Otomobillerde yüksek elektrik akımından korumak için bulunan parçalar olan sigorta neden sürekli atar? Arabanın sigorta atmasının sebepleri nelerdir? Sigorta atması neden olur gibi sorulara yanıt arayacağız.
Otomobillerin bir elektrik aksamı vardır. Gerek motorun doğru çalışması gerekse elektrikli donanımların çalışması için elektrik ihtiyacı vardır. Elektrik olan her şeyde yüksek gerilim ve akım olabilir. Eğer bunun için önlem alınmasaydı elektrikle çalışan bileşenler yüksek akım nedeniyle arıza yapabilirdi. Bunun için üreticiler otomobillerde küçük ama bir o kadar önemli görevi olan sigortalar üretmiştir.
Neredeyse elektrikle çalışan her donanımın bir sigortası vardır. Bunlar bazı durumlarda atabilir. Bu durum aracınızın çalışmasını bile etkileyebilir. Ayrıca sigorta attığı zaman hangi parçaya aitse o parçaya elektrik akımı kesileceği için çalışmayacaktır.
Araba Sigortası Nedir ve Ne İşe Yarar?
Otomobillerin sigorta kutusu adı verilen parçaları vardır. Burada tüm sigortalar fiş yerlerine girmiş şekilde takılı dururlar. Sigortaların siyah, mavi, yeşil, sarı ve kırmızı renkleri vardır. Bu renkler amper değerine göre ayarlanmıştır. Motor çalıştıktan sonra alternatör elektrik üretmeye başlar. Ancak şarj dinamosunun ürettiği bu elektrik voltajı sürekli olarak değişiklik gösterir. Doğrudan bileşenlere elektrik gönderilseydi akım değişimleri nedeniyle bu parçalar bozulacaktı. Alternatörün voltajını düzenleyen konjektör adı verilen bir adaptör bulunur. Bu voltaj değerini sabit tutmakla görevlidir. Konjektörden çıkan elektrik akımı parçalara gitmeden önce sigortalardan geçer. Böylelikle aracınızın elektrikle çalışan parçaları yüksek akıma karşı dirençli olmuş olur.
Sigorta Neden Sürekli Atar?
Aracınızda sürekli sigorta atma problemi yaşıyorsanız sigortayı değiştirmeden önce sigorta atmasına neden olan arızayı bulmalısınız. Çünkü görmezden gelinen elektriksel arızalar tesisatın yanmasına neden olabilir. Bu durum size çok daha pahalı maliyete neden olacaktır.
1- Kablolarla Kısa Devre veya Kopma
Elektrik voltajının taşınması için kablolar kullanılır. Aracınızın elektrik tesisatında meydana gelebilecek kopma veya kablo soyulması nedeniyle kısa devreler aracınızda sigorta atmasına neden olacaktır.
2- Konjektör Arızası
Alternatörün ürettiği elektrik 12-14 volt arasında sürekli değişir. Motorun devir hızına göre değişen bu voltaj değerinin sabitlenmesi gerekir. Ya değilse elektrikle çalışan parçalara zarar verecektir. Konjektör voltajı sabitleme işini yapar. Ancak arıza yaptığı zaman sürekli değişen yüksek gerilim oluşturabilir. Bu durum sonucunda aracınızda sürekli sigorta atması görebilirsiniz.
3- Şarj Dinamosu (Alternatör) Arızası
Şarj dinamosu veya diğer adıyla alternatör bir kayış yardımıyla motora bağlıdır. Motor döndükçe alternatör elektrik üretmeye başlar. Ortalama ve sağlam bir alternatör 14 volt değerinde elektrik üretir. Ancak arıza yaptığı zaman bu voltaj düşebilir ya sistemin kaldıramayacağı kadar yükselebilir. Şarj dinamosu arızası sigorta atmasının en çok görülen nedenleri arasındadır.
4- Yanlış Amper Sigorta Kullanımı
Elektrikle çalışan parçaların bir amper değeri vardır. Örneğin far ampulü ile çakmaklık girişini amper değeri aynı değildir. Bunlar için farklı amperlerde sigorta fişleri kullanılması gerekir. Eğer doğru parçaya doğru sigorta kullanmasanız voltaj gerilimini kaldıramayacağı için sigorta atmasına neden olacaktır.
5- Arabaya Aşırı Yüklenme
Aracınızın gösterge ekranında devir saati göstergesi vardır. Eğer aracınızı çok yüksek devirde kullanırsanız ve devir saati kırmızı bölgeye yaklaşırsa alternatör yüksek voltaj üretecektir. Bunun sonucunda sigortalar sistemi güvence altına almak için atacaktır.
6- Yanlış Amper ve Volt Akü Kullanımı
Her otomobilin kullanması gereken akünün farklı amper değerleri olabilir. Aracınızın marka ve modeline uygun akü kullanmalısınız. Yanlış amper akü kullanmak sigorta atmasına neden olabilir.
Kaynak: reeloto.com