Alfa Romeo 156 Arıza Lambaları Anlamı | 156 Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları - Otomobil ve Araçlar

Reelbilgi © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Otomobil ve Araçlar



  1. Anasayfa
  2. »
  3. Arıza Lambaları
  4. »
  5. Alfa Romeo 156 Arıza Lambaları Anlamı | 156 Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları

Alfa Romeo 156 Arıza Lambaları Anlamı | 156 Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları

Meu Meu - - 23 dk okuma süresi
356 0

İtalyan otomobil üreticisi Alfa Romeo’nun D segmenti otomobil modeli Alfa Romeo 156 gösterge işaretleri neler? Alfa Romeo 156 arıza lambaları, uyarı ve ikaz sembolleri ne anlama geliyor? Alfa 156 gösterge arıza işaretleri ve ikaz lambaları neden yanar ve ekrandan nasıl silinir sorularına detaylı yanıt vereceğiz.

Alfa Romeo 156 Arıza Lambaları
Alfa Romeo 156 Arıza Lambaları

Ürettiği spor tarz otomobiller ile bilinen Alfa Romeo, ülkesinin en bilinen markalarından biridir. Alfa Romeo 156 modeli ise D segmenti kompakt bir araç olarak biliniyor. İlk olarak 1997 yılında üretimi başlamış olup; 1998 yılında Avrupa’da yılın otomobili ödülüne sahip olmuştur. 2007 senesine kadar üretimi yapılan Alfa Romeo 156 otomobiller toplamda iki seriden oluşur. İlk versiyonu 1. seri, 2002 makyaj sonrası ve 2003 makyaj sonrası versiyonu ise 2. seri olarak bilinir.

Alfa Romeo 156 Gösterge Uyarı ve İkaz İşaretleri
Alfa Romeo 156 Gösterge Uyarı ve İkaz İşaretleri

1.6, 1.9, 2.0 ve 2.5 litrelik motor hacimleri ülkemizde var olan Alfa Romeo 156, Distinctive, Progression, Executive, Selespeed modelleri ile tanınıyor. Spor görünümlü bu aile aracı, konforlu kullanım ve performansı bir arada sunmaktadır. 1. nesil Alfa Romeo’yu ünlü tasarımcı Walter  de Silva tasarlamıştır. 2. nesil olarak tabir edilen makyajlı kasa ise İtalyan Giorgetto Giugiaro imzasını taşıyor. Gövde tipi olarak sedan, crosswagon, crossover ve sportwagon station wagon tipleri üretilmiştir. otomatik ve manuel vites olarak selespeed vites kutusu kullanılıyor. Klasik benzinli motor kullanımına ek olarak dizel motor seçeneği eklenmiştir.

Alfa Romeo 156 Ekran Paneli
Alfa Romeo 156 Ekran Paneli

Alfa Romeo 156 otomobil ile alakalı kısa bilgi aktarımından sonra yazımızın asıl konusu Alfa Romeo 156 gösterge lambaları nedir? 156 arıza, ikaz ve uyarı ışıkları anlamları neler? Alfa Romeo gösterge işaretleri ve ikaz lambaları neden ekranda görülür ve ekrandan nasıl silinebilir sorularına göz atalım.

Alfa Romeo 156 Gösterge İşaretleri
Alfa Romeo 156 Gösterge İşaretleri

Alfa Romeo 156 Arıza Lambaları Anlamı | 156 Uyarı ve İkaz İşaretleri (Resimli)

Alfa Romeo 156 İç Görünüm
Alfa Romeo 156 İç Görünüm

Artık otomobillerde bir çok sistem ve donanım standart olarak yer alıyor. Teknolojik gelişmelere paralel olarak otomobil sektörü yeni çözüm ve kolaylıklar sunarken, otomobilde oluşabilen arıza ve hataları sürücüye bildirerek araçtan alınan verimi arttırmayı hedeflemektedir. Gelin hep birlikte bu yazımıza konu olan Alfa Romeo 156 gösterge panelinde yer alan arıza lambaları anlamları neler? Alfa 156 ekran işaretleri ve sembolleri neden görülüyor ve ekrandan nasıl kaybolur sorularının cevaplarını aktarmaya başlayalım.

İlginizi Çekebilir: Alfa Romeo 147 Nasıl Araba Alınır Mı?

