Hurda Teşviki Nedir ve Şartları Neler? | Otomobil Forum | 2. El Otomobil Paylaşımları

UĞUR GÖKÇE
Kayıt Ol  |   Forum Ana Sayfa >>

Hurda Teşviki Nedir ve Şartları Neler?

Henüz yeni haberler geldi bir çok haber kaynağı açıkladı ve doğrulandı.

AK Parti kaynakları ise şu anda böyle bir düzenlemenin gündemde olmadığını belirtti. Türkiye'den Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre parti yöneticileri “Hurda araca teşvik çıkacak diye piyasada spekülasyon yapılıyor. Bu spekülasyonları çıkaranalar da son dönemde Teşvik Kanunu çıkacak diye piyasadan çok sayıda hurda araç toplayanlar. Hurda araçlara teşvik verilmesi konusunda bize de çok sayıda talep geliyor. Ama şu anda da öyle bir şey yok. Bir Teşvik Yasası çıkarılması düşünülmüyor” dedi.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Henüz yeni haberler geldi bir çok haber kaynağı açıkladı ve doğrulandı.

AK Parti kaynakları ise şu anda böyle bir düzenlemenin gündemde olmadığını belirtti. Türkiye'den Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre parti yöneticileri “Hurda araca teşvik çıkacak diye piyasada spekülasyon yapılıyor. Bu spekülasyonları çıkaranalar da son dönemde Teşvik Kanunu çıkacak diye piyasadan çok sayıda hurda araç toplayanlar. Hurda araçlara teşvik verilmesi konusunda bize de çok sayıda talep geliyor. Ama şu anda da öyle bir şey yok. Bir Teşvik Yasası çıkarılması düşünülmüyor” dedi.
Kimse çıkacak veya çıkmayacak diye net bir söylemde bulunamaz. Kanun teklifini veren milletvekili çıkar çıkmaz diye kesin bir şey söylemiyor zaten. Türkiye Gazetesinden alıntıladığınız da sonuçta kesin bir yargı içermiyor. Bu ülkede olmayacak verilmeyecek denilen bir çok iş gerçekleşti. En yakın örneği EYT yasası.

Kimse çıkacak veya çıkmayacak diye net bir söylemde bulunamaz. Kanun teklifini veren milletvekili çıkar çıkmaz diye kesin bir şey söylemiyor zaten. Türkiye Gazetesinden alıntıladığınız da sonuçta kesin bir yargı içermiyor. Bu ülkede olmayacak verilmeyecek denilen bir çok iş gerçekleşti. En yakın örneği EYT yasası.
Haklısınız fakat devlet yetkililerinin son yaptıkları açıklamaları, yakın zamanda böyle bir teşvik olmayacağı doğrultuda. Bu açıklamalardan sonra kimin nasıl hareket edeceği ve piyasanın durumu değişecektir.

Son düzenleme:
Haklısınız fakat devlet yetkililerinin son yaptıkları açıklamalara bakınca, yakın zamanda böyle bir teşvik olmayacağı doğrultuda. Bu açıklamalardan sonra kimin nasıl hareket edeceği ve piyasanın durumu değişecektir.
Devletin hangi yetkilisi böyle bir açıklama yaptı ? Böyle bir açıklama henüz ilgili makamlardan gelmedi. Şu na somut ve resmi olan tek şey bir milletvekilini verdiği yasa teklifi var. O da alt komisyona havale ediliyor. Bundan sonrasını artık bekleyip göreceğiz. Benim hurda teşvikine uygun aracım da yok öyle bir niyetim ve imkanım da yok galerici, al satcı değilim. Sadece bildiklerimi samut verilerle aktarıyorum.

Türkiye Gazetesi muhabiri Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre; AK Parti kaynaklarından gelen son açıklama, hurda araç teşvikinin gündemde olmadığını net bir şekilde ortaya koydu. Hükümet yetkilileri, hurda araçlarla ilgili herhangi bir ÖTV indirimi çalışması yapmadıklarını ve bu konuda bir yasanın çıkarılmasının şu an için planlanmadığını belirtti.

MHP’den Kanun Teklifi Geldi ama AK Parti Şimdilik Sessiz

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, geçtiğimiz günlerde Meclis’e bir kanun teklifi sunarak 25 yaş üzeri araçların hurdaya ayrılması karşılığında ÖTV indirimi sağlanmasını önerdi. Öneriye göre, hurdaya ayrılan eski araçların yerine, Türkiye’de üretilmiş yeni bir araç satın alınması halinde vatandaşlara ÖTV muafiyeti tanınacaktı.

