LPG’li araçların en çok görülen arızalarından bir tanesi olan LPG’ye geçince motor neden stop eder? Araba LPG’ye geçince neden durur gibi sorulara yanıt arayacağız.
Fabrikalar araba üretirken benzinli ve dizel motorlarla üretirler. Ancak benzin fiyatlarının çok yüksek olması sebebiyle insanlar daha ekonomik olduğu için arabalarına LPG sistemi taktırırlar. LPG ile çalışan bir araba, benzine göre %35-40 civarında daha ekonomiktir. Bunda LPG’nin benzine göre çok daha ucuz olması büyük rol oynamaktadır. LPG, motor sistemine sonradan monte edilen ve kendine göre parçaları bulunan sistemdir. Motorun çalışmasını ise doğrudan etkilemektedir. LPG arızaları benzine göre çok daha fazladır.
İlginizi Çekebilir: Motor LPG’ye Geçince Tekler?
LPG Sistemi Nasıl Çalışır?
Aracınızın LPG deposu bagaj içinde bulunmaktadır. Benzinlikten LPG aldığınızda tanka sıvı halde dolum yapılır. Ancak motorda yanmadan önce faz haline geçmesi gerekmektedir. Bunun için borular yardımıyla sıvı haldeki gaz lpg regülatörüne gelir. Motor suyunun sıcaklığı ile sıvı haldeki LPG, gaz haline geçer. Ancak motor 30 derece sıcaklığa ulaşana kadar benzinde çalışmaya devam eder. Böylelikle suyun ısıtılması sağlanır. Gaz haline geçen LPG, enjektörlere oradan da yakılmak üzere silindir içinde püskürtülür. Enjektör bulunan LPG’li araçlara sıralı sistem LPG adı verilmektedir.
LPG’ye Geçince Motor Neden Stop Eder?
Aracınızda benzinden gaz geçince stop etme problemi varsa sistemde bir sorun vardır. Motor sıcaklığı 30° sıcaklığa ulaştığında hissetmeniz gereken sadece tık sesidir. Gaza geçince başka bir belirti vermemesi gerekir. Ancak bazı parçaların arıza yapması veya LPG ayarının bozulması aracınızın gaz geçerken motorunun stop etmesine neden olabilir.
1- LPG Beyni Arızası
LPG beyninin görevi depoda sıvı halde bulunan LPG yakıtını gaz haline geçirmektir. İçerisinde gaz ile suyun kesinlikle birbirine karışmaması gerekir. Bu ayırıcıya diyafram adı verilmektedir. LPG regülatörü adı verilen bu parça arıza yaparsa gaz ile su karışabilir. Aracınız benzinden gaza geçince yanma odasına gaz yerine su gönderilebilir. Bu durumda aracınızın motoru stop edecektir.
2- LPG Enjektörlerinin Tıkalı veya Arızalı Olması
Motor benzinde çalışırken ihtiyacı olan yakıt benzin enjektörleri tarafından motora gönderilir. Ancak gaza geçtiğinde LPG enjektörleri bu görevi alırlar. Enjektörlerin uçları çok incedir ve pislik nedeniyle tıkanabilir. Ayrıca enjektörler arıza yapabilir. Bu durumda aracınızın motoru yakıtsız kalacağı için benzinden gaza geçince stop etme sorunu ortaya çıkabilir. LPG enjektörleri sadece sıralı sisteme sahip araçlarda bulunmaktadır.
3- LPG ECU Arızası
LPG sisteminin çalışmasını kontrol eden ECU sistemi vardır. Bu aracın ne zaman benzinden gaza geçeceği gibi parametreleri kontrol eder. ECU programlama hatası veya LPG ECU’sunun arıza yapması benzinden gaza geçince stop etmeye neden olabilir.
4- Gaza Geçme Sıcaklığının Düşük Ayarlanması
Aracınızın benzinden gaza geçebilmesi için motor sıcaklığının 30-35 dereceye ulaşması gerekir. Yaz aylarında pek bir belirti vermez. Ancak kışın havalar soğuk olduğu için LPG’nin buharlaşması daha uzun sürebilir. Eğer benzinden gaza geçme sıcaklığı 30 derecenin altındaysa özellikle kışın soğuk havalarda motorun stop etmesine neden olabilir.
5- Gaz Basıncının Düşük Olması
Yanma odasına gelen gazın bir basınç altında olması gerekir. Bunu LPG beyni yerine getirir. Eğer gaz basıncı düşük olursa motorun çalışır halde kalmasını sağlayacak kadar yakıt gönderemeyebilir. LPG basıncının düşük olması aracınızın benzine geçince stop etmesine neden olabilir.
6- Ateşleme Sistemi Arızası
LPG, benzine göre neredeyse iki kat daha fazla sıcaklık üretir. Bu durumda ateşleme sistemi elemanları buji ve buji kablolarının olması gerekenden çok daha çabuk eskimesine neden olabilir. Ayrıca ateşleme sistemi parçalarının değişim zamanının geçmesi LPG’de stop etmeye neden olabilir.
7- LPG Filtresinin Tıkalı Olmasına
Aracınızın deposunda bulunan gazın içinde muhakkak pislikler bulunmaktadır. Bunlar süzülmeden motora gönderilirse enjektörlerin tıkanmasına ve yanma odasına geçerse motora zarar verebilir. Bu yüzden LPG filtresi tarafından önce süzülür. Ancak biriken pislikler LPG filtresinin zamanla tıkanmasına neden olabilir. Bu durumda aracın motora gaz gelmez ve stop eder.
Kaynak: reeloto.com