1- Alfa Romeo 156 Isıtma Bujisi Işığı Anlamı

Sadece dizel otomobillerde yer alan kızdırma bujisi, soğuk havalarda motoru daha çabuk çalıştırılmak için silindirlerde bulunur ve sıkıştırılan yakıt hava karışımını ısıtır. Araç kontağı ilk açıldığında gösterge ekranında ısıtma bujisi lambası birkaç saniye yanar ve kendiliğinden ekrandan kaybolur. Eğer kızdırma bujilerinden birisi ya da birden fazlası arızalanmış ise gösterge ekranında kızdırma bujisi ışığı sürekli yanmaya devam eder. Arızalı buji ya da bujiler yenisiyle değiştirilince ekrandaki işaret artık görünmez.


2- Alfa Romeo 156 Dizel Yakıt Filtresi İkaz Işığı Anlamı

Deponun içerisinde oluşan su veya yakıta karışan su damlacıkların yakıt filtresinde süzülerek motora ulaşmasının önüne geçilir. Yakıt filtresinin bulunduğu kap içerisinde biriken su miktarı olması gereken sınırın üzerine çıktığında gösterge ekranında dizel yakıt filtresinde su var uyarı lambası yanar. Motora ulaşabilecek su arızalara neden olacağı için bu uyarı işareti gösterge ekranında görüldüğünde yakıt filtresi kabı içerisindeki suyun boşaltılması ve mümkünse yakıt filtresi yenisiyle değiştirilmesi durumunda ekran panelindeki yakıt filtresinde su var ışığı kendiliğinden silinecektir.


3- Alfa 156 Dış Aydınlatma Arıza Lambası Anlamı

Dönüş sırasında kullanmamız gereken sinyaller, yol aydınlatan farlar, plakalı aydınlatan ışıklar ve sis farları dış aydınlatma sistemi içerisinde yer alıyor. Bu parçaların çalışabilmesi için içerisindeki küçük ampullerin sağlam ve uygun cinsten olması gerekiyor. Lambalar patladığında gösterge ekranında dış aydınlatma arıza ışığı görülür. Küçük ampuller yenisiyle değiştirildiğinde başka bir elektrik sorunu yoksa dış aydınlatma arıza işareti kaybolmuş olacaktır.

4- Alfa Romeo 156 Hararet Lambası Anlamı

Motorun içerisindeki küçük kanallarda radyatör tarafından soğutulan su devir daim motoru tarafından dolaştırılarak araç motorunun aşırı ısınmasının önüne geçiliyor. Normal şartlar altında yaklaşık 80 ila 90 derece arasında sıcaklığa sahip olması gereken motor, devir daim pompası arızası, soğutma suyu eksikliği ve hazne arızaları, radyatör ve fan problemleri, termostat müşürü arızası ve diğer başkaca sebepler yüzünden aşırı derecede ısınmaya başlarsa gösterge ekranında motor hararet lambası yanar. Soğutma sistemindeki arızalardan kaynaklı bu olumsuz olay gösterge ekranında hararet ışığı ile gösterilir ve sürücü bu ikaz ışığını gördüğünde aracı hemen durdurup öncelikle motorun soğutma suyu seviyesini kontrol etmelidir.

Soğutma sıvısı eksik ise büyük bir ihtimal hortumlardan, genleşme kabından veya radyatörden bir kaçak olma durumu gerçekleşmiştir. Bu parçalarda yapılan göz kontrolünde herhangi bir aksaklık olmamasına rağmen araç hararet yapmışsa ve su da eksik değilse elektrik arızalarından şüphelenilmesi gerekmektedir. Aracın kontrollü bir şekilde tamirciye götürüldükten sonra tamir işlemi yapılmalıdır ve bu işlemin sonucunda ekran panelinde hararet ışığı artık görülmeyecektir.


5- Alfa 156 Akü Lambası Anlamı

Motorun ilk hareket alması, araçtaki bütün sistemlerin çalışması akünün dolu olmasına bağlıdır. Şarj dinamosunun ürettiği elektrik enerjisi aküde kullanılmak üzere depolanır. Akü eski ip kullanım ömrünü tamamladığında, şarj dinamosunun kömürü bittiğinde veya arızalandığında, V kayışı problemlerinde, elektrik aktarma kablolarında kopma veya kutup başlarında oksitlenme oluştuğunda ekranda akünün şarj sisteminde bir arıza olduğunu ifade eden kırmızı renkli akü lambası görülür.

Akü şarj olmadığında araç stop edildikten sonra tekrar çalışamaz ve bütün sistemler kullanılamaz hale gelir. Bu yüzden aracı kullanırken Bu lamba görüldüğünde vakit kaybetmeden oto elektrik tamircilerine aracı götürerek gerekli arıza teşhisi ve tamiri yaptırılmalıdır.


6- Alfa Romeo 156 Airbag Işığı Anlamı

Bir otomobilde bulunan en etkili güvenlik yöntemleri arasında ilk sırada kuşkusuz hava yastıkları yer alıyor. Kaza anında şişen hava yastıkları özellikle baş ve göğüs bölgesine alınabilecek ölümcül darbeleri önleyen airbag özelliği, sensör arızası, emniyet kemeri gergi kayışı sorunları, ön gergi makarası arızası ve soket temassızlığı gibi sebeplerden ötürü aktif olamayacağı durumlarda gösterge ekranında airbag arıza ışığı yanar. Bir güvenlik açığı durumu olan airbag arızası daha güvenli bir yolculuk için ihmal edilmeden yetkin bir servis atölyesinde kontrol edilmeli ve gerekli bütün işlemler yapılmalıdır.


7- Alfa Romeo 156 Yağ Lambası Anlamı

Gösterge ekranındaki yağ basınç ikaz lambası motorun yağlanması ile alakalı olumsuz durumlarda ekranda yanar. Normal şartlarda araç ilk çalıştırıldığında kısa bir süre ekranda görünen yağ ışığı, yağ pompası ve sensör arızası, motor yağı eksikliği veya yağın kullanım ömrünün bitmesi ve uygun motor yağı kullanılmaması durumlarında araç hareket halindeyken de yanabiliyor. Araç yağ lambası seyir halinde yandığında motor içerisindeki metal parçalar yağlanamıyor ve araç bu şekilde kullanılmaya devam ederse motor yatak sarması denilen ciddi arızanın oluşabileceğinin bilgisini veriyor.

Araç şoförü yağ basınç lambası yandığını seyir halindeyken görürse aracı hemen uygun bir yere çekip motoru kapatmalıdır. Otomobil düz bir zemindeyken yağ çubuğu ile yağ ölçümü yapıldıktan sonra eksiklik görülmüşse uygun motor yağı eklenmelidir. Motor yağı eklenmesine rağmen gösterge ekranında yağ ışığı direk yanmaya veya aralıklarla görülmeye devam ediyorsa aracı hemen stop etmeli ve yetkili servisten yardım talep edilmelidir.


8- Alfa Romeo 156 ABS Arıza Işığı Anlamı

Ani fren esnasında kazaları önlemede büyük fayda sağlayan kilitlenmeyi önleyici fren sistemi olan ABS özelliği Alfa Romeo 156 otomobillerde standart donanımlar arasında yerini almıştır. Araç şoförü frene sert bir şekilde bastığında aracın kayması engellenir ve fren mesafesi ortalama %10 civarında azalarak kazalarının önüne geçmek hedeflenmektedir.

ABS sisteminde meydana gelen ABS sensörü arızası, hız sensörü kirlenmesi, fren hidrolik yağının seviyesinin azlığı ve çeşitli elektrik sorunları neticesinde oluşabilir ve bu arıza gösterge panelinde ABS lambası yakılarak sürücüye bilgilendirme yapılır. ABS özelliği çalışmadan araç kullanmak mümkün olsa bile etkili fren yapma konusunda sıkıntılar yaşanacağı için arızayı tamir ettirmek üzere kalifiye bir oto servisinden yardım alınması gerekiyor.


9- Alfa Romeo 156 İmmobilizer Işığı Anlamı

Araçların motor kontrol ünitesi kapılar kilitlendikten sonra motoru yetkisiz çalıştırmayı engellemek için immobilizer özelliğini otomatik olarak devriye alır ve araç anahtarı olmadan motorun çalıştırılması önlenir. Hırsızlık olaylarına karşı bir önlem olan immobilizer, anahtar pili bittiğinde, fob çipi arızasında, akü tamamen bitik olduğunda ve ilgili sensör bozulduğunda anahtar takılıp kontak çevrildiğinde sistemi devre dışı bırakamaz ve gösterge ekranında immobilizer arıza lambası direk yanmaya başlar.

Otomobil kullanıcısının yapması gereken ilk işlem anahtar pilini kontrol etmek ve akünün durumuna bakmak olmalıdır. Bu kontrollerde herhangi bir sorun yoksa sensör arızasından kaynaklı bir problem olabileceği için immobilizer sistemlerinde uzman bir oto anahtarcıdan yardım alarak soruna çözüm bulabilecektir.


10- Alfa Romeo 156 El Freni İkaz Lambası Anlamı

Bir otomobilin park halinde sabit durmasına yardımcı olan el freni çekili ise gösterge panosunda el freni çekili ikaz ışığı görülür. Kırmızı renkli el freni çekili uyarı lambası yanarken aracı kullanmaya çalışmak birçok parça ve sisteme arıza açabileceği için araç hareket etmeden önce el freni indirilmedi ve gösterge ekranında el freni uyarı işaretinin olmadığı görüldükten sonra hareket edilmelidir.


11- Alfa 156 Kapı Açık Uyarı İşareti Anlamı

Yolculuk halindeyken kapıların açık olması hem araç içindekilere hem de trafikteki diğer araçlara sorun oluşturabilir. Kapılardan herhangi biri açık halde ise araç ister sabit olsun isterse seyir halinde iken gösterge ekranında kırmızı renkli ciddi bir uyarı anlamı taşıyan kapılar açık ikaz ışığı yanar. Sorumlu bir kullanıcı araç hareket etmeden önce gösterge ekranında bu ikaz işareti çıktığını görüyorsa kapıların kapalı olmasını sağlayarak trafiğe o şekilde çıkmalıdır. Kapıların tamamı nizami bir biçimde kapandığında eğer kapı sensörlerinde ya da menteşelerinde herhangi bir sorun yoksa ekran panelinde uyarı lambası görünmeyecektir.


12- Alfa Romeo 156 Hız Sabitleyici Sembolü Anlamı

Cruise control özelliği sürücünün ayarladığı hıza göre aracı otomatik olarak motor kontrol ünitesi tarafından hareket ettiren bir sistemdir. Hız sabitleyici özelliği şoför tarafından açıldığında otomobilin ekran panelinde hız sabitleyici ışığı yanmaya başlar ve özellik manuel olarak kapatılana veya frene basılana kadar ekranda belirmeye devam edecektir.

13- Alfa Romeo 156 Fren Balataları Aşınmış İkaz Işığı Anlamı

Diskleri sıkıştırarak fren yaptıran balatalar, döküm malzemeden imal edildiği için zamanla ve kullanım alışkanlıklarına göre aşınıp işlevsiz hale gelebiliyor. Babam harbi biten araç düzgün fren yapamayacağı için öncelikle diskleri çizer ve aracın frene basıldı esnada titreme oluşmasına bile sebep olabilir. Sensörler tarafından fren balatalarının aşırı derecede aşındığı tespit edilirse gösterge ekranında fren balataları aşınmış uyarı lambası görülür. Bu durumda araç kullanıcısının yapması gereken fren balatalarını kaliteli ve yeni fren balataları ile değiştirmek olmalıdır. Fren balataları değiştirildiğinde ekranındaki fren balataları bitik uyarı lambası artık görülmez.


14- Alfa Romeo 156 Motor Arıza Lambası Anlamı

fiat-stilo-motor-ariza-lambasi

Motor kontrol ünitesi (ECU), bir bilgisayar gibi çalışarak sensörler aracılığıyla araçta oluşan hata ve arızaları tespit ederek gösterge panosunda bilgilendirme ışıkları ve sembolleri görülmesine yardımcı olur. Bir otomobilin kirli hava atmasına sağlayan egzoz sistemlerinde herhangi bir arıza meydana gelmişse gösterge ekranında sarı renkli motor arıza lambası yanar. Motor diyagnostik arıza ışığı olarak bilinen bu lamba, oksijen, maf, mab sensörleri arızası, yakıt ve ateşleme sistemindeki sorunlar sebebiyle uyarı amaçlı yanmaktadır.

Motor arıza ışığı yanan araçların yakıt kullanımı artacak ve kirli havanın salınımı doğru bir şekilde gerçekleşmediği için motor performansı düşecektir. Bir araç sürücüsünün bu arızanın nedenini anlaması oldukça zor olacağı için otomobili kalifiye bir servise götürerek bilgisayara bağlanmasını istemek durumundadır. Yapılan tarama sonucunda tespit edilen hata kodunun işaret ettiği parça ya da sistem onarıldığında servisteki usta bilgisayar yardımı ile gösterge ekranındaki motor arıza ışığını siler ve bu işaret ekrandan kaybolur.


15- Alfa Romeo 156 Emniyet Kemeri Takılı Değil Uyarı Işığı Anlamı

Araç sürücüsü ve yolcuların basit bir güvenlik tedbiri olan emniyet kemerleri ile kaza anında alınabilecek darbelerin önüne geçilebildiği bilinmektedir. Sürücü veya yolcu emniyet kemerini nizami bir biçimde takmadığında ekran panelinde emniyet kemeri takılı değil ikaz lambası görülür. Durumun önemine binaen kırmızı renkle gösterilen emniyet kemeri ışığı kemerler düzgün bir biçimde bağlandığında ekstra bir arıza söz konusu değil ise ekrandan otomatik olarak kaybolur.


16- Alfa Romeo 156 Benzin Lambası Anlamı

Aracın deposu içerisinde yakıtları ölçen şamandıra gösterge ekranındaki ibre ile yakıt durumunu kullanıcıya aktarır. Yakıt seviyesi kritik düzeye indiğinde ibre sona dayanacak ve gösterge ekranında benzin ışığı yakılarak kalan yakıtla yaklaşık olarak 50 kilometre daha yol yapılabileceği hatırlatılacaktır. Araca gerekli olan akaryakıt ikmali yapıldığında ekran panosundaki benzin lambası şamandırada bir arıza yoksa ekrandan silinecektir.


17- Alfa Romeo 156 Ön Yolcu Airbag Lambası Anlamı

Bazı durumlarda minik bebek ve çocuklarla ön koltukta yapma zorunluluğu doğabiliyor. Bebekler puset ile yolculuk yaparken hava yastığı açıldığında boğulma vakaları görüldüğü tespit edildiği için ön yolcu airbeyi diğer gelen sistemden ayrı olarak kapatılabiliyor. Alfa Romeo 156 araç kullanıcısı otomobil anahtarı ile ön yolcu airbag özelliğini kapattığında gösterge panelinde ön yolcu airbag OFF yazısı görülüyor. Ön yolcu airbag özelliği tekrar aktif edilirse ekrandaki yazı silinmiş olur.


18- Alfa Romeo 156 Römork Sinyal Bağlantı İşareti Anlamı

Araca yük taşımak veya başka bir amaçla römork bağlandığında römork ile otomobilin sinyalleri eşgüdümlü çalışabilsin diye bir soket bulunmaktadır. Römorktaki kablo soketle araca bağlandığında gösterge ekranında römork sinyalleri aktif işareti görülür. Römork sinyalleri otomobile bağlı olduğu sürece kullanıcı bu lambayı ekranda görmeye devam edecektir. Römork bağlantısı başarılı bir şekilde kesildiğinde bağlantı sembolü ekrandan kaybolur.


19- Alfa Romeo 156 Buzlanma Işığı Anlamı

Hava sıcaklığı 4 derecenin altına düştüğünde yolda buzlanma riski başlar. Bu olumsuz durum sürücüye gösterge ekranında kar sembolü ile gösterilen dış sıcaklık seviyesi düşük sembolü ile bildirilir. Hava sıcaklığı tekrar artı 4 derece üzerine çıkarsa ekrandaki kar sembolü kendiliğinden kaybolmuş olur.


20- Alfa Romeo 156 Periyodik Bakım (İngiliz Anahtarı) İşareti Anlamı

Otomobilin motoru ve bileşenleri belli bir süre aralığında bakım görmek zorundadır. Eskiyen, kullanılamaz hale gelen ve işlevsiz kalan parçalar kilometre veya zaman aralığı ile motor kontrol ünitesi tarafından değiştirilmek maksadıyla gösterge ekranında periyodik bakım lambası yakılarak hatırlatmada bulunulur. Aynı zamanda bazı modellerinde yol bilgisayarında her 200 kilometrede bir bu hatırlatma yazılı olarak da yapılır.

Yağ, hava, yakıt filtreleri ve motor yağı gibi önemli motor bileşenleri periyodik bakım zamanı geldiğinde değiştirilirse motor ömrü uzar ve alınacak performansın yanı sıra yakıt kullanımda azalır. Otomobilinizi genel bakım için servise götürdüğünüzde ilgili parçalar değiştirildikten sonra servis yetkilisinden gösterge ekranındaki periyodik bakım (İngiliz Anahtarı) ışığının silinmesini istemeyi unutmayın.

Kaynak: reeloto.com

İlgili Yazılar



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



error: Bu siteden içerik kopyalamak yasaktır.