak hale geldiğinde göstergede dizel ısıtma bujisi arıza ışığı yanar. Arızalı kızdırma bujisi ya da bujileri yenisiyle değiştirildiğinde göstergedeki uyarı sembolü de ekrandan silinmiş olacaktır.
20- Peugeot Bipper Hız Sabitleyici Sembolü Anlamı
Uzun yolculuklarda ve şehirler arası yollarda şoföre büyük bir kolaylık sağlayan hız sabitleme özelliği motorun gaz pedalına basmadan aracı ilerletmesini sağlamaktadır. Kullanıcı istediği hız ayarını yapıp sistemi aktif ettiğinde ekran panelinde hız sabitleyici işareti görülecektir. Sistem frene basınca ya da sürücü sistemi devre dışına alınca ekranındaki hız sabitleyici ışığı da kendiliğinden silinmektedir.
21- Peugeot Bipper Otomatikleştirilmiş Düz Vites Kutusu Arıza Lambası Anlamı
Aracın periyodik bakımı kadar şanzıman bakımı da önemlidir. Metal ve hassas parçalardan oluşan şanzıman dişlileri, sensörler, şanzıman yağı eksikliği ya da kullanım ömrünün bitmesi gibi sebeplerle randıman alınamadığı zaman gösterge ekranında vites kutusu arıza ışığı yanacaktır. Arızalandığından çok ciddi masraflar ile karşılaşmamıza neden olan şanzıman kutusu arızaları bu alanda yetkin bir serviste tamir edilmeli ve tamiri sırasında önem gösterilmelidir. Aracınızla giderken ya da sabit durdururuz halde ekranda düz vites kutusu arıza ikaz ışığı yanıyorsa dikkatli davranmanız arızanın büyümemesi adına önemli bir davranış olacaktır.
22- Pejo Bipper Vites Arttır/Düşür İkaz Işığı Anlamı
Aracı bağırtmak denilen yüksek devirde ve düşük viteste kullanmak, bayılma denilen düşük hız ve düşük viteste kullanmak motorun ömür performansını azaltan etkenler arasında yer alıyor. Aynı zamanda yakıt harcama oranlarını da etkileyen devirsiz araç kullanmak aracın performansını da azaltmaktadır. Sürücü vites arttırması gerektiği zaman motor kontrol ünitesi tarafından ekranda yukarı ok, vites azaltması gerektiği durumlarda ise aşağı ok lambası yakarak sürücüye bu konuda epey yardımcı oluyor. Yol bilgisayarından bu özellik kapatılabildiği gibi özellikle yeni sürücülerin işlerini bu ikaz ışığı beklenilenden daha fazla derecede kolaylaştırıyor.
23- Peugeot Bipper Start/Stop Özelliği İşareti Anlamı
Araç bekleme anında az da olsa yakıt kullanıyor. Trafik ışıklarında beklenirken ya da kısa süreli duraklamalarda aracın motorunun durdurularak yakıt tasarrufu sağlayan ve sürücünün işini kolaylaştıran start/stop özelliği aktif ise gösterge panelinde bir uyarı lambası yanar. Özellik sürücü tarafından kapatılabileceği gibi sürekli çalışması halinde de araç için herhangi bir olumsuzluk içermemektedir.
Kaynak: reeloto.com