Bu teklif, özellikle yerli üretimi teşvik etmek ve otomotiv sektörünü hareketlendirmek açısından önemli bir adım olarak değerlendirilse de AK Parti kaynakları şu an için böyle bir düzenleme üzerinde çalışılmadığını belirtti.

Bu haberler hep yapılıyor. Sonuçta kesin olarak çıkıp çıkmayacağı belli olmaz. Neden diye sorarsanız En yakın örneği EYT dir. Ekonomi göz önüne alınırsa zor gibi görünüyor fakat krediler açılıp piyasaya bir hareket getirmek için olabilirliği göz ardı edilmemeli. Sıfır araç satıcıları büyük ve güçlü bir lobiye sahip. Bakalım ne olacak

Bugün bazı galericileri gezdim taunus aracımı satmak takas için tüm galericiler mart sonunu yaz ortasını bekleyin satmayın dediler. Ben açıkçası nabız yokladıklarını düşünüyorum hükümetin ve tam olarak gündeminde de olmadığını sanıyorum.
Böyle bir feragat hükümet için pek mantıklı değil zaten fakat otomobil lobisi satış ihracat vs için baskı ne kadar olursa ona göre şekillenir.
Son olarak pek ümidim yok yasanın çıkması için olan 2.el piyasasına oluyor. İyice denge bozuldu.

2014 yılında bedelli çıkacak diye bekleniyordu. Ancak aynı bu şekilde söylentiler vardı. Bir gün RTE çıkıp fakirin çocuğu askere gidecek, zenginin çocuğu gitmeyecek öyle mi dedi. Gündemimizde böyle bir şey yok dedi. Herkes umudunu kesmişti. Aradan tam 7 gün geçti, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu çıkıp bedelli askerlik hayırlı olsun deyip şartları paylaştı. Hükümet bu konuda çıkacak demez. Eğer bugün çıkıp hurda teşviki çıkacak dese 2. el piyasası alev alır.

Arkadaşlar daha önce de yazdım tekrar edeyim. Hurda yasası diye bilenen şey bir milletvekili tarafından verilen yasa teklifi. Hükümet partisinin olmasa bile ittifak vekillerinden birisinin verdiği "yasa teklifi". O yüzden olur olmaz kimse bilemez. TBMM'de işleyiş şu şekilde. İlgili komisyonun alt komisyonu vardır. Orada görüşülürken. Asıl komisyona gitmesi için oylama yapılır.
Oylama sonucunda olumlu karar çıkarsa komisyona havale edilir ve belirlenen günde görüşme olur. Eğer hükümet bu teklifin çıkmasını onaylarsa şartlar belirlenir ve Meclis Genel Kurulunda oylama yapıldıktan sonra ilgili yasa Cumhurbaşkanı onayına sunulur ve Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra belirlenen şartlarda ve tarihte yürürlüğe girer.
Kesin çıkacak ya da çıkmayacak diye bir yargıda bulunmak şu an için çok zor. Ayrıca şu konuyu atlamamak gerekiyor. Böyle bir düşünce veya yaklaşım varsa bile bu mümkün olduğunca duyurulmamaya çalışılır. Çünkü fırsatçılara fırsat verilmesinin önüne geçilmeye çalışırlar. Kamu oyunda kimi geçecek der kimi geçmeyecek ama kimse net birşey söyleyemez. Al sat yapanlar veya galerici esnafının piyasayı yönlendirme imkanı kısıtlıdır. Sıfır araç satıcıları lobi oluşturup yönlendirme yapar ve piyasayı hükümette canlandırmak isterse olumlu sonuçlanabilir.
Sonuç olarak hurda yasası çıkacak diye araba almak ya da başka bir değişle toplamak mantıklı değil. Akıllı bir tüccar böyle bir riski alamaz. Şartlar netleşmediği için büyük risk olur. Bu yüzden süreci takip ederke hareket etmek daha doğru olacaktır. Benim hurda araç yasası kapsamına giren arabam yok. Olsa bile üzerine para ekleyip sıfır araba alacak param da yok. Sadece şunu belirtmek isterim. Bu bir iki güne kesinleşecek Bir konu değil. Bekleyip göreceğiz.

Hurda araç teşvik yasası ile ilgili yeni gelişmeler var